Wypadki w polskich szkołach.

Kwestie związane z bezpieczeństwem latania i zapobieganiem wypadkom. Ze względu na powagę tematu wszelakie trolowanie nie będzie tutaj tolerowane.
Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Re: Wypadki w polskich szkołach.

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 17 sierpnia 2021, 22:50

JaroXS pisze:Jestem przekonany ze po jednej i po drugiej stronie znajdzie sie ktos kto chetnie by sie sadzil, a juz szczegolnie w srodowisku ktore jest tak mocno podzielone i w extremalnych przypadkach wrecz podjudzane aby drugiemu dojebac.,

Oj, podjudzasz ludzi przeciwko instruktorom. Załóżmy że ktoś dostaje się na studia ale wylatuje z uczelni bo nie umiał tabliczki możenia. Ma prawo zaskarżyć uczelnię że nie ukończył studiów? Za swoje nieuctwo każdy powinien odpowiadać sam. Instruktor powinien odpowiadać jedynie z to czego zobowiąże się nauczyć. Jeśli zabieram kogoś na przelot to nie mam zamiaru brać odpowiedzialności za start, lądowanie czy przeciągnięcie w kominie. Jaro. Zachowujesz się jakbyś chciał podjudzać pilotów przeciwko instruktorom.
Zbyszek Gotkiewicz

JaroXS
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Akrobata

Postautor: JaroXS » 17 sierpnia 2021, 22:56

Prokopcio,

Dobrze, bo nigdy sie nic nie zmieni. Ale to dochodzenie jest drogie i bedzie kosztowalo obie strony duzo nerwow. Ja na to patrze tak ze obecnie w Polsce jest ciezko udowodnic instruktorowi braki w wyszkoleniu i uchybienia. Myslisz ze skad sie wziely te wszystkie nazwy, szkolen, doszkolen, seminariow, wycieczek itp. Po to aby instruktor byl jak najbardziej chroniony. Brak jest balansu. Nie ma programow szkolen itd. Mozesz brac duzo i dawac gowno a na koniec wszystkim powiedziec ze ta wycieczka byla mega szkoleniem. Oczywiscie przy ognisku. Wszystko do czasu az trafi kosa na kamien. Dlatego jestem ciekawy jest sie spor o SIV zakonczy bo to moze zapoczatkowac koniecznosc podpisywania dodatkowych papierow przed kazda wycieczka czy tez wlasnie SIVem.

Pozdrawiam,
Jarek Borowiec | www.flyordie.info

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 17 sierpnia 2021, 23:14

Jaro. Konsekwencja godna podziwu. Najpierw z pomocą SILPU próbowałeś rozjebać polskie szkoły a teraz próbujesz napuszczać pilotów na instruktorów. Pracując w Czeskiej szkole miałeś w dupie to, że wasz połowiczny kurs naszym pilotom dawał jedynie papier a nie umiejętności. Twoja czeska szkoła ma ze czterdzieści dodatkowych szkoleń. Tak bogate menu jest też tylko po to żeby chronić dupę instruktorów?
Zbyszek Gotkiewicz

norbi1710
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: norbi1710 » 18 sierpnia 2021, 20:41

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Jeśli chodzi o ten wypadek w Słowenii to piloci było zabrani na egzamin za granicą co już było sprzeczne z prawem. Widać tu podwójne standardy. Z jednej strony SILP kontrolował i blokował możliwość egzaminowania w niektórych szkołach a z drugiej sami twórcy tego systemu przeprowadzali egzaminy z rażącym naruszeniem prawa. Mam też przykłady egzaminowania pilotów którzy nie wykonali pełnego szkolenia lub przeprowadzania egzaminów praktycznych w teorii.

A czy ktoś się orientuje co ze Świadectwami Kwalifikacji
Tych osób które tam na Słowenii zdawały egzamin ? Zostały unieważnione ?? Czy nie.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 18 sierpnia 2021, 20:47

norbi1710 pisze:
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Jeśli chodzi o ten wypadek w Słowenii to piloci było zabrani na egzamin za granicą co już było sprzeczne z prawem. Widać tu podwójne standardy. Z jednej strony SILP kontrolował i blokował możliwość egzaminowania w niektórych szkołach a z drugiej sami twórcy tego systemu przeprowadzali egzaminy z rażącym naruszeniem prawa. Mam też przykłady egzaminowania pilotów którzy nie wykonali pełnego szkolenia lub przeprowadzania egzaminów praktycznych w teorii.

A czy ktoś się orientuje co ze Świadectwami Kwalifikacji
Tych osób które tam na Słowenii zdawały egzamin ? Zostały unieważnione ?? Czy nie.

Ja nie skrzat do tej pory o przypadku odebrania ŚK wydanego z naruszeniem prawa. Z drugiej strony wyobrażasz sobie ile tego trzeba by zabrać?
Zbyszek Gotkiewicz

norbi1710
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: norbi1710 » 18 sierpnia 2021, 20:54

No tak, było by tego trochę.

Wróć do „Bezpieczeństwo i Wypadki”