Które marki/modele zapasu polecacie? Aktualnie mam Dudka i szczerze powiedziawszy nie jestem zadowolony z jego rozmiarów i masy (koperta i jej pakowanie też nie daje mi spokoju), a w przyszłym roku będzie pora na zmianę i tak zaczynam się rozglądać.
Miałem kiedyś do swobodnego Karpofly i wstępnie też na taki się nastawiam - lekki, fajna koperta, która rozkłada się cała (a nie jest workiem z pokrywką, do którego trzeba upchnąć spadochron), prosty mechanizm otwierania.
Polecacie coś z Waszej strony?
No i V-taśma jeszcze - zapas mam przypięty na stałe, vtaśma do lewego karabinka wędruje po szelkach uprzęży, ale Dudkowa ponownie jest gruba, sztywna i za krótka (z frontkontenera wystaje mi trochę taśmy od zapasu, oczywiście odpowiednio zabezpieczonej). Może trafiliście na jakiś model, który świetnie się sprawdza w takim rozwiązaniu?
Zapas do PPG (frontkontener)
- uriuk
- Site Admin
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Re: Zapas do PPG (frontkontener)
ugryzek pisze:Które marki/modele zapasu polecacie? Aktualnie mam Dudka i szczerze powiedziawszy nie jestem zadowolony z jego rozmiarów i masy (koperta i jej pakowanie też nie daje mi spokoju), a w przyszłym roku będzie pora na zmianę i tak zaczynam się rozglądać.
Miałem kiedyś do swobodnego Karpofly i wstępnie też na taki się nastawiam - lekki, fajna koperta, która rozkłada się cała (a nie jest workiem z pokrywką, do którego trzeba upchnąć spadochron), prosty mechanizm otwierania.
Koperta jest czescia uprzezy a nie sadochronu. Mona ja zmienic na jaka sobie tam chcesz.
Sa lekkie zapasy Dudka
ugryzek pisze:No i V-taśma jeszcze - zapas mam przypięty na stałe, vtaśma do lewego karabinka wędruje po szelkach uprzęży, ale Dudkowa ponownie jest gruba, sztywna i za krótka (z frontkontenera wystaje mi trochę taśmy od zapasu, oczywiście odpowiednio zabezpieczonej). Może trafiliście na jakiś model, który świetnie się sprawdza w takim rozwiązaniu?
Ja uzywam V-tasmy Dudka, mala, zgrabna i wesolo-pomaranczowa.
Jeszcze dwie wagi: zapas nie powinien byc mocowany do karabinka, oraz w przypadku wypor typu gesia szyja nie powinno sie uzywwac frontkontenera.
- ugryzek
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Koperta jest czescia uprzezy a nie sadochronu. Mona ja zmienic na jaka sobie tam chcesz.
Sa lekkie zapasy Dudka
Miałem na myśli kopertę, która jest w komplecie ze spadochronem - nie wpadłbym na pomysł, aby użyć innej koperty niż ta, którą dostarczył producent. Nie wydaje mi się, że w razie problemów producent wziąłby na siebie odpowiedzialność za wadliwe zadziałanie takiego systemu mieszanego (w końcu w instrukcji składania spadochronu zawiera się też ułożenie go w fabrycznej kopercie).
W uprzęży Funky Dudka nie miałem żadnej koperty, a tylko uchwyt, we frontkontenerze też nie miałem koperty, a tylko uchwyt.
Ja uzywam V-tasmy Dudka, mala, zgrabna i wesolo-pomaranczowa.
Jeszcze dwie uwagi: zapas nie powinien byc mocowany do karabinka, oraz w przypadku wypor typu gesia szyja nie powinno sie uzywwac frontkontenera.
Sprawdzę te cienkie taśmy Dudka.
W mojej uprzęży PPG nie mam innego miejsca mocowania zapasu, jak tylko do karabinków.
-
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Uriuk dobrze prawi, dlugo zylem w przekonaniu ze koperta i zapas tworza 'nierozerwalna'
pare az kupilem uprzaz w ktorej klamka zapasu jest na stale polaczona z koperta producenta uprzezy.
P.S. A i jeszcze w ramach kreatywnej tworczosci gdzies widzialem przypadek wlozenia zapasu w oryginalna koperte a nastepnie w koperte z uprzezy co jest raczej srednim pomyslem

P.S. A i jeszcze w ramach kreatywnej tworczosci gdzies widzialem przypadek wlozenia zapasu w oryginalna koperte a nastepnie w koperte z uprzezy co jest raczej srednim pomyslem

pzdr,
/Szymon
/Szymon
Co jest nie tak z frontkontenerem przy gęsich szyjach.
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
W razie Niemców trzeba sięgnąć ręką do zapasu dookoła wypory. Jeśli jakaś siła, dajmy na to ośrodkowa, przesunie zapas, to ręką może okazać się za krótka. Zresztą nawet bez odsuwania też może być problem.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
uriuk pisze:W razie Niemców trzeba sięgnąć ręką do zapasu dookoła wypory. Jeśli jakaś siła, dajmy na to ośrodkowa, przesunie zapas, to ręką może okazać się za krótka. Zresztą nawet bez odsuwania też może być problem.
Tak zginął młody Lojak. Szkoda, że nikt porządnie nie opisał tego wypadku.
Zbyszek Gotkiewicz