FILMIK : mini dekalog dla obdarowanych kamerką,a niemających pomysłu jak ją użyć na glajcie:

Tu można wrzucać filmy. Zanim podzielisz się z nami swoim odkryciem, sprawdź proszę, czy już go tu nie ma.
Bumat
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

FILMIK : mini dekalog dla obdarowanych kamerką,a niemających pomysłu jak ją użyć na glajcie:

Postautor: Bumat » 23 grudnia 2021, 16:22

Pozdr.
B.

Gość

Re: FILMIK : mini dekalog dla obdarowanych kamerką,a niemających pomysłu jak ją użyć na glajcie:

Postautor: Gość » 23 grudnia 2021, 17:03

Po jedenaste:

Nie zaczynaj każdego wideo od ujęć Twojej gadającej facjaty za kierownicą, kiedy jedziesz na spot.
Jest to przewidywalne i nudne...

Wyjątek: modelki, instagramerki i inne laski...

kowalik1

Re: FILMIK : mini dekalog dla obdarowanych kamerką,a niemających pomysłu jak ją użyć na glajcie:

Postautor: kowalik1 » 24 grudnia 2021, 09:58

12. Nie publikuj filmiku z każdego latania, szczególnie z pagórów, wszystkie wyglądają tak samo.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 24 grudnia 2021, 10:43

13. Jeśli chcesz nakręcić film najpierw napisz scenariusz.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: uriuk » 24 grudnia 2021, 12:13

14. Filmy z kamerki umiejscowionej na kasku ("na Schumachera") podobaja sie WYLACZNIE autorowi. Bedzie mial co ogladac podczas pobytu w szpitalu.

Adampol
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: Adampol » 24 grudnia 2021, 13:54

A mnie sie te filmiki podobaja takie jakie sa. Maja swoj klimat, a sam autor charyzme. Tak trzymac!

Awatar użytkownika
der

Postautor: der » 24 grudnia 2021, 14:08

Zbyszek Gotkiewicz pisze:13. Jeśli chcesz nakręcić film najpierw napisz scenariusz.
życie pisze najlepsze scenariusze, a dla niektórych latanie to całe życie :lol:

Jarko_147
Latam: Tylko z Napędem

Postautor: Jarko_147 » 24 grudnia 2021, 15:33

Adampol pisze:A mnie sie te filmiki podobaja takie jakie sa. Maja swoj klimat, a sam autor charyzme. Tak trzymac!

Zgadzam się z przedmówcą :) Wesołych Świąt Tomku :)

der pisze:
Zbyszek Gotkiewicz pisze:13. Jeśli chcesz nakręcić film najpierw napisz scenariusz.
życie pisze najlepsze scenariusze, a dla niektórych latanie to całe życie :lol:

Fakt, ale startując z zamiarem filmowania, dobrze wiedzieć co się chce nagrać, chociaż w zarysie ;) Inaczej wychodzi z tego kupa i może czasem trafi się jakiś ciekawszy kadr, ale raczej rzadziej niż częściej.

A tak generalnie to chciałbym życzyć Wesołych Świąd wszystkim forumowiczom, administracji i pilotom :)

Dziubdzius

Postautor: Dziubdzius » 25 grudnia 2021, 16:39

Mi też sie bardzo podobają i lubię Twoje poczucie humoru.
Jedyna konstruktywna uwaga jaką mam to: trochę za mało jędrnych kobiecych piersi w tych filmach ale da sie oglądać. ;)
Pozdrawiam
Pozdrawiam Pawel Cypel

7van.krzysztof

Postautor: 7van.krzysztof » 25 grudnia 2021, 20:11

Ostatnio zrobiłem film z ujęcia od skrzydła. Kamera była zamocowana w dolnym poszyciu, tuż pod krawędzią natarcia. Ja jeszcze filmów nie widziałem od tej strony.
Chciałbym jeszcze mieć filmy z lotki za skrzydłem, no ale ja 150 dolców za trochę plastiku to nie wybulę. (ciekawe dlaczego te lotki są takie drogie)
Oczywiście do takich ujęć, gdzie kamera jest poza zasięgiem rąk, zdalny pilot do kamerki jest niemal obowiązkowy
Ostatnio zmieniony 25 grudnia 2021, 20:21 przez 7van.krzysztof, łącznie zmieniany 1 raz.

7van.krzysztof

Postautor: 7van.krzysztof » 25 grudnia 2021, 20:20

Bumat pisze:Pozdr.
B.

Ty jeden jedyny robisz filmy z latania, które oglądam w całości. Masz swój niepowtarzalny styl i bardzo fajnie mi się te Twoje filmy ogląda. Ile czasu, szacunkowo spędzasz przed komputerem żeby zmontować jeden film ? Bo jak ja mam siadać do kompa, to na samą myśl mi się nie chce,...nie lubię siedzieć za długo przed kompem, bo i tak spędzam przed nim sporo czasu na pisaniu książki.
No jeszcze Beziora filmy mi się podobają, bo on nieźle świruje i zawsze mam ubaw

Awatar użytkownika
Krzysztof Dro.

Postautor: Krzysztof Dro. » 25 grudnia 2021, 20:43

7van.krzysztof pisze:Chciałbym jeszcze mieć filmy z lotki za skrzydłem, no ale ja 150 dolców za trochę plastiku to nie wybulę. (ciekawe dlaczego te lotki są takie drogie)

Bo nie robi ich jeszcze chińczyk i nie można kupić na Aliexpress :D

Jak na poniesione koszty i brak stabilizacji to efekt zacny.

7van.krzysztof

Postautor: 7van.krzysztof » 26 grudnia 2021, 07:32

Krzysztof Dro. pisze:Jak na poniesione koszty i brak stabilizacji to efekt zacny.

No rzeczywiście, lipy nie ma. Fajny efekt, tym bardziej, że pierwszy raz widzę rzut lotki ze stabila. Extra. Aż zatęskniłem za PPG

Awatar użytkownika
Bartess

Postautor: Bartess » 26 grudnia 2021, 12:05

uriuk pisze:14. Filmy z kamerki umiejscowionej na kasku ("na Schumachera") podobaja sie WYLACZNIE autorowi. Bedzie mial co ogladac podczas pobytu w szpitalu.

Wiedziałem o tym punkcie, ale nie nauczyłem się na błędach innych i długo nie musiałem czekać na własne doświadczenia w tym temacie. Na moje ogromne szczęście skończyło się tylko na ostrzeżeniu.

Generał Aviaton
Doświadczenie: Sympatyk

Postautor: Generał Aviaton » 26 grudnia 2021, 12:35

Gość pisze:Po jedenaste:

Nie zaczynaj każdego wideo od ujęć Twojej gadającej facjaty za kierownicą, kiedy jedziesz na spot.
Jest to przewidywalne i nudne...

Wyjątek: modelki, instagramerki i inne laski...

A może Gościo pokazałby swój film i swoją facjatę , zobaczymy czy nie jest nudny i poddamy obiektywnej krytyce.
Bardzo fajne filmy Tomek. Zawsze oglądam do końca . Samo wykręcanie się z kretowiska jest trudne , a jeszcze filmowanie i komentowanie tego to już wyczyn . Szacun.

Gość

Postautor: Gość » 26 grudnia 2021, 14:24

Generał Aviaton pisze:
A może Gościo pokazałby swój film i swoją facjatę , zobaczymy czy nie jest nudny i poddamy obiektywnej krytyce.
Bardzo fajne filmy Tomek. Zawsze oglądam do końca . Samo wykręcanie się z kretowiska jest trudne , a jeszcze filmowanie i komentowanie tego to już wyczyn . Szacun.

Moje jedenaste przykazanie napisałem w drugiej osobie, tak jak napisany jest dekalog. Nie dotyczyło to Tomka, a było natury ogólnej...
Zauważ, że większość filmów z latania tak się zaczyna i to jest nudne. I nie ma to związku z moją facjatą.

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 26 grudnia 2021, 14:56

Nudne to by było bez tego gadania i bez tej facjaty :)
Łukasz Prokop

Bumat

Postautor: Bumat » 26 grudnia 2021, 21:02

7van.krzysztof pisze:
Bumat pisze:Pozdr.
B.

Ile czasu, szacunkowo spędzasz przed komputerem żeby zmontować jeden film ?

Teraz, gdy ma się trochę wprawy w selekcji i nawigacji po Sony Vegas, to na 3 min filmu wychodzi koło 2h. Ale dokłądnie nie wiem, gdyż robię jednoczesnie inne rzeczy i stąd literówki, artefakty i inne duperele na ekranie. Ale, że nie jest to praca zarobkowa, to odpuszczam sobie poprawki i kolejne mielenie materiału, co trwa ok 40min. Gdyby miałoby to być zrobione dla tyelewizji, to na 3 min filmiku trzeba liczyć 5h pracy z korektą włącznie, zakłądając, że mam do obrobienia max 10 GD surówki.

Pozdr.

Bumat

Postautor: Bumat » 26 grudnia 2021, 21:05

kowalik1 pisze:12. Nie publikuj filmiku z każdego latania, szczególnie z pagórów, wszystkie wyglądają tak samo.

Niektórzy twierdzą, że wszyscy Chińczycy też wyglądają tak samo :)

Bumat

Postautor: Bumat » 26 grudnia 2021, 22:19

[quote="
Jedyna konstruktywna uwaga jaką mam to: trochę za mało jędrnych kobiecych piersi [/quote]

Za mało dla nas, za dużo dla domowniczki, która obejrzała przypadkiem filmik i się takowych dopatrzyła ( choć w "opakowaniu".) Ja zawsze mówię, że na parawyjazd jadą sami faceci ...

Wróć do „Filmy paralotniowe”