Lekki glajt, czy trwały ?

Jaki sprzęt wybrać na początek przygody z lataniem.
JakubM
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Re: Lekki glajt, czy trwały ?

Postautor: JakubM » 15 lutego 2022, 09:49

der pisze:To tak nie działa. Przewiewność nie spada proporcjonalnie tylko do nalotu, ale jak wiemy od UV, jakości i ilości pakowania etc.
To, że ktoś mało lata, nie znaczy, że nie praży glajta na słońcu, robi półgodzinnych zlotów z ciągłym pakowaniem i rozpakowywaniem, pizga nim co chwilę o glebę ćwicząc na łące (oby na łące).
Po skrzydłach które widzę w otoczeniu zaprzyjaźnionej szkoły, najgorzej wypadają w przeglądach te, które najmniej latają choć ich właściciele bardzo by chcieli. One mają po prostu przeje..ne.

Jest w tym dużo racji. Moje skrzydło wizualnie ciągle wygląda bardzo dobrze. Kupiłem je jak już umiałem trochę latać i nie widać na nim zmęczenia o którym piszesz.
Co innego Optic którego miałem wcześniej i który był praktycznie moim pierwszym skrzydłem - wyglądał znacznie gorzej pomimo nalotu ok. 100h i świetnych wyników przewiewności. Z trudem sprzedałem go za 1000zł (jeśli dobrze pamiętam) - kupił je gościu do zakatowania na klifach.

Rynek zweryfikuje jak to wygląda tutaj w praktyce.

JakubM
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: JakubM » 23 maja 2022, 11:37

Trochę się bujałem ze sprzedażą skrzydła ale w końcu znalazło nowego właściciela. A było to tak:

Oszacowałem wartość skrzydła na 900 euro ze względu na spory nalot. Zainteresowanie było bardzo znikome, ludzie marudzili, że nie ma aktualnego trymu (za który nie chciałem zapłacić 80 euro) itp. itd. Znalazło się kilku pilotów w Szwajcarii którzy by chcieli, ale był problem z wysyłką (tam grzecznie przechodzą proces celny który jest upierdliwy i kosztuje 15% wartości otrzymanego towaru albo kombinują jak wysłać do kumpla w sąsiednim kraju).

Pomyślałem, że może cena jest zniechęcająca więc... eksperymentalnie podniosłem cenę na FB na 1500 euro (na paraglidingforum została stara 900). Zainteresowanie od razu wzrosło, ale ja nie miałem sumienia kroić nowego nabywcy więc jak tylko pierwszy się zdecydował na zakup do odbyliśmy dziwną rozmowę typu:

Ja: to skrzydło chciałem sprzedać za 900 euro w tym wysyłka i tyle jest dla mnie ok
On: czy jak zapłacę 950 euro to będzie ok?
Ja: wysyłka kosztuje 20 euro więc może zostaniemy na 920?
Ok: ok.

Po czym zaliczyliśmy wpadkę z PayPalem bo facet wysłał 920 euro niechcący pozwalając PayPalowi przeliczyć to na dolary (chyba tak jest domyślnie) więc po tych przeliczeniach zamiast 920 euro dostałem niespełna 900 dolarów. Kilka dodatkowych transakcji później gdzie przez pomyłkę wysłał mi pieniądze z górką na pokrycie stat, które niezwłocznie mu odesłałem wygląda na to, że wychodzimy na prostą, a skrzydło jest już w drodze do Francji.

Tu tip dla tych którzy popełniliby podobny błąd: wg ich regulaminu wystarczy, że sprzedawca odrzuci płatność wtedy PayPal cofa wszelkie opłaty i przeliczenia i zwraca całą wartość na kartę z której była pobrana opłata.
Nie mniej PayPal i tak pobiera srogie opłaty za przelewy, ale oferuje ochronę transakcji - tj kasa nie staje się dostępna dla sprzedawcy dopóki towar nie trafi do kupującego) no i dość brzydko próbuje na siłę przeliczać waluty po zupełnie złodziejskim kursie typu 1 euro = 1 dolar.

Kowal
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: Kowal » 08 marca 2023, 08:56

Jarek pisze:Ciekawe, kiedy marketingowcy wpadną na pomysł, że dobrze będą się sprzedawać skrzydła z dopiskiem "Hard", "Solid", "Strong" lub "Durable" zamiast "Light" :) No i jak zwykle, kto pierwszy wyczuje target, ten wygrywa :)

Też się nad tym zastanawiałem wielokrotnie zwłaszcza że to XI o którym wspominał Der to moje wisiało rok ale wreszcie sprzedałem za połowę tego co chciałem na początku...ja o nie dbałem naprawdę mocno a po 3 sezonach przewiewność wyszła słabiutko...szkoda że poprzedni jego użytkownicy nie robili przeglądów ale znam ich i nie potrzebowałem tego przy zakupie.... z perspektywy czasu i wyniku przewiewności po zrobionym przeze mnie żałuję bo byłbym mądrzejszy...teraz jestem zdania że nigdy więcej lighta...pod koniec poprzedniego sezonu kupiłem colta 2 w wersji zwykłej i jestem mega zadowolony po kilku lotach...praktycznie samych bardzo dobrych jak na mój poziom....za rok wyślę go na przegląd z ciekawości bo mam świadomość że to ślub do końca życia jednego z nas dwojga....jak uznam że lata słabo to zostawię do dobicia na klifach....no ale ten materiał w colcie w porównaniu do XI to jak dla mnie niebo....takiego glajta potrzebowałem

Wróć do „Sprzęt”