Afera na FB

Dyskusja na tematy nie pasujące w żaden sposób do pozostałych kategorii na forum. Dyskusje niezwiązane z glajtami, a nawet nielotnicze proszę umieszczać w "Szwarc, mydło i powidło"
m72
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Re: Afera na FB

Postautor: m72 » 22 czerwca 2022, 12:33

W ramach testowania możliwości (moim zdaniem najlepszego na świecie) komunikatora Telegram założyłem tak dla jaj grupę paralotniarską.

https://telegram.org

Nie jestem handlarzem, nie mam z tego powodu żadnych korzyści. Od usuwania kogokolwiek jestem bardzo daleki, chyba że już straaaaasznie przegina. Zapraszam do testowania - link zaproszeniowy https://t.me/+VGECi7vBYeezPxgd można podać dalej kolegom paralotniarzom.
Jak ktoś nie zna tego komunikatora to podpowiem że jego genialną cechą jest to że nie tnie jakości zdjęć i można wysyłać pliki aż do chyba 1500Mb !!!
i działa na każdym systemie operacyjnym, na komórkach i komputerach stacjonarnych.
Panowie, potestujcie go, zawsze można wywalić ;)

ps. oczywiście można traktować grupę jako giełdę

JaroXS
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Akrobata

Postautor: JaroXS » 22 czerwca 2022, 12:54

Problem telegrama jest tylko jeden. Jest ruski i używany do szpiegostwa przez ruskich. O tym wiadomo od dawna.

Telegram, a messaging app founded by Russian billionaire Pavel Durov, has become hugely popular in Ukraine. But Signal founder Moxie Marlinspike says it's susceptible to Russian snooping.

Ja np. odradzam wszystkich instalowanie tej apki biorąc pod uwagę obecną sytuację geopolityczną. Takie moje zdanie.
Jarek Borowiec | www.flyordie.info

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: uriuk » 22 czerwca 2022, 12:55

Ja zalozylem to forum i jak do tej pory wywalamy tylko ewidentnych troli (spam jakichs towarow nie zwiazanych z lataniem). Czasem tylko fotolot dostaje 2 tygodnie scislego za poslugiwanie sie dziwnym belkotem zamiast jezykiem polskim, ale nie jest to ban, a czasowe zawieszenie konta w nadzieji, ze zacznie, przed wyslaniem posta, konsultowac go z kims pod kontem jego zrozumielosci. Innej cenzury tutaj praktycznie nie ma. Pisuje tu kazdy, nawet Arek Pomaranski.

m72

Postautor: m72 » 22 czerwca 2022, 13:08

JaroXS pisze:Problem telegrama jest tylko jeden. Jest ruski i używany do szpiegostwa przez ruskich. O tym wiadomo od dawna.

Telegram, a messaging app founded by Russian billionaire Pavel Durov, has become hugely popular in Ukraine. But Signal founder Moxie Marlinspike says it's susceptible to Russian snooping.

Ja np. odradzam wszystkich instalowanie tej apki biorąc pod uwagę obecną sytuację geopolityczną. Takie moje zdanie.

Telegram depcze po piętach signalowi więc wiadomo ze konkurecncja będzie go niszczyć. To właśnie dla tego że telegram nic nie cenzuruje w przeciwieństwie do fejsbuków, jutubów, łotsapów ludzie się masowo na niego przesiadają. A na dodatek jest bardzo lekki nie to co signal który jest w stanie przymulić każdego kompa.
Ja telegrama polecam i to bardzo bo od strony technicznej jest półkę wyżej od innch komunikatorów.

A co do "ruskości" twórcy. Przeczytaj lepiej choćby to co jest wiki to się okaże że jest "antyruski"
https://pl.wikipedia.org/wiki/Pawieł_Durow

ps. oczywiście Signal to też bardzo dobry komunikator ale go nie używam bo nikogo znajomego na nim nie mam a po drugie informatycy którzy go pisali to jakieś patafiany którzy nie potrafią stworzyć nic lekkiego. Kompa mi przytyka jak odpalam tego molocha.

JaroXS

Postautor: JaroXS » 22 czerwca 2022, 13:19

m72 pisze:
JaroXS pisze:Problem telegrama jest tylko jeden. Jest ruski i używany do szpiegostwa przez ruskich. O tym wiadomo od dawna.

Telegram depcze po piętach signalowi więc wiadomo ze konkurecncja będzie go niszczyć. To właśnie dla tego że telegram nic nie cenzuruje w przeciwieństwie do fejsbuków, jutubów, łotsapów ludzie się masowo na niego przesiadają. A na dodatek jest bardzo lekki nie to co signal który jest w stanie przymulić każdego kompa.
Ja telegrama polecam i to bardzo bo od strony technicznej jest półkę wyżej od innch komunikatorów.

A co do "ruskości" twórcy. Przeczytaj lepiej choćby to co jest wiki to się okaże że jest "antyruski"
https://pl.wikipedia.org/wiki/Pawieł_Durow

Wyraziłem jedynie swoje zdanie na temat tego do czego to jest używane i sami Ukrańcy to odczuli i później odinstalowywali Telegram ze swoich urządzeń. To że WIKI pisze że ktoś jest antyruski nie oznacza że tak jest :). Nie znam osobiście człowieka który stworzył ten program, wiem natomiast że inny znany ruski program antywirusy o nazwie Kaspersky Lab był też wykorzystany do szpiegowania i zbierania informacji z komputerów wszystkich użytkowników. Z telegramem jest podobnie. Jest lekki, szybki, za darmo, bez ograniczenia ilości transferu itp. Może jakiś przewrażliwiony się stałem, ale od początku konfliktu nie wspieram żadnej ruskiej organizacji nawet jak coś jest za darmo.

m72

Postautor: m72 » 22 czerwca 2022, 13:22

Rozumiem że nie tankujesz również ruskiego paliwa ;) tylko z BP.
Wyczuwam w twoich postach proukraińskość więc wrzucam coś dla równowagi.
https://wmeritum.pl/362-sposoby-upa-mordowanie-polakow/33331
i to że jakiś ukrainiec odinstalował telegrama nie jest dla mnie żadnym argumentem.

JaroXS

Postautor: JaroXS » 22 czerwca 2022, 13:33

Tankuję to co jest dostępne. Jeżeli nie będziemy mieli paliwa ani gazu z Rosji to tylko dobrze, bo Rosja przez wiele lat uzależniała od siebie wiele innych państw, nie tylko Polskę. I dobrze wyczuwasz. Jestem w tym konflikcie za Ukrainą i mam nadzieję że tak im dopierdolą że raz na zawsze niedźwiedź rosyjski dostanie porządnie z bani i pójdzie spać na wiele lat. To jednak nie zmienia stanu rzeczy że o historii też pamiętam. To co było kiedyś (to co wkleiłeś) i jak wybili ludzi mnie już nie interesuje, bo teraz jest inna generacja pokoleniowa i staram się żyć teraźniejszością.

m72

Postautor: m72 » 22 czerwca 2022, 13:53

Nie interesuje cie bo jesteś widocznie ignorantem historycznym i myślisz że to nie jest aktualne. Ja tu żyję na podkarpaciu i to Ukraińcy się domagają tych terenów na których mieszkam, a nawet wiele więcej, od granicy po Gorlice łącznie 19 powiatów. To ukraińcy gloryfikują Banderę - głównego ludobójcę Polaków. To Ukraińcy nazywają jego imieniem ulice place uczelnie. To Ukraińcy blokują ekshumację ofiar na Wołyniu i nie dopuszczają do ich katolickiego pochówku. Rok 2022 ukraińcy ogłosili rokiem UPA. Zaraz przed wojną (obecną) niektórzy może pamiętają że były problemy z transportem towarów z Chin do PL - tak to Ukraińcy blokowali nam pociągi. Oczywiście też bym chciał żeby Ukraińcy wygrali ale tylko z tego powodu że jak przegrają to będziemy mieli na granicy jeszcze większą zarazę - moskali. Przepraszam wszystkich że tak daleko to odbiegło od tematu ale szlag mnie trafia jak słyszę taką ignorancję polityczno-społeczną.
Jarek, żyjesz sobie gdzieś w Czechach i nie masz pojęcia co tu wyprawiają Ukraińcy. Nic pewnie nie wiesz o corocznych marszach banderowskich w Przemyślu. Nic pewnie nie wiesz o przejmowaniu przez Ukraińców stołków na niższych szczeblach powiatowych.
Oczywiście to nie wina Ukraińców że prowadzą ekspansję na obcym terenie bo każdy tak by chciał robić. Wina jest właśnie w ignorancji i naiwności Polaków. Przez wieki się dawali dymać sąsiadom przez własną głupotę i zawsze próbują zwalić winę na kogoś tylko nie patrzą na siebie.

ps. dobra za daleko to odbiegło od tematu, co miałem napisać to napisałem, apeluję tylko żeby nie być typowym naiwnym Polakiem który łyka wszystko jak młody pelikan a później płacze że go ktoś pobił.

JaroXS

Postautor: JaroXS » 22 czerwca 2022, 14:36

W Czechach też są Ukraińcy, ale owszem jest ich mniej niż w Polsce. I to nie jest ignorancja historyczna ale patrzenie na świat okiem teraźniejszości. Ludzi młodych po prostu nie interesuje to co było kiedyś, kogo i ilu wybili ale ważne jest to kogo dzisiaj i jutro wybiją i czy ich dzieci będą miały chleb na stole. Ja tak do tego podchodzę bo dla mnie najważniejsze jest tu i teraz, a nie ekshumacja ofiar z okresu drugiej wojny światowej. Znajomość historii pozwala jedynie patrzeć na wszystko z szerszej perspektywy, ale nijak się ma do teraźniejszości. A co dymania przez sąsiadów to wygląda na to że nie Ukraina dyma wszystkich ale to Ruscy dymali wszystkich przez 20 lat. Offtopic dobry :) Nie przejmuj się.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 22 czerwca 2022, 15:10

Co do Telegrama to nie instalowałem właśnie z powodu podejrzeń o szpiegostwo, choć Revoluta używam bez obrzydzenia. A jeśli chodzi o stosunki Polsko ukraińskie to trzeba być bardzo ostrożnym w wyrażaniu opinii żeby nie być posadzonym o bycie rosyjskim agentem wpływu albo użytecznym idiotą. Obecnie pokonanie Rosji i jej imperialistycznej polityki jest duuuużo ważniejsze niż nasza polityka historyczna z Ukrainą. Poza tym teraz mamy szansę na stworzenie silnego ugrupowania państw które sprawdziły się w walce z Rosją, co może być koszmarem zarówno dla Rosji jak i dla dotychczasowych liderów europejskich. Dlatego każdy piszący o zagrożeniu Polski przez Ukrainę okazuje się być w najlepszym wypadku podatny na rosyjską propagandę. A jeśli chodzi o politykę historyczną to mnie bardziej niepokoi spokojne przyglądanie się przez Niemców jak pogardzani untermenschen się nawzajem wyrzynają czyszcząc przedpole dla niemieckiej ekspansji gospodarczej.
Zbyszek Gotkiewicz

Kuba
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: Kuba » 22 czerwca 2022, 16:42

m72 pisze:Telegram depcze po piętach signalowi więc wiadomo ze konkurecncja będzie go niszczyć. To właśnie dla tego że telegram nic nie cenzuruje w przeciwieństwie do fejsbuków, jutubów, łotsapów ludzie się masowo na niego przesiadają. A na dodatek jest bardzo lekki nie to co signal który jest w stanie przymulić każdego kompa.

Polecam przeczytać: https://niebezpiecznik.pl/post/whatsapp ... -signal-2/

"Lekkość" nie zawsze chodzi w parze z bezpieczeństwem. W tym przypadku może być tak, że brak szyfrowania End2End powoduje wrażenie lekkości, bo mniej jest operacji kryptograficznych przy odczycie.
Signal jest niekomercyjny, więc z pewnością nie jest to ta "konkurencja (co) będzie go niszczyć".

m72

Postautor: m72 » 22 czerwca 2022, 17:32

Widzę ze co niektórzy mają jakąś paranoję na punkcie bezpieczeństwa a nie martwią się jakoś o szpiegostwo fejsbukowe jutubowe pegasusowe i pewnie z 1000 innych. Nie martwią się cenzurą na fb i YT gorszą niż za komuny w TV. Tak samo jakoś się nie martwicie że Bill cały czas ściąga mnóstwo danych z waszych kompów a google z komórek. Wasze dane są wszędzie, w bankach, urzędach, urzędnicy mają dostęp do danych które uchodzą za poufne tego jest mnóstwo. Urzędy skarbowe dostały właśnie przywilej zaglądania do waszych kont bankowych BEZ NAKAZU SĄDU. ALE NIE ! RODZAJ SZYFROWANIA IM DOKUCZA W JEDNYM KOMUNIKATORZE :) Paranoicy.

A co do niebezpiecznik.pl dobrze kolega podał, warto czytać. Można się dowiedzieć że dziury są prawie wszędzie a rządy niektórych państw głównie USA wymuszają żeby w programach były furtki. Ale nie, najgorszą rzeczą dalej będzie szyfrowanie w komunikatorze którego nikt póki co nie złamał.

Kuba

Postautor: Kuba » 22 czerwca 2022, 21:28

m72 pisze:ALE NIE ! RODZAJ SZYFROWANIA IM DOKUCZA W JEDNYM KOMUNIKATORZE :) Paranoicy.

Coś Ci się chyba ulało ;-)
Jak Ci trzy osoby mówią, że Telegram jest bardziej ryzykowny, to chyba coś w tym jest - więc może trzeba zmienić lekarza lub tabletki :lol:

m72

Postautor: m72 » 22 czerwca 2022, 22:01

Kuba pisze: Jak Ci trzy osoby mówią, że Telegram jest bardziej ryzykowny, to chyba coś w tym jest

Wygrałeś konkurs na największy kretynizm roku :lol:

Kuba

Postautor: Kuba » 22 czerwca 2022, 22:20

m72 pisze:Wygrałeś konkurs na największy kretynizm roku :lol:

Super - a kto był w jury i jaka jest nagroda? :lol:

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 22 czerwca 2022, 22:27

m72. Zaczynasz tu chuliganić. Mój przekaz był prosty: nie wspieram rosyjskich mediów i każdego, kto będzie do tego namawiał będę klasyfikował w sposób jednoznaczny. A im mocniej będziesz lansował swoją opinię tym większy opór tu spotkasz. I nie usprawiedliwia cie to, że mieszkasz na Podkarpaciu.
Zbyszek Gotkiewicz

m72

Postautor: m72 » 22 czerwca 2022, 23:30

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Mój przekaz był prosty: nie wspieram rosyjskich mediów i każdego, kto będzie do tego namawiał będę klasyfikował w sposób jednoznaczny

Zbyszek, a miej sobie przekaz jaki chcesz. Ja też nie wspieram rosji i nie zamierzam ale nie bądźcie paranoikami, to że rozwój telegrama zapoczątkował rosyjski programista - to co z tego ? Poczytaj sobie o starciach tego kolesia z władzami. To właśnie on jako jeden z nielicznych się oparł władzy nie tylko rosyjskiej ale i europejskiej i NIE udostępnia danych użytkowników JAK TO ROBIĄ WSZYCY INNI z pejsbukiem i YT na czele.
Jakoś nie widzę żebyście tu pomstowali na amekrykańskie koncerny które są kulminacją inwigilacji i cenzury jakiej świat nie widział NIGDY.
Statystycznie prawie wszyscy z was rozmawiają przez messengera który jest sztandarowym przykładem inwigilacji i jakoś z niego nie rezygnujecie.
Poza tym bądźcie konsekwentni, nie tankujcie od dziś ruskiego paliwa, kasujcie FB, YT, INSTA, Łotsap itp. A tak w ogóle telegram NIE JEST ROSYJSKI.
Poza tym jest taka złota zasada jak nie wiadomo jaką mieć o czymś opinię - jak państwo mówi że coś jest złe to znaczy że jest dokładnie odwrotnie.
Przecież to nasz umiłowany rząd zakupił od Żydów Pegasusa żeby nas inwigilować ! - to jest niebezpieczne a nie jakieś patentowe szyfrowanie w T.
Państwo nie może przeboleć faktu że nie ma dostępu do prywatnych konwersacji i dla tego T jest tak krytykowany.

ps. jeśli i tu panuje cenzura niczym na FB nie będę płakał jak mnie z tego forum ktoś wypisze :)

m72

Postautor: m72 » 23 czerwca 2022, 00:15

No dobra, na koniec, zanim ktoś coś jeszcze bąknie n.t. bezpieczeństwa - szydera z niebezpiecznika - z którą w dużej częsci się zgadzam.
Ale proszę albo nie czytać, albo w całości.
https://pl.linkedin.com/pulse/jak-straciłem-szacunek-do-niebezpiecznikpl-i-innych-o-gieruszyński

JaroXS

Postautor: JaroXS » 23 czerwca 2022, 09:10

m72 pisze:
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Mój przekaz był prosty: nie wspieram rosyjskich mediów i każdego, kto będzie do tego namawiał będę klasyfikował w sposób jednoznaczny

Zbyszek, a miej sobie przekaz jaki chcesz. Ja też nie wspieram rosji i nie zamierzam ale nie bądźcie paranoikami, to że rozwój telegrama zapoczątkował rosyjski programista - to co z tego ? Poczytaj sobie o starciach tego kolesia z władzami. To właśnie on jako jeden z nielicznych się oparł władzy nie tylko rosyjskiej ale i europejskiej i NIE udostępnia danych użytkowników JAK TO ROBIĄ WSZYCY INNI z pejsbukiem i YT na czele.
Jakoś nie widzę żebyście tu pomstowali na amekrykańskie koncerny które są kulminacją inwigilacji i cenzury jakiej świat nie widział NIGDY.
Statystycznie prawie wszyscy z was rozmawiają przez messengera który jest sztandarowym przykładem inwigilacji i jakoś z niego nie rezygnujecie.
Poza tym bądźcie konsekwentni, nie tankujcie od dziś ruskiego paliwa, kasujcie FB, YT, INSTA, Łotsap itp. A tak w ogóle telegram NIE JEST ROSYJSKI.
Poza tym jest taka złota zasada jak nie wiadomo jaką mieć o czymś opinię - jak państwo mówi że coś jest złe to znaczy że jest dokładnie odwrotnie.
Przecież to nasz umiłowany rząd zakupił od Żydów Pegasusa żeby nas inwigilować ! - to jest niebezpieczne a nie jakieś patentowe szyfrowanie w T.
Państwo nie może przeboleć faktu że nie ma dostępu do prywatnych konwersacji i dla tego T jest tak krytykowany.

ps. jeśli i tu panuje cenzura niczym na FB nie będę płakał jak mnie z tego forum ktoś wypisze :)

Tutaj nie chodzi o paranoję, tylko o to że niektórzy po prostu mimo reklamy jaki on świetny i lekki nie chcą go używać. To że Ruscy go wykorzystali przeciwko Ukrainie tylko pogłębia niechęć do tego oprogramowania podobnie jak powstała niechęć do Kaspersky LAB. Jeżeli chcesz to używaj nikomu nic do tego co masz na telefonie zainstalowane. Ja np. staram się ograniczać liczbę aplikacji w telefonie. W banku też nie trzymam kasy i przelałem wszystko do Stable Coinów w krypto, i nie dlatego że paranoja, ale po prostu dlatego że bardziej się to opłaca. To że moje transakcje płatnicze są trudne do wyśledzenia jest tylko dodatkowym atutem. Także to nie jest tak że wszyscy jesteśmy chorzy, ale po prostu mamy odmienne zdanie w temacie. To że FB i YT jest cenzurowany wiadomo od dawna ale nadal używamy. Akurat FB to cenzurowany jest nawet przez nas samych w temacie paralotniarstwa, wystarczy zobaczyć tytuł tego wątku i przeczytać o co poszło. A co do samego Pegasusa to akurat nie mam nic przeciwko, pod warunkiem że wykorzystywany jest do tego do czego został stworzony, czyli do walki z korupcją i przestępcami. Jeżeli jest wykorzystywany do tego aby kogoś na kiblu podsłuchać to niefajnie i powinno się takie tematy zwalczać. A aby coś takiego zwalczać to trzeba po prostu mądrze głosować na następnych wyborach :D

Awatar użytkownika
calhal

Postautor: calhal » 23 czerwca 2022, 09:25

m72 pisze:Nie interesuje cie bo jesteś widocznie ignorantem historycznym i myślisz że to nie jest aktualne.

widzisz, sam jestes ignorantem historycznym. Doczytaj historie, ktora nie jest taka czarno biala jak ci sie wydaje. Polacy zawsze swieci nikomu krzywdy nie robili. Doczytaj moze jak z Ukraina bylismy sojusznikami i jak ich zdradzilismy. A jak nie umiesz czytac, to historia bez cenzury zrobila o tym prosty i przystepny film na YT.

Ja tez jestem zatym, zeby przestac zyc tym co sie dzialo 70, 80 czy prawie 100 lat temu i patrzec na to co dzieje sie dzisiaj. Mowisz o banderowcach w Ukrainie, popatrz ilu my mamy nacjonalistow, ba, wrecz faszystow w Polsce, wspieranych przez pis...

Poza tym to wszystko to jeden wielki off-topic. Tu byla gadka o aferze na FB

Wróć do „Ogólne”