Oferty ubezpieczeniowe

Dział przeznaczony na informacje. Wszelkie wątki poboczne i pyskówki będą usuwane bez litosierdzia.
Awatar użytkownika
pepperoni
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Uczeń

Re: Oferty ubezpieczeniowe

Postautor: pepperoni » 17 marca 2023, 23:01

Co ty bredzisz chłopie?

Nie mam pojęcie kim jest "Górski", nigdy człowieka na oczy nie widziałem, ani nie rozmawiałem z nim. Nigdy nie kupowałem polisy w PSP, choć po uświadomieniu sobie, że jest to jedyna znana mi skuteczna opcja przy "bezszkodowym" zawiśnięciu, to rozważam zakup. Nigdy nie pisałem, też że PSP ma najlepsze ubezpieczenie, bo można znaleźć ubezpieczenia z wyższą sumą i sporo ilością dodatków niedostępnych w PSP, co możesz przeczytać 2 posty wyżej, ale czekaj, czytanie to chyba nie jest twoja mocna strona. Ty wolisz pisać rzeczy zgodne z twoją z góry założoną teorią. A jeśli fakty się z nią nie zgadzają, to tym gorzej dla faktów.

Widzę też, że masz poważny problem z "Górskim" oraz z merytoryczną dyskusją, bo gdy nie masz żadnych argumentów i piszesz totalnie brednie wyssane z palca, które zostają ci wytknięte, to zamieniasz dyskusję w personalne obrzucanie gównem, wyzywając ludzi od różnych lewaków, klakierów i fanbojów.

Nie czytałeś OWU żadnego ubezpieczenia i wydaje ci się, że jak coś nazwiesz wypadkiem to takim będzie. Rzeczywistość jednak czasami odbiega od wyobrażeń i własnych kreacji i może czas zacząć czytać ze zrozumieniem, a jak się nie umie, to można przynajmniej nie pisać na forum i nie wprowadzać ludzi w błąd, bo historii, w których ubezpieczyciel nie zapłacił za ściągnięcie z drzewa trochę było. Nie wszystkie ujrzą światło dzienne w postaci dyskusji na forum.

Poczytaj sobie ile kosztuje godzina lotu śmigłowca w alpejskich krajach to się zdziwisz. Nie chciałbyś płacić z własnej kieszeni za kilkugodzinną akcję poszukiwawczą.

SP8EBC
Latam: Nie latam
Doświadczenie: Były Pilot
Kontakt:

Postautor: SP8EBC » 18 marca 2023, 04:09

Pieprzyć głupoty, to ty pieprzysz anonimowy trolu. W odróżnieniu od ciebie zadałem sobie trud zadzwonienia do brokera i zapytania o te sprawy osobiście. Usłyszałem słowne zapewnienia; PZU robi problemy w takim przypadkach, Ergo Hestia nie robi i akcje związane z drzewami są zawsze pokrywane bez względu na okoliczności. W takim razie kobieta celowo wprowadzała mnie w błąd, czy też może sama nie wie jakie produkty ubezpieczeniowe sprzedaje? Nie mam zamiaru wchodzić w pustą polemikę z kim, kto nawet nie podpisuje się własnym imieniem i nazwiskiem. Nigdy nie słyszałem o przypadkach problemów z Ergo Hestią. Wszystkie wątpliwości rozwiąże sobie w poniedziałek bezpośrednio, jeszcze raz z bokerem i dopytam się z czego wynikają różnice w OWU w tych przypadkach. Odpowiedzi ode mnie jednak się nie spodziewajcie. Jak ktoś ma pytania, to niech sobie dzwoni tu i tam. Telefon do Agaty Bielskiej z FCh, czy do Bernadetty Florczyk jest w Internecie. Każdy zainteresowany może się wypytać o detale, które go interesują.
Mateusz Lubecki
tel: +48 660 43 44 46

KLIF
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Instruktor

Postautor: KLIF » 18 marca 2023, 08:27

Mogę potwierdzić z własnego doświadczenia PZU robi problemy z wyplatą , FCH jest tylko brokerem i likwidacją się nie zajmuje , odsyla do PZU. Hestia nie robila problemow w tej samej sprawie. Ja z PZU dostalem figę a dziewczyna z Hestii max. sumę . Chodzilo o kradzież naszego sprzętu z wypożyczonego auta. Złamałem palec przy starcie- figa. PZU to najgorsze dziadostwo. Parę razy też PZU robiło mnie na szaro przy stłuczkach. Niestety siłątradycji od czasów monopolu PZU nadal ma wielu klientów. Nie chcę z PZU mieć nic do czynienia a i tak co jakiś czas muszę bo ktoś ma tam polisę. Stanowczo odradzam PZU w jakiejkolwiek formie. P.S jeszcze natrętnie wydzwaniają z ofertami bo jestem w ich bazie. Już jestem niegrzeczny jak odbieram kolejny tel.

Awatar użytkownika
pepperoni
Doświadczenie: Uczeń

Postautor: pepperoni » 18 marca 2023, 09:46

SP8EBC pisze:anonimowy trolu. W odróżnieniu od ciebie zadałem sobie trud zadzwonienia do brokera i zapytania o te sprawy osobiście. Usłyszałem słowne zapewnienia

W odróżnieniu od ciebie nieanonimowy trollu, zadałem sobie trud i przeczytałem co na ten temat uważa ubezpieczyciel w warunkach ubezpieczenia, bo to jest jedyny dokument, który będzie miał znaczenie przy rozpatrywaniu odpowiedzialności ubezpieczyciela za szkodę.
Ustne zapewnienia pani Krysi co sprzedaje polisy to wiesz ile są warte i gdzie możesz sobie je wsadzić. Wczoraj się urodziłeś?

Jak dostaniesz potwierdzenie na piśmie bezpośrednio od ubezpieczyciela to będziesz wiedział jak ubezpieczyciel podejdzie do takiej sprawy. W innym wypadku pozostaje literalne rozumienie OWU, które nie jest dla nas korzystne.

SP8EBC pisze:Nie mam zamiaru wchodzić w pustą polemikę

Jeśli nie potrafisz prowadzić merytorycznej dyskusji i zamieniasz ją w pustą polemikę, szufladkowanie rozmówcy i obrzucanie gównem, to nic nie poradzę.

Żegnam ozięble.

JakubM
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: JakubM » 27 marca 2023, 12:50

Jeszcze jedna ciekawa oferta ubezpieczeniowa z Francji:

https://www.ffcam.fr/assurance.html

Mają nawet materiały po angielsku (i hiszpańsku): https://www.ffcam.fr/csx/scripts/downlo ... 023_EN.pdf

Dość wysokie sumy ubezpieczenia. Badał ktoś?

lukasz_k
Doświadczenie: Sympatyk

Postautor: lukasz_k » 27 marca 2023, 13:41

Dzień dobry paralotniarze! Jaki to piękny wątek. Zmotywował mnie aby ponownie przyjrzeć się papierom ubezpieczycieli, bo jak się okazuje to do tej pory kupowałem polisy, które w razie wypadku byłyby nic nie warte, albo niewiele warte. Dziękuję uprzejmie za ten wkład!

Idąc za ciosem skontaktowałem się z AXA w sprawie ich ubezpieczenia podróżnego Pytanie brzmiało:

Moje wątpliwości budzi jednak sposób zdefiniowania „ratownictwa” w OWU:

ratownictwo – interwencja pogotowia ratowniczego lub transport
helikopterem z miejsca Zdarzenia ubezpieczeniowego do najbliższej,
odpowiedniej placówki medycznej, jeżeli wymaga tego stan zdrowia
Ubezpieczonego

oraz Nieszczęśliwego wypadku:

Nieszczęśliwy wypadek – niespodziewane i nagłe zdarzenie wywołane
przyczyną zewnętrzną, w następstwie którego Ubezpieczony, niezależne
od swojej woli doznał rozstroju zdrowia, fizycznych obrażeń lub zmarł

Jednocześnie wg art. 10 pkt 2:

Ubezpieczony zobowiązany jest w miarę możliwości zapobiec zwiększeniu
szkody i ograniczyć jej konsekwencje.

Moje pytanie dotyczy bezpośrednio uprawiania paralotniarstwa i lotniarstwa, czyli wg OWU dyscypliny związane z przemieszczaniem się w przestrzeni powietrznej.

W przypadku ww. sportów możliwa jest sytuacja, kiedy dojdzie do „wypadku” (w powszechnym rozumieniu tego słowa), w wyniku którego nie dojdzie do zranienia pilota lub powstania jakiegokolwiek uszczerbku na zdrowiu, niezbędne będzie jednak przeprowadzenie akcji poszukiwawczej, ratunkowej lub przetransportowanie do placówki medycznej. Przykładem może być nieplanowane, przygodne lądowanie w trudnym terenie wysokogórskim, zderzenie z drzewem, masztem, słupem lub inną podobną przeszkodą – w wyniku których nie dojdzie bezpośrednio do pogorszenia stanu zdrowia, jednak pilot nie będzie mógł samodzielnie w bezpieczny sposób opuścić miejsca zdarzenia, a pozostanie w miejscu zdarzenia lub próby jego samodzielnego opuszczenia mogłyby narazić go na poważne urazy lub śmierć (czyli wg art.10 pkt.2 – zwiększenie szkody).

Czy w opisanej wyżej sytuacji, Państwa ubezpieczenie pokrywa koszty akcji poszukiwawczej, ratunkowej, udzielenia pomocy w miejscu zdarzenia oraz transportu z miejsca zdarzenia, nawet w przypadku braku fizycznych obrażeń oraz braku pogorszenia stanu zdrowia w wyniku zdarzenia („wypadku”)? Czy w przypadku braku powstania obrażeń, koszty akcji poszukiwawczej/ratowniczej nie zostaną pokryte ubezpieczeniem, ze względu na niespełnienie definicji ratownictwa oraz nieszczęśliwego wypadku?

Z poważaniem,

Łukasz Kołodziejczak

Odpowiedź Axy jest dla nas niekorzystna:
Dyscypliny związane z przemieszczaniem się w przestrzeni powietrznej np paralotniarstwo wymaga rozszerzenia ochrony o sporty wysokiego ryzyka. Ratownictwo obejmuje zdarzenia wyłącznie w przypadku nagłego zachorowania lub nieszczęśliwego wypadku.
Ubezpieczenie zapewnia Ubezpieczonym ochronę ubezpieczeniową w Okresie ubezpieczenia podczas ich Podróży w wybranej Strefie geograficznej poza terytorium Polski i Kraju stałego zamieszkania. AXA Assistance nie posiada ubezpieczeń turystycznych w Polsce.

Oraz

Szanowny Panie,

uprzejmie informuje, iż ratownictwo obejmuje zdarzenia wyłącznie w przypadku nagłego zachorowania lub nieszczęśliwego wypadku klienta podczas uprawiania sportu jakim jest paralotniarstwo.
Wszelkie decyzje opierane są na podstawie dokumentacji z placówki medycznej, która potwierdza nagłe zachorowania lub nieszczęśliwy wpadek oraz protokół z miejsca zdarzenia. Akcja poszukiwawcza klienta nie jest objęta ubezpieczeniem w przypadku braku zaistnienia zdarzenia ubezpieczeniowego, czyli rozstroju zdrowia.

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Domin
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Domin » 27 marca 2023, 14:46

lukasz_k pisze:
Szanowny Panie,

uprzejmie informuje, iż ratownictwo obejmuje zdarzenia wyłącznie w przypadku nagłego zachorowania lub nieszczęśliwego wypadku klienta podczas uprawiania sportu jakim jest paralotniarstwo.
Wszelkie decyzje opierane są na podstawie dokumentacji z placówki medycznej, która potwierdza nagłe zachorowania lub nieszczęśliwy wpadek oraz protokół z miejsca zdarzenia. Akcja poszukiwawcza klienta nie jest objęta ubezpieczeniem w przypadku braku zaistnienia zdarzenia ubezpieczeniowego, czyli rozstroju zdrowia.

Pozdrawiam!

Lukasz_k, według mnie cenna informacja. Powyższą informację z AXA rozumiem tak, że jeśli po zdarzeniu paralotniarza "będzie bolało kolano", ale placówka medyczna w dokumentacji zapisze "brak urazu" lub coś podobnego to AXA nic nie wypłaca/zwraca. Co więcej zgodnie z wyjaśnieniami Ubezpieczyciela powinien nastąpić transport paralotniarza z miejsca zdarzenia do placówki medycznej celem otrzymania pomocy medycznej.
Dominik Kapica
https://fastcamper.eu - Szybkie kampery od paralotniarzy dla paralotniarzy.

lukasz_k

Postautor: lukasz_k » 27 marca 2023, 15:05

Uściślając, pytanie dotyczyło KL i Assistance. A Ty Dominik chyba masz na myśli NNW?
Nie mniej jednak, nawet jeśli wisząc na drzewie wypowiesz magiczne 'boli mnie szyja', to jeśli w szpitalu stwierdzą że jednak nie boli, to wtedy figa, a nie ubezpieczenie. Tak. :)

Dostałem jeszcze odpowiedź o pewnym rozdzieleniu akcji ratunkowej / poszukiwawczej... Co przypuszczam należy interpretować podobnie - jeśli nie stała ci się krzywda, ale wylądowałeś w dupie i nie ma z Tobą kontaktu, a Twoi kumple zgłosili zaginięcie i właśnie szuka Cię grupa włoskich goprowców i śmigło... to lepiej przynajmniej lekko uderzyć się kamieniem w łuk brwiowy.
Być może warto sprawdzić KL+Ratownictwo w ubezpieczeniu PSP pod tym kątem?

Szanowny Panie,

uprzejmie informuje, iż w każdym z naszych Wariantów jest opcja transportu do placówki-ratownictwo czyli interwencja pogotowia ratowniczego lub transport helikopterem z miejsca Zdarzenia ubezpieczeniowego do najbliższej, odpowiedniej placówki medycznej, jeżeli wymaga tego stan zdrowia Ubezpieczonego z wyłączeniem akcji poszukiwawczej. Ratownictwo w każdym wariancie realizowane jest do limitu sumy Ubezpieczenia Kosztów Leczenia.

JakubM

Postautor: JakubM » 27 marca 2023, 15:21

Słabe są te zapisy. W ofercie którą podawałem wyżej w opisie akcji ratowniczej jest dodane coś w stylu 'lub gdy brak podjęcia działań sprawia zagrożenie dla życia lub zdrowia' co moim zdaniem dobrze pasuje do lądowania na drzewie (bez urazu) lub w czarnej d.. (bez urazu).

Moim zdaniem takich zapisów potrzebujemy.

This insurance benefit applies in the event of Serious Bodily Injury or a situation that directly jeopardises
your physical integrity, capable of resulting in bodily injury, should there be no intervention.

Kuba
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: Kuba » 27 marca 2023, 18:17

Domin pisze:
lukasz_k pisze:
Szanowny Panie,

Pozdrawiam!

Lukasz_k, według mnie cenna informacja. Powyższą informację z AXA rozumiem tak, że jeśli po zdarzeniu paralotniarza "będzie bolało kolano", ale placówka medyczna w dokumentacji zapisze "brak urazu" lub coś podobnego to AXA nic nie wypłaca/zwraca. Co więcej zgodnie z wyjaśnieniami Ubezpieczyciela powinien nastąpić transport paralotniarza z miejsca zdarzenia do placówki medycznej celem otrzymania pomocy medycznej.

Wydaje mi się, że tutaj interpretujecie te zapisy jeszcze bardziej niekorzystnie dla nas, niż to było interpretowane w praktyce.
Tutaj był komentarz na temat ubezpieczenia PZU z Finansowej Chaty:
https://finansowachata.pl/ratownictwo

"- Jeżeli wisimy na drzewie i jesteśmy ranni, albo mamy inne oznaki wskazujące na potrzebę przeprowadzenia badań (np. silny ból głowy – jest oznaką wstrząsu mózgu, duszności, omdlenia, kołatanie serca – często występują jako objaw zawału serca) – wzywamy pomoc w celu udzielenia nam pomocy medycznej. Takie zdarzenie jest objęte ochroną ubezpieczeniową, która jest realizowana poprzez służby ratownicze."

Dlatego bardzo przydałaby się historia zdarzeń i decyzji ubezpieczyciela w konkretnym przypadku i konkretnej polisie.

lukasz_k

Postautor: lukasz_k » 28 marca 2023, 09:00

Wkleję jeszcze jedną odpowiedź z Axa, bo udało mi się uzyskać bezpośrednią odpowiedź przedstawiciela Axy na 'nasze problemy'. Myślę że nie pozostawia wątpliwości. Dotyczy KL+assistance w ubezpieczeniu podróżnym Axa dostępnym do kupienia przez ich stronę, na dni lub na cały rok. To jest ubezpieczenie z którego korzystałem najczęściej na wyjazdach.

Szanowny Panie,

Akcją poszukiwawcza klienta nie jest objęta ubezpieczeniem w przypadku braku zaistnienia zdarzenia ubezpieczeniowego, czyli rozstroju zdrowia. Wiec, jeśli klient zgłosi roztrój zdrowia (wypadek, zachorowanie) ale nie poda konkretnej lokalizacji i służby będą go poszukiwać, ale będą też musiały udzielić mu pomocy medycznej, bo dozna obrażeń wtedy jest to traktowane jako ratownictwo. W przypadku zagubienia się klienta, nie podając lokalizacji to służby namierzają klienta i udają się, aby mu pomoc. W sytuacji, jeśli klient nie dozna obrażeń, rozstroju zdrowia to koszty akcji poszukiwawczej są po stronie klienta.

Wszelkie decyzje opierane są na podstawie dokumentacji z placówki medycznej, która potwierdza nagłe zachorowania lub nieszczęśliwy wpadek oraz protokół z miejsca zdarzenia od służb.

JakubM

Postautor: JakubM » 28 marca 2023, 11:17

JakubM pisze:Słabe są te zapisy. W ofercie którą podawałem wyżej w opisie akcji ratowniczej jest dodane coś w stylu 'lub gdy brak podjęcia działań sprawia zagrożenie dla życia lub zdrowia' co moim zdaniem dobrze pasuje do lądowania na drzewie (bez urazu) lub w czarnej d.. (bez urazu).

Moim zdaniem takich zapisów potrzebujemy.

This insurance benefit applies in the event of Serious Bodily Injury or a situation that directly jeopardises
your physical integrity, capable of resulting in bodily injury, should there be no intervention.

Axa Kossen ma podobny wpis
Where the insured person/pilot is required to carry costs according to 1 a), although he has not actually suffered an accident, but an
accident was imminent or expected under the given circumstances, the insurer shall be equally liable to pay compensation.

Co poza FFCAM i AXA Kossen nam pozostaje do wyboru?

lecchu

Postautor: lecchu » 28 marca 2023, 12:22

@SP8EBC: "Ubezpieczenie na dni aby było ważne MUSI zostać zawarte na terenie Polski, przed wyjazdem, w przeciwnym razie nie jest ważne."

Kurcze, ja natomiast dostałem od przedstawiciela Hestii odpowiedź, że:

"Hestia nie pyta czy się jest w Polsce - ważność od następnego dnia, nie ma możliwości wykupienia na ten sam dzień."

(Moje pytanie brzmiało - "A owe koszty leczenia na sporty ekstremalne można kupować będąc już za granicą? Nie trzeba być w Polsce?" Może brzmi jak troche wyrwane z kontekstu, ale to było kilka wymian emaili)

Czy zatem Twój wpis Mateusz był TYLKO o polisach "KL w podróżach na dni" oferowane przez Panią Agatę Bielską i Finansowa Chatę (a tam nie ma oferowanych jak rozumime "KL na dni" od Hestii)?

Czy też dotyczy według interpretacji pani Agaty WSZYSTKICH polis "KL w podróży na dni" oferownaych w Polsce (a wiec i tych z Hestii)?

Pzdr
L.

JakubM

Postautor: JakubM » 28 marca 2023, 13:02

lecchu pisze:
@SP8EBC: "Ubezpieczenie na dni aby było ważne MUSI zostać zawarte na terenie Polski, przed wyjazdem, w przeciwnym razie nie jest ważne."

"Hestia nie pyta czy się jest w Polsce - ważność od następnego dnia, nie ma możliwości wykupienia na ten sam dzień."

(Moje pytanie brzmiało - "A owe koszty leczenia na sporty ekstremalne można kupować będąc już za granicą? Nie trzeba być w Polsce?" Może brzmi jak troche wyrwane z kontekstu, ale to było kilka wymian emaili)

Czy zatem Twój wpis Mateusz był TYLKO o polisach "KL w podróżach na dni" oferowane przez Panią Agatę Bielską i Finansowa Chatę (a tam nie ma oferowanych jak rozumime "KL na dni" od Hestii)?

Czy też dotyczy według interpretacji pani Agaty WSZYSTKICH polis "KL w podróży na dni" oferownaych w Polsce (a wiec i tych z Hestii)?

Wątpię czy p. Agata może wypowiadać się o każdym pojedynczym produkcie oferowanym w Polsce.

Jeśli chodzi o Finansową Chatę to mi zwróciła kiedyś uwagę, że polisa musi pokrywać cały pobyt za granicą od wyjazdu do powrotu (pytałem czy mogę wykupić tylko na dni w których planuję latać, bo na resztę dni EKUZ mi wystarczał). O tym też warto wiedzieć ;-)

Tomasz P.

Postautor: Tomasz P. » 28 marca 2023, 13:40

JakubM pisze:Jeśli chodzi o Finansową Chatę to mi zwróciła kiedyś uwagę, że polisa musi pokrywać cały pobyt za granicą od wyjazdu do powrotu (pytałem czy mogę wykupić tylko na dni w których planuję latać, bo na resztę dni EKUZ mi wystarczał). O tym też warto wiedzieć ;-)

Czy to znaczy, ze jak dotre do granicy przed polnoca to mam czekac z przekroczeniem do natepnego dnia pod rygorem niewaznosci polisy?

JakubM

Postautor: JakubM » 28 marca 2023, 14:12

Tomasz P. pisze:Czy to znaczy, ze jak dotre do granicy przed polnoca to mam czekac z przekroczeniem do natepnego dnia pod rygorem niewaznosci polisy?

O to musisz już sam zapytać lub sam sprawdzić w OWU ;-)
Z tego co pamiętam to jest mowa o tym, że okres ubezpieczenia ma pokryć cały okres podróży, a nie idelanie się znim zgadzać.

PS Po co Ci ważna polisa jak już wróciłeś? W kraju i tak jest nieważna.

Tomasz P.

Postautor: Tomasz P. » 28 marca 2023, 15:29

JakubM pisze:
Tomasz P. pisze:Czy to znaczy, ze jak dotre do granicy przed polnoca to mam czekac z przekroczeniem do natepnego dnia pod rygorem niewaznosci polisy?

O to musisz już sam zapytać lub sam sprawdzić w OWU ;-)
Z tego co pamiętam to jest mowa o tym, że okres ubezpieczenia ma pokryć cały okres podróży, a nie idelanie się znim zgadzać.

PS Po co Ci ważna polisa jak już wróciłeś? W kraju i tak jest nieważna.

Mialem na mysli rozpoczecie podrozy przed data rozpoczecia obowiazywania polisy, bo zrozumialem to tak, ze jesli wyjazd rozpocznie sie przed data wskazana w polisie to moze ona byc niewazna. Co prawda brzmi to absurdalnie ale, czy absurd jeszcze dziwi, szczegolnie gdy idzie o interes instyutucji finansowej? No nic, poczytam.

SP8EBC
Latam: Nie latam
Doświadczenie: Były Pilot
Kontakt:

Postautor: SP8EBC » 28 marca 2023, 16:09

lecchu pisze:

Kurcze, ja natomiast dostałem od przedstawiciela Hestii odpowiedź, że:

Pzdr
L.

Tak, chodziło tutaj o polisę KL i przytaczałem tu informację od Agaty Bielskiej.

Co do samej akcji ratunkowej znalazłem ciekawą opcję, która jednak wymaga potwierdzenia przez kogoś biegle znającego język Niemiecki. W ubezpieczeniu Alpenferein Polska jest napisane coś takiego (https://oeav-pub.s3.eu-central-1.amazon ... e8a80e.pdf)

Koszty przeprowadzania akcji ratunkowych w trudno dostępnym terenie w kraju i za granica do 25 000 eur na osobe i zdarzenie; przez cały rok, na całym świecie, podczas aktywności rekreacyjnej; koszty ratownictwa oznaczaja koszty lokalnych jedno-stek ratowniczych (w przypadku zdarzeń w rejonach przygranicznych również koszty jednostek ratowniczych kraju sąsiadującego), które staja sie niezbędne, kiedy ubezpieczony ulegnie nagłemu zdarzeniu lub wypadkowi bądź znajdzie się w niebezpiecznej sytuacji w górach lub na wodzie, w zwiazku czym zachodzi koniecznoscjego ewakuacji z trudno dostepnego terenu jako osoby rannej lub zdrowej (te sama definicje stosuje sieodpowiednio w odniesieniu do wypadkow smiertel-nych). Koszty ratownictwa to udokumentowane koszty poszukiwania i transportu ubezpieczonego z trudno dostępnego terenu
a) do najbliższej przejezdnej drogi lub
b) do szpitala poozonego najbliżej miejsca wypadku.

i potem w wykluczeniach jest napisane coś takiego
wypadków którym ulegają ubezpieczeni jako osoby kierujące sprzętem latającym (w tym również jako osoby kierujące sportowym sprzętem latającym) w przypadku gdy zgodnie z przepisami prawa austriackiego wymaga to posiadania zezwolenia a także jako pozostali członkowie załogi statku powietrznego oraz w ramach użytkowania pojazdów kosmicznych lub jako pasażer dronów

Co tak nie wprost mówi, że jeżeli takie zezwolenie jest (o jakiekolwiek zezwolenie tu chodzi), to koszta akcji ratowniczej pokrywają paralotniarstwo. Problemem jest to, że wiżące są i tak zapisy w języku niemieckim a to tłumaczenie jest tylko pomocnicze. Trzeba by kogoś, kto zna biegle język niemiecki i zrozumie co tutaj jest napisane: https://oeav-pub.s3.eu-central-1.amazon ... 556825.pdf
Mateusz Lubecki
tel: +48 660 43 44 46

Kuba

Postautor: Kuba » 28 marca 2023, 20:24

SP8EBC pisze:i potem w wykluczeniach jest napisane coś takiego
wypadków którym ulegają ubezpieczeni jako osoby kierujące sprzętem latającym (w tym również jako osoby kierujące sportowym sprzętem latającym) w przypadku gdy zgodnie z przepisami prawa austriackiego wymaga to posiadania zezwolenia a także jako pozostali członkowie załogi statku powietrznego oraz w ramach użytkowania pojazdów kosmicznych lub jako pasażer dronów

Co tak nie wprost mówi, że jeżeli takie zezwolenie jest (o jakiekolwiek zezwolenie tu chodzi), to koszta akcji ratowniczej pokrywają paralotniarstwo. Problemem jest to, że wiżące są i tak zapisy w języku niemieckim a to tłumaczenie jest tylko pomocnicze. Trzeba by kogoś, kto zna biegle język niemiecki i zrozumie co tutaj jest napisane: https://oeav-pub.s3.eu-central-1.amazon ... 556825.pdf

Czyli raczej nie pokrywają?
Ten akapit zaczyna się od "Ochrona ubezpieczeniowa nie obejmuje:".
A w Austrii wymagane są uprawnienia takie jak nasze ŚK.

lecchu

Postautor: lecchu » 29 marca 2023, 10:51

Ja:

Mateusz:
Tak, chodziło tutaj o polisę KL i przytaczałem tu informację od Agaty Bielskiej.

Mateusz, skup się, to ważne! :D
Zadałem Ci dwa pytania, nie da sie na oba odpowiedzieć "tak" jednocześnie. Robisz w bitach, wiesz o co mi chodzi!

Może je zmienię, aby nie było wątpliwości (ważne aspekty pogrubiłem) :
1. Czy Agata Bielska i FC oferują ubezpiecznie KL za granicą NA DNI (ze sportami extremalnymi) z Ergo HESTII?
2. Jeżeli odp na punkt 1 jest twierdząca - to czy pani Agata byłaby tak miła wskazać punkt OWU, który wskazuje na koniecznosć przebywania w PL w chwili zakupu ubezpiecznia?

add2 Mój agent mi zawsze mówił/pisał, ze nie trzeba być w Pl, zeby kupic KL na dni w hestii do uprawiania naszego hobby (cytat podałęm wcześniej z jednej z rozmówek z nim, acz takich deklaracji z jego strony miałem kilka w przeciągu ostatnich kilku lat). Dlatego chyba warto, byśmy doprecyzowali, bo to istotna wiedza. Mateusz, myślisz, że mógłbyś jeszcze wykorzystać przetarte szlaki u p. Agaty i podpytać jeszcze?

add1 - jeżeli odpowiedź byłaby twierdząca - to czy mają jakiś formularz internetowy do zakupu online takiego ubepzieczenia z Hestii?

Tak na marginesie staram się dociec, czemu Wyt tutaj wogóle cytujecie OWU Hestii w kontekście uprawiania paralotniarstwa i oferty z FCh?

Moim zdaniem FCh ubezpiecznie KL dla sportów extrmalnych i [b]NA DNI [/b]oferuje w porozumienu z PZU,a nie z HESTIĄ!

Patrzcie tu:
https://kmsl.finansowachata.pl/ > formularz 3,

a tam na dole, przy pierwszym ptaszku do zaznaczenia zgody, jest właśnie o PZU.

Dodatkowowe jak się ściągnie formularz do excella, to w nagłówku mamy:

https://ibb.co/vqrBGVY

Zatem w moim odczuciu z Hestią FCh oferuje tylko KL na wyjazdy bez sportów wysokiego ryzyka extremalnych (zwykła turystyka, wariant B).

Dlatego tak dociekam, czy p. Agata o konieczności bycia w Pl w chwili zawierania ubezpiecznia nie miała na myśli oferowanego przez nią ubezpieczenia KL dla paralotniarzy - czyli tego z PZU.

Notabene na rozpatrywanym formularzu nr 3 jest też o tym oddzielny ptaszek do zaznaczenia: "Oświadczam, że w chwili wysłania zgłoszenia osoby na nim wymienione nie uległy wypadkowi ani zachorowaniu z którego ma być wypłacone odszkodowanie oraz przebywają na terytorium RP." (pogrubienie moje). Więc jezeli chodzi o PZU - nie ma żadnych wątpliwości w tym aspekcie, trzeba być na terenie PL w chwili zakupu ubezp.

Pzdr
L.

Wróć do „Ubezpieczenia”