XCMeteo prośba o wyjaśnienie diagramu

Znajomość meteorologii jest wymagana do bezpiecznego latania, ale jest też ciekawa sama w sobie. W tym forum możesz zamieszczać wszystko co związane z pogodą, zarówno w ujęciu paralotniowym jak i w ogólnym
Awatar użytkownika
der
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Re: XCMeteo prośba o wyjaśnienie diagramu

Postautor: der » 07 czerwca 2016, 22:13

Zbyszek Gotkiewicz pisze:
der pisze:
Przecież wiała północ.
Dołem NIE gora N. Ale co to zmienia? Cape przy północy ma wolne?

CAPE pewnie wolnego nie ma przy wiejącej północy, ale z tego co zauważyłem to burze mają wolne. Za to termika naniesiona świętuje swoje najlepsze dni. Do tego w powietrzu wali i latać nie ma sensu bo będzie mało przyjemnie.

Oj tam ojtam. Dziś tez wiała północ z kierunków zmiennych, nad glową blacha a latalo się smakowicie. CAPE oczywiscie zero.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 07 czerwca 2016, 22:24

der pisze:
der pisze: Dołem NIE gora N. Ale co to zmienia? Cape przy północy ma wolne?

CAPE pewnie wolnego nie ma przy wiejącej północy, ale z tego co zauważyłem to burze mają wolne. Za to termika naniesiona świętuje swoje najlepsze dni. Do tego w powietrzu wali i latać nie ma sensu bo będzie mało przyjemnie.

Oj tam ojtam. Dziś tez wiała północ z kierunków zmiennych, nad glową blacha a latalo się smakowicie. CAPE oczywiscie zero.

Czyli jakiś wniosek można też z tego wyciągnąć, że jak jest termika bezchmurna, to burz może nie być :p
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
der

Postautor: der » 07 czerwca 2016, 23:10

Zgodnie z tym co TomaszT napisał wczorajsze zero powinno oznaczać do samo co dzisiejsze zero. Tak jak dzisiejsza blacha była by tego potwierdzeniem tak wczorajsze w odniesieniu do rzeczywistego nieba obsianego kumulami aż po horyzont w każdą stronę nie pasuje mi wcale.
Sam zasugerował wskaźnik CAPE jako dobry odnośnik noszeń. Jesli jednak traktowac go bedziemy wyłącznie jako wskaźnik potencjalnych burz nie odnosząc tego do termy wcale to przyznaje rację. Ani wczoraj ani dziś nie było na niebie nic co mogło by stwarzać zagrożenie burzowe.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 07 czerwca 2016, 23:25

der pisze:Zgodnie z tym co TomaszT napisał wczorajsze zero powinno oznaczać do samo co dzisiejsze zero. Tak jak dzisiejsza blacha była by tego potwierdzeniem tak wczorajszą w odniesieniu do rzeczywistego nieba obsianego kumulami aż po horyzont w każdą stronę nie pasuje mi wcale.

Wczorajsze cumulusy pokazały ze nie ma szans na rozwój chmur burzliwych. Żeby chmury burzowe powstały musi być ich pionowy rozwój. Ma być ciepło duszno i wilgotno. A w chłodnej masie powietrza z północy nie będzie ciepło i duszno. Chłodna masa nawet za dużo wilgoci. Oczywiście moje pojmowanie meteorologii jest dość dyletanckie i nie jestem w stanie zagłębiać się we wszystkie zależności powodujące rozmaite zjawiska pogodowe.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
der

Postautor: der » 08 czerwca 2016, 19:02

Dziś CAPE wg prognoz wynosiło zero.
A za oknem obecnie mam coś takiego:

<edit>. Krzycha ma rację zrzuciłem screen z flymeta, ale ten wyświetlił już na jutro. Czy jest gdzieś dostępna historia lub bieżący odczyt ?
Załączniki
20160608_185559_resized.jpg
20160608_185559_resized.jpg (487.17 KiB) Przejrzano 12782 razy
Ostatnio zmieniony 08 czerwca 2016, 19:20 przez der, łącznie zmieniany 3 razy.

Krzycha
Latam: Tylko Swobodnie

Postautor: Krzycha » 08 czerwca 2016, 19:10

No ale diagram jest na czwartek na godzinę 19.00 ;)

Tomasz Trębiński

Postautor: Tomasz Trębiński » 09 czerwca 2016, 19:27

Ledwo człowiek wyskoczył zajarać* a tu się wątek rozbiegł, jak kursanci po stoku...

Napisałem tak:
"CAPE, to liczbowy parametr, który pokazuje nam, jak bardzo powietrze chce się wypiętrzyć w chmury burzowe"

To nie jest parametr 0-niema termy, 1000-terma jest super!

Ważne! CAPE pokazuje, co się stanie z chmurką, jeśli pojawi się ona na niebie. Nie mówi nic, czy się pojawi!!!

CAPE może mieć wysoki parametr w środku nocy, albo pod grubą warstwą chmur warstwowych, kiedy przechodzi front i leje od kilku dni.

To działa też w drugą stronę: Jeśli CAPE będzie miało niezerową wartość, to nie znaczy, że będzie z tego burza. Może się zdarzyć (i zdarza), że powstanie terma bezchmurna i cały dzień będzie parno i duszno, a do burzy nie dojdzie.
To, czy będzie fajna termika do latania zależy od innych czynników i popełnię coś na ten temat niebawem. Temat CAPE wyszedł przy okazji szparagów i staram się pokazać, że warto mieć świadomość jego istnienia, bo ma wpływ na nasze bezpieczeństwo.

Tylko tyle i aż tyle.

* W Amsterdamie, z dala od IV Prawej i Sprawiedliwej, rzecz jasna.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 09 czerwca 2016, 19:33

W Amsterdamie, z dala od IV Prawej i Sprawiedliwej, rzecz jasna.

W Ansterdamie powiadasz. To już jasne skąd u ciebie takie fajne teksty :)
Zbyszek Gotkiewicz

Tomasz Trębiński

Postautor: Tomasz Trębiński » 09 czerwca 2016, 19:44

Wiem, że to nieładnie samemu sobie odpowiadać, ale mi się klikło "wyślij" niechcący.

@ Zbyszek
Burze mogą powstawać przy każdym kierunku wiatrów. Oczywiście są kierunki uprzywilejowane (południowe) ale to nie jest wyrocznia. Przy wietrze północnym też będzie mogła powstać burza, jeśli powietrze będzie miało odpowiednią chwiejność. W końcu latanie na Srebrnej spieprzyła burza z północy, nie?

@der
Bezchmurna termika może być cały piękny dzień, a po południu Śnieżka, czy Skrzyczniak da wystarczająco mocny komin, aby powstała chmurka. Jedna. Jeśli CAPE będzie niezerowe, w kilkanaście minut robi się z niej potężny odkurzacz i zaczyna zabijać nieprzygotowanych pilotów. Przy zerowym CAPE będą pod nią się kręcić do wieczora dziesiątki skrzydeł i będzie cud latanie.

Nie znalazłem archiwalnych prognoz CAPE. Jak by ktoś trafił, to poproszę.

pozdro

Tomek

Awatar użytkownika
Marcin.

Postautor: Marcin. » 09 czerwca 2016, 21:08

Tomasz Trębiński

Postautor: Tomasz Trębiński » 09 czerwca 2016, 21:42

Że się zacytuję:

"Uwaga, jest tu garść uproszczeń, dla łatwiejszego ogarnięcia tematu. Proszę mnie za nie nie rozjeżdżać za mocno."

To, co jest w wiki, to skromny fragment ogromnej dziedziny wiedzy, jaką jest "burzologia"

Ideą moich postów jest przełożenie tego maksymalnie prosto na nasze latanie. Nic Ci po tym, że 5 km wyżej będą się działy cuda, bo tam nie latasz. Nie planuję postów o tornadach, czy prądach strumieniowych. Ważne, żeby adept paralotniarstwa wiedział, jak CAPE wpływa na jego bezpieczeństwo i jak je zinterpretować. Policzenie temperatury powietrza w rozpływie nie jest mu potrzebne. Podczas downburstu ma siedzieć w barze i podziwiać widoki za oknem.

Pochwalając dociekliwość,

wyrozumiale pozdrawiam ;) .

Tomek

Awatar użytkownika
Marcin.

Postautor: Marcin. » 09 czerwca 2016, 21:56

TomaszT pisze: Nic Ci po tym, że 5 km wyżej będą się działy cuda, bo tam nie latasz.

Może i tak :) ,ale te cuda mogą mieć wpływ na tą część w której latacie może... Przecież stamtąd też może buchnąć powietrze w dół i coś spowodować niżej chyba nie?

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 09 czerwca 2016, 22:09

Marcin. pisze:
TomaszT pisze: Nic Ci po tym, że 5 km wyżej będą się działy cuda, bo tam nie latasz.

Może i tak :) ,ale te cuda mogą mieć wpływ na tą część w której latacie może... Przecież stamtąd też może buchnąć powietrze w dół i coś spowodować niżej chyba nie?

Toż napisał, że przy downburście trzeba siedzieć w domu albo w barze.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
Marcin.

Postautor: Marcin. » 09 czerwca 2016, 22:22

Marcin. pisze:

Toż napisał, że przy downburście trzeba siedzieć w domu albo w barze.

Ale mi nie chodzi o downburst , tylko ogólnie o chaos konwekcji ,który nawet jak jest daleko czy wysoko to i tak ma wpływ na sytuację.
Weźcie np. obczajcie jak burze czasem rozrastają się pod wiatr na mapce satelitarnej. Wydawało by się ,że z wiatrem miały by się poruszać ,a tymczasem inaczej to wygląda. To taki przykład z wielu...

Tomasz Trębiński

Postautor: Tomasz Trębiński » 10 czerwca 2016, 21:46

1. Nie ma ogólnego chaosu konwekcji. Konwekcja interesująca paralotniarzy odbywa się w dolnych warstwach troposfery i jest prognozowalna. Co więcej, z przyczyn prawnych nie interesują nas zjawiska powyżej 3000 metrów, bo i tak nie wolno tam latać.
2. Burze, szczególnie superkomórkowe, są układami mezoskalowymi i robią sobie, co chcą. Nie są tematem tego wątku. Proponuję, abyś założył nowy wątek. A jeśli chcesz drążyć niuanse CAPE, lepsze będą fora meteorologiczne. My od burz trzymamy się z daleka.
3. Jeśli masz inne przykłady z wielu, zakładaj inne wątki. Nie rób tu tasiemców a la pl.rec.paralotnie. Jeśli temat będzie związany z lataniem, chętnie odpowiem.

Proponuję EOT

pozdro

Tomek

Awatar użytkownika
Marcin.

Postautor: Marcin. » 11 czerwca 2016, 15:16

Tomasz Trębiński pisze:1. Nie ma ogólnego chaosu konwekcji. Konwekcja interesująca paralotniarzy odbywa się w dolnych warstwach troposfery i jest prognozowalna. Co więcej, z przyczyn prawnych nie interesują nas zjawiska powyżej 3000 metrów, bo i tak nie wolno tam latać.
2. Burze, szczególnie superkomórkowe, są układami mezoskalowymi i robią sobie, co chcą. Nie są tematem tego wątku. Proponuję, abyś założył nowy wątek. A jeśli chcesz drążyć niuanse CAPE, lepsze będą fora meteorologiczne. My od burz trzymamy się z daleka.
3. Jeśli masz inne przykłady z wielu, zakładaj inne wątki. Nie rób tu tasiemców a la pl.rec.paralotnie. Jeśli temat będzie związany z lataniem, chętnie odpowiem.

Proponuję EOT

pozdro

Tomek

Ad1. To dlaczego modele numeryczne nie radzą sobie ze zjawiskami konwekcyjnymi? Fizyka nieliniowa? Hę?
Ad2. To nie ja zacząłem z CAPE i bardzo dobrze ,bo mądrzejszy ;) napisał extra mini referat na ten temat powyżej i nie tylko ja dałem kciuka w górę... Meteorologia dla pilotów jest nieważna?
Ad3. Jeśli moderator uzna to założy wątek inny wyciągając stąd posty - już tak było i nie muszę zakładać. A przykład z innych to może być powrót tej samej masy powietrza sprzed kilku dni.
Może być Roger Out , nie nalegam i również pozdro ,a ja grupę też cenię jak i forum ,ponieważ tam się dla mnie wszystko zaczęło i nie ma co się oszukiwać - zazwyczaj więcej jest tam postów ,gdy się zacznie jakiś temat.

Awatar użytkownika
Marcus Biesioroff

Postautor: Marcus Biesioroff » 15 czerwca 2016, 11:01

Jutro (16/17.06.2016) po południu i w nocy oraz następnego dnia będzie można sobie zweryfikować całą tą opowieść o CAPE a także dowiedzieć się w jakim stanie są nasze dachy, jak jesteśmy przygotowani do lokalnych podtopień oraz czy nasze AC na samochód obejmuje również gradobicie.

Chociaż w prognozie zdarzają się plamki, gdzie energia jest stosunkowo niewielka, pamiętajcie, że wszystko co powyżej zera już daje szansę na burze
Portal LowcyBurz.pl pisze:W nocy energia konwekcji CAPE nie będzie bardzo duża i osiągnie maksymalnie 500-1000 J/kg. W piątek w ciągu dnia wartość CAPE jednak znacząco wzrośnie, do nawet 1500-2000 J/kg. Trzeba jednak pamiętać, że nawet niewielkie wartości energii CAPE w środowisku z dużym zróżnicowaniem prędkości i kierunku wiatru w całym pionowym profilu troposfery może być przyczyną silnych, a nawet niszczycielskich burz.

Oryginał: http://lowcyburz.pl/2016/06/15/17-06-20 ... komentarz/

Tak już trochę poważniej, po przeczytaniu artykułu łowców burz sugeruję ogarnąć balkony, tarasy, etc... będzie piekło.

flymet.info pokazuje natomiast takie o na te dwa nadchodzące dni:

CAPE 16-06-2016 flymet.info.png
CAPE 16-06-2016 flymet.info.png (76.75 KiB) Przejrzano 12602 razy

CAPE 17-06-2016 flymet.info.png
CAPE 17-06-2016 flymet.info.png (61.71 KiB) Przejrzano 12602 razy
Lubię patrzeć na niebo, bo wiem, że go nie wyasfaltują

Michał T

Postautor: Michał T » 15 czerwca 2016, 11:52

Chyba meteorolodzy śpią albo wiedzą że nie ma co przesadzać bo przejrzałem znane mi prognozy i żadna wprost nie pokazuje że mam się spodziewać tragedii w Zagłebiu i na Śląsku.

Awatar użytkownika
Marcus Biesioroff

Postautor: Marcus Biesioroff » 15 czerwca 2016, 12:51

Michał T pisze:Chyba meteorolodzy śpią albo wiedzą że nie ma co przesadzać bo przejrzałem znane mi prognozy i żadna wprost nie pokazuje że mam się spodziewać tragedii w Zagłebiu i na Śląsku.

Toć podlinkowałem artykuł z Łowców Burz ;) Tam masz bardzo szczegółowo rozpisane co będzie się działo i co może z tego wyniknąć. Oczywiście jeśli chodzi o meteo-fusy wcale nie musi być aż tak źle, ja na wszelki wypadek ogarniam teren dookoła domu (nie to, żebym był zabobonny ;)).

GFS'y (np. wspominany Flymet.info, ale też WetterZentrale.de) już prognozują bardzo wysokie CAPE na wspomniane dni.

ICM jest trochę bardziej optymistyczny, ale też pokazuje sporo deszczu, co ciekawe meteogramy wcale nie wyglądają, źle... jeszcze, tak jakby trochę się rozbiegają z tym co pokazują mapy opadów. Ale w przypadku konwekcji te ICMowe meteogramy lubią się dość gwałtownie zmieniać wraz ze zbliżaniem się daty.

IMGW/Pogodynka nie wydała jeszcze ostrzeżeń na jutro, na dziś południowa i zachodnia Polska objęta jest 1 stopniem zagrożenia burzowego, zobaczymy.

edit: http://www.estofex.org/ na ten okres prognozuje zagrożenie burzami 1 i 2 stopnia na terenie całej Polski, opis przyczyn zbieżny z tym u Łowców Burz.

P.S. Oznajmiam, że nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za wystąpienie lub nie tych zjawisk ;) Już nie raz dostałem po nosie, jak mówiłem, że będzie a nie było lub na odwrót.
Lubię patrzeć na niebo, bo wiem, że go nie wyasfaltują

Awatar użytkownika
huzar

Postautor: huzar » 29 lipca 2016, 11:20

Tomek - mam doskonały pomysł!!!
napiszemy manuskrypt o rozumieniu prognoz meteo :) ty będziesz wszystko pisał (masz doskonały styl!), ja złożę do druku i puszczę do wydruku!!!
twoje opisy są rewelacyjne i po nich wszystko wydaje się łatwe jak bułka z masłem :)
poproszę? podejmę się każdej pracy w tym temacie!!! :)

Tomasz Trębiński pisze:To jeszcze raz popełnię i już siedzę cicho.
(...)
.
Jak ci się zdarzy zgłupieć w czasie lotu - leć do nieba. O niebo się jeszcze nikt nie rozbił.

Wróć do „Meteorologia”