Crazy Inventions ? :)

Przeróżne dyskusje niezwiązane ściśle z paralotniarstwem.
Awatar użytkownika
Lucjan Piekutowski
Latam: Nie latam
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Crazy Inventions ? :)

Postautor: Lucjan Piekutowski » 05 lutego 2016, 22:11

Jak kogoś wkurza, przewińcie do 2.10

Naprawdę? :D

Miałem tego nie wrzucać, ale dziwne uczucie, oglądać głupi filmik o głupich rzeczach i nagle zobaczyć tam coś związanego z glajtami :P.

Awatar użytkownika
Marcin.
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Re: Crazy Inventions ? :)

Postautor: Marcin. » 29 czerwca 2016, 21:08

:D !!!!

Awatar użytkownika
Lucjan Piekutowski

Postautor: Lucjan Piekutowski » 29 czerwca 2016, 23:39

Marcin. pisze::D !!!!

ROSJA :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

ciacholot
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Były Pilot

Postautor: ciacholot » 30 czerwca 2016, 11:37

Ludzie potrafiący budować takie urządzenia są kreatywni i zazwyczaj świetnie sobie radzą w sytuacjach bez wyjścia. To ginący gatunek bo teraz wszystko można kupić. Swoją drogą z pewnością gość ma satysfakcję z tego, że to zbudował i tak działa. To jest bezcenne.
Mariusz Kilian

Awatar użytkownika
Lucjan Piekutowski

Postautor: Lucjan Piekutowski » 30 czerwca 2016, 13:04

Marcin, a gdzie Twoje skrzydło z plandeki ? Całkiem serio myślałem, żebyś mógł mi uszyć skrzydło z normalnego Skytexu, Barretinę np. Ciekawe jaki koszt by wyszedł ?

Awatar użytkownika
Marcin.

Postautor: Marcin. » 30 czerwca 2016, 14:54

ciacholot pisze:Ludzie potrafiący budować takie urządzenia są kreatywni i zazwyczaj świetnie sobie radzą w sytuacjach bez wyjścia. To ginący gatunek bo teraz wszystko można kupić. Swoją drogą z pewnością gość ma satysfakcję z tego, że to zbudował i tak działa. To jest bezcenne.

Chciałbym za tego posta dać kciuka w górę ,ale nie ma przycisku. Zgadzam się z tym całkowicie ,że ta kreatywność to brak pokory w myśleniu :) Ten pojazd działa i dla mnie jest to tak rozweselający widok ,że wstawiłem link chociaż nie ma nic wspólnego z paralotnią. Przypomina mi to trochę sztuczne rodeo :D

Awatar użytkownika
Marcin.

Postautor: Marcin. » 30 czerwca 2016, 15:08

Lucjan Piekutowski pisze:Marcin, a gdzie Twoje skrzydło z plandeki ? Całkiem serio myślałem, żebyś mógł mi uszyć skrzydło z normalnego Skytexu, Barretinę np. Ciekawe jaki koszt by wyszedł ?

Moje skrzydełko z plandeki wisi sobie w worku. Podpinałem je do linek 25m i próbowałem puszczać jako latawca ,ale kiepsko to idzie ponieważ jako konstrukcja paralotniowa nie chce ostro skręcać pomimo głębokich ruchów linkami głównymi nawet w połączeniu z hamulcami :? Trzeba by zmienić galerię ,ale nie mam pojęcia jak żeby ostro chodził w oknie wiatrowym. Odkąd mam skrzydło ,to na razie "zdradzam" Barretinę ;) A jeśli chodzi o szycie ,to nie wiem jaki koszt by wyszedł , bo wiesz ; z plandekami to było tak ; kupiłem na allegro kilka sztuk i powiem szczerze ,że trochę rozrzutnie kroiłem ten materiał ;) A ze skytexem to trzeba by zrobić projekt ekonomicznego rozmieszczenia szablonów. A plus do tego maszyna do szycia - ja mam starego Łucznika ,który też partolił czasem szwy i trochę nieestetycznie wyszły zdublowane poprawki. Tak że powiem Ci szczerze ,że chyba mnie przerasta uszycie ze skytexu. Po za tym teraz nie miałbym czasu za bardzo. A jaki masz skytex? W jakich belach? Wymiary? Ile dałeś za niego?

Awatar użytkownika
Lucjan Piekutowski

Postautor: Lucjan Piekutowski » 30 czerwca 2016, 16:33

Marcin. pisze: A jaki masz skytex?

Skytex 0 Czyli zero skytexu :D Nie mam jeszcze nic, ale kusi mnie żeby to policzyć kosztorysowo i uszyć sobie jakiegoś glajta :P

ciacholot
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Były Pilot

Postautor: ciacholot » 30 czerwca 2016, 18:07

Panowie... zbudujcie sobie lepiej coś naziemnego. Tylko nie za szybkie :)
W powietrze lepiej nie bo jak coś nie wyjdzie to z kim będziemy się tu mądrować.
Mariusz Kilian

Awatar użytkownika
Lucjan Piekutowski

Postautor: Lucjan Piekutowski » 30 czerwca 2016, 19:03

ciacholot pisze:Panowie... zbudujcie sobie lepiej coś naziemnego. Tylko nie za szybkie :)
W powietrze lepiej nie bo jak coś nie wyjdzie to z kim będziemy się tu mądrować.

Za granicą, nikt nie mówi "Panowie to się nie uda" No i szyją.

Awatar użytkownika
Marcin.

Postautor: Marcin. » 30 czerwca 2016, 23:09

Lucjan Piekutowski pisze:
Marcin. pisze: A jaki masz skytex?

Skytex 0 Czyli zero skytexu :D Nie mam jeszcze nic, ale kusi mnie żeby to policzyć kosztorysowo i uszyć sobie jakiegoś glajta :P

Aha , rozumiem. Jakiś czas temu chciałem uszyć sobie spadochron coś jak zapas. Tzn. half hemisferic - coś koło tego. Bez kominka , taki klasyczny. Tylko do eksperymentów. Ale sumasumarum lepiej by było kupić stary zapas - tak mi wyszło :) Jednak ta stronka z Barretiną zrzesza tych amatorów i wydaje mi się ,że oni wiedzą jak dana ingerencja w konstrukcję glajta zmieni mniej więcej zachowanie. Ja po prostu zrealizowałem gotowy projekt tylko. Ale jak masz zapał i chcesz uszyć ze skytexu to nie wahaj się. Nie taki diabeł straszny jak go malują. Nie wiem czy umiesz trochę szyć na maszynie. Ja nie umiem wszystkich tricków np. jak zawodowy szwacz ,ale zwykły ścieg ,to chyba każdy wykona na dobrym sprzęcie po przeczytaniu instrukcji. Jedyne co mi przychodzi jeszcze do głowy to , to ,że liczy się pomysłowość i dobre rozplanowanie materiału. Ułożenie na płaskim stole jak na tych filmikach z fabryki seryjnych skrzydeł. Myślę ,że wykonanie takiego skrzydła z tej stronki nie musi od razu wiązać się z lataniem na nim ,jednak dla paralotniarza majsterkowicza to coś fajnego -wydaje mi się :) Nie mam pojęcia gdzie kupić skytex. Myślałem o ortalionie kiedyś - lżejszy od plandeki ogrodniczej ;)

Awatar użytkownika
Lucjan Piekutowski

Postautor: Lucjan Piekutowski » 30 czerwca 2016, 23:32

Skytex (lub podobny) kupisz tu http://www.latawce.info/ Wiedzę mam, natomiast brak mi wprawy w szyciu, choć potrafię przeszyć linkę albo urwaną pętelkę od sterówki. Uszycie glajta wymaga biegłości w szyciu, zwłaszcza śliskich materiałów. Co do latania, to na pewno nie przelotowo, raczej zabawa na plaży/ łące, Groundhandling, podskoki, może jakiś żagiel nad wydmą. Najfajniejsze by było zdobycie doświadczenia :)

Awatar użytkownika
Marcin.

Postautor: Marcin. » 30 czerwca 2016, 23:44

Tu jest nawet fajny filmik z tematu

A śliski materiał nie można by najpierw skleić taśmą obustronną? ( nie wiem czy nie zaszkodziło by to materiałowi :? . Ja fastrygowałem plandekę zszywaczem biurowym 8-) :D

Awatar użytkownika
Lucjan Piekutowski

Postautor: Lucjan Piekutowski » 30 czerwca 2016, 23:50

No i właśnie o czymś takim myślę.

Wróć do „Szwarc, mydlo i powidlo”