Co zżarło glajta?
-
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Co zżarło glajta?
Pakując po dzisiejszym dniu skrzydło znalazłem na jednej połowie krawędzi spływu masę dziur. Większość wielkości 0.5 - 1 cm + jedna większa ok 5 x 8 cm. Tej największej nie sposób przeoczyć bo znajduje się na samym środku, w dolnej części skrzydła gdzie zawsze przy składaniu układam sterówki. Wczoraj na 100% dziur nie było - przynajmniej tej największej, mniejsze choć mało prawdopodobne, mogłem przeoczyć. Dziury wyglądają na wygryzione (gładkie krawędzie, brak jakichkolwiek śladów rozdarcia).
Skąd te dziury? Jak im zapobiegać?
Koników polnych u nas już nie ma. Zresztą rozmiar dziury bardziej wskazuje na szczura niż owada... :/
Skrzydło przez większą część dnia leżało na trawie w oczekiwaniu na uspokojenie się warunków.
PS Wcześniej inny pilot także znalazł podobne dziury w swoim skrzydle, ale u niego były mniejsze (w rozmiarach konika polnego) i znacznie mniej - potencjalnie mógł je więc wcześniej przeoczyć. Jego skrzydło też większość dnia spędziło na trawie choć daleko od mojego.
Skąd te dziury? Jak im zapobiegać?
Koników polnych u nas już nie ma. Zresztą rozmiar dziury bardziej wskazuje na szczura niż owada... :/
Skrzydło przez większą część dnia leżało na trawie w oczekiwaniu na uspokojenie się warunków.
PS Wcześniej inny pilot także znalazł podobne dziury w swoim skrzydle, ale u niego były mniejsze (w rozmiarach konika polnego) i znacznie mniej - potencjalnie mógł je więc wcześniej przeoczyć. Jego skrzydło też większość dnia spędziło na trawie choć daleko od mojego.
- Lucjan Piekutowski
- Latam: Nie latam
Re: Co zżarło glajta?
A możesz opisać miejsce w którym to się stało? Jeśli możesz tam pójść to popatrz czy pod trawą nie ma mysich dziur, jest ich z reguły dużo i są dość widoczne. Stawiam na myszy lub podobne gryzonie, choć one z reguły nie gryzą glajtów, natomiast próbują praktycznie wszystkiego. Mogły ten materiał (z braku innego) potraktować jako wyściółkę gniazda i dlatego pogryzły. Co do koników, często znajduję koniki już nieżywe a dziur nie ma, gdzieś tam raz znalazłem pojedynczą jak łepek szpilki, to tyle mógł zrobić konik.
Osobiście nie wierzę żeby np. to wlazło do glajta w ilości kilkunastu sztuk i żeby tego nie zauważyć przy składaniu.
Osobiście nie wierzę żeby np. to wlazło do glajta w ilości kilkunastu sztuk i żeby tego nie zauważyć przy składaniu.
- Załączniki
-
- pablo_384f77dcf9c0f8e7713da43d4dfdf33a.jpg (198.56 KiB) Przejrzano 9820 razy
-
Koniki sie u nas skończyły. Mogę je wykluczyć. Myszy wykluczyc nie mogę.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
- Lucjan Piekutowski
JakubM pisze: Myszy wykluczyc nie mogę.
No właśnie. Podejrzewam gryzonie. Lato się kończy, mogą szukać materiału do uszczelniania gniazd żeby przetrwać zimę. Taką mam teorię.
Gdzie koniki się skończyły ? Jakaś syberia że pod koniec sierpnia koników nie ma ? ;] Jest ich mniej ale za to większe niż wcześniej.
Mi konik wyżarł 5 dziurek próbując się wydostać, na szczęście na tym poprzestał i się udusił albo zatruł gelwenorem (obecne materiały pewnie by lepiej trawił). Więc wystarczył jeden którego nie zgniotłeś przy składaniu. Co do tej 5cm-8cm to juz raczej nie konik, może drzewo ?
Pozdrawiam
Mi konik wyżarł 5 dziurek próbując się wydostać, na szczęście na tym poprzestał i się udusił albo zatruł gelwenorem (obecne materiały pewnie by lepiej trawił). Więc wystarczył jeden którego nie zgniotłeś przy składaniu. Co do tej 5cm-8cm to juz raczej nie konik, może drzewo ?
Pozdrawiam
-
W Beskidzie Niskim konika już nie uświadczysz. Poza tym wszystkie dziury są znacznie większe od dużego konika - to musiało by być kilkuset koników naraz, albo inna szarańcza.
Oddałem glajta do serwisu - ze względu na jego niską wartość rynkową skończyło się na naklejeniu jakiś 10 łat. Ustaliliśmy też, że szkody zrobiła mysz która albo niechcący zaplątała się w glajta albo celowo go pocięła na wyściółkę do gniazda.
Skrzydło lata dalej, choć wczorajszego dnia wizualnie postarzało się o jakieś 10 lat :/
Na przyszłość w przerwie w lataniu będę albo składał skrzydło, albo częściej je "wietrzył" żeby przepłoszyć potencjalne szkodniki.
Oddałem glajta do serwisu - ze względu na jego niską wartość rynkową skończyło się na naklejeniu jakiś 10 łat. Ustaliliśmy też, że szkody zrobiła mysz która albo niechcący zaplątała się w glajta albo celowo go pocięła na wyściółkę do gniazda.
Skrzydło lata dalej, choć wczorajszego dnia wizualnie postarzało się o jakieś 10 lat :/
Na przyszłość w przerwie w lataniu będę albo składał skrzydło, albo częściej je "wietrzył" żeby przepłoszyć potencjalne szkodniki.
- calhal
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Robo pisze:Jakaś syberia że pod koniec sierpnia koników nie ma ? ;]
Przyznam, że nie rozumiem. Czemu na Syberii ma nie być koników polnych pod koniec sierpnia?
- uriuk
- Site Admin
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Przedwczoraj na mieroszowie widzialem konika polnego. Byl duzy. Mieroszow lezy w Sudetach, ktore maja znacznie surowszy klimat niz Beskidy.
- Lucjan Piekutowski
Mi wlazła na łące do glajta żaba. Zwykła zielona żaba, co prawda żaba nie ma zębów ale śmierdzi, szczególnie jak zdechnie. Skoro żaba mogła wejść to i mysz, a że jak piszesz miała sporo czasu bo glajt leżał to nie spłoszona mogła sobie zrobić co chciała. A tak poza tym to te dziury były wycięte i brakowało materiału ? Czy strzępy wisiały? Dziury okrągłe czy rozdarte wzdłuż włókien?
I jeszcze jedna historia. kiedyś kolega wleciał modelem samolotu do lasu - walnął w ścianę lasu, kadłub samolotu poleciał jakieś 20 metrów dalej a skrzydło zatrzymało się na krzakach jałowca czy czegoś podobnego w każdym razie skrzydło znaleźliśmy po 3 czy 4 dniach dopiero bo leżało na wysokości ok 1,5 metra płasko i nie było go widać. Skrzydło miało poobgryzane narożniki lotek, niewiele gdzieś z 3- 5 mm i kilkanaście dziurek na krawędzi spływu jakby ktoś wbijał płaski mały wkrętaczek co kawałek. Coś to skrzydło gryzło, mysz, wiewiórka, suseł?
Tak z Ciekawości spojrzałem co tam u Was żyje http://www.beskid-niski.pl/index.php?po ... roda/fauna
Norniki, nornice, ryjówki. Wszystko to mogło chcieć też mieć glajta.
I jeszcze jedna historia. kiedyś kolega wleciał modelem samolotu do lasu - walnął w ścianę lasu, kadłub samolotu poleciał jakieś 20 metrów dalej a skrzydło zatrzymało się na krzakach jałowca czy czegoś podobnego w każdym razie skrzydło znaleźliśmy po 3 czy 4 dniach dopiero bo leżało na wysokości ok 1,5 metra płasko i nie było go widać. Skrzydło miało poobgryzane narożniki lotek, niewiele gdzieś z 3- 5 mm i kilkanaście dziurek na krawędzi spływu jakby ktoś wbijał płaski mały wkrętaczek co kawałek. Coś to skrzydło gryzło, mysz, wiewiórka, suseł?
Tak z Ciekawości spojrzałem co tam u Was żyje http://www.beskid-niski.pl/index.php?po ... roda/fauna
Norniki, nornice, ryjówki. Wszystko to mogło chcieć też mieć glajta.
-
Lucjan Piekutowski pisze:A tak poza tym to te dziury były wycięte i brakowało materiału ? Czy strzępy wisiały? Dziury okrągłe czy rozdarte wzdłuż włókien?
Dziury wycięte, niektóre (nieliczne) jak kiepskim dziurkaczem. Duże braki materiału. Brak strzępów, krawędzie dziur ostre. Żadnych rozdarć. Jakbym się postarał to bym Ci wysłał zdjęcie zgryzu
Stworzenie próbowało nawet lamówki na krawędzi spływu i osnowy linki, ale chyba nie smakowało, bo tu szkody minimalne.
- uriuk
- Site Admin
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Lucjan Piekutowski pisze:Mi wlazła na łące do glajta żaba.
Osobiscie widzialem, jak do glajta wlazl jamnik. Malo tego, polecial na krzywy ryj. Trzeba bylo prerwac start bo miotal sie po glajcie i piszczal
- Lucjan Piekutowski
JakubM pisze:Lucjan Piekutowski pisze:Stworzenie próbowało nawet lamówki na krawędzi spływu i osnowy linki, ale chyba nie smakowało, bo tu szkody minimalne.
No to masz dowód, że to nie konik. Stworzenie musiało po prostu sobie próbować rożnych materiałów. Właściciele szczurów, myszy czy chomików dobrze wiedzą jak się można zdziwić co taki gryzoń potnie. Widziałem jak chomik wypuszczony na trawnik dorwał niedopałka i sobie elegancko zachomikował filterek.
Cieszyć się należy że całego nie wciągnęły do nory
- Lucjan Piekutowski
A wystarczyło wpuścić kota...
-
Gość który naprawiał nam skrzydło mówił, ze po lataniu wyciąga skrzydło z wora lekko rozwija i zostawia z kotem. Kot zajmuje sie wybijaniem koników , żmij i innego dziadostwa przyniesionego w skrzydłach do domu. O dziwo kot skrzydeł nie niszczy.
- Lucjan Piekutowski
JakubM pisze:Gość który naprawiał nam skrzydło mówił, ze po lataniu wyciąga skrzydło z wora lekko rozwija i zostawia z kotem. Kot zajmuje sie wybijaniem koników , żmij i innego dziadostwa przyniesionego w skrzydłach do domu. O dziwo kot skrzydeł nie niszczy.
Jak nauczysz kota chować pazury to nic nie zniszczy, wręcz kot jest bardzo ostrożny.
Ale żmij to bym nie chciał przynieść do domu, a kota nie mam.
-
- Doświadczenie: Były Pilot
Ale żmij to bym nie chciał przynieść do domu, a kota nie mam.[/quote]
Wystaw za drzwi miskę i nasyp żarełko...
Ja tą metodą pozyskałem kilka sztuk zaprzyjaźnionych...
Mariusz Kilian
- Lucjan Piekutowski
ciacholot pisze:
Własnie, to nie problem znaleźć bezpańskiego kota jest ich niestety bardzo dużo.
- Marcin.
Mysz wszystkiego się czepi Znajomemu membrany z kolumn opier..liły , a mi pół styropianowego spławika na szczupaka
- Lucjan Piekutowski
Marcin. pisze:Mysz wszystkiego się czepi Znajomemu membrany z kolumn opier..liły , a mi pół styropianowego spławika na szczupaka
Jako znawca myszy potwierdzam. Dodatkowo w Beskidzie niskim jest dość dużo chronionych gatunków, m in. norniki, darniówki, są 3 albo 4 gatunki myszy, są ryjówki i nornice. Które pogryzło? Norniki podobno właśnie tną do gniazda papier, materiał itp, a ponieważ to chomikowate to pewnie i chomikują (każdy zapewne ma ze 3 glajty, dwie uprzęże i napęd i na żadnym nie lata) .
- Marcin.
Myślę ,że dla myszy taki materiał paralotniowy ,to rarytas na gniazdo ; nieprzemakalny , leciutki ,nowoczesny - no normalnie postęp technologiczny