Kulki do sterówek własnego pomysłu

Aparaty, kamery, programy do edycji i montażu nieliniowego.
MariusG
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Re: Kulki do sterówek własnego pomysłu

Postautor: MariusG » 17 sierpnia 2018, 00:37

Chwilkę mi dajcie bo aktualnie mało mam czas, aby to puścić na parę godzin w większej ilości - mogę zrobić takie, jaki na ostatnich foto + ewentualnie, jeśli mają być pod 2 palce to "ponowię" ten odcinek i go zdwoję na każdy palec z osobna, mogę Ci wysłać parę takich i parę takich. Raczej na pewno pójdą czerwone bo tego materiału mam najwięcej, aktualnie wpust jest 1,5 mm i przechodzi linka z oplotem ale myślę, aby jeszcze go zmniejszyć (można delikatnie rozgiąć) + pogrubić centrum (więcej materiału) bo z tym wcięciem to rzeczywiście może strzelić, jak ktoś się na tym uwiesi z całej siły. Na razie się tym jednak nie przejmuje bo to testowe - jak ktoś potestuje i nawet mu strzeli to przynajmniej będzie mógł dostać nowe mocniejsze i z opinią co chciałby mieć inaczej. To ma przejść przez krętlik i oprzeć się (wewnątrz jest powiększony otwór) na taśmie idącej ze sterówki do krętlika, aktualnie średnica pod krętlik około 9 mm i na moje krętliki wchodzi z minimalnym luzem.
Pozdrawiam!
Mariusz

tex
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: tex » 17 sierpnia 2018, 10:05

Fajnie, chętnie potestuję. Czekam na info i pozdrawiam serdecznie.
Arek

tex

Postautor: tex » 28 sierpnia 2018, 11:51

... podbijam nieśmiało...
Arek

MariusG
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: MariusG » 28 sierpnia 2018, 18:52

Są są, aktualnie przetestowałem krótkie kołki i wygoda sterowania dla mnie jest super, nie puszczałem ich zasadniczo w ogóle - nawet przy groundhandlingu świetnie się spisały, ponieważ skróciłem o te 5-10 cm drogi sterowania i panowanie oraz czucie skrzydła przy jego stawianiu i starcie odwróconym były dla mnie wygodniejsze, wytrzymałość także nie była problemem (nie udało mi się ich ułamać). Kłopot mam tylko z tym, że one blokują się na przepleceniu sterówki do krętlika tzn. tam się opierają i przy tak dużych siłach obawiam się, że mogą niszczyć, obrywa/zsuwać, materiał - muszę to jakoś rozwiązać zanim je puszczę. Prawdopodobnie zrobię jakąś blokadę, aby uchwyt był tylko na krętliku lub w ogóle był mocowany, przykręcany na ścisk, do sterówki. Zrobiłem też kołki z szerszym, grubszym środkiem w celu zwiększenia wytrzymałości ale okazało się, że grubość centrum jest tak spora, że za bardzo oddziela palec wskazujący i środkowy co jest niewygodne (rozpycha je) więc środek będzie wąski :)
Pozdrawiam!
Mariusz

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 28 sierpnia 2018, 19:29

Jeśli skróciłeś sterówki o 10 cm to musisz koniecznie sprawdzić czy pocałkowitym odpuszczeniu sterówek krawędź spływu nie jest zaciągnięta. Ma to duży wpływ na bezpieczeństwo.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
prokopcio
Latam: Swobodnie i z Napędem

Postautor: prokopcio » 29 sierpnia 2018, 10:26

ja to tak zrozumiałem, że po dodaniu tych poprzeczek skróciły się drogi sterowania a nie że skrócił linkę, więc nie powinno to stwarz\ać zagrożenia
Łukasz Prokop

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 29 sierpnia 2018, 11:03

Skracanie dróg sterowania ma sens gdy lata się kwadrans i nie ma znaczenia czy skrócenie jest spowodowane krótszą linką czy przekładaniem. Modę na przekładanie i poprzeczki wprowadzili piloci acro ale w ich wypadku miało to pewne uzasadnienie szczególnie gdy rezygnowali z bloczków do sterówek. Piloci napędowi szczególnie ci od pylonów też preferują przekładanie. Lot w przypadku pylonów czy akro trwa kilka minut i niewygoda takiego sterowania jest do zaakceptowania. W lataniu przelotowym trzymanie rąk wysoko w górze przy bloczkach pozwala pilotowi poczuć się jak żołnierz niemiecki na defiladzie w Moskwie, a zaciąganie sterówek doprowadza do upośledzenia krążenia w dłoniach.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 29 sierpnia 2018, 13:01

Ja bym jeszcze rozroznil skracanie drog sterowania od skracania sterowek, bo to nie to samo :). Skrocenie sterowek ma sie nijak do dlugosci drogi sterowania. Nemo z krotkimi sterowkami dalej bedzie wymagalo machania lapami, a Enzo nawet z przedluzonymi sterowkami da sie sterowac ruchami nadgarstka

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 29 sierpnia 2018, 14:50

Jeszcze zależy które Nemo. Dwa ostatnie nie wymagają machania łapami.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 29 sierpnia 2018, 22:21

uriuk pisze:Ja bym jeszcze rozroznil skracanie drog sterowania od skracania sterowek, bo to nie to samo :). Skrocenie sterowek ma sie nijak do dlugosci drogi sterowania. Nemo z krotkimi sterowkami dalej bedzie wymagalo machania lapami, a Enzo nawet z przedluzonymi sterowkami da sie sterowac ruchami nadgarstka

w sumie racja, kręcimy się wkoło zmiany długości linek sterówek ( albo wysokości trzymania łapek ) ... ale jak Maćku skrócić drogi sterowania ?
Łukasz Prokop

Wróć do „Gadżety (foto/video/vario/GPS/odzież/dodatki)”