Obecny stan mojej kondycji jest taki, ze dalem rade wykonac to, co na filmie widac w 5.08 minucie. Musze zaczac cwiczyc w takim razie, zeby pokaz nie zawiodl oczekiwan . Tak to jest kiedy wolny czas spedza sie z wnuczka na placu zabaw. Przewaznie ide na latwizne i demonstruje podciagniecie na dwoch palcach (po jednym z kazdej reki) i wystarcza.
linka od sterówki nie jest gruba dlatego że się przeciera. Chodzi o siły które występują w niebezpiecznych stanach lotu...
Przede wszystkim stosuje się to dlatego że minimalna dana wytrzymałość podczas testów linki musi być nie mniej niż 70kg a najważniejsza sprawa jest taka że najsłabsze miejsce linki od sterówki to węzeł nad uchwytem. Nie wszyscy potrafią wiązać super mocne węzły jak zmieniają odległości sterowania dlatego producenci stosują linki które uniosą 300kg przy najgorszym typie węzła. To jest po prostu przeskalowane dla bezpieczeństwa.
Poza tym widziałem wiele paralotni które mają 10 lat z nalotem 500-1000 godzin i nie zauważyłem żeby linki z powodu obrotowych bloczków się przecierały.