Wszystko źle

Porady dla początkujących dotyczące techniki w czasie lotu i na ziemi. Sprawy szkoleniowe.
AndRand
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Re: Wszystko źle

Postautor: AndRand » 26 listopada 2021, 23:20

ugryzek pisze:
AndRand pisze:"Alpejka przez wielkie A" też mnie śmieszy. Ale ona ma pewien sens - brak obrotu na ziemi sprawia, że nie luzuje się linek (przy źle wykonanym obrocie).

Nie wiem tylko czy tak łatwo utrzymać kierunek lecąc tyłem?

Idea jest taka, że startujesz tyłem i obracasz w powietrzu - mi się wydaje, że kiedyś na starych glajtach każde minimalne odciążenie przy obrocie powodowało gaszenie i to stąd.

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: uriuk » 26 listopada 2021, 23:26

Tak zwane metody startu sa dla leszczy, ktorzy musza miec podany algorytm dzialania, bo inaczej sie gubia jak ciotka w Czechach. Fachowiec nie startuje zadna "metoda" tylko reaguje na sytuacje zastana. Po prostu bierze i startuje. Podzial na kobre czy alpejke jest plynny. nie wiadomo gdzie zaczyna sie jedno a konczy drugie.
Natomiast jesli chodzi o ciagniecie za tasmy A, to nie nalezy ich ciagnac, tylko wypychac. roznica jest w kierunku dzialania wektora sily. Nie wzduz tasmy, a w poprzek. Mazby wylozyl sie jak mlody, bo widac nie rozroznia ciagniecia od pchania. Roznica jest zasadnicza, co moze potwierdzic kazdy ssak lesny ;)

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 27 listopada 2021, 01:44

Najlepiej nauczyć się tych wszystkich metod i myków a potem stosować w zależności od potrzeby. Obowiązkiem arysty jest opanowanie rzemiosła.
Zbyszek Gotkiewicz

Wróć do „Szkolenie i technika latania”