rg pisze:Fajny projekt, trzymam kciuki aby sie powiodl.
dzięki
rg pisze:- jak juz sie zakonczy cały proces projektowania to czy rozwazasz podzielenie sie projektem na zasadach open source? Czy raczej będziesz go odsprzedawał?
Lotnictwo jest moim hobby nie biznesem. Jeśli projekt wypali to udostępnię wszystko za darmo.
Jestem przekonany, że ktoś podejdzie do tematu profesjonalnie i zrobi z tego użytek.
Ja robię wszystko po kosztach, na szybko i niekompletnie bo zwyczajnie na hobby mam zbyt mało czasu
To samo tyczy sie wyciągarki.
rg pisze:duży będzie docelowy dron?
nie wiem jak docelowy napęd. Prototyp będzie duży (4 śmigła 30") ok 15kg - sądzę że można go znacznie zmniejszyć ale nie jestem w stanie odpowiedzieć na to pytanie na ten moment.
rg pisze:czy będzie miał jakieś czujniki pozwalające wykryć przeszkody w powietrzu (szkoda byłoby aby po holu wleciał w holowanego glajta/pilota)?
prototyp nie będzie miał czujników ale oczywiście można je dodać w docelowym ukłądzie. Teraz po zrzucie włącza się tryb stabilizacji lotu z mocą na tyle małą, że cały czas spada ale podczas spadania stara się ustabilizować śmigłami do góry, w następnym etapie zwiększa moc dla zatrzymania opadania i dopiero kolejnym etapem jest włączenie trybu powrotu lub lądowania w zależności od spełnienia szeregu warunków.
uważam to za wystarczająco bezpieczne rozwiązanie do przeprowadzenia pierwszych testów.