ZK
Fala
-
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Sympatyk
Fala
Taki efekt jest jak dwóch glajciarzy wsiada do czegoś sztywnego
ZK
ZK
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
-
Re: Fala
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Znaczy się patrzą co chwile czy mają skrzydła?
Jak zwykle to spłycasz wszyscy z którymi miałem okazję polecieć na falę orograficzną wyrażali się o tym ze słowami uznania.Nie często zapuszczają się na zawietrzne gór przy wiejącym wietrze 100km/h
ZK
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Zbyszek Opole pisze:Zbyszek Gotkiewicz pisze:Znaczy się patrzą co chwile czy mają skrzydła?
Jak zwykle to spłycasz wszyscy z którymi miałem okazję polecieć na falę orograficzną wyrażali się o tym ze słowami uznania.Nie często zapuszczają się na zawietrzne gór przy wiejącym wietrze 100km/h
ZK
Od razu jak zwykle. Pamiętam czasy gdy fala była sposobem na zrobienie keener z warunków do diamentu. Wtedy o fali mówiło się jako o czymś nobilitującym, trudnym i wymagającym walki. Ja nie latałem na fali, ale z tego co widzę dla Ciebie to już nic niezwykłego w tym nie ma Tak jakbyś miał koło domu i korzystał gdy tylko się pojawi tak jak ja z żagla na Klonówce.
Zbyszek Gotkiewicz
-
Zbyszek tu dalej się nic nie zmieniło. Spokój to może się udzielać ludziom których zabieram w taki lot.Dalej wymaga pełnego skupienia ponieważ warunki w których się one odbywają bardzo często ocierają się o możliwości i ograniczenia sprzętu.Niestety jest wiele przykładów gdy zbyt lekko potraktowało się siły natury to konsekwencje były naprawdę poważne.Ale tak to już bywa że piękno jest zawsze obwarowane jakimiś przeszkodami.Nagrodą jest możliwość polatania w miejscach gdzie nawet ptaki się nie zapuszczają i kolor nieba robi się naprawdę granatowy.Do każdego takiego lotu podchodzę z szacunkiem dla sił które wykorzystujemy a nie jest to termika choćby mocna.
ZK
ZK
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
Mi sie podobalo kiedy ZK napisal po locie falowym "Wiało mocno prawie 100km/h, po holu nie czuło się zimna" .
Wiem cos o tym, bo w podobnym locie w ciagu trwalacego 7 min holu zaparowala mi owiewka, choc wsiadalem skostnialy z zimna
Wiem cos o tym, bo w podobnym locie w ciagu trwalacego 7 min holu zaparowala mi owiewka, choc wsiadalem skostnialy z zimna
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Wiem z teorii że fala to nie zabawa. I z opowieści też jak to się przebija przez rotory. A na filmie cisza, spokój i gładkie powietrze
Zbyszek Gotkiewicz
-
uriuk pisze:Mi sie podobalo kiedy ZK napisal po locie falowym "Wiało mocno prawie 100km/h, po holu nie czuło się zimna" .
Nasz hol trwał prawie 30min trochę podrzucało mi Adamem ....
ZK
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
- der
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Heh, pomyśleć, że ja mu ten komin zamarkowałem
Dokręciłem do 1200-1300 czyli poziomu tego dnia podstawy i poleciałem na punkt zwrotny a potem padłem jak większość, a on dokręcił do ... ponad 2500 i zrobił metę.
Od 11:15 nasza rozmowa przez radio, gdy już siadłem na glebie, a Robert w kosmosie robił dokrętkę nad moją głową na czystej blaszce pomiędzy chmurami
Cudne zwieńczenie paralotniowej kariery.
Dokręciłem do 1200-1300 czyli poziomu tego dnia podstawy i poleciałem na punkt zwrotny a potem padłem jak większość, a on dokręcił do ... ponad 2500 i zrobił metę.
Od 11:15 nasza rozmowa przez radio, gdy już siadłem na glebie, a Robert w kosmosie robił dokrętkę nad moją głową na czystej blaszce pomiędzy chmurami
Cudne zwieńczenie paralotniowej kariery.
- Chrzaszczu
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
- Kontakt:
der- Kim Ty jesteś? Podpisz się wreszcie!
No to ja tam przed Robertem leciałem, byłem przy szczycie cumuli i dałem do punktu!
No to ja tam przed Robertem leciałem, byłem przy szczycie cumuli i dałem do punktu!
Paweł Chrząszcz
- der
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Właściwie nikim Pawle, w tym półświatku nikim. Co najwyżej entuzjastą latania, jak każdy tutaj.
Całkiem dobrze mi z tym.
Dla tych którzy nie byli, warto pooglądać, dla tych którzy byli nie zaszkodzi sobie przypomnieć
http://psp.org.pl/portfolio/polska-liga ... lkow-2014/
W tym roku nie wiele brakło do tego by znów po dwuletniej przerwie rozegrać ligę w EPOM, niestety zabrakło kogoś kto by temat pociągnął (jak zrobił to Mariusz). PAT jest otwarty na wszelkie sugestie, obie windy czekają cierpliwie w hangarze.
p.s. Czystą przyjemnością było móc pozować do zdjęcia w tak doborowym towarzystwie
Całkiem dobrze mi z tym.
Dla tych którzy nie byli, warto pooglądać, dla tych którzy byli nie zaszkodzi sobie przypomnieć
http://psp.org.pl/portfolio/polska-liga ... lkow-2014/
W tym roku nie wiele brakło do tego by znów po dwuletniej przerwie rozegrać ligę w EPOM, niestety zabrakło kogoś kto by temat pociągnął (jak zrobił to Mariusz). PAT jest otwarty na wszelkie sugestie, obie windy czekają cierpliwie w hangarze.
p.s. Czystą przyjemnością było móc pozować do zdjęcia w tak doborowym towarzystwie