140 kg żywej wagi
-
- Latam: Nie latam
- Doświadczenie: Sympatyk
140 kg żywej wagi
Witam,
od jakiegoś myślę nad rozpoczęciem przygody z lotnictwem, a dokładnie z ppg. Sporo się naczytałem, nasłuchałem mądrzejszych i "doświadczyniejszych" i... nic nie wiem. Ok, wybrałem sobie szkołę. Ale mam pytanie odnośnie sprzętu. Ważę 140 kg. Czy w ogóle można dobrać do mojej wagi sprzęt? Pewnie paralotnia tandemowa, trajka... co jeszcze? Możecie mi zaproponować jakąś konfigurację? No i żebym nie musiał rabować banku
Za wszystkie rady typu "idź do szkoły i porozmawiaj" itp z góry dziękuję. Piszę tego posta ponieważ proszę o Waszą pomoc na tym forum
Bardzo dziękuję!
Radek
od jakiegoś myślę nad rozpoczęciem przygody z lotnictwem, a dokładnie z ppg. Sporo się naczytałem, nasłuchałem mądrzejszych i "doświadczyniejszych" i... nic nie wiem. Ok, wybrałem sobie szkołę. Ale mam pytanie odnośnie sprzętu. Ważę 140 kg. Czy w ogóle można dobrać do mojej wagi sprzęt? Pewnie paralotnia tandemowa, trajka... co jeszcze? Możecie mi zaproponować jakąś konfigurację? No i żebym nie musiał rabować banku
Za wszystkie rady typu "idź do szkoły i porozmawiaj" itp z góry dziękuję. Piszę tego posta ponieważ proszę o Waszą pomoc na tym forum
Bardzo dziękuję!
Radek
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
-
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Sympatyk
Re: 140 kg żywej wagi
przecież nadmienił,ze PPG...
- micro
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
- Kontakt:
brado pisze:Witam,
od jakiegoś myślę nad rozpoczęciem przygody z lotnictwem, a dokładnie z ppg.
Bardzo dziękuję!
Radek
Pewnie przeglądasz na komórce .
Roman Michalak
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Skoro jest przed szkoleniem to chciałbym się dowiedzieć coś na temat oczekiwań.
Zbyszek Gotkiewicz
-
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Były Pilot
Zrób sobie tak, abyś miał obciążenie powierzchni skrzydła w okolicach 5 do 5,5 kg na 1m kwadratowy skrzydła max 6 kg i napęd o mocy od 0,8 do 1 KM na 1 m kwadratowy i będzie ok.
Jak jesteś sprawny to plecak, a jak nie chcesz biegać to trajki. Obliczenia z grubsza podobne.
Nie wybieraj wydłużenia większego niż 5,2 i powinno być ok. Poćwiczyć starty pod okiem instruktora i będzie dobrze. Mniejsze wydłużenie ułatwi Ci naukę. Większa moc nie będzie na początek bezpieczna, a większe obciążenie spowoduje dłuższy rozbieg. Jak polatasz ze dwa sezony to będziesz wiedział co zmienić.
Jak jesteś sprawny to plecak, a jak nie chcesz biegać to trajki. Obliczenia z grubsza podobne.
Nie wybieraj wydłużenia większego niż 5,2 i powinno być ok. Poćwiczyć starty pod okiem instruktora i będzie dobrze. Mniejsze wydłużenie ułatwi Ci naukę. Większa moc nie będzie na początek bezpieczna, a większe obciążenie spowoduje dłuższy rozbieg. Jak polatasz ze dwa sezony to będziesz wiedział co zmienić.
Mariusz Kilian
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Trzeba założyć masę startową do PPG około 200 kg. Przy 5 kg/m daje to powierzchnię 40 m. Przy 6 kg/m powierzchnia 33 metry. W grę wchodzi tylko najmocniejszy napęd czyli Thor 250. Ma podobno 36 kM. Jeśli chodzi o skrzydła to coś się znajdzie. Jeszcze sprawa sprawności, bo nie wiem czy masa pilota wynika z jego potężnej budowy czy z otyłości. Piloci z dużą otyłością nie są w stanie biegać co w zasadzie od razu ich skazuje na trajkę, a podwozie daje od razu dużo większe możliwości tak co do mocy silnika jak i co do doboru skrzydła.
Zbyszek Gotkiewicz
- Lucjan Piekutowski
- Latam: Nie latam
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
I obejrzyj to, widać że się da. Sam pilot waży ponad 200 kg.
-
Przy 40 metrowym skrzydle spokojnie można próbować Simonini 2+ czy Monstera od Fresha z Hirth-em i na trajce też dadzą radę bo ludzie latają takimi silnikami w tandemach.
Jeśli trajka to jakaś mocna bo pierwsze lądowania nie będą miękkie. Mam taką nową, gotową do złożenia, przygotowaną pod Simonini. Kolega lata na identycznej. Jest bardzo mocna. Sprzedam poniżej kosztów budowy. Brakuje tylko silnika.
Jeśli trajka to jakaś mocna bo pierwsze lądowania nie będą miękkie. Mam taką nową, gotową do złożenia, przygotowaną pod Simonini. Kolega lata na identycznej. Jest bardzo mocna. Sprzedam poniżej kosztów budowy. Brakuje tylko silnika.
Mariusz Kilian
Super, dzięki wielkie za wszystkie rady.
140 kg to niestety otyłość, więc raczej trajka. Jestem dość sprawny, ale usłyszałem wiele opinii że przy mojej wadze lepiej nie narażać stawów.
@Ciacholot: możesz mi na PW podesłać kilka fotek, opis i cenę?
Pozdrawiam
140 kg to niestety otyłość, więc raczej trajka. Jestem dość sprawny, ale usłyszałem wiele opinii że przy mojej wadze lepiej nie narażać stawów.
Pozdrawiam
-
Gość pisze:Super, dzięki wielkie za wszystkie rady.
Pozdrawiam
Wyślę, ale daj mi trochę czasu bo mam sporo roboty.
Mariusz Kilian
Wróć do „Wejście dla początkujących”