Jaworowy, Tuł, Chełm -prośba o opinie

Awatar użytkownika
Dominika_
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Jaworowy, Tuł, Chełm -prośba o opinie

Postautor: Dominika_ » 17 sierpnia 2019, 21:51

Hej, może głupie pytanie ale latam od niedawna, w zasadzie dopiero stawiam pierwsze kroki w lataniu bez instruktora :) Chciałabym polatać na Javorovym, czytałam że to dobre miejsce dla początkujących. Podobno od czasu gdy ścięto tam drzewa przy startowisku, robią się rotory - nie wiem na ile to jest prawda?
Latał ktoś Was ze szczytu Tuł albo z góry Chełm? Czy mogę prosić o jakieś informacje? Z góry dziękuję :)

Andrzejt
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Re: Jaworowy, Tuł, Chełm -prośba o opinie

Postautor: Andrzejt » 18 sierpnia 2019, 02:36

A o która górę Chełm chodzi? Bo jest ich sporo, a na dwóch przynajmniej startowisko
Jeżeli chodzi o Chełm koło grybowa to bardzo fajne startowisko, jednak musisz mieć opanowane stawiania skrzydła ponieważ bardzo wąsko, tandem praktycznie nie ma możliwości korygowania. Na cumulus24.pl masz szerszy opis

Jędrek QŃ
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: Jędrek QŃ » 18 sierpnia 2019, 11:22

Dominika_ pisze:Hej,Chciałabym polatać na Javorovym, czytałam że to dobre miejsce dla początkujących. Podobno od czasu gdy ścięto tam drzewa przy startowisku, robią się rotory - nie wiem na ile to jest prawda?
Latał ktoś Was ze szczytu Tuł albo z góry Chełm? Czy mogę prosić o jakieś informacje? Z góry dziękuję :)

Javorovy To bardzo dobre miejsce dla początkujących. W ciągu ostatnich 4 lat nie wycinano drzew w pobliżu startowiskach, ale trzeba uważać jeśli się startuje przy odchyłkach-zwłaszcza NW- wzdłuż trasy z której się startuje rzeczywiście rosną dość wysokie drzewa.W dniu lotnym mnóstwo glajciarzy w tym Polaków-jak masz wątpliwosci podejdź i zapytaj- na pewno każdy podpowie.
Jeżeli chodzi o Chełm koło Skoczowa to nie słyszałem aby ktoś tam latał ostatnio, a poza tym to mała górecka-typowa łamignatka ;) .
Tuł- ?? a gdzie to??

Awatar użytkownika
Dominika_
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: Dominika_ » 18 sierpnia 2019, 12:43

JaroXS
Doświadczenie: Akrobata

Postautor: JaroXS » 18 sierpnia 2019, 20:37

Hej,