Co to znaczy "dostać bombla"?

Kwestie związane z bezpieczeństwem latania i zapobieganiem wypadkom. Ze względu na powagę tematu wszelakie trolowanie nie będzie tutaj tolerowane.
MariusG
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Co to znaczy "dostać bombla"?

Postautor: MariusG » 13 września 2019, 00:15

Ostatnio nad Śnieżką udało mi się nagrać współlatacza, który otrzymał fajną windę do góry :) Nagrało się z na tyle fajnego kąta, że można pokazywać jako "materiał szkoleniowy" - wyraźnie widać kolejne fazy zachowania się skrzydła przed/w/po bąblu i opisać reakcje, jakie powinny nastąpić, gdy takowy nas spotka. Postanowiłem się podzielić ;) ale niestety nie wiem z kim leciałem - kolega pewnie sam się namierzy

Pozdrawiam!
Mariusz

Awatar użytkownika
micro
Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Kontakt:

Re: Co to znaczy "dostać bombla"?

Postautor: micro » 13 września 2019, 06:49

Super :).
Wrzuć więcej tego filmu, bo to prawie jakbym sam leciał :).
Roman Michalak

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 13 września 2019, 08:56

Widać że skrzydło się pochyla do przodu wchodząc w noszenie a potem jedzie do góry wyrównujące się z pilotem który filmuje. Aż się prosili żeby to założyć choćby ósemkami.
Zbyszek Gotkiewicz

MariusG
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: MariusG » 13 września 2019, 18:27

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Widać że skrzydło się pochyla do przodu wchodząc w noszenie a potem jedzie do góry wyrównujące się z pilotem który filmuje. Aż się prosili żeby to założyć choćby ósemkami.

Widać, że przed wejściem w bąbel skrzydło wpada w "dziurę" i wyprzedza pilota co jeszcze bardziej dodaje energii do wahadła, jakie następuje, gdy po owej dziurze i przestrzale skrzydła od razu dostaje bąbel i skrzydło się mocno cofa. Na krawędzi stoku odrywały się mocne bąble, tuż obok potrafiło równie mocno zdusić i w taką właśnie "dziurę" trafił. Można pokazywać jako materiał szkoleniowy, nie przyuważyłem podobnego filmu/ujęcia wpisując różne hasła na youtubie.
Pozdrawiam!
Mariusz

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 13 września 2019, 18:44

To wyprzedzenie pilota to nie jest wpadnięcie w dziurę, ale właśnie wejście w komin. Tak skrzydło zachowuje się, gdy ma prędkość i dostaje podmuch od dołu który zwiększa kąt natarcia. Tak samo wyprzedza pilota, gdy podczas startu na pochyłym stoku jest podnoszone nad głowę. Właśnie to wyprzedzanie jest najpewniejszym sygnałem, że wchodzimy w komin. Nie występuje to zjawisko, gdy latamy na mocno przyhamowanym skrzydle. Wtedy "odbija" się od komina.
Zbyszek Gotkiewicz

Wróć do „Bezpieczeństwo i Wypadki”