ParaQuickTips - 8#

Latanie bezsilnikowe
JaroXS
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Akrobata

ParaQuickTips - 8#

Postautor: JaroXS » 24 czerwca 2021, 22:02

Jarek Borowiec | www.flyordie.info

Awatar użytkownika
prokopcio
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Re: ParaQuickTips - 8#

Postautor: prokopcio » 25 czerwca 2021, 23:42

Czy się komuś przyda? Pewnie że tak, dla mnie wszystkie Twoje filmy są przydatne - nawet te polityczno-finansowe :)
Wałkowałem temat zawietrznych ( tu na forum kilkukrotnie ) ale tylko teoretycznie, bo praktyk ze mnie żaden, jednak zawsze jak już gdzieś się wybieram to popadam być może w zbyt dużą paranoję analizy gdzie lądować, nie wspomnę już o samym podejściu, właśnie wszędzie widzę problemy.
Dziękuję Jarku za filmik, potwierdza moje obawy i spostrzeżenia.

Jeśli wybierałbym ten rejon to dokładnie tam bym lądował przy N ale z tego powodu, że nie uważam tego miejsca za zawietrzną ani od samego Javornika ani tego grzbietu. Biorąc pod uwagę perspektywę pilota (Ciebie) lecącego z NE, wiatr z N na lądowisku wygląda tak :

javornik.jpg
javornik.jpg (94.75 KiB) Przejrzano 1447 razy

Dla mnie to najlepsze miejsce do lądowania.
Jeśli doszukiwałbym się rotorów w tym miejscu to tylko od sporych drzew.

Jak siebie teraz przeczytałem, to wygląda jak ParaAnaliza ParaQuickTipsa :lol:
Moje stwierdzenia mogą być obarczone błędem ze względu swobodnego nalotu praktycznie zerowego.
Bardzo proszę o poprawę jeśli piszę głupoty. Mój główny problem jest taki, że dużo myślę a mało latam :?
Łukasz Prokop

JaroXS
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Akrobata

Re: ParaQuickTips - 8#

Postautor: JaroXS » 26 czerwca 2021, 06:59

Rzecz w tym ze wieczorem jest NW bo latamy na zaglu a slonce jest daleko z tylu gory. Praktycznie nigdy nie wieje czysta polnoc. Latanie na zaglu ma ten problem ze sila wiatru gradientowego musi byc duza. Nie istnieje stabilny kierunek co jest zdradliwe przy podejsciu do ladowania. Przy odchylce NW praktycznie wszedzie powinny byc rotory ale tez tak nie jest :)
Jarek Borowiec | www.flyordie.info

Wróć do „PG”