Latacie w okularach z filtrem polaryzacyjnym, czy bez?
- Zippo_Drill
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Latacie w okularach z filtrem polaryzacyjnym, czy bez?
Latacie w okularach z filtrem polaryzacyjnym, czy bez? Zauważyliście jakieś różnice w kwestii postrzegania chmur zależne od okularów? Z moich obserwacji wynika, że te z filtrem wyostrzają obraz i zarys chmur, nie wiem tylko czy to pomocna obserwacja?
Bartek Naszewski
Teraz, gdy już nauczyliśmy się latać w powietrzu jak ptaki, pływać pod wodą jak ryby, brakuje nam tylko jednego: nauczyć się żyć na ziemi jak ludzie - G.B. Shaw
Teraz, gdy już nauczyliśmy się latać w powietrzu jak ptaki, pływać pod wodą jak ryby, brakuje nam tylko jednego: nauczyć się żyć na ziemi jak ludzie - G.B. Shaw
- Domin
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Re: Latacie w okularach z filtrem polaryzacyjnym, czy bez?
Zippo_Drill pisze:Latacie w okularach z filtrem polaryzacyjnym, czy bez?
Polecam okulary bez polaryzacji z prozaicznego powodu - przy polaryzacji na ekranach wielu przyrządów nic nie da się zobaczyć.
Np. poniższe bez polaryzacji są doskonałe (widać przez nie jak w najlepszych z polaryzacją) ale z pewnością na rynku są i tańsi producenci...
http://www.zeiss.pl/vision-care/pl_pl/b ... urami.html
Ostatnio zmieniony 15 czerwca 2016, 07:32 przez Domin, łącznie zmieniany 1 raz.
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
Jesli ekran cieklokrystaliczny robi sie czzarny z powodu okularow polaryzacyjnych, to wystarczy go przekrecic o pewien kat.
- Marcin.
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Chmury lepiej wychodzą na zdjęciach jeśli zastosuje się filtr polaryzacyjny ,więc pewnie w takich okularach będzie to samo
- Domin
- Kontakt:
uriuk pisze:Jesli ekran cieklokrystaliczny robi sie czzarny z powodu okularow polaryzacyjnych, to wystarczy go przekrecic o pewien kat.
Najlepiej o pewien kąt wynoszący... 90 stopni a ekrany GPSów rzadko bywają kwadratami.
- Marcus Biesioroff
Zippo_Drill pisze:Z moich obserwacji wynika, że te z filtrem wyostrzają obraz i zarys chmur, nie wiem tylko czy to pomocna obserwacja?
Tak, używam polarów i bardzo je lubię zarówno do latania jak i jazdy samochodem. Jeśli boisz się, że nie będziesz widzieć vario, po prostu jadąc wybierać okulary zabierz kokpit ze sobą i wybierz takie okulary, w których nie będzie problemu. Używam sportowych jakichś tam generic-stuff i z Flymasterem przyciemnianie w ogóle nie występuje, żeby zaciemnić obraz, muszę obrócić vario o 90° tylko po co? Problem jest z telefonem, muszę przechylić o 30° w lewo, żeby widzieć 100%, ale i tak nie używam w locie, gdybym używał przykleiłbym do kokpitu odchylone o ten wspomniany kąt, albo po prostu spoglądając na tel przekrzywiał głowę, w końcu w powietrzu nikt TV nie ogląda
Jedyny problem w lataniu z polarami jest wypatrywanie kominów po zmarszczeniu tafli wody. Wiadomo, że jeśli jest jakiś tam sobie staw na przedpolu widoczny ze stoku i u nas nic nie wieje a tafla wody zaczyna się marszczyć, to znaczy, że tam gdzieś zaczyna odrywać się komin, który wkrótce do nas przyjdzie. W polarach tego po prostu nie sposób zaobserwować, ale można je zsunąć i spojrzeć ponad nimi...
Ważniejsze są dwa aspekty:
1: Okulary dla pilotów tak samo jak dla alpinistów muszą mieć prawdziwe filtry UV. Wraz ze wzrostem wysokości po prostu natężenie promiewania UV wzrasta a stosowanie przyciemnianych plastików bez filtrów jest bardziej szkodliwe niż nie używanie okularów w ogóle, gdyż powodują rozszerzenie się źrenic nie zatrzymując UV jednocześnie, a potem na starość jest duża buba. Kupując okulary upewnij się, że wycinają one te promieniowanie w 100%, zazwyczaj jest to oznaczone jako UV400 i w broszurce dołączonej do okularów jest podany jakiś tam certyfikat, jeśli jest napisane wyłącznie "super, hiper, duper UVał" odpuść sobie.
2: Okulary do latania muszą osłaniać oczodoły z każdej strony, tak, żeby światło nie wpadało z boków, góry, dołu... z nikąd. Niestety Ray Bany Originalsy odpadają (no i nie ma +5 do lansu ),
dobrym przykładem są okulary dla alpinistów, które właśnie ze względu na konieczność wyeliminowania światła wpadającego z boku posiadają dodatkowe osłony boczne:
Na szczęście istnieje cała gama okularów sportowych nie wyglądających tak dziwnie i bez tych dziwnych haczyków na uszy, które spełniają to kryterium, po prostu wybierz sobie cokolwiek, co ma szerokie nauszniki, kompaktowe noski i wspomniane wcześniej filtry, obudowa kasku zrobi resztę osłaniając Twoje oczy przed nieporządnymi refleksami, przypadkowy przykład:
Specjalnie nic tu nie linkuję, żeby nie było, że spamuję, jak ktoś chce poznać moje rozeznanie brandów okularów (nieprofesjonalne wszakże) na rok 2016 niech pisze PM.
Lubię patrzeć na niebo, bo wiem, że go nie wyasfaltują
- marek mastalerz
- Kontakt:
Polecam okulary z polaryzacją. Producenci elektroniki z LCD już dawno się ogarnęli i jeśli patrzysz prosto na wariometr to będziesz wszystko widział. Przynajmniej tak jest z Flymasterem, nie wiem jak teraz robi Flytec, ale sądzę że też mają to opanowane.
W okularach z polaryzacją lepiej się obserwuje chmury. Okulary odcinają część światła i przyciemniają niebo co powoduje większy kontrast między niebem a chmurami.
Pokazana wyżej Brenda ma u mnie minus, bo dwie pary okularów z polaryzacją mi się popsuły. Powłoka polaryzacyjna zaczyna odłazić po jakimś czasie w miejscach kontaktu ze skórą. Może kremy z filtrem UV im nie służą, nie wiem. Teraz ćwiczę Uvexy. Jeśli w nazwie modelu jest numer i słowo "pola" to jest tam filtr polaryzacyjny.
pozdrawiam
W okularach z polaryzacją lepiej się obserwuje chmury. Okulary odcinają część światła i przyciemniają niebo co powoduje większy kontrast między niebem a chmurami.
Pokazana wyżej Brenda ma u mnie minus, bo dwie pary okularów z polaryzacją mi się popsuły. Powłoka polaryzacyjna zaczyna odłazić po jakimś czasie w miejscach kontaktu ze skórą. Może kremy z filtrem UV im nie służą, nie wiem. Teraz ćwiczę Uvexy. Jeśli w nazwie modelu jest numer i słowo "pola" to jest tam filtr polaryzacyjny.
pozdrawiam
- Marcus Biesioroff
marek mastalerz pisze:Polecam okulary z polaryzacją. Producenci elektroniki z LCD już dawno się ogarnęli i jeśli patrzysz prosto na wariometr to będziesz wszystko widział....
Pokazana wyżej Brenda ma u mnie minus, bo dwie pary okularów z polaryzacją mi się popsuły....
CCC - Cena Cyni Cuda znalazłem te generici po 22 PLN za sztukę w hurcie, zamierzam zamówić 10 par za 220 PLN i przetestować, jak zdadzą egzamin będę spamował dalej B)
Lubię patrzeć na niebo, bo wiem, że go nie wyasfaltują
- JarekJx
- Kontakt:
Marcus Biesioroff pisze:CCC - Cena Cyni Cuda znalazłem te generici po 22 PLN za sztukę w hurcie, zamierzam zamówić 10 par za 220 PLN i przetestować, jak zdadzą egzamin będę spamował dalej B)
To daj znac ja latam w goglach narciarskich polaryzacyjnych i wszystko widzę jak należy ostatnio nawet uratowały mi oczy, schodząc w rotorze z wiatrem dostałem gałęzią centralnie w gogle co spowodowało pęknięciem szybki, przypuszczam, ze gdybym miał w tym momencie okulary mogło by sie skończyć to gorzej, albo części okularów by zrobiły mi kuku albo złamany nos gałęzią .
TryFly.pl
http://facebook.com/tryflypl/
JarekJx #ParaSofa #TryFly
-
Stanowczo wolę polaroidy. Uwaga napaleńcy: w polaroidach KOMINÓW NIE WIDAĆ!
- marek mastalerz
- Kontakt:
Marcus Biesioroff pisze:CCC - Cena Cyni Cuda znalazłem te generici po 22 PLN za sztukę w hurcie, zamierzam zamówić 10 par za 220 PLN i przetestować, jak zdadzą egzamin będę spamował dalej B)
Ja miałem inny model Brendy niż ten na zdjęciu. I wcale nie kosztowały 20 zł a coś koło 150 zł. Brenda jest całkiem przyzwoita jeśli chodzi o szkła bez polaryzacji, bo ma solidne oprawki co jest ważne zwłaszcza w okularach sportowych.
pozdrawiam
- Chrzaszczu
- Kontakt:
Dobre okulary nie są niestety tanie. Kiedyś latałem w arcticach w jedynym modelu jaki pasowal na moj polamany nos. Polaryzacje mialy i trochę narożniki braunigera i garmina były ciemniejsze, ale nie przeszkadzało mi to. Później brenda. Super szkła ale jak Marek powiedział od potu oprawka się szybko zniszczyła. Teraz mam 2gie już szkła julbo zebra bez polaryzacji z photochromami i jest to najlepszy wybór jaki zrobiłem. Wszystkie julbo są szerokie na moją twarz ale dla tych szkieł warto. Co jest ciekawe jeśli chodzi o photochromy- nie straszy już czarna podstawa chmur
Paweł Chrząszcz
- Lucjan Piekutowski
- Latam: Nie latam
To gdzie te okulary są do zdobycia? U Ciebie? Moje połamałem a przydałyby się nowe, niestety nie chcę ryzykować że okulary za prawie 5 dych (niezłe szkła) będą miały rozwalającą się oprawkę. To już wole kupić 2 pary za 22
-
robiłem kiedyś research i jak bym nie szukał to wychodzi mi że jedyna prawdziwa firma od okularów to UVEX (nazwa w rozwinięciu -UV EXCLUDED)
Najgorsza możliwa wtopa to Arctica... Kupujesz wydaje ci się że firmowe okulary, a to firma kogucik, marka nalezy do jakichs "sprytnych" chłopaków, którzy pod tym szyldem sprzedają gówno zamawiane w chinach.. poczytajcie na NGT.pl co drugiej osobie pękły oprawki... ja jestem co drugi właśnie... Latam w polaryzacyjnych ale już zakupiłem jakieś zwykłe po taniości w Decathlonie pomarańczowe i mi służą... mam nadzieje ze te filtry to nie ściema...
Polaryzacyjne mam Solano... wędkarskie... też firma kogucik, ale przynajmniej solidne... a szkła mają jakieś porządnej firmy z hameryki... prawda taka że wytrzymały 6 lat... szkło jest warstwowe i wszystkie te szpecyfiki są zabezpieczone z obu stron... po 6 latach zaczęły sie te szkła rozłazić... więc szacun
Jak kupowałem swojego Flamastra to Walter kłamczuszek oświadczał że działa z polaryzacyjnymi szkłami... i zobaczyłem ciemność... ale co tam... pamiętliwy nie jestem... flamastra sprzedałem...
i ciągle wypatruje tych kominów... a najlepsze że jak tak myślę to powinny być jakoś bardziej widoczne bo się przecież to światło w kropelkach załamuje , a polaryzacyjnych nawet jak się na popołudniowe niebo patrzy to zależy jak głowę przekręcić to ciemnieje... czyli coś musi być... gdzieś... tylko nie wiem gdzie....
R
Najgorsza możliwa wtopa to Arctica... Kupujesz wydaje ci się że firmowe okulary, a to firma kogucik, marka nalezy do jakichs "sprytnych" chłopaków, którzy pod tym szyldem sprzedają gówno zamawiane w chinach.. poczytajcie na NGT.pl co drugiej osobie pękły oprawki... ja jestem co drugi właśnie... Latam w polaryzacyjnych ale już zakupiłem jakieś zwykłe po taniości w Decathlonie pomarańczowe i mi służą... mam nadzieje ze te filtry to nie ściema...
Polaryzacyjne mam Solano... wędkarskie... też firma kogucik, ale przynajmniej solidne... a szkła mają jakieś porządnej firmy z hameryki... prawda taka że wytrzymały 6 lat... szkło jest warstwowe i wszystkie te szpecyfiki są zabezpieczone z obu stron... po 6 latach zaczęły sie te szkła rozłazić... więc szacun
Jak kupowałem swojego Flamastra to Walter kłamczuszek oświadczał że działa z polaryzacyjnymi szkłami... i zobaczyłem ciemność... ale co tam... pamiętliwy nie jestem... flamastra sprzedałem...
i ciągle wypatruje tych kominów... a najlepsze że jak tak myślę to powinny być jakoś bardziej widoczne bo się przecież to światło w kropelkach załamuje , a polaryzacyjnych nawet jak się na popołudniowe niebo patrzy to zależy jak głowę przekręcić to ciemnieje... czyli coś musi być... gdzieś... tylko nie wiem gdzie....
R
-
- Doświadczenie: Sympatyk
Decumanus pisze:robiłem kiedyś research i jak bym nie szukał to wychodzi mi że jedyna prawdziwa firma od okularów to UVEX (nazwa w rozwinięciu -UV EXCLUDED)
R
To ja jestem w takim razie mało wymagający. Miałem Arctic-ę ze 4 lata (z polaryzacją). Aż pewnego razu zgubiłem. Kupiłem ten sam model i mam nadal - kolejne 4 czy 5 lat
- tom.beluzi
Dla mnie ważne jest przede wszystkim pole widzenia - okulary nie mogą mi go ograniczać. Dla zupełnych świeżaków, holujących się, radzę zwrócić uwagę czy w wybranych okularach widzą krawędź skrzydła po odchyleniu głowy do tyłu.
Polaryzacja chyba bardziej przeszkadza niż pomaga - nie widzę zastosowania.
Idealne okulary moim zdaniem to te poniżej i w takich latam.
Te okulary kupuje się raz, jak ktoś potrzebuje to pasuje do nich wkładka korekcyjna, po przywaleniu pyskiem w ziemię nie zagrożą naszym oczom, są lekkie i mają dobrą regulację. Fakt, że dobre okulary muszą kosztować.
Polaryzacja chyba bardziej przeszkadza niż pomaga - nie widzę zastosowania.
Idealne okulary moim zdaniem to te poniżej i w takich latam.
Te okulary kupuje się raz, jak ktoś potrzebuje to pasuje do nich wkładka korekcyjna, po przywaleniu pyskiem w ziemię nie zagrożą naszym oczom, są lekkie i mają dobrą regulację. Fakt, że dobre okulary muszą kosztować.
Pozdrawiam,
Tomasz B.
Tomasz B.
-
- Doświadczenie: Uczeń
Widzę, że temat stary to odświeżę.
Polaryzacja czy bez.
Jaka kategoria? 2 czy 3?
Polecacie coś?
Polaryzacja czy bez.
Jaka kategoria? 2 czy 3?
Polecacie coś?
- prokopcio
ale nadal do oka trafi maksymalnie połowa światła (przy idealnym kącie patrzenia) w porównaniu z tego co trafia z otoczenia przez te same okulary.uriuk pisze:Jesli ekran cieklokrystaliczny robi sie czzarny z powodu okularow polaryzacyjnych, to wystarczy go przekrecic o pewien kat.
ja wolę polaryzacyjne ale nie jestem przelotowcem więc z wyświetlaczy korzystam niezmiernie rzadko.
Łukasz Prokop
-
- Doświadczenie: Uczeń
Coś cisza w temacie.
Muszę wziąć gps do decathlonu i sprawdzić z różnymi typami okularów.
Muszę wziąć gps do decathlonu i sprawdzić z różnymi typami okularów.
-
Ja latam w takich jak poniżej z Decathlonu i jestem zadowolony, jeżdze w nich autem, rowerem
https://www.decathlon.pl/p/okulary-do-b ... mc=8529934
https://www.decathlon.pl/p/okulary-do-b ... mc=8529934
Wróć do „Gadżety (foto/video/vario/GPS/odzież/dodatki)”