Program do renderowania / jakość youtube

Aparaty, kamery, programy do edycji i montażu nieliniowego.
alex86
Latam: Tylko z Napędem
Doświadczenie: Sympatyk

Program do renderowania / jakość youtube

Postautor: alex86 » 04 stycznia 2016, 19:39

Witam,

Kupiłem poniższą kamerkę
http://xiaomi.com.pl/produkt/kamera-spo ... i-zielona/

i o ile do jakości na komputerze dla moich potrzeb nie mam się do czego przyczepić o tyle po wrzuceniu na youtube jakość diametralnie spada.

Może ktoś podpowiedzieć jakim programem i do jakich ustawień renderować? Nagrywam głównie w formacie 1920 x 1080, 60 klatek/s. Pobrałem Vegas pro 13 i znalazłem na forum poniższą informację jakie ustawienia zostawić do renderowania. Jakość jest słabsza od oryginału ale nadal lepsza niż po wrzuceniu na youtube.
http://sonyvegas.info/attachment.php?aid=1290
(nie jestem pewien też co oznacza CUDA ale chyba chodzi o kartę graficzną, ja takiej nie posiadam ale to nie powinno mieć znaczenia?)

Wyczytałem także że tylko użytkownicy z kontem premium mogę wrzucać filmy w pełnej jakości i youtube nie obcina jakości.

Pozdrawiam,
Kamil
Pozdrawiam,
Kamil Aleksandrowicz

Awatar użytkownika
TomekWini
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Re: Program do renderowania / jakość youtube

Postautor: TomekWini » 04 stycznia 2016, 19:59

Hej. YT zawsze uwala na jakości.. jeśli chcesz udostępniać filmy w jakości bezstratnej, to jest od tego VIMEO, ale tam są limity transferu (jak się nie mylę 500mb na miesiąc za free), albo trzeba zapłacić słony abonament!
Ja renderuję Pinnacle Studio 18 do plików strumieniowych. Dokładnie: Transport Stream (MST) w HD 720/60p lub HD 1080/60p.
Wydaje mi się, że ten format jest najlepszy dla YT i w dodatku po wrzuceniu filmu nie musisz czekać drugie tyle czasu na to aż YT przetworzy do własnie takiego formatu strumieniowego.
Może ktoś podpowie coś lepszego, wtedy sam chętnie poczytam i przetestuję.
Pozdrawiam

P.S. Jeszcze jedno. Pomimo, ze jestem miłośnikiem SONY, to akurat Sony Vegas mi nie przypasił. Wieszał się i interfejs jest jakiś taki nieczytelny. Przetestowałem Pinnacle Studio i ten soft mi się spodobał od pierwszego uruchomienia:) Aczkolwiek też czasem się coś przywiesi, ale nie tak jak w Vegas.
Ostatnio zmieniony 04 stycznia 2016, 20:05 przez TomekWini, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Tomek Wingert

Awatar użytkownika
mucha
Latam: Tylko Swobodnie

Postautor: mucha » 04 stycznia 2016, 20:00

Wprawdzie mam goproka, ale zwykłe konto na YT, a do obróbki używam goprostudio.
W ustawieniach goprostudio jest opcja kompresji pod YouTuba i na prawdę nieźle to wychodzi w efekcie.
Chodzi mi o to, że nie musisz mieć konta premium żeby filmy wyglądały przyzwoicie,
to tylko kwestia odpowiednich ustawień w programie do obróbki.
Niestety nie podam szczegółów co i jak trzeba ustawić bo nie wiem, i
niestety2 - goprostudio (darmowe) chyba obsługuje tylko pliki z kamer gopro, taka wartość dodana do ceny kamer :-)

A CUDA to wspomaganie sprzętowe procesora przez kartę graficzną w niektórych operacjach przetwarzania obrazu - skraca czas operacji ale AFAIK nie ma wpływu na efekt końcowy.
Pozdrawiam Tomek Muszyński

kris

Postautor: kris » 04 stycznia 2016, 21:30

Witam,
moje spostrzeżenia do tematu

kwestia YT:
ważne jest to że YT tnie bitrate z filmu czyli jakość nagrania video (nie mylić z rozdzielczością np. FullHD 1920x1080), czyli jak masz film w FullHD np. z GoPro to będzie z bitratem 20MB, jak wysyłasz to na YT to i tak YT zmienia ten bitrate na około 3,5MB przy tej samej rozdzielczości czyli tracisz na jakości zachowując tą samą rozdzielczości. Robią to ponieważ wtedy film zajmuje o wiele mniej pojemności np. 3min. z 20MB będzie zajmował 1GB a przy bitrate 3,5Mb będzie tego około 300MB. W tej kwestii na YT nic nie zmienisz konto jest za free, nie jak na Vimeo ale tam się płaci za większe pojemności powyżej 500MB.
Czyli jak wysyłasz na YT to ustawiaj w programie (jak jest taka możliwość) na bitrate około 3,5 max 4MB, więcej nie ma sensu, wtedy transfer do YT pójdzie szybko, ale do własnego użytku to 20MB

kwestia CUDA
dotyczy kart graficznych NVidia, technologia która ma na celu wykorzystanie rdzeni karty graficznej do obliczeń np. renderu lub zagadnień projektowych lub obliczeń prognozy pogody. W programie do edycji wideo np. Adobe Premiere lub AfterEffect jak masz kartę graficzną z CUDA to render robisz poprzez kartę graficzną a nie procesor CPU daje to super efekt ponieważ trwa to zdecydowanie szybciej niż przez CPU a nie obciazasz CPU, ja to wykorzystuje w montażu i jest OK.
Kris

Awatar użytkownika
aRBi
Kontakt:

Postautor: aRBi » 04 stycznia 2016, 21:43

Nie wiem jak jest teraz ale kiedyś pomagało przekonwertowanie materiału na kodeki A/V używane przez youtube i dopiero wysłanie (wtedy serwis nie konwertował plików powtórnie i nie traciło się jakości)
Poza tym youtube czasem próbuje na siłę "poprawiać" film, gdzieś tą opcję można było wyłączyć.

Spróbuj przed wysłaniem przekonwertować tym programem używając ustawień youtube'a http://www.xmedia-recode.de/en/download.html może pomoże.
U mężczyzn nie ma bałaganu jest tylko Feng Shui

kris

Postautor: kris » 05 stycznia 2016, 08:16

tak z nudów, natknąłem się na dobrze opisane zagadnienie w kwestii wideo
http://pawelbyczuk.pl/jak-przygotowac-w ... i-w-sieci/

a do konwersji wideo polecam prosty za free program (także wersja PL z łączem do YT)
Freemake Video Converter
http://www.freemake.com/pl/free_video_converter/

zalecenia Googla odnośnie YT
https://support.google.com/youtube/answer/1722171?hl=en
Kris

Wróć do „Gadżety (foto/video/vario/GPS/odzież/dodatki)”