Czesc zastanawiam sie nad wzgledami bezpieczenstwa i roznymi wariantami wpiecia karabinkow w uprzaz...
Nasuwaja mi sie takie opcje:
a) normalny lot, bez akro bez holu itp. karabinki wpiete zamkiem do przodu ? (wiekszosc uprzezy ma domyslnie karabinki zamkiem do przodu nie wiem z czego to wynika)
b) hol (tutaj wiekszosc uwaza ze karabinki zamkiem z tylu ) kolejne pytanie, wiekszosc zaecen jest np wedlug dudka aby wpinac hol w uszy skrzydla anie w karabinki, jednak sa tacy co wpinaja tylko w karabinki. Sily rozkladaja sie totalnie inaczej i zastanawiam sie czy wpiecie karabinkow zamkiem do tylujest po prostu bardziej uniwersalnym rozwiazaniem czy ma to konkretne przelozenie na sily dzialajace na uklad. Pytanie zasadnicze, jaka jest roznica miedzy jedna i druga opcja ? czy w zaleznosci od stylu latania / holu itp mozna wpinac inaczej czy jednak jest to uzasadnione konkretnymi wzgledami przelozenia sily holu / lotu itp ?
Karabinki - zamek z przodu czy z tylu ?
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Re: Karabinki - zamek z przodu czy z tylu ?
Ja zakładam zamkiem do tyłu bo od przodu zawsze miałem coś. Kiedyś to był wyczep zakładam na ucho paralotni potem był podnóżek. I w ten sposób już z przyzwyczajenia daję zamek do tyłu.
Zbyszek Gotkiewicz
- der
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
albo wyczep
- prokopcio
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Daję do tyłu bo z przodu jak nie wyczep, to frontkontener, zawsze coś....
Dla samych własności lotnych wg mnie nie ma żadnego znaczenia, niezaleznie czy to akro czy nie.
Dla samych własności lotnych wg mnie nie ma żadnego znaczenia, niezaleznie czy to akro czy nie.
Łukasz Prokop
Wróć do „Bezpieczeństwo i Wypadki”