Karabinki - zamek z przodu czy z tylu ?

Kwestie związane z bezpieczeństwem latania i zapobieganiem wypadkom. Ze względu na powagę tematu wszelakie trolowanie nie będzie tutaj tolerowane.
Patryk77
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Karabinki - zamek z przodu czy z tylu ?

Postautor: Patryk77 » 11 czerwca 2022, 04:14

Czesc zastanawiam sie nad wzgledami bezpieczenstwa i roznymi wariantami wpiecia karabinkow w uprzaz...
Nasuwaja mi sie takie opcje:
a) normalny lot, bez akro bez holu itp. karabinki wpiete zamkiem do przodu ? (wiekszosc uprzezy ma domyslnie karabinki zamkiem do przodu nie wiem z czego to wynika)
b) hol (tutaj wiekszosc uwaza ze karabinki zamkiem z tylu ) kolejne pytanie, wiekszosc zaecen jest np wedlug dudka aby wpinac hol w uszy skrzydla anie w karabinki, jednak sa tacy co wpinaja tylko w karabinki. Sily rozkladaja sie totalnie inaczej i zastanawiam sie czy wpiecie karabinkow zamkiem do tylujest po prostu bardziej uniwersalnym rozwiazaniem czy ma to konkretne przelozenie na sily dzialajace na uklad. Pytanie zasadnicze, jaka jest roznica miedzy jedna i druga opcja ? czy w zaleznosci od stylu latania / holu itp mozna wpinac inaczej czy jednak jest to uzasadnione konkretnymi wzgledami przelozenia sily holu / lotu itp ?

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Re: Karabinki - zamek z przodu czy z tylu ?

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 11 czerwca 2022, 05:47

Ja zakładam zamkiem do tyłu bo od przodu zawsze miałem coś. Kiedyś to był wyczep zakładam na ucho paralotni potem był podnóżek. I w ten sposób już z przyzwyczajenia daję zamek do tyłu.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
der
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: der » 11 czerwca 2022, 09:48

albo wyczep

Awatar użytkownika
prokopcio
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: prokopcio » 12 czerwca 2022, 00:51

Daję do tyłu bo z przodu jak nie wyczep, to frontkontener, zawsze coś....

Dla samych własności lotnych wg mnie nie ma żadnego znaczenia, niezaleznie czy to akro czy nie.
Łukasz Prokop

Wróć do „Bezpieczeństwo i Wypadki”