Zdarzenia 2022

Kwestie związane z bezpieczeństwem latania i zapobieganiem wypadkom. Ze względu na powagę tematu wszelakie trolowanie nie będzie tutaj tolerowane.
fotolot
Latam: Tylko z Napędem
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Re: Zdarzenia 2022

Postautor: fotolot » 21 marca 2022, 13:14

prokopcio pisze:Jedynie się zastanawiam co nim kierowało.
Taki "nasz" krislerta.

Byłem kiedyś w Trzęsaczu, kierunek i siła idealna, i wg prognoz i na miejscu.
Nie wystartowałem tylko dlatego, że nikogo tam nie było.

Skoro warunki byly "idealne", to czy zatem taki "nasz" prokopcio, wolalby wtedy wystartowac do latania towarzyskiego w "akwariowym" zageszczeniu ?

Awatar użytkownika
prokopcio
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: prokopcio » 21 marca 2022, 14:54

Byłem śweżo po kursie i jeszcze w aspektach oszacowania warunków nie ufałem samemu sobie.
Dziś bym startował :)
Łukasz Prokop

fotolot

Postautor: fotolot » 21 marca 2022, 22:31

prokopcio pisze:Byłem śweżo po kursie i jeszcze w aspektach oszacowania warunków nie ufałem samemu sobie.
Dziś bym startował :)

Czy przy widocznym, "akwariowym" potwierdzeniu warunu i dolaczeniu do zabawy, ufalbys wtedy w swoje i innych bezpieczenstwo, duzo bardziej niz w samodzielne sprawdzenie tej "idealnosci" potrzebnego Ci tam wiatru?
Jakie wiec dzis, sposoby trafnego oszacowania warunkow na klifie w Trzesaczu, polecalbys, podobnym jak wtedy Ty - samotnym nowicjuszom...?.
Aby wiedzieli, jakimi pewnymi sposobami moga zaufac, swojej samotnej ocenie, akurat na tamtym klifie(bo kazde miejsce, moze miec swoja odmienna specyfike rowniez tych "idealnych" warunkow wiatrowych)
Ostatnio zmieniony 22 marca 2022, 00:42 przez fotolot, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 22 marca 2022, 00:40

Odbiegamy od tematyki Zdarzeń 2022
Nie polecam poczatkującym samodzielnie określać warunkow.
Raczej obserwować i dopytywać. Z czasem nabiera się samodzielnej oceny ( groundhandling w dyżym stopniu do tego się przyczynia ) i nie potrzeba do oceny warunkow na starcie nawet rękawu.

Start jednak to dopiero pierwszy etap lotu a to co moze nas spotkać w powietrzu i podczas ladowania to drugie. Uważam, że w nowym miejscu nic wiedzy lokalesa nie zastąpi ( nie mylić z wujem )...
Łukasz Prokop

fotolot

Postautor: fotolot » 22 marca 2022, 02:08

:
prokopcio pisze:.
Uważam, że w nowym miejscu nic wiedzy lokalesa nie zastąpi ( nie mylić z wujem )...
Przede wszystkim nowe miejsca, maja dla poczatkujacych, bardzo zroznicowane stopnie trudnosci- gdzie samodzielne sprawdzenie, czy faktycznie jest "idealny" wiaterek, na klifiku w Trzesaczu to pikus.
Lokalesi, specjalnych dyżurowan, (tym bardziej z pominieciem"wujow"), raczej nigdzie nie wyznaczaja.
Chociaz na lokalnym klifie, jeden kolega, dosc czesto pelni tam swoj wolontariat...
Skoro za 2,5 tysia, niektorzy handluja, jedynie pozory nauki i lewe kwitki(gdzie wyciagarka, kilka razy w mgnieniu oka, sama postawila skrzydlo z podwieszonym "balastem").
To za taka kaske, ten kolega, uczciwie wobec tej kluczowej drogi, do i tak samodzielnego nauczania sie . Przynajmniej do tej slawetnej "alpejki", nieboraka z nalezyta troska by przyuczyl.....Czyli taka liberalizacja z francuskim podejsciem do potrzeby szkolenia, zamiast zafalszowanych, papierkowych patologii pseudoszkoleniowych .

Bo samotnego swierzaka z kwitkiem, na silnym juz glodzie, jedynie po streczycielskim zainfekowaniu. Uzaleznienie, drastycznienie potrafi przeciagac po roznych, zglebianych okolicznosciach przyrodniczych.

W rodzimych ciuciubabkach pseudoedukacyjnych i podsuwanych, zastepczo "wzorcach" , bywaja wiec takie aspekty, ze nabywca "swiadectwa", moze nie wiedziec, ze od "ulconamaszczonych bajkopisarzy, posiadl bezwartosciowa falszywke i prawie zupelnie nic o samodzielnym lataniu nie wie i nic jeszcze nie potrafi.
Przypadkowy lokales(czyli niby ta tryskajaca krynica, potrzebnej swierzakowi wiedzy....) tez nie musi wiedziec czy wg. kryteriow takiego "naszego" prokopcia, nie jest wlasnie tym nieporzadanym "wujem"...? ;)
Skolei i tak, kim by nie mial wg. niego byc, to udzielajac w dobrej wierze porady, ponoć "wyszkolonemu"- Moze nie miec pojecia, ze wlasnie udziell jej i pomaga wystartowac, zupelnie zielonemu i zdezorientowanemu swierzakowi. Bez doswiadczenia i podstawowej wiedzy o lataniu swobodnym, w tym zaglowym, starujacego pierwszy raz w silnie stresujace zageszczenie innych uczestnikow..? :o :shock:

Niepodpisany gamoń

Postautor: Niepodpisany gamoń » 12 maja 2022, 10:06

Marcin

Postautor: Marcin » 12 maja 2022, 10:28

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 12 maja 2022, 11:37

Niepodpisany gamoń pisze:https://m.radio.kielce.pl/pl/wiadomosci/paralotniarz-zawisl-na-drzewach,158606

Paralotniarz zawisł na drzewach
W środę (11 maja) popołudniem strażacy ratowali paralotniarza, który wylądował na drzewach i utknął.
Zgłoszenie w tej sprawie wpłynęło z miejscowości Kopernia, w powiecie pińczowskim, przed godziną 18.00 - informuje st. kpt. Marcin Bajur, rzecznik prasowy Komendy Wojewódzkiej Państwowej Straży Pożarnej w Kielcach.
- Z treści tego zgłoszenia wynikało, że paralotniarz wylądował na drzewach i wisi na wysokości ok 10 metrów nad ziemią. Na miejsce udały się cztery zastępy straży pożarnej z powiatu pińczowskiego, które bezpiecznie ściągnęły paralotniarza na dół - relacjonuje.

Na szczęście, niebezpieczne lądowanie zakończyło się dla mężczyzny bez urazów.

Marcin pisze:https://tvn24.pl/tvnwarszawa/najnowsze/ ... ni-5694412

Motolotnia zahaczyła o linię energetyczną. Zaczęła się palić
Do zdarzenia doszło w okolicy Pruszkowa
Wypadek pod Pruszkowem. Jak informują służby, motolotnia po zaczepieniu o linię energetyczną zaczęła się palić. Pierwsze informacje otrzymaliśmy na Kontakt 24.

Do zdarzenia doszło przed godziną 20 w sobotę w miejscowości Parzniew, w rejonie ulicy Rzecznej.

- Motolotniarz zahaczył o linię średniego napięcia. Jemu się nic nie stało, jest cały i zdrowy. Jest już na ziemi. Nie ma także innych osób poszkodowanych. Jednak paralotnia i jej szczątki się palą. Prowadzone są działania, żeby zabezpieczyć miejsce zdarzenia - przekazał w sobotę wieczorem Karol Kroć, oficer prasowy straży pożarnej w Pruszkowie.

W niedzielę rano sprecyzował, że w akcji brały udział dwa zastępy straży oraz pogotowie energetyczne. - Zadysponowano pogotowie energetyczne w celu usunięcia resztek materiału z płata motolotni, które wisiały na przewodach – opisał Kroć
Łukasz Prokop

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Kopernia drzewa

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 12 maja 2022, 15:37

Przyczyny wypadku: pilot zaraz po kursie zamiast trzymać się przedpola po starcie przy mocnym wietrze wgięcia w strefę dyszy i już został. Nie mógł uciec bo nie podłączył speeda.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
krislerta
Latam: Tylko Swobodnie
Kontakt:

Postautor: krislerta » 14 czerwca 2022, 15:56

No i się stało. Ćwiczenia na ziemi na Rogoźnicy. Bawiłem się ze skrzydełkiem. Wiaterek 2 momentami 4. Czułem się pewnie glajt ładnie stawał i trzymał się nad głową. Chodziłem sobie z nim nad głową i nagle przyszedł mocnieszy powiew termiczny skrzydło mnie pociągnęło w bok i do tyłu tak, że nagle nalazłem się przy masce swojego autka stojącego na tej samej łączce. Nie zdążyłem zgasić glajta który przeciągną mnie po masce z której spadłem na obie dłonie. W efekcie dwie pęknięte kości w obu rękach tuz przy nadgarstku. KURWAA już mi gips ściągnęli ale nikomu nie życzę.
Przestroga, ćwiczenia na ziemi nie powinienem wykonywać w pobliżu mebli ale z dala, na dużym płaskim. Pozdrawiam
Krzysztof Łukasiewicz ;)

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 14 czerwca 2022, 16:02

Oj tam. Tego też powinieneś się dowiedzieć od instruktora bo zdobywanie takiej wiedzy że tak powiem na własną rękę bywa bolesne.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
krislerta
Kontakt:

Postautor: krislerta » 14 czerwca 2022, 16:11

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Oj tam. Tego też powinieneś się dowiedzieć od instruktora bo zdobywanie takiej wiedzy że tak powiem na własną rękę bywa bolesne.

Prawdaaa
Krzysztof Łukasiewicz ;)

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 14 czerwca 2022, 17:13

A mi się odwiązała sterówka przy starcie z napedem.
Od dwoch lat tego nie robiła ( od kąd mam skrzydlo ).
Gdyby zrobila to dwie sekundy później było by nieciekawie.
Na szczecsie bez strat w ludziach i sprzecie.
Przewiazywałem po zakupie ale dokladnie tak jak to bylo fabrycznie ( chyba, że coś pomyliłem )
Niestety nie pomyślałem żeby zrobić zdjęcie przed ponownym przewiązaniem po swojemu obu.
Łukasz Prokop

Awatar użytkownika
krislerta
Kontakt:

Postautor: krislerta » 15 czerwca 2022, 15:03

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Oj tam.

Czytałem Sumę ale chyba nie dość uważnie ;)
Krzysztof Łukasiewicz ;)

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 24 czerwca 2022, 14:02

Borsk, pilot stracil lotnosc. Tak w gazecie napisali :)

https://weekendfm.pl/?n=101595&powiat_k ... o_szpitala

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 24 czerwca 2022, 15:30

Wklejam bo czasami znikają artykuły z neta.

Paralotniarz spadł z wysokości około 15 metrów. Poszkodowany mężczyzna trafił do szpitala
O zdarzeniu powiadomiona została Państwowa Komisja Badań Wypadków Lotniczych.
Paralotniarz spadł z wysokości około 15 metrów. Poszkodowany mężczyzna trafił do szpitala

Kościerska policja prowadzi postępowanie w sprawie wypadku z udziałem paralotni. Mężczyzna spadł z wysokości około 15 metrów. Do zdarzenia doszło wczoraj (23.06.) w Borsku, w gminie Karsin.

- 47-latek podczas startu paralotnią wzniósł się na wysokość około 15 m i trafił na tzw. komin powietrzny, stracił lotność i spadł z tej wysokości. Doznał urazu kręgosłupa. Policjanci przebadali tego mężczyznę na zawartość alkoholu w wydychanym powietrzu, był trzeźwy oraz posiadał odpowiednie uprawnienia.

Mówi Weekend FM rzecznik kościerskiej policji asp. sztab. Piotr Kwidziński.
47-letni mieszkaniec powiatu starogardzkiego został przetransportowany śmigłowcem LPR do szpitala.
Policja prowadzi postępowanie w tej sprawie. O zdarzeniu powiadomiona została Państwowa Komisja Badań Wypadków Lotniczych.
Łukasz Prokop

Jajolot

Postautor: Jajolot » 24 czerwca 2022, 15:41

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Przyczyny wypadku: pilot zaraz po kursie zamiast trzymać się przedpola po starcie przy mocnym wietrze wgięcia w strefę dyszy i już został. Nie mógł uciec bo nie podłączył speeda.

Taaaa, brak właściwych nawyków ..
Gdy spytałem na kursie po co są te sznureczki z aluminiowymi haczykami odpowiedziano - na razie nie są tobie potrzebne. W wyniku tego nie nabrałem nawyku wpinania i parę razy w locie się podpinałem. Teraz nawet nie wypinam glajta..

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 24 czerwca 2022, 19:54

Rzeczywiście ignorowanie speeda jest częstym błędem wśród naszych instruktorów. Głównie przez tych, którzy nigdy speeda nie używali. Taki instruktor jest jak kochanek z syfilisem. Wstyd się przyznać a wyleczyć trudno.
Zbyszek Gotkiewicz

Ciechan

Postautor: Ciechan » 27 czerwca 2022, 10:30

Był też pechowy dzień jakiś tydzień temu na Cietniu w Wyspowym. Złamany kompresyjnie krąg z ewakuacją śmigłem ( pilot leciał na mocno przyhamowanym skrzydle, bombel termiczny i brak odpuszczenia sterówek doprowadziły do przeciągnięcia na ok. 7 metrach). Do tego złamana noga przy lądowaniu i drzewowanie.

freerando
Doświadczenie: Uczeń

Postautor: freerando » 30 czerwca 2022, 15:12

W ostatni weekend też działo się na Skrzycznem. Sobota - uraz kręgosłupa zaraz po starcie - skręcenie w taśmach i udeżenie w stok (solidne wahadło) i niedziela - brakło wysokości przy przechodzeniu ze stoku wschodniego przez garb NE do Szczyrku - efekt - lądowanie na drzewie.

Wróć do „Bezpieczeństwo i Wypadki”