Symulator ground handling

Dyskusja na tematy nie pasujące w żaden sposób do pozostałych kategorii na forum. Dyskusje niezwiązane z glajtami, a nawet nielotnicze proszę umieszczać w "Szwarc, mydło i powidło"
Awatar użytkownika
Lucjan Piekutowski
Latam: Nie latam
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Re: Symulator ground handling

Postautor: Lucjan Piekutowski » 18 lipca 2016, 00:00

ciacholot pisze:Podobnie jak niektórzy wyszkoleni za wyciągarką jak stają pierwszy raz na startowisku w górach są zdziwieni, że się samo nie startuje... :)

Dla nich " bieg " to pojęcie obce :D

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: uriuk » 18 lipca 2016, 18:55

ciacholot pisze:Podobnie jak niektórzy wyszkoleni za wyciągarką jak stają pierwszy raz na startowisku w górach są zdziwieni, że się samo nie startuje... :)

Chyba na odwrot. Za wyciagarka to sie trzeba nabiegac i to ostro, bo teren nie opada, a w gorach wystarczy przewaznie jeden krok, albo nawet i to niekoniecznie...

Awatar użytkownika
Lucjan Piekutowski

Postautor: Lucjan Piekutowski » 18 lipca 2016, 20:13

uriuk pisze:Chyba na odwrot. Za wyciagarka to sie trzeba nabiegac i to ostro, bo teren nie opada, a w gorach wystarczy przewaznie jeden krok, albo nawet i to niekoniecznie...

Nie, nie zgodzę się. Wiem o czym on pisze. Za wyciągarką jest łatwiej bo lina ciągnie i wymusza bieg, nie widziałem jeszcze żeby ktoś się zaparł i nie pobiegł, to trochę jak z napędem, jest ciąg i pomaga. W górach za to "ciąg" to nasze nogi, prędkość musimy sobie nadać sami, nie ma nic co nam pomaga. Spadek terenu? Może trochę, ale gdy ktoś całe życie biegał po płaskim to są takie potem kwiatki, że dobiega do końca startowiska i wali w krzaki albo podnosi nogi do góry i jedzie protektorem po roślinności. Widziałem już jak ludzie biegali z góry w tempie staruszki o lasce spieszącej się na autobus.

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 18 lipca 2016, 20:17

Mam jakies 2 tys startow za wyciagarka i drugie tyle w gorach. Za wyciagarka musze sie wiecej nabiegac. W gorach bywa, ze nie robie ani jednego kroku, bo nie ma takiej potrzeby.

Awatar użytkownika
Lucjan Piekutowski

Postautor: Lucjan Piekutowski » 18 lipca 2016, 20:29

uriuk pisze:Mam jakies 2 tys startow za wyciagarka i drugie tyle w gorach. Za wyciagarka musze sie wiecej nabiegac. W gorach bywa, ze nie robie ani jednego kroku, bo nie ma takiej potrzeby.

Z takim doświadczeniem nie mogę się nie zgodzić, napisze tylko, że wyciągarka zmusza do tego biegu a góra nie. Bywa oczywiście, że się biegnie za liną z wiatrem w plecy, ale mimo to lina nie da się zatrzymać i nie poczeka. Na górce często świeżak nie jest przyzwyczajony że nic go nie ciągnie oprócz niego i grawitacji, więc drepcze i drepcze wyprostowany jak za liną, zamiast z brodą przy ziemi ostro zap***dalać. Oczywiście jak go z butów wyrwie (patrz klify) to poleci.

ciacholot
Doświadczenie: Były Pilot

Postautor: ciacholot » 18 lipca 2016, 20:37

Zwracam uwagę na fakt, że ty Uriuk nie startujesz na zlota...
Mariusz Kilian

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 18 lipca 2016, 20:38

Problem lezy nie w biganiu (lub obcyndalaniu sie) tylko w pozycji biegu. W gorach trzeba sie pochylic, a z napedem lub na windzie wyprostowac. Tak wiec piloci z wyciagarki lub napedu moga nie umiec startowac w gorach, ale ten kij ma dwa konce, bo ci gorscy nie umieja czesto startowac z windy lub z napedem. A tak na marginesie, najszybciej i najwiecej to biegaja napedowcy :)

ciacholot
Doświadczenie: Były Pilot

Postautor: ciacholot » 18 lipca 2016, 20:50

Napędowcy jeśli startują w bezwietrzu, są mocno doważeni i mają niedopracowaną technikę to tak. Jeśli zaistnieją wszystkie te warunki odwrotnie to też dwa kroki.:) faktem jest, że napędowcy (w tym i ja, ale się wystrzegam) często w górach walą na "niemca":) ale za to szybko... :)
Mariusz Kilian

Awatar użytkownika
Lucjan Piekutowski

Postautor: Lucjan Piekutowski » 18 lipca 2016, 22:42

ciacholot pisze:Napędowcy jeśli startują w bezwietrzu, są mocno doważeni i mają niedopracowaną technikę to tak. Jeśli zaistnieją wszystkie te warunki odwrotnie to też dwa kroki.:) faktem jest, że napędowcy (w tym i ja, ale się wystrzegam) często w górach walą na "niemca":) ale za to szybko... :)

Zrobiłem kilka lotów z napędem (i dałem se spokój z pierdziawką) ale zauważyłem jedno; jak masz skrzydło nad głową, biegniesz i nie zabiera to manetka do oporu.

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 18 lipca 2016, 23:06

może dlatego dla wyrobienia dobrego nawyku w szkole Arka Pomarańskiego na windzie na początku nie ciągnie lina ( wyciągarkowy lekko ją zwija ale nie ciągnie ) i zawsze jest popędzanie kursantów bieg, bieg, bieg i hasło Arka " patrz przed siebie bo człowiek jest tak skonstruowany że jak nie patrzy to nie biegnie :) " i to jego motywujące "WSPANIALE" :) .. . miło powspominać. Tak czy inaczej na szkoleniu w Mirosławicach tym sposobem udało mi się raz podeptać linę bo biegłem szybciej niż ona zwijała - wtedy też trzeba się lekko pochylić, dopiero później dostajesz moc jak już widzą że potrafisz biegać więc wszystko kwestia podejścia instruktora i wyciągarkowego. Natomiast macie rację że to może być uwsteczniające bo teraz własną wyciągarką na lenia - jak widzę, że skrzydło ładnie wstało to na maksa gaz i się samo biegnie z przymusu ;) tzn zabiera po kilku krokach
Łukasz Prokop

Awatar użytkownika
Lucjan Piekutowski

Postautor: Lucjan Piekutowski » 18 lipca 2016, 23:12

Na malince jest jeszcze ciekawiej, jak się spóźnisz z ruszeniem do przodu + podmuch w twarz, to masz pionowy start, lina odda zgromadzoną energię.

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 18 lipca 2016, 23:14

tak, przy podmuchu oczywiście startujesz pionowo chyba bez względu na rodzaj napędu (a nawet bez niego).
Łukasz Prokop

Smile
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Sympatyk

Postautor: Smile » 19 lipca 2016, 09:16

też mam wrażenie, że taki symulator zrobi więcej złego niż dobrego.
tzn. dużo mu brakuje do realnych warunków i "za dużo wybacza błędów"

Wróć do „Ogólne”