- Jesteśmy okłamywani wszędzie i na każdym kroku w celu osiągnięcia zysków ( nie koniecznie finansowych )
- Profesjonalnie fałszować jest z dzisiejszą techniką bardzo łatwo
Więc pozostaje wiara w to co ci wciskają

. Nie wiemy! To nie jest ewolucja gdzie mamy dowody w postaci skamielin na każdym kroku i nowoczesne badania genetyczne. Tutaj conajwyżej podejrzewamy. Zauważ, że w dodatku większość naukowców w publikacjach naukowych pisze o "życiu w takiej postaci jaką znamy" (na bazie węgla i przy założeniu istnienia wody w stanie ciekłym). Jeśli znasz jakąś publikację, która mówi o "inteligentnym życiu" to podziel się proszę, chętnie poczytam. Ale ja na takową się jeszcze nie natknąłem.że wiemy gdzie najbliżej i od kiedy jest możliwe inteligentne życie
calhal pisze: Na przykład w ewolucję nie trzeba wierzyć, to jest fakt. Można zagłębić się w temat, zobaczyć jakie nauka daje narzędzia, i zdobyć dowody samemu.
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Paweł. Przeczytałem trochę o ewolucji i na tej podstawie mogę stwierdzić że twoja wizja ewolucji człowieka dość mocno rozmija się z obserwacjami. Zacznijmy od tego że zaobserwowano zmniejszanie się mózgu u człowieka. Ponadto ewolucja proponowana jako tworzenie potworów jest sprzeczna z podstawową definicją ewolucji, czyli sukcesu najlepiej przystosowanych do danych warunków. Całą resztę możemy sobie dopowiadać, ale nie można zapominać o tej podstawowej definicji.
Natomiast jeśli chodzi o hipotezę panspermi to nie rozwiązuje ona problemu jak powstało życie.
calhal pisze:Cała ta dyskusja nawet dosyć ciekawa, tylko niestety jest jeden problem z tym co niektórzy z Was, w tym ciacholot i prokopcio, piszecie. Bez urazy oczywiście, nie piszę tego by kogoś obrazić.
Fundamentalna różnica między nauką a religią jest taka, że do tej pierwszej żadna wiara nie jest potrzebna. Na przykład w ewolucję nie trzeba wierzyć, to jest fakt. Można zagłębić się w temat, zobaczyć jakie nauka daje narzędzia, i zdobyć dowody samemu. Podobnie z resztą jest kulistością Ziemii - tu w nic nie trzeba wierzyć, można to samemu zbadać.
Drugi problem jest związany z podstawową cechą nauki i naukowców - byciem świadomym swojej ignorancji. To nie jest problem do wstydu, wręcz przeciwnie. To, że czegoś jeszcze nie wiemy, nie oznacza, że na siłę trzeba to tłumaczyć jakimś bogiem, bogami czy inną siłą wyższą.
Ale również piję do Twojego, prokopcio, przekonania, że dysponujemy taką wiedzą i technologią,. Nie wiemy! To nie jest ewolucja gdzie mamy dowody w postaci skamielin na każdym kroku i nowoczesne badania genetyczne. Tutaj conajwyżej podejrzewamy. Zauważ, że w dodatku większość naukowców w publikacjach naukowych pisze o "życiu w takiej postaci jaką znamy" (na bazie węgla i przy założeniu istnienia wody w stanie ciekłym). Jeśli znasz jakąś publikację, która mówi o "inteligentnym życiu" to podziel się proszę, chętnie poczytam. Ale ja na takową się jeszcze nie natknąłem.że wiemy gdzie najbliżej i od kiedy jest możliwe inteligentne życie
Srogie pozdro
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Paweł, jeśli twierdzisz że ewolucja to wielka pomyłka zapewne jesteś w stanie to udowodnić.
Dziubdzius pisze:
Zawsze bylem swiecie przekonany ze ewolucja to tylko teoria (w dodatku do bani pomylono adaptacje z ewolucja) a nie fakt dowiedziony naukowo.
Zapewne duzo BBC ogladasz tam to za fakt naukowy podaja.
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Paweł, jeśli twierdzisz że ewolucja to wielka pomyłka zapewne jesteś w stanie to udowodnić.
uriuk pisze:Dziubdzius pisze:
Zawsze bylem swiecie przekonany ze ewolucja to tylko teoria (w dodatku do bani pomylono adaptacje z ewolucja) a nie fakt dowiedziony naukowo.
Zapewne duzo BBC ogladasz tam to za fakt naukowy podaja.
Pomyliles teorie z hipoteza. Teoria to wlasnie taka naukowo potwierdzona hipoteza.
Mniej BBC, a wiecej podercznikow nie zaszkodzi
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Roman. Skoro dowodów na to ze nie ma ewolucji jest dużo to ja proazę o jakiś
micro pisze:Zbyszek Gotkiewicz pisze:Roman. Skoro dowodów na to ze nie ma ewolucji jest dużo to ja proazę o jakiś
Podaj jakiś, że była.
Wróć do „Szwarc, mydlo i powidlo”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość