Kupię skrzydło i uprząż (masa pilota 50kg)

Awatar użytkownika
der
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Re: Kupię skrzydło i uprząż (masa pilota 50kg)

Postautor: der » 16 czerwca 2016, 15:54

Dziś wykonałem telefon do zaprzyjaźnionego instruktora z pytaniem o mój los w godzinach popołudniowych zważywszy na biały wysyp waty nad głową. Dowiedziałem się że ćwiczy od rana z kursantem. Jednym ! Tylko na ziemi ! (bo reszta pracuje i dojedzie później).
Da się ? Da się ! Jestem przekonany, że przez te kilka godzin spędzonych na dużej łące pod doświadczonym okiem nauczy się więcej niż przez tydzień samotnego ciorania skrzydłem po krzakach.
Niestety, w godzinach mnie interesujących nie było kogo holować :(.

Także Ula, jeśli masz możliwość testowania, testuj ! Instruktorzy to zwykle bardzo użyteczne stworzenia, dadzą doradzą a czasem i coś za rozsądne pieniądze załatwią. W dobie internetu dojenie leszczy ma krótkie nogi, tego się już chyba raczej nie praktykuje.

Awatar użytkownika
Lucjan Piekutowski
Latam: Nie latam
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: Lucjan Piekutowski » 16 czerwca 2016, 16:21

Ja też bym chciał mieć instruktora w moim mieście i to takiego który jest osiągalny.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 16 czerwca 2016, 16:43

Lucjan. Cwudziński wkłada dużo serca w swoją pracę i jest chyba w twojej okolicy.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
Lucjan Piekutowski
Latam: Nie latam

Postautor: Lucjan Piekutowski » 16 czerwca 2016, 16:58

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Lucjan. Cwudziński wkłada dużo serca w swoją pracę i jest chyba w twojej okolicy.

Zbyszek, to była lekka ironia ;) Ja już jestem na etapie że każdy jest w "mojej" okolicy, bo prawdziwy paraglajciarz swobodny nie zna pojęcia odległości. Do Piotra mam 160 km, czasem się spotykamy gdzieś na klifach. Jest też Robert, Kamil, ostatnio też Waldek. Jest tych instruktorów dużo, czasem po prostu wygdniej jest iść na łąkę za domem (mogę codziennie) niż jechać do Słupska albo Inowrocławia.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 16 czerwca 2016, 17:33

Ironii nie odczułem. Piloci po skończeniu szkolenia skupiają się (w większości) jedynie na lataniu w taki sposób jaki im wydaje się najlepszy dla nich. Mało kto równolegle rozwija umiejętności związane z ground handlingiem, startami I lądowaniami. Zawsze to powtarzam, że większość z tych pilotów bardzo często nie lata tylko dlatego ze nie jest w stanie wystartować. Nie będę cię przekonywał, że warto pójść do kogoś kto mógłby podciągnąć twoje umiejętności. Na kolegów raczej nie możesz liczyć. Od innych można się uczuć dopiero po przekroczeniu pewnego pułapu umiejętności.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
Chrzaszczu
Latam: Tylko Swobodnie
Kontakt:

Postautor: Chrzaszczu » 17 czerwca 2016, 18:48

urszula85 pisze:szukam skrzydła dla początkujących świeżo po kursie, np. Dudek Nemo XX rozmiar 23

Z tą wagą nie jest łatwo ze sprzętem, później tylko gorzej będzie... :)

Moja dziewczyna też długo szukała glajta na podobną masę. Początkowo latała na MCC Amaya 2 do 70kg- skrzydło mega mi przypomina Fidesa 3 od Sky...

Później poszukiwania w kilku firmach robiących glajty w tej masie i zeszło na buzza 4, a obecnie buzz 5. Nie znam buzza 3 ale dwa ostatnie są super konstrukcjami o bardzo dobrych osiągach odpowiednich dla osób po kursie. Zdecydowanie polecam tę opcję!.

Nemo xx nie znam, poprzednie były odpowiednie na kurs, ale te długie drogi sterowania i problemy z przeciągnięciem/zatrzymaniem na starcie odstraszały moją dziewczyne. Zresztą dla początkującego latanie na kowadle nic nie nauczy...

Zbszek pokazał, że xx już lata, a znajomi szkolący na tym twierdzą, że na kurs są znacznie gorsze od poprzedników :)

Pozdrawiam i życzę przynajmniej 5kg więcej :D

Chrząszczu
Paweł Chrząszcz

Awatar użytkownika
Chrzaszczu
Latam: Tylko Swobodnie
Kontakt:

Postautor: Chrzaszczu » 17 czerwca 2016, 21:17

Spytałem na szybko o najlepsze opcje dla tej masy w "A" i dolnym "b":

Dudek:
Nemo xx 20-22m2 en"A"
Ozone:
Mojo 5 i poprzednicy en"A"
Buzz 5 i poprzednicy en "B"
Advance:
Alpha 6 en "A"
Epsilon 8 en"A"
Niviuk:
Koyot 2 i 3 en "A"
Hook 3 i 4 en "B"
MCC:
Amaya 1,2,3 en "A"
Sky:
Fides 2 (stary model)
Anakis 3 (twój rozmiar jako jedyny dostał "B")
Paweł Chrząszcz

Wróć do „Kupię”