Program podstawowego szkolenia paralotniowego - by Jarek

Latanie bezsilnikowe
JaroXS
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Akrobata

Re: Program podstawowego szkolenia paralotniowego - by Jarek

Postautor: JaroXS » 22 września 2018, 20:11

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Jaro. W trakcie tej dyskusji wcześniej w sposób dużo bardziej delikatny niż Przemek pisałem Ci podobną informację, bo spotkałem się już z podobnymi relacjami ze strony ludzi którzy się szkolili w twojej ulubionej szkole. Obecna sytuacja nieźle mnie rozbawiła, bo gdy sobie przypomnę z jaką bezkompromisowością walczyłeś ze skrzydłami samostatecznymi, brakiem certyfikacji napędów, złymi programami szkolenia i jak teraz zwalczasz człowieka który ujawnia kolejną nieprawidłowość to widzę zupełnie innego Jara. To już nie facet w białym fraku z szampańskim uśmiechem ale dżygit z czarnym worem. Nie musisz tak emocjonalnie reagować na wszystko, co według Ciebie jest niewłaściwe bo czasem się mylisz. Niestety pamięć o twoich histerycznych reakcjach pozostaje. Więcej faktów mniej komentarzy. Dopóki podajesz fakty i dzielisz się wiedzą to twój autorytet rośnie. Nie wykorzystuj go w polityce, bo słabo ci to wychodzi.

Mysle ze sie nie zrozumielismy albo Ty po prostu mnie nie rozumiesz. Ja nie mam problemu z tym ze ktos ma inne zdanie w danej kwestii i obroni sie argumentami. Mnie sie po prostu nie podoba fakt ze ktos smaruje kogos bez publikowania dowodow i zaznacza z gory ze nazwisk nie poda a potem w kolejnym poscie wyglasza jaki to nie jest zajebisty. Elspeedo nie jest moja ulubiona szkola i nawet im sie nalezy odrobina szacunku. Poza tym system czeski nadal jest lepszy od polskiego i swojego zdania w tej kwestii na ten moment nie jestem w stanie zmienic. Uwazam ze to co Kamon zrobil przynosi wstyd instruktorom polskim. Najpierw patrzysz na swoje podworko a dopiero potem wygladasz za plot. Poza tym takie rozglosy bywaja karalne. W innej branzy masz za to sad od razu. Proponowalem jedynie aby sie zastanowil ale jak widzisz napisal ze go wszystko wali. To nie robi wszystkim dobrego obrazu. To moze niech Kamon napisze ktore szkoly rozdaja papiery bez szkolen w Polsce bo to tez padlo w tym watku...

Pozdrawiam,
Jarek Borowiec | www.flyordie.info

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 22 września 2018, 20:39

Jeśli Przemek nie chce podać nazwisk pilotów (być może na ich wyraźną prośbę żeby tego nie robił) to możesz ze swojej strony zapytać w Elspeedo czy mieli tak opisany przypadek szkolenia. Są dwie możliwości i trzy scenariusze: elspeedo przyzna że taka sytuacja miała miejsce co zamyka sprawę, lub zaprzecza co albo pozostawia niesmak słowa przeciwko słowu albo zmusza do zabrania głosu uczestników kursu. Ja akurat wierzę Przemkowi i byłbym bardzo zdziwiony gdyby okazało się że informacja jest nieprawdziwa.
Za to twój atak na Przemka uważam za bardzo stronniczy w świetle wcześniejszych deklaracji że wszystkie nieprawidłowości powinny być wyjaśnianie dla dobra całego środowiska. A tu zaraz po podaniu przez niego informacji która według mnie była dość neutralna wyzwałeś go a tu sugerowałeś że jeśli było coś takiego to z pewnością da się to jakoś wytłumaczyć. Jak dla mnie to jeśli chodzi o produkty i szkolenia z Polski to prezentujesz tendencyjnie krytyczne stanowisko co mnie osobiście razi w wielu twoich wypowiedziach. Powtarzam jeszcze raz że daniebkomuś licencji po siedmiu zlotach, nawet w najlepszej atmosferze to oszustwo i uważam że powinieneś się zająć wyjaśnieniem tej sprawy. Wyzwanie osób mających odwagę na publiczne przedstawienie problemu od buraków i grożenie im powoduje, że pozostali będą się czuli zastraszeni gdy spotkają kolejnych oszustów.
Zbyszek Gotkiewicz

JaroXS

Postautor: JaroXS » 22 września 2018, 21:00

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Jeśli Przemek nie chce podać nazwisk pilotów (być może na ich wyraźną prośbę żeby tego nie robił) to możesz ze swojej strony zapytać w Elspeedo czy mieli tak opisany przypadek szkolenia. Są dwie możliwości i trzy scenariusze: elspeedo przyzna że taka sytuacja miała miejsce co zamyka sprawę, lub zaprzecza co albo pozostawia niesmak słowa przeciwko słowu albo zmusza do zabrania głosu uczestników kursu. Ja akurat wierzę Przemkowi i byłbym bardzo zdziwiony gdyby okazało się że informacja jest nieprawdziwa.
Za to twój atak na Przemka uważam za bardzo stronniczy w świetle wcześniejszych deklaracji że wszystkie nieprawidłowości powinny być wyjaśnianie dla dobra całego środowiska. A tu zaraz po podaniu przez niego informacji która według mnie była dość neutralna wyzwałeś go a tu sugerowałeś że jeśli było coś takiego to z pewnością da się to jakoś wytłumaczyć. Jak dla mnie to jeśli chodzi o produkty i szkolenia z Polski to prezentujesz tendencyjnie krytyczne stanowisko co mnie osobiście razi w wielu twoich wypowiedziach. Powtarzam jeszcze raz że daniebkomuś licencji po siedmiu zlotach, nawet w najlepszej atmosferze to oszustwo i uważam że powinieneś się zająć wyjaśnieniem tej sprawy. Wyzwanie osób mających odwagę na publiczne przedstawienie problemu od buraków i grożenie im powoduje, że pozostali będą się czuli zastraszeni gdy spotkają kolejnych oszustów.

Mój atak nie jest stronniczy. Uważam że forma w jaki sposób to Kamon zrobił jest krótko mówiąc bardzo kiepska. Ktoś tutaj wcześniej napisał że był na kursie i instruktor rzucał "kurwami" nie podając imienia i nazwiska instruktora. Marek Mastalerz mu napisał że bydła się nie robi i uważam że bardzo słusznie. To jest bardzo podobna sytuacja. Jeżeli decydujesz się na publiczne ujawnienie oszustwa wymieniając nazwę firmy w internecie, to powinieneś również opublikować swoje dowody. W innym przypadku jesteś po prostu pośmiewiskiem i narażasz się na sądy. Przynajmniej ja to tak widzę. Tylko o to mi chodzi, że to jest zły wizerunek który prezentuje wśród środowiska instruktorów. Jeżeli taka sytuacja była to w mojej ocenie Kamon powinien po prostu zadzwonić do Elspeedo i zapytać się o co chodzi. Ja bym tak zrobił.

Ja Elspeedo zapytam, ale równie dobrze jako największy polski bezpiecznik możesz zrobić to również samodzielnie ;)

Pozdrawiam,

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 22 września 2018, 21:21

Jaro. Naprawdę uważasz że powinienem wyjaśniać wszystkie nieprawidłowości o których się dowiedziałem? One zawsze były, są i będą. W sytuacji gdy nie ma żadnego mechanizmu, który by piętnował błędy, nieprawidłowości i celowe złe działania to żadna akcja wyjaśniająca nie ma sensu. Gdy jeden z instruktorów oszukiwał swoich klientów to ani SILP ani ULC nie byli zainteresowani wyjaśnieniem tej sprawy. Stwierdzono że od tego jest sąd. Uprzedzałem wtedy że brak takiego mechanizmu w naszym środowisku zemści się i długo nie trzeba było czekać. Rodzina nie mogąca znaleźć pomocy w środowisku instruktorskim poszła po pomoc do prokuratury. A największe problemy z tego powodu mają architekci tego systemu. Chcieli państwowego bata żeby naganiał im klientów to poczuli ten bat na własnych dupach. Dlatego bądź taki miły i pokaż jak działa mechanizm wewnętrznej regulacji w Czechach i jeśli doniesienie Przemka jest prawdą to potraktuj je z szacunkiem na który zasłużyli twoi rodacy jeśli zostali oszukani przez Czeską szkołę. Masz odwagę to zrobić, czy też zapał czeskiego neofity całkowicie pozbawił cię obiektywizmu?
Zbyszek Gotkiewicz

JaroXS

Postautor: JaroXS » 22 września 2018, 21:23

Sprawa przekazana do Elspeedo. Reszta zależy od nich jeżeli poczynią jakieś kroki. W ogóle bym się nie zdziwił jeżeli z tego powodu będzie dym.

Pozdrawiam,

JaroXS

Postautor: JaroXS » 22 września 2018, 21:34

Zbyszek, ja chętnie stanę po czyjejś stronie. W tej chwili jestem neutralny, bo ani nie daję słowa wiary Przemkowi ani ElS. Cały czas odnosiłem się do tego że jak publikujesz taki hejt na konkurencję to musisz być konsekwentny i publikować również dowody, ale jak widzisz strona Polska przyjęła inna formę ataku, z którą średnio się zgadzam.

Aha i jak dostanę jakąś odpowiedź. To napiszę, nie mam z tym żadnego problemu.

Pożyjemy zobaczymy...

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 22 września 2018, 21:38

Kiedyś zetknąłem się z podobną sytuacją. Moi znajomi otrzymali skrzydło z serwisu w którym zapomniano przyczepić dwóch linek galerii do czaszy. Sprawę ogłosiłem ze względów bezpieczeństwa, ale nie mogłem pisać czyje to było skrzydło bo klienci nie chcieli ryzykować konfliktu. Serwis poszedł w zaparte i wszyscy żyli długo i szczęśliwie.
Zbyszek Gotkiewicz

fotolot
Latam: Tylko z Napędem
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: fotolot » 23 września 2018, 01:45

[quote="Zbyszek Gotkiewicz"]Jaro. ....... jeśli doniesienie Przemka jest prawdą to potraktuj je z szacunkiem na który zasłużyli twoi rodacy jeśli zostali oszukani przez Czeską szkołę. Masz odwagę to zrobić...
.................................................................................................................................................................
A ty Zbyszek potraktujesz z szacunkiem i zadziałasz,ale nie w sprawie interesu " donoszących" o h..j wie jakich oszustwach i wobec nie wiadomo kogo? ,a bezpośrednio np,w interesie mojego kolegi z kursu i w moim , jako kursantów wyciulanych przez absurdalnie zmanipulowany polski system? Mówię Ci za siebie i kolejny raz powtarzam, że od 4 lat bardzo cierpliwie oczekuje na otrzymanie materiału teoretycznego by wg. niego, na pewniaka podejść i legalnie zaliczyć egzamin w PL ? Gotkiewicz rodaku ! :"masz odwagę coś zrobić " wobec faktów ?( zamiast prób bezpodstawnego wmawiania Ludziom, że ktoś ich specjalnie oszukał)

W jakim celu publicznie insynuujesz, że w Czechach nasi rodacy mogli zostać "oszukani"-bez zapytania ich samych o zdanie ? Z tego co "donoszący" napisał to wyglądało wręcz odwrotnie : że byli zadowoleni. Próbujesz z Nich robić głupców, czy pisząc zakładasz, że głupcy cię będą tu czytać ?

Pozdrawiam Wiesiek

Jackie
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: Jackie » 23 września 2018, 09:41

Pozwolę sobie wzbogacić ten temat materiałem filmowym, który pewnie gdzieś jest link do niego, ale ten materiał moim zdaniem jest ściśle powiązany z tematem. Przedstawia szkolenie pewnej panienki w Hiszpanii czyli można powiedzieć hiszpański model szkolenia. Seria filmików przedstawia szkolenie etap Ii II i równolegle prowadzony jest chyba etap III dla jednego z kursantów. Zainteresował mnie moment w dniu 3,gdzie panienka ćwiczy własnie na trenażerze podstawowe elementy jak pozycja do lądowania.Większych manewrów w powietrzu nie widziałem . Były podwójne uszy, generalnie chyba nacisk na start i lądowanie jest i na orientację w terenie. Cały kurs trwa 14 dni. Jak dla mnie bardzo pouczający film.
Link do cz. I poniżej:
"Dubito ergo cogito, cogito ergo sum"

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 23 września 2018, 09:51

Wiesiek. Przemek Kamon miał odwagę napisać że jedna szkoła źle szkoli. Czyli miał więcej odwagi niż ty, który nie potrafisz nawet napisać kto cię szkolił. I nie bardzo rozumiem jakie zarzuty masz do swojego instruktora? Że nie dostarczył ci podręczników i skryptów? To że Przemek nie chce ujawnić źródeł swoich informacji to w przypadku dziennikarzy jest nawet ochrona prawna takich osób. Dlatego najwłaściwszym sposobem wyjaśnienia sprawy jest teraz udzielenie głosu szkole wobec której padły zarzuty. Mnie akurat ta informacja nie dziwi, bo już parę razy docierały do mnie relacje ze szkoleń które odbywały się w części praktycznej bardzo skrótowo, ale z powodu złej pogody twoja ukochana teoria była wałkowana do bólu.
Zbyszek Gotkiewicz

JaroXS

Postautor: JaroXS » 23 września 2018, 10:14

Czeska szkola nie zgadza sie z zarzutami Kamona. Carbol napisal publik na preclu ze szkoli wedlug czeskich przepisow. Uwazam ze Przemek powinien przeprosic albo podac dowody. W innym przypadku to czyste pomowienie wplywajace na obraz szkoly.

Pozdrawiam,

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 23 września 2018, 10:34

JaroXS pisze:Czeska szkola nie zgadza sie z zarzutami Kamona. Carbol napisal publik na preclu ze szkoli wedlug czeskich przepisow. Uwazam ze Przemek powinien przeprosic albo podac dowody. W innym przypadku to czyste pomowienie wplywajace na obraz szkoly.

Pozdrawiam,

Czyli mamy zgodnie z przewidywaniami scenariusz słowo przeciwko słowu. Mogę się założyć że nikt nie będzie zainteresowany drążeniem tematu :)
Zbyszek Gotkiewicz

JaroXS

Postautor: JaroXS » 23 września 2018, 12:16

Jak znam czechow to oni nie beda drazyc tematu przy pomocy sadu. Poza tym oni rowniez nie obgaduja publik polskich szkol. Za 10 lat kiedy tutaj mieszkam nigdy o czyms takim nie slyszalem. Natomiast my Polacy bardzo chetnie machamy szabelka. Przemek narobil dymu i ma wyjebane na wszystko.

Pozdrawiam,

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 23 września 2018, 13:53

JaroXS pisze:Jak znam czechow to oni nie beda drazyc tematu przy pomocy sadu. Poza tym oni rowniez nie obgaduja publik polskich szkol. Za 10 lat kiedy tutaj mieszkam nigdy o czyms takim nie slyszalem. Natomiast my Polacy bardzo chetnie machamy szabelka. Przemek narobil dymu i ma wyjebane na wszystko.

Pozdrawiam,

Zgadzam się z Tobą. Nie znam ani jednego Czecha źle wyszkolonego w polskiej szkole.
Zbyszek Gotkiewicz

fotolot
Latam: Tylko z Napędem
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: fotolot » 23 września 2018, 14:55

[quote="Zbyszek Gotkiewicz"]Wiesiek. Przemek Kamon miał odwagę napisać że jedna szkoła źle szkoli. Czyli miał więcej odwagi niż ty, który nie potrafisz nawet napisać kto cię szkolił. I nie bardzo rozumiem jakie zarzuty masz do swojego instruktora? Że nie dostarczył ci podręczników i skryptów?
.......................................................................................................................................................

Zbyszek czy wypowiadając się za innych w sposób popisowy, traktujesz czytelników jak publikę w cyrku ?

Przede wszystkim, nie mam zarzutów wobec szkoły i mojego instruktora , a tak jak napisałem wobec praktykowanego w Polsce " absurdalnego systemu"( któremu również mój instruktor podlega). Jeśli mi wmawiasz zatajanie(tylko jeden w PL szkoli na PG i HG), czy brak odwagi, to być może mam jej więcej od Ciebie, ponieważ Ty nie miałeś nawet tej cywilnej na tyle by wyjaśnić za siebie: dlaczego Furtaka publicznie okresliłeś "prowokatorem"?. On wcześniej Tobie i niedawno tylko częściowo na forum wyjaśnił na czym polega, absurd zatajanego( ze strachu?)niebezpiecznego procederu .

Pisałeś nie jednokrotnie, że w obecnym systemie "nie można nie zdać "(nie znając teorii..itp.) - wyjaśniałem Ci na podstawie Furtaka, że można nie mieć NAJMNIEJSZEJ SZANSY by zdać. a nawet coś więcej...,ale "odważnie" zasugerowałeś, że kulturka i konwenanse tłumaczą Twoje zamilknięcie... ;)

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 23 września 2018, 15:24

Wiesiek. Zdaje się nie znasz programy według którego byłeś sxkolony.
"szkolenie może być realizowane metodą stacjonarną i/lub elektroniczną (e-learningową). "
Jak jest to zrealizowane w poszczególnych szkołach to jest już indywidualna sprawa instruktorów co oczywiście nie uniemożliwia ci nabycia podręczników i skryptów z innych źródeł lub poszukania wiedzy w Internecie. Jeśli czujesz duża potrzebę to zapraszam na teoretyczny kurs doszkalający.
Zbyszek Gotkiewicz

Wróć do „PG”