Czyli zgadzam się z przedmówcą

prokopcio pisze:Ja wiem o czym ty piszesz, ja siedze w automatyce CNC i prawie każdy początkujący garazowy producent maszyn nie wyda kasy na dobre podzespoły tylko dziaduje a potem nie może uwierzyć ze trzeba było tak odrazu jak namawiałem i jechać na wysokiej klasy podzespołach. Takie zycie i większość osób tak do tego podchodzi. Ale za to można powspominać " a pamietasz stare czasy ..... " a tak to odpalił poleciał bezproblemowo... Nuda
prokopcio pisze:Lucjanek.... A Ty to masz w opisie ze tylko swobodnie latasz
uriuk pisze:W tej chwili tzw "zmoty" stanowia decydowana wiekszosc sprzetu z drugiej reki
Lucjan Piekutowski pisze:prokopcio pisze:Lucjanek.... A Ty to masz w opisie ze tylko swobodnie latasz
Nie nabijaj sięSprzedałem napęd bo mnie to nie wciągnęło już na samym początku.
prokopcio pisze:Tego się obawiam. Zwłaszcza ze jak kupię nowy to same straty nie mówiąc, ze nie mam umiejętności i mogę coś spieprzyć.
prokopcio pisze:Temat się wziął z tąd, że właśnie obserwuję napędy na sprzedaż i trafiają się np z "lepszym" śmigłem i chciałem posiadaną wiedzę modelarską wykorzystać do sprawdzenia czy warto wymienić na fabryczne. Ale temat zabrnął w inną stronę.
Ale jeśli już kupisz napęd ze śmigłem "lepszym" to bez wiedzy technicznej nie wiesz czy jest sens czy nie wracać do fabrycznego.Lucjan Piekutowski pisze:Moje przesłanie jest takie że producent najczęściej już wie które śmigło jest najlepsze do jego napędu. Możesz za to kupić np lepsze w sensie jakości np helixa i będzie droższe
uriuk pisze:A jak kupujesz samochod to fascynujesz sie rodzajem przelozenia dyferencjalu i rodzajem zebow w przekladni?....
Lubię wiedzieć " jak to działa ", paralotniarza nie musi interesować wydłużenie, czy obciążenie powierzchni, producent zapewnia że dane skrzydło jest w kalsie X, podaje parametry cała reszta jest nikomu do latania niepotrzebna podobnie jak wiedza jak powstaje siła nośna i wiele innych też pilotowi nie jest potrzebna, wystarczy trzymać się instrukcji.uriuk pisze:....Co ci za roznica czy naped kreci 8000 rpm i ma przekladnie 1:234 i smiglo o skoku 6, czy moze przekladnia jest 1;1999 i skok smigla 8. To jest zmartwienie konstruktora....
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Akurat jeśli chodzi o wydłużenie i obciążenie powierzchni to są dość istotne dane dla użytkownika. To tak jakbyś kupował ubrania nie znając swojej rozmiarówki. Nosić się da, ale ani wyglądu ani wygody nie uzyskasz. Co do śmigieł to na przykład wspomniany Helix jeśli kiepskim zamiennikiem. To samo że śmigła do napędów Igora. Powstały już dużo lepsze zamienniki. Jak kupisz napęd to możemy pojechać do mojego kolegi który robi śmigła (Vetec) i dostaniesz od niego taką porcję wiedzy, że będziesz wiedział mniej niż wiesz teraz
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość