Nemo XX ile można przeważyć?
- Bartess
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Re: Nemo XX ile można przeważyć?
Na jakich kątach natarcia latają skrzydła z prędkością trymową?
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
- Bartess
Fakt, przegapiłem.Zbyszek Gotkiewicz pisze:Już pisałem. Około 6 stopni.
A nie jest tak, że przy takim kącie natarcia na dolnym profilu wytwarza się jednak nadciśnienie, a nie podciśnienie, ale to nadciśnienie jest niższe od ciśnienia powietrza wewnątrz skrzydła wtłaczanego przez otwory podczas lotu? I może dlatego nie następuje taka deformacja, jaką pokazałeś na zdjęciu? A właśnie, tak z ciekawości - czy gdzieś ktoś kiedyś zmierzył ciśnienie powietrza wewnątrz lecącego skrzydła?
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Po tkaninie widać, że w normalnym locie na całej dolnej powierzchni jest ciśnienie mniejsze, niż wewnątrz skrzydła. To, jak się ma to ciśnienie do ciśnienia otaczającego powietrza to jest kwestia sprawdzenia w jakimś programie aerodynamicznym. Zresztą można sobie tego poszukać w internecie. Takich wizualizacji jest sporo. A ciśnienie wewnątrz skrzydła łatwo jest policzyć z jakiegoś wzoru na ciśnienie dynamiczne, ale niestety nie pamiętam
Zbyszek Gotkiewicz
- Bartess
O którym ciśnieniu piszesz? 3m słupa powietrza to b.mało.uriuk pisze:Pisałem. Jest to 3 m slupa powietrza.
- uriuk
- Site Admin
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Kontakt:
Ciśnienie wewnątrz lecącego skrzydła. To nie jest bardzo mało. To znikomo mało. W połowie długości linek panuje wyższe ciśnienie niż wewnątrz skrzydła. To tak apropos pisania w kółko o ciśnieniu w skrzydle.
- prokopcio
Bo ważna jest różnica ciśnień a nie wartość tych ciśnień. Podczas lotu na dolnej powierzchni profilu klasycznego również występuje podciśnienie ( oczywiście nie tak duże jak nad górną powierzchnią.
Łukasz Prokop
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Wydaje do tych trzech metrów. Wydaje mi się, że jest większe ale to trzeba by operować na cyfrach.
Zbyszek Gotkiewicz
-
- Doświadczenie: Przelotowiec
uriuk pisze:Ciśnienie wewnątrz lecącego skrzydła. To nie jest bardzo mało. To znikomo mało. W połowie długości linek panuje wyższe ciśnienie niż wewnątrz skrzydła. To tak apropos pisania w kółko o ciśnieniu w skrzydle.
3 m słupa powietrza to ok. 30 Pa, czyli ok. 3 kg/m2
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
To podobnie jak obciążenie powierzchni, czyli podciśnienie na górnej powierzchni
Zbyszek Gotkiewicz
- Bartess
Na tyle mało, że aż ciężko w to uwierzyć i postanowiłem to sprawdzić eksperymentalnie w warunkach domowych. Wziąłem średniej wielkości jednorazówkę, wsadziłem do środka wysokościomierz na bluetooth spięty z XCtrackiem i do rozchylonej reklamówki zacząłem dmuchać suszarką do włosów (z wyłączoną grzałką). Przy normalnie rozchylonym otworze reklamówki wysokość spadła o ~3-4m. Gdy otwór zmniejszyłem o ~połowę, to wysokość spadła o ~6-8 m. Szczelnie zamknięcie reklamówki na wylocie suszarki dało spadek wysokości o 50m. Jestem zaskoczony, że dosłownie pojedyncze Pascale robią taką różnicę w naprężeniu powłoki.uriuk pisze:Ciśnienie wewnątrz lecącego skrzydła. To nie jest bardzo mało. To znikomo mało.
Ostatnio zmieniony 05 października 2020, 18:59 przez Bartess, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Doświadczenie: Przelotowiec
Warto sobie uzmysłowić, że nasze 1000 hPa na poziomie morza to 100 kPa czyli około 10 ton/m2. Z taką siłą działa słup powietrza na pojemnik z próżnią. Nic dziwnego, że pojedynczy metr blisko poziomu morza to już 1 kg/m2, czyli ok. 10 Pa.
I tak jak Zbyszek pisze, podciśnienie które powoduje że paralotnia nie spada jak kamień tylko nas unosi, to tylko około 3,5-4,5 metra słupa powietrza
I tak jak Zbyszek pisze, podciśnienie które powoduje że paralotnia nie spada jak kamień tylko nas unosi, to tylko około 3,5-4,5 metra słupa powietrza