Suma wszystkich błędów.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Suma wszystkich błędów.
A właściwie to tylko kilku: pilot bez kursu, skrzydło klasy B ale trudno powiedzieć czy dobrze dobrane rozmiarem, po zachowaniu skrzydła widać że pilot lata w rotorach, więc prawdopodobnie na zawietrznej.
Zbyszek Gotkiewicz
-
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Re: Suma wszystkich błędów.
Dudzinek zapodał na kanale film, który zatytułował "Jak nie zakręcać paralotnią" a powinno być: "pilot po przelocie przymierza się do lądowania na zawietrznej i uparł się by nie robić tego gdzie indziej"
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Rzeczywiście film nie miał nic wspólnego ze złymi zakrętami. Chyba że chodziło o te krótkie migawki z wypadków na początku filmu które służą ilustracji pewnej opinii Dudzinka którą lansuje od lat.
Zbyszek Gotkiewicz
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Zgodnie z opisem sytuacji zrobionym przez pilota z tego filmiku który zamieściłem to miał on także połówki już wcześniej na większej wysokości a powietrze było zimne. Wszystko wskazuje na przechodzenie frontu chłodnego w tym czasie.
Zbyszek Gotkiewicz
-
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Przelotowiec
Zbyszek Gotkiewicz pisze:A właściwie to tylko kilku: pilot bez kursu, skrzydło klasy B ale trudno powiedzieć czy dobrze dobrane rozmiarem, po zachowaniu skrzydła widać że pilot lata w rotorach, więc prawdopodobnie na zawietrznej.
Ten gość jest niesamowity! Zaczyna machać łapkami jak koliberek i dostaje z tego niezłe noszenie za każdym razem

Swoją drogą... W takiej sytuacji jak już jest ten gość - ja bym chyba rzucił pakę na szczycie którejkolwiek z tych bujanek. Bo druga opcja to czekać aż samo nas właduje w te drzewa, ale to raczej gorsza opcja.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Wydaje mi się, że w takiej trudnej atmosferze najlepiej założyć uszy i wylądować. Zakładania uszu też uczą w niektórych szkołach.
Zbyszek Gotkiewicz
-
- Latam: Tylko z Napędem
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Uszy uszami, tylko żeby w stresie nie pomylił taśm
inna sprawa, czy w ogóle wie o czymś takim jak uszy. Swoją drogą też mi się spodobał ten koliberek
wręcz odniosłem wrażenie, że gość uwierzył, że to coś daje 

- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Jarko_147 pisze:Uszy uszami, tylko żeby w stresie nie pomylił taśminna sprawa, czy w ogóle wie o czymś takim jak uszy. Swoją drogą też mi się spodobał ten koliberek
wręcz odniosłem wrażenie, że gość uwierzył, że to coś daje
Spotykam się z takimi reakcjami pilotów w stresie w czasie szkolenia już w czasie ćwiczeń naziemnych kiedy piloci nie wiedzą jak sterować skrzydłem. Na ogół bardzo szybko można ich nauczyć prawidłowego sterowania, choć w sytuacji mocno stresowej tego typu działanie może się ujawnić. Trudno powiedzieć czy prawidłowe szkolenie by tu pomogło, jednak kluczowe jest ciągle to, że pilot nie powinien znaleźć się w powietrzu w takich warunkach. Z prognoz pogody też uczymy korzystać na kursie i po kursie jeśli ktoś lata pod naszą opieką.
Zbyszek Gotkiewicz