Zdalnie sterowana wyciągarka MyWinch 2 - Foto/Video relacja

Przestrzeń dla wszelkiej maści wynalazców, racjonalizatorów i grzebusi.

Moderator: prokopcio

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Re: Zdalnie sterowana wyciągarka MyWinch 2 - Foto/Video relacja

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 08 maja 2020, 14:03

Andrzejek pisze:Czy możesz zrobić listę potrzebnych rzeczy i koszt?
Moderator pisze:Andrzejku, załóż sobie konto na forum, nie będziesz musiał prosić o akceptację każdego posta. Trwa weekendowa wyprzedaż, teraz konto do końca roku za free, potem też.

Andrzejku. Poczytaj to co było na ten temat napisane na forum. Masz cały długi wątek dotyczący spisu materiałów i kosztów zrobiony przez kolegę Der.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
prokopcio
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: prokopcio » 08 maja 2020, 14:29

Do mojej koszt samych części / materiałów to około 4000zł bez liny i robocizny.
spisu elementów nie mam.
Łukasz Prokop

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 10 maja 2020, 14:40

Mimo wczorajszej słabiutkiej termiki udało się chwilkę w zerkach poszybować a przede wszystkim przetestować dowijanie liny :) Działa!
I to wg założeń starty spod samego domu...

Skromne pół godzinki do ogólnego nalotu pg.
Łukasz Prokop

Awatar użytkownika
micro
Latam: Tylko Swobodnie
Kontakt:

Postautor: micro » 10 maja 2020, 14:51

Super, szkoda, że taki krótki film, widoki są super o tej porze roku.
Widzę, że markery jakieś tam miałeś :) .
Roman Michalak

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 10 maja 2020, 15:03

Markery noszeń plus zero pół ale to zawsze coś
Łukasz Prokop

Awatar użytkownika
der
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: der » 10 maja 2020, 21:48

Ta twoja chata z sąsiednimi są zajebistymi koncentratorami kominów. Przy tym kierunku wiatru ten odrywać się będzie w okolicy tego toru do jazdy "czymś" a nadlatywać powinieneś od strony lasku. Latanie nad wielkimi połaciami zielonych pól nie miało sensu, już ptaszysko ci to pokazało.

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 10 maja 2020, 22:24

der pisze:Ta twoja chata z sąsiednimi są zajebistymi koncentratorami kominów. Przy tym kierunku wiatru ten odrywać się będzie w okolicy tego toru do jazdy "czymś" a nadlatywać powinieneś od strony lasku. Latanie nad wielkimi połaciami zielonych pól nie miało sensu, już ptaszysko ci to pokazało.

Wiem wiem, tak jak pisałem jak doleciałem nad zabudowania to nosiło ale byłem za nisko i nie czułem się tam zbyt pewnie. Tylko ósemkowałem pod wiatr bo gdybym robił kółko i dostał duszenie to bym był w tarapatach. Na przyszłość już mam plan na to miejsce :)

Ps. Ptaszyska i ja akurat uparcie latałem za wyciągarką nad linią tych drzew. Bo coś nosiło. Ale bardzo słabo
Łukasz Prokop

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 31 marca 2021, 11:06

Ło żesz kurwości jaka po zimie ta wyciągarka ciężka :shock:

Wyciągnąłem na blat wyciągareczkę z zamiarem zamontowania tłumika jaki znalazł DER :) ... pasuje idealnie . Dzięki

Screenshot_20210331-095839_Gallery.jpg
Screenshot_20210331-095839_Gallery.jpg (260.7 KiB) Przejrzano 7598 razy

I zabieram się tez za kilka usprawnień w sofcie zgloszonych przez der i sam tez mam kilka.

Ps. Jak tak dalej pójdzie to będzie potrzeba stworzenia działu o wyciągarkach, żeby był jakiś porzadek. Najlepiej z opcją wyłączamia powiadomień dla osób niezainteresowanych bo stanie się to irytujące na forum.
Łukasz Prokop

Gość

Postautor: Gość » 05 kwietnia 2021, 13:17

Gratuluję pomysłu Łukaszu, też mnie korci mnie budowa wygląda wszytko całkiem prosto poza.....
Elektroniką.

Dlaczego tak bardzo to skomplikowałeś ? Siedzę troszkę w elektronice i wydaje mi się, że najlepszym sposobem bylo by użycie taniejn i ogólno dostępnej platformy arduino a oprogramowanie bylo by strasznie proste i możliwe do rozwoju

Opracowując zaawansowany indywidualny sterownik nie wspominając o napisaniu o zgrozo softu w assemblerze bardzo mocno projekt robisz sztywny, zero elastyczności nie wspominając ,że nikt tam nic sam nie nagrzebie.

Mimo wszytko szacun bo to nie jest od strony sterowania amatorszczyzna, wręcz przeciwnie ale dziś są czasy w których mozna to zrobić mniejszym wysiłkiem i na tanich gotowcach.

Pozdrawiam
Maciek

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 05 kwietnia 2021, 13:30

Gość pisze:Dlaczego tak bardzo to skomplikowałeś ? Siedzę troszkę w elektronice i wydaje mi się, że najlepszym sposobem bylo by użycie taniejn i ogólno dostępnej platformy arduino a oprogramowanie bylo by strasznie proste i możliwe do rozwoju
100% się zgadzam, nie jesteś pierwszy z tym zarzutem.
Dlaczego tak a nie inaczej ?
Bo tylko tak umiem :lol:

Zawsze odpowiadam to samo : Zrób a wszyscy skorzystamy
I nie jest to sarkastyczne / ironiczne stwierdzenie mimo, że tak brzmi.
Łukasz Prokop

Awatar użytkownika
Marcus Biesioroff

Postautor: Marcus Biesioroff » 05 kwietnia 2021, 13:37

prokopcio pisze:
Gość pisze:Siedzę troszkę w elektronice...

Dlaczego tak a nie inaczej ?
Bo tylko tak umiem :lol:

Konkluzja prosta Gościu załóż konto i zewrzyjcie szyki. Żeby nie było nie piszę tego ironicznie, po pierwsze z lenistwa nie chce mi się zatwierdzać postów, więc skróciłoby to Twoją drogę do pisania. Po drugi i ważniejsze, w takich projektach zjawisko synergii zazwyczaj posiada same plusy dodatnie. Po co ktoś, bez zbyt dużego doświadczenia (z całym szacunkiem Łukasz ofc) miałby wymyślać koło od nowa, skoro ktoś inny może to zrobić w kilka zdrowasiek? Tak czy inaczej wszyscy kibicujemy i czekamy na efekty :)
Lubię patrzeć na niebo, bo wiem, że go nie wyasfaltują

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 05 kwietnia 2021, 13:48

Łukasz już parę razy wyjaśniał dlaczego zrobił takie oprogramowanie. Gdyby Gość poczytał wątek to nie byłoby takich pytań. A to, że przeciętny użytkownik nie będzie miał możliwości mieszania w oprogramowaniu uważam za zaletę wiedząc jak solidnie Prokopcio poszedł do zagadnień bezpieczeństwa. Dobry programista i słaby pilot mógłby pozmieniać coś w oprogramowaniu, bo nie będzie w stanie przewidzieć wszystkich konsekwencji.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 05 kwietnia 2021, 17:34

Stanę w obronie Gościa/Mchała.
Po pierwsze przeczytanie wszytkiego w conajmniej 3 dużych watkach może być trudne...
Po drugie ma chłopak sporo racji i ktoś kto ma duze foświadczenie z arduino przydał by się na tym forum w wielu tematach. Teraz nie bylo jakoś njegrzecznie ale tak profilaktycznie Was poproszę, nie "atakujcie" bo to je napewno zniechęci do założenia konta i stałych wpisów , nie mówiąc już o chęci zrobienia czegoś dla wszytkich.

Arduino ma to do siebie, że jak ktoś coś opracuje to człowiek bez wiedzy elektronocznej może kupić sobie bardzo tanie klocki i połączyć kabelki i od razu to zadziała. Wgrywanie programu jest równie proste jak uruchomienie mikrofalówki.

Moje projekty niestety wymagają podstawowej wiedzy z zakresu elektroniki.
Łukasz Prokop

Awatar użytkownika
der

Postautor: der » 05 kwietnia 2021, 18:12

Z premedytacją dałem ci kciuka w dół !
Nie będę pochwalał na tym forum konstruktorskiego masochizmu.
Zrobiłeś, opisałeś, darmo oddałeś i jeszcze kogoś z tego, że mu to nie pasuje bo nie ogarnia tłumaczysz.

Nie rob tego więcej !

ciacholot
Doświadczenie: Były Pilot

Postautor: ciacholot » 05 kwietnia 2021, 18:32

Co pijecie? :roll:
Mariusz Kilian

Awatar użytkownika
Marcus Biesioroff

Postautor: Marcus Biesioroff » 05 kwietnia 2021, 18:51

Oj tam, nikt nikogo nie atakuje, wręcz przeciwnie, staram się zachęcać ludzi do współpracy (wybacz, że wścibiam nos w Twój projekt). Arduino, czy Raspberry (choć to ostatnie może zbyt na wyrost), to ciekawe opcje i warto je wziąć pod uwagę, zwłaszcza jeśli ktoś z zewnątrz chcę się podzielić wiedzą i doświadczeniem. Jakoś nie zauważyłem Łukasz, byś się samobiczował, tym bardziej nie rozumiem reakcji Dera, jeśli pojawia się ktoś, kto może wnieść jakieś ciekawe rozwiązanie do projektu, zawsze warto go wysłuchać.

Zbyszku, oprogramowanie zarówno własnego mikrokontrolera, jak i Arduino wymagałoby dekompilacji kodu binarnego, i zakładam, że osoba, która potrafiłaby to zrobić nie miałaby żadnego problemu z napisaniem własnego dowolnego kodu. Także przypuszczam, że to "zabezpieczenie" nie jest zbyt miarodajne.

Awatar użytkownika
der

Postautor: der » 05 kwietnia 2021, 19:33

1. Żadne dekodowanie źródła nie jest potrzebne. Łukasz udostęnia źródło.
2. Sterownik jest przeznaczony do współpracy z wyciagarką opartą na bazie silnika ze skutera i z tym sobie doskonale radzi.
3. Jeśli komuś rozwiązania i przeznaczenie nie odpowiadają oznacza, że projekt chciałby wykorzystać w innym celu, ale że sprawy nie ogarnia w obecnej formie a ta by wymagała przeróbek to ubolewa.
4. Do wykonania sterownika i zarogramowania nie potrzeba żadnej wiedzy programistycznej ani elektroniki precyzyjnej. Pomimo że od lat bliżej mi do spawarki niz do lutownicy, złożyłem od zera dwa sterowniki i oba działają.
5. Tak krawiec kraje jak mu materiału staje. Najpierw Łukasz tłumaczy się sam z umiejetnosci, a potem o zgrozo zaczyna tłumaczyć oponenta.
6. Jest watek o jednej wyciagarce na bazie zupelnie innego sterowania i nie ma tam ani słowa o tym bo to źle jest zrobione. Automatyk nigdy nie krytykuje cudzych rozwiazań. Jeśli uważa je za niewystarczające lub nieodpowiadjace jego założeniom robi je po swojemu. Dopiero wtedy można zestawić dwa rozwiazania i ocenić które lepsze. Wcześniej to rozmowa o niczym.
7. Nie toleruję krytyki a już tym bardziej kajania się w zwiazku z krytyką czy uwagą na temat zmian konstrukcyjnych dobrze działajacych na rzecz innych, które nie zostały jeszcze nawet zrealizowane.

Awatar użytkownika
Marcus Biesioroff

Postautor: Marcus Biesioroff » 05 kwietnia 2021, 19:39

der pisze:7. Nie toleruję krytyki a już tym bardziej kajania się w zwiazku z krytyką czy uwagą na temat zmian konstrukcyjnych dobrze działajacych na rzecz innych, które nie zostały jeszcze nawet zrealizowane.

To jest wątek głównie Łukasza i on nie zgłasza sprzeciwów, natomiast to co napisałeś poprzednio to "biczowanie autora za rzekome samobiczowanie się". Daj spokój, albo przejdźmy z tym do MMA, bo coś tu definitywnie nie styka.

Awatar użytkownika
der

Postautor: der » 05 kwietnia 2021, 19:50

Mam wiecej wkładu w ten watek jak i cały projekt niż cała reszta uzytkowników tego forum. Spędziłem wiele, wiele godzin na testach i usprawnieniach, o których tutaj nie przeczytacie i wiem ile równie cennego czasu poświecił temu sam Łukasz. I wkurwia mnie niesłychanie, gdy ktoś jednym postem cały ten wkład neguje nie pokazując nic kontra, sam nie miał okazji przetestować jak to działa na żywo. A to działa i absolutnie nic wiecej nie potrzebuje. Wszelkie poprawki są możliwe na poziomie programu i w interesie bezpieczeństwa użytkowników jest by zmiany wychodziły od tylko jednej osoby. Choć póki co wcale nie muszą. Im mniej ludzi ogarnia i grzebie po swojemu w środku tym lepiej.

Dopóki ktoś broni swoich racji , dopóty bedzie działał w temacie.
Wiesz co oznacza podświadomie w ustach konstruktora przyznanie oponentowi racji i jego obrona, choć nie ma oczym mówić, bo nic nie ma?
"Tak tak macie rację, nie znam się, zacofany jestem skoro wam nie pasuje robcie po swojemu, pierdolę to".

Dlatego, jeśli Łukasz nie dostanie dzis muki na przebudzenie, to o projekcie możecie za jakiś czas zapomnieć. Pomimo, że dopiero w tym roku wygląda, że zbierze pierwsze darmowe owoce.
Ten projekt od strony elektronicznej uważajcie za zakończony. Zmian systemu, sterowania nie będzie.
Jeśli ktoś pokusi się o budowę własnego, pokaże jak działa. Wykona kilkaset skutecznych holi i się wszystkim podzieli, być może sam zbuduję i skorzystam. Na pewno nie skrytykuję, że nie na androidzie :lol:

migl

Postautor: migl » 05 kwietnia 2021, 20:39

Panowie nie dajcie się sprowokować jednemu wpisowi, bo są tacy którzy mają ogromny szacun dla Waszej pracy.
Mam nadzieję ze będzie okazja kiedyś się odwdzięczyć za udostępnienie tego wszystkiego.

Sam czasem wrzucam pomysł na inne rozwiązania niż Wasze ale to nie celem podważenia Waszych rozwiązań ale raczej weryfikacji swoich.

Wróć do „ZPT”