Wydzielone: Żydzi - Antysemityzm - Hitlerowcy - Ukraińcy - Wołyń - UPA
-
- Latam: Nie latam
- Doświadczenie: Były Pilot
- Kontakt:
Re: Wydzielone: Żydzi - Antysemityzm - Hitlerowcy - Ukraińcy - Wołyń - UPA
Godzenie się do jedno a pamiętanie o historii to drugie. Jesteśmy w MMA a ten dział powstał po to aby się nieco ponaparzać, niekoniecznie stricte w związku z glajtami.
W szkołach powszechnych naucza się takich przedmiotów jak historia czy język polski (z naciskiem na literaturę). I o ile można się zgodzić, że często gęsto wydanie tegoż jest tragiczne, to cel jest określony. Robi się to po to aby cała gimbaza i reszta gówniarzerii wyposażonej aktualnie w najnowsze smartfony wiedziała kim jest, skąd przychodzi i dokąd zmierza. Historia cudzych błędów zawsze bardziej bądź mniej czegoś uczy, zwłaszcza w glajtach W ujęciu o którym tu dyskutujemy umożliwia to rozeznanie się np. w tle ostatnich wydarzeń na Wołyniu gdzie ostrzelany został budynek polskiego konsulatu. Pozwala też zrozumieć dlaczego polski MSZ wysłał zdecydowaną notę dyplomatyczną do Ukraińców gdy chcieli lwowskiemu lotnisku nadać imię Stepana Bandery właśnie. To są drobne rzeczy i mogą was irytować ale jeżeli zarzucilibyśmy tą historię to za kilka pokoleń nikt by nie wiedział dlaczego my tu w ogóle mówimy po Polsku i skąd się tu wzięliśmy.
@Starry
O ile wiem mieszkasz w okolicach Wałbrzycha czy Rybnicy Leśnej. Dolny Śląsk, Sudety, Góry Suche / Kamienne i Wałbrzyskie w szczególe również ma bardzo burzliwą historię, zwłaszcza w kontekście drugiej wojny światowej i nazistowskich badań nad chociażby bronią nuklearną. Czy to też odrzucisz jako "syf polityczno ideologiczny". O ile mnie poinformowano w Walimiu pod Wielką Sową w tamtejszych sztolniach wykorzystywano niewolniczą pracę głównie polaków.
W szkołach powszechnych naucza się takich przedmiotów jak historia czy język polski (z naciskiem na literaturę). I o ile można się zgodzić, że często gęsto wydanie tegoż jest tragiczne, to cel jest określony. Robi się to po to aby cała gimbaza i reszta gówniarzerii wyposażonej aktualnie w najnowsze smartfony wiedziała kim jest, skąd przychodzi i dokąd zmierza. Historia cudzych błędów zawsze bardziej bądź mniej czegoś uczy, zwłaszcza w glajtach W ujęciu o którym tu dyskutujemy umożliwia to rozeznanie się np. w tle ostatnich wydarzeń na Wołyniu gdzie ostrzelany został budynek polskiego konsulatu. Pozwala też zrozumieć dlaczego polski MSZ wysłał zdecydowaną notę dyplomatyczną do Ukraińców gdy chcieli lwowskiemu lotnisku nadać imię Stepana Bandery właśnie. To są drobne rzeczy i mogą was irytować ale jeżeli zarzucilibyśmy tą historię to za kilka pokoleń nikt by nie wiedział dlaczego my tu w ogóle mówimy po Polsku i skąd się tu wzięliśmy.
@Starry
O ile wiem mieszkasz w okolicach Wałbrzycha czy Rybnicy Leśnej. Dolny Śląsk, Sudety, Góry Suche / Kamienne i Wałbrzyskie w szczególe również ma bardzo burzliwą historię, zwłaszcza w kontekście drugiej wojny światowej i nazistowskich badań nad chociażby bronią nuklearną. Czy to też odrzucisz jako "syf polityczno ideologiczny". O ile mnie poinformowano w Walimiu pod Wielką Sową w tamtejszych sztolniach wykorzystywano niewolniczą pracę głównie polaków.
Mateusz Lubecki
tel: +48 660 43 44 46
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Nie znam statystyk, ale gdy niedawno zwiedzałem walimskie sztolnie to przewodnik mówił że ginęli tam głównie Żydzi i Rosjanie. A jak powiążesz fakt ostrzelania naszego konsulatu w Łucku z demonstracją przebierańców udających polską mniejszość która blokowała drogę na zamówienie rosyjskiej telewizji oraz wjechanie do Polski wojsk amerykańskich to powinieneś wiedzieć komu to twoje pisanie jest potrzebne Zdaję się Lenin po raz pierwszy użył określenia użyteczni idioci. Poszukaj do kogo ono się odnosiło.
Zbyszek Gotkiewicz
-
- Kontakt:
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Zdaję się Lenin po raz pierwszy użył określenia użyteczni idioci. Poszukaj do kogo ono się odnosiło.
Pisanie takich rzeczy jest Zbyszek nie na miejscu. Wiadomo powszechnie, że masz kilku znajomych Ukraińców i często jeździsz (jeździłeś) tam na latanie, w szczególności na Krym. Nic mi do tego, również do tego, że nie interesuje cie kompletnie historia. Jest to poniekąd zrozumiałe jeżeli twoja rodzina nie miała absolutnie nic wspólnego z tamtymi wydarzeniami.
Cały wątek zaczął się od Marka Mastalerza, któremu bardzo nie spodobało się określenie Pejsbuk. Zwracałem uwagę wtedy, zwracam też tobie teraz. Liberalizm i tolerancja działa w dwie strony. Tolerowanie i szanowanie poglądów takich samych albo zbliżonych do twoich to nic wielkiego. Powinieneś jednak przyjąć do wiadomości Zbyszek, że są osoby które patrzą na historię nieco bardziej krytycznym okiem. Sam zresztą napisałeś na początku, że Żydzi budzą w tobie mieszane uczucia. To jeżeli jesteś w stanie popatrzeć z dozą krytyki na jeden temat to dlaczego nie możesz na drugi? Zresztą tu nie chodzi o krytykowanie. Jak historia cię nie interesuje to trudno ale nie nazywaj od razu wszystkich "użytecznymi idiotami", bo myślą inaczej. Może zaraz się dowiem o sobie, że jestem trolem piszącym na polecenie kremla?
Mateusz Lubecki
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Zareagowałem jedynie na to że ostrzelanie polskiego konsulatu przytoczyłeś jako przykład antypolskich nastrojów na Ukrainie co w świetle faktów jest mało prawdopodobne. Gdyby Ukraińcy, szczególnie z zachodu Ukrainy mieli zbyteczny granatnik to już by wiedzieli jak go wykorzystać. I ręczę że celem nie byłby polski konsulat. Po prostu nie spodobało mi się twoje podporządkowanie faktów zgodnie z twoimi przekonaniami ale niezgodnie z logiką. Dzięki temu imperialne "dziel i rządź" ma się dobrze.
Zbyszek Gotkiewicz
-
- Latam: Swobodnie i z Napędem
Jeśli komukolwiek wydaje się, że jest obiektywny i sprawiedliwy bo przeczytał coś i rozmawiał z kimś to jest w błędzie.
Druga sprawa to taka, że najwięcej krzyczą ci którzy nie mają nic do stracenia, a wyobraźnia nie pozwala im na zwizualizowanie sobie łomotu do własnych drzwi i noża na własnym gardle.
Druga sprawa to taka, że najwięcej krzyczą ci którzy nie mają nic do stracenia, a wyobraźnia nie pozwala im na zwizualizowanie sobie łomotu do własnych drzwi i noża na własnym gardle.
Mariusz Kilian
- MarekZ
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
- Kontakt:
Pejsbuk - gdzie tu widzisz antysemityzm? Śmieszna jest ta twoja "poprawność".
Marek Zychowiecki
-
- Kontakt:
MarekZ pisze:Pejsbuk - gdzie tu widzisz antysemityzm? Śmieszna jest ta twoja "poprawność".
Ja nie widzę ale Marek Mastalerz widział i chciał dawać ostrzeżenia.
@Zbyszek
Nie wiem czy się po prostu zbyt niejasno wypowiedziałem, czy masz aż tak złe mniemanie o mnie Nie przytaczałem ostrzelania konsulatu jako przykładu antypolskich zachowań na Ukrainie. Chodziło mi raczej o to, że znajomość historii pozwala lepiej zrozumieć co i dlaczego się tam dzieje. Przecież jest to jasne, że po prostu jakiś "z namaszczenia rosyjskiego" wynajął grupkę żulików spod sklepu (których nie brakuje z obu stron granicy), żeby narobili rabanu. A, że wykorzystał do tego historię to jest oczywiste.
Mateusz Lubecki
- MarekZ
- Kontakt:
" Pejsbuk - gdzie tu widzisz antysemityzm? Śmieszna jest ta twoja "poprawność".
Ja nie widzę ale Marek Mastalerz widział i chciał dawać ostrzeżenia."
Ta moja uwaga skierowana była do wpisu Marka Mastalerza.
Ja nie widzę ale Marek Mastalerz widział i chciał dawać ostrzeżenia."
Ta moja uwaga skierowana była do wpisu Marka Mastalerza.
Marek Zychowiecki
- Lucjan Piekutowski
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
SP8EBC pisze:Zbyszek Gotkiewicz pisze:Zdaję się Lenin po raz pierwszy użył określenia użyteczni idioci. Poszukaj do kogo ono się odnosiło.
Pisanie takich rzeczy jest Zbyszek nie na miejscu. Wiadomo powszechnie, że masz kilku znajomych Ukraińców i często jeździsz (jeździłeś) tam na latanie, w szczególności na Krym. Nic mi do tego, również do tego, że nie interesuje cie kompletnie historia. Jest to poniekąd zrozumiałe jeżeli twoja rodzina nie miała absolutnie nic wspólnego z tamtymi wydarzeniami.
MATEUSZ. Posłuchaj. Ja też tam jeżdżę i pojadę ponownie. Używasz określenia "Ukraińcy" i jak większość ludzi łączysz swoje animozje z jakimiś przypadkowi osobami z tamtych terenów. To nie pierwszy raz gdy słyszę, że "Ukraińcy są źli" a potem wiązanka argumentów bliższych prawdzie lub kompletnie nietrafionych. Krytyka powinna dotyczyć konkretnych osób i ich zachowań a nie wszystkich jak leci co tam mieszkają.
Powiem tak pojedź tam, albo chociaż sprawdź o czym mówisz !!! (WAŻNE) Jest masa tzw "Ukraińców" którym bliżej do Polaków niż do Ukrainy i będąc tam spotkałem się z ich sympatią a nie wrogością, do tego mam wrażenie oni rozumieją historię tych terenów i Polacy są im bliscy, mają polsko brzmiące imiona To Ci coś mówi? Może ze strachu kiedyś ktoś z ich przodków z Polaka przerobił się na Ukraińca a może mieszkali tam od zawsze nawet gdy jeszcze nie było Ukrainy na mapie? Przestań może łączyć suche fakty w jakieś kombinacje. bo może się okazać że mylisz się w całości. Nie neguję tego co napisałeś o historii tamtych terenów, ale może sprawdź to dokłądnie co do konkretnych osób zanim przypniesz im łatkę. Najlepiej byłoby gdybyś porozmawiał i zapytał na miejscu.
-
- Kontakt:
Lucjan Piekutowski pisze:Powiem tak pojedź tam, albo chociaż sprawdź o czym mówisz !!! (WAŻNE) Jest masa tzw "Ukraińców" którym bliżej do Polaków niż do Ukrainy i będąc tam spotkałem się z ich sympatią a nie wrogością, do tego mam wrażenie oni rozumieją historię tych terenów i Polacy są im bliscy, mają polsko brzmiące imiona To Ci coś mówi?
Wiem, że jest Nie muszę nawet tam jechać. Wystarczy wyjść Połonine Wetlińską albo Caryńską z UKFką, odkręcić antenę na wschód i zawołać na 145.200MHz albo 145.500MHz albo na przemienniku Lwowskim (wchodzi nawet na zwykłej gumowej antenie). Raz miałem dwie godziny tzw. "pile upu" czyli jeden na drugiego się nakładał tylko żeby ze mną zamienić dwa słowa, bo Oni z dołu nie słyszeli się wzajemnie. Kilku mówiło z prawie Polskim (kresowym) akcentem, większość mniej bądź bardziej język Polski zna. Szczerze to bym pojechał na tą Ukrainę, zwłaszcza do Babiczy poszukać potomków rodziny mojej Babki. Problem jest jednak prozaiczny i przyziemny. Nie stać mnie aktualnie na kompletny remont zawieszenia a z tamtymi drogami miałbym to jak w banku. Poza tym cały czas obawiam się milicji czekającej tylko na łapówki itp itd. Zresztą nie bez powodu pierwsza zasada na Ukrainie to nie dawać nikomu do ręki Paszportu (poza przejściem granicznym oczywiście). Bo mogą zabrać i nie oddadzą po dobroci.
Mateusz Lubecki
- marek mastalerz
- Latam: Tylko Swobodnie
- Kontakt:
Mateusz, co z tego ze dałeś mi 4 negatywne opinie. Zauważ że mój post który zaczął tą zadymę ma więcej pozytywów niż negatywów. Jest jeszcze parę osób tutaj, którym podobnie jak mi, nie podoba się robienie z tego forum kolejnego "precla".
Lucjan chlapnął ale się skonstatował, a Ty walczysz jakby to była sprawa życia i śmierci.
To że się tak zachowasz nie zmieni ogólnego postrzegania sprawy. Świat nie musi być zbieżny z Twoimi poglądami.
Miłego dnia.
Lucjan chlapnął ale się skonstatował, a Ty walczysz jakby to była sprawa życia i śmierci.
To że się tak zachowasz nie zmieni ogólnego postrzegania sprawy. Świat nie musi być zbieżny z Twoimi poglądami.
Miłego dnia.
- marek mastalerz
- Kontakt:
MarekZ pisze:Pejsbuk - gdzie tu widzisz antysemityzm? Śmieszna jest ta twoja "poprawność".
Nie będę tłumaczył rzeczy oczywistych.
Fajnie że się uśmiałeś.
Idź jeszcze na Krakowskie Przedmieście w Warszawie, tam jest pomnik Kopernika.
Powiedz mu że śmieszna jest ta jego teoria o obrotach ciał niebieskich
- calhal
SP8EBC pisze:Robi się to po to aby cała gimbaza i reszta gówniarzerii wyposażonej aktualnie w najnowsze smartfony wiedziała kim jest, skąd przychodzi i dokąd zmierza.
Nie chce mi się komentować (ale jednak to zrobię) tego co wypociłeś w tym wątku, ale może właśnie dlatego, że nie rozumiem, jak to ująłeś "gimbazy" i "gówniarzerii". Ty w ogóle kumasz jak obraźliwym językiem piszesz te Twoje posty? To nie ma nic wspólnego z, jak to napisałeś, tolerancją w drugą stronę. Chamstwo jest chamstwem.
SP8EBC pisze:Szczerze to bym pojechał na tą Ukrainę, zwłaszcza do Babiczy poszukać potomków rodziny mojej Babki. Problem jest jednak prozaiczny i przyziemny. Nie stać mnie aktualnie na kompletny remont zawieszenia a z tamtymi drogami miałbym to jak w banku.
Widzisz, słaba wymówka. Chcieć to móc. Jak Cię nie stać na naprawę fury, to wystaw kciuk i też objedziesz. Nie wiesz jak, to popatrz na YT np. na kanał "autostopem na koniec swiata", a się zdziwisz gdzie można zajechać. I to bez łapówek!
Z całym szacunkiem dla Twojej babki, ale Niemcy mi ubili pradziadka (i jeszcze spory kawałek rodziny) i co, mam strzelać z tego powodu do ludzi, których nawet w planach wtedy nie było? Świat nie jest czarno-biały, a Polacy święci nie byli i nie są. Łatwo oceniać całe narody na podstawie tego co w książkach i w mediach, bez ruszenia czterech liter i bez najmniejszej woli poznania historii z innej perspektywy.
Poza tym zgadzam się z Markiem. Może to i dział MMA, ale to nie forum historyczno-nacjonalistyczne.
Srogie pozdro
- wlaskow
marek mastalerz pisze:MarekZ pisze:Pejsbuk - gdzie tu widzisz antysemityzm? Śmieszna jest ta twoja "poprawność".
Fajnie że się uśmiałeś.
"O obrotach sfer niebieskich" Mikołaja Kopernika jest moją ulubioną teorią spiskową. Dla ówczesnych ośrodków władzy, fakty astronomiczne nie były zgodne z linią programową. Dlatego były eliminowane a twórców surowo karano (proces Galileusza). Bogactwo daje realny, a nie fikcyjny, wpływ na projektowanie swojej woli. Proszę teraz dokonać transkrypcji do czasów współczesnych.
Z poważaniem
Waldemar Laskowski
- Lucjan Piekutowski
Ale czemu Soros ?wlaskow pisze:marek mastalerz pisze:MarekZ pisze:Pejsbuk - gdzie tu widzisz antysemityzm? Śmieszna jest ta twoja "poprawność".
Fajnie że się uśmiałeś.
"O obrotach sfer niebieskich" Mikołaja Kopernika jest moją ulubioną teorią spiskową. Dla ówczesnych ośrodków władzy, fakty astronomiczne nie były zgodne z linią programową. Dlatego były eliminowane a twórców surowo karano (proces Galileusza). Bogactwo daje realny, a nie fikcyjny, wpływ na projektowanie swojej woli. Proszę teraz dokonać transkrypcji do czasów współczesnych.
Z poważaniem
Waldemar Laskowski
- wlaskow
Dlaczego latając pod wspólnym niebem, mamy różne horyzonty? Stawiam w tym miejscu znak zapytania i nieśmiało składam propozycję aby zmienić nazwę tego wątku na :"GEOPOLITYKA DLA POCZĄTKUJĄCYCH". ŻAHUWU nie brzmi dobrze i bardzo zawęża pole dyskusji.
Jednocześnie podsyłam linki do szkoleń - taki żarcik.
https://en.wikipedia.org/wiki/Internati ... ip_Program
https://eca.state.gov/ivlp/about-ivlp
Jednocześnie podsyłam linki do szkoleń - taki żarcik.
https://en.wikipedia.org/wiki/Internati ... ip_Program
https://eca.state.gov/ivlp/about-ivlp
- Krzysiek
- Kontakt:
marek mastalerz pisze:MarekZ pisze:Pejsbuk - gdzie tu widzisz antysemityzm? Śmieszna jest ta twoja "poprawność".
Tak, to paradoksalnie niełatwe. Może tak: załóżmy że na paraglidingforum.com jest dyskusja na temat tego czy warto kupować paralotnię wyprodukowaną w Cebulandii (ang. Onionland). Co Wy na to?
Pozdrowienia i ukłony
- Lucjan Piekutowski
Krzysiek pisze:
Tak, to paradoksalnie niełatwe. Może tak: załóżmy że na paraglidingforum.com jest dyskusja na temat tego czy warto kupować paralotnię wyprodukowaną w Cebulandii (ang. Onionland). Co Wy na to?
Pozdrowienia i ukłony
A gdzie to ?
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
To jest takie ciekawe zjawisko że ludzie tworzą tabu i nie wolno używać nazwy która określa tabu. Jednak rozmawiać trzeba i wtedy zamiast nazwy używa się zamiennika. W ten sposób nie znamy pierwszej nazwy niedźwiedzia bo nie używano jej aby nie wywoływać zagrożenia. Zaczęto używać u Słowian zamiennika które było prawdopodobnie zbliżone do niemieckiego określenia misia używanego do tej pory. Niestety to określenie też stało się tabu po pewnym czasie i zaczęto wtedy używać określenia "idący do miodu" czyli po rosyjsku miedwied. To samo dzieje się teraz z murzyn, żyd, Izrael, cygan. Dyskutując o problemie nie wolno używać tych słów i trzeba szukać zamienników.
Zbyszek Gotkiewicz
- wlaskow
Problemem jest zarządzanie ludzką percepcją. Największy gracz robi to globalnie. Reszta graczy stara się oddziaływać lokalnie. Jeżeli ktoś dobrze obsługuje interesy dużego gracza (globalnego/lokalnego) to ma dobrą prasę (globalną/lokalną). Nazywany jest demokratą, który przynależy do społeczności międzynarodowej lub bojówkarzem o wolność - jeżeli jesteś wyrobnikiem na dole drabiny społecznej. Jeżeli źle obsługujesz interesy dużego gracza - wtedy nazywany jest dyktatorem/dyktatorkiem, w skrajnych przypadkach terrorystą. Czuwają nad tym zawodowi społeczni anestezjolodzy (czyt. dziennikarze, publicyści, reżyserzy etc.) którzy wiedzą, z której strony chleb jest posmarowany.
Niestety większość ludzi z wykształceniem przewyższającym swoją inteligencję lub po prostu oszukanych (tych jest więcej) siedzi w pokoju dla dzieci w którym wierzy się, że świat kręci się wokół wartości. Reszta oświeconych siedzi cicho, wykorzystując głupotę, niewiedzę i naiwność pozostałych lub ograniczają się do kibicowania wszystkiemu co schludne i niezakłamane (tych jest mniej).
Niestety większość ludzi z wykształceniem przewyższającym swoją inteligencję lub po prostu oszukanych (tych jest więcej) siedzi w pokoju dla dzieci w którym wierzy się, że świat kręci się wokół wartości. Reszta oświeconych siedzi cicho, wykorzystując głupotę, niewiedzę i naiwność pozostałych lub ograniczają się do kibicowania wszystkiemu co schludne i niezakłamane (tych jest mniej).