Skrzydło na początek

Latanie bezsilnikowe
Awatar użytkownika
Marcus Biesioroff
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Re: Skrzydło na początek

Postautor: Marcus Biesioroff » 20 października 2016, 22:46

Gość pisze:Tu jest cenzura ! Nie publikujecie moich wszystkich postów. ! Żenujące . Tym bardziej że piszę w temacie. Dzisiaj 4 nie zostały opublikowane . 2 wolne jeden z odnośnikiem do wypowiedzi Uriuka i jeden z odnośnikiem do Gotka.
Porażka

Gość słuchaj... przykro mi... ;>
Tu nie ma żadnej cenzury, jak ktoś chce pisać na forum, zakłada sobie konto, podpisuje się imieniem i nazwiskiem, lub chociaż rozpoznawalnym nickiem i wtedy nie musi się doczekiwać o zaakceptowania każdego posta, bo są akceptowane z automatu. Działa.

Tymczasem, Uriuk jest zajęty czymś innym, Gotek też, ja w ogóle mam mało czasu ostatnio i jakoś nie mam melodii do zaglądania co pół godziny, czy akurat prosisz o potwierdzenie posta, więc, weź się zarejestruj i przestań awanturować. Zajrzę tu za pół godziny, jak będzie prośba o potwierdzenia nowego konta to ją zaakceptuję a jak nie to poczekasz do jutra.
Lubię patrzeć na niebo, bo wiem, że go nie wyasfaltują

ciacholot
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Były Pilot

Postautor: ciacholot » 20 października 2016, 23:06

Gość pisze:Tu jest cenzura ! Nie publikujecie moich wszystkich postów. ! Żenujące . Tym bardziej że piszę w temacie. Dzisiaj 4 nie zostały opublikowane . 2 wolne jeden z odnośnikiem do wypowiedzi Uriuka i jeden z odnośnikiem do Gotka.
Porażka

Mi jeszcze nic nie wywalili, a starałem się zadzierać. :oops:
Zarejestruj się i będzie grało. Jeśli się chlewu nie robi to żadnej cenzury niema. Domniemana cenzura to bzdurne wymysły z precla.
Dawaj i nie czaj się.
Mariusz Kilian

Awatar użytkownika
Lucjan Piekutowski
Latam: Nie latam
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: Lucjan Piekutowski » 20 października 2016, 23:08

Zbyszek Gotkiewicz pisze:copyImage.jpgProducenci piszą dla kogo jest skrzydło. Na przykład u Dudka:
http://www.dudek.eu/klasyfikacja/
Oczywiście inni producenci też mają swoje klasyfikację i fajnie by było żeby znalazły się w tym wątku.

No to wychodzi że Uniwersal, zwłaszcza że kolega lata z napędem. Znam kilka osób, które kupiły sobie Uniwersala do latania wyłącznie swobodnego i latają. Z mojej obserwacji to skrzydło jest mega stabilne np na holu, jak też świetnie wstaje, jest też je dość trudno przeciągnąć.
PS Takie tabelki ma większość producentów.

PS2 Gościu zarejestruj się, to nie będą musieli zatwierdzać każdego posta. Nikt Cię tutaj nie cenzuruje.

ciacholot

Postautor: ciacholot » 20 października 2016, 23:14

Zbyszek Gotkiewicz pisze:copyImage.jpgProducenci piszą dla kogo jest skrzydło. Na przykład u Dudka:
Oczywiście inni producenci też mają swoje klasyfikację i fajnie by było żeby znalazły się w tym wątku.

Wszystko się zgadza, ale każdy robi to wg swojego uznania tzn. nie jest to znormalizowane jak wtyczki od ładowarek. Poza tym niema systemu oceny klasy pilota odpowiadającej klasie skrzydła ot cały problem.
Mariusz Kilian

Gość

Postautor: Gość » 20 października 2016, 23:54

Lucjan Piekutowski pisze:

No to wychodzi że Uniwersal, zwłaszcza że kolega lata z napędem. Znam kilka osób, które kupiły sobie Uniwersala do latania wyłącznie swobodnego i latają. Z mojej obserwacji to skrzydło jest mega stabilne np na holu, jak też świetnie wstaje, jest też je dość trudno przeciągnąć.
PS Takie tabelki ma większość producentów.

PS2 Gościu zarejestruj się, to nie będą musieli

zatwierdzać każdego posta. Nikt Cię tutaj nie cenzuruje.

Lucjan bez obrazy ale z tym Uniwersalem to przesadziłeś. To że panuje jakieś przekonanie że Ppg to nie nalot to nie moja wina i się z tym nie zgadzam. Nie zero jedynkowo bo jeśli tak to trzeba powiedzieć jasno czy Ppgnt z 10 letnią praktyką i nawet tylko 200 godzinnym nalotem jest stawiany na równi z adeptem który właśnie zakończył 2 etap ? Jak pisałem na wstępie wątku dzięki za opinie Ikuma odpada Epsylon tequila może hook w to będę mierzył ale jeśli mam brać uniwersala :-)))) to sorry wolę w moim Wrc zaciągnąć trymery a parametry raczej ma lepsze .
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Lucjan Piekutowski

Postautor: Lucjan Piekutowski » 21 października 2016, 00:12

Gościu ja Ci wcale nie proponuję Universala, wszystko mi jedno co wybierzesz :) Tylko zauważyłem że Dudek klasyfikuje tego glajta jako początkowego. Faktem jest, że do swobodnego lepiej mieć skrzydło do swobodnego i te co podałeś to byłyby całkiem fajne. Uniwersal wydaje mi się ciut słabszy od typowo swobodnych skrzydeł, ale to tylko obserwacje. Na pewno tak jak napisałem jest bardzo stabilny i chłopaki latają na nich swobodnie. Za to wydaje mi się mułowaty, bo doganiam i przeganiam ich na żaglu, ale może dlatego że gruby jestem. Nie latałem na Uniwersalu niestety, ale też nie widziałem nigdy na nim jakichś atrakcji a chyba z 3 uniwersale latają w mojej okolicy. To tyle na ten temat. Jak widzę masz już swoje typy, uważam ze dobre.

Awatar użytkownika
Lucjan Piekutowski

Postautor: Lucjan Piekutowski » 21 października 2016, 00:17

Tabelki

Ozone http://www.flyozone.com/paragliders/en/ ... s/gliders/
Swing
http://swing.de/products.html
Gin
http://gingliders.com/paragliders/
Advance nie ma tabelki ale tam jest po jednym skrzydle dla każdego poziomu Alpha, Epsilon, Iota, Sigma, Omega
http://www.advance.ch/en/products/paragliders/
Niviuk też tabelki nie ma ale są grupy http://www.niviuk.com/
Skywalk
http://skywalk.info/products/
Może podrzućcie coś jeszcze ?

EDIT :

Przekopiowałem moją niegdysiejszą tabelę z grupy, może coś pomoże?

> W - wydłużenie
> O - obciążenie powierzchni przy danej wadze w tym wypadku liczyłem dla siebie (115- do lotu)
>
> Nyos Swing L W 5,80 O 4,1
> Vista 3 Apco L W 5,80 O 3,9
> Ikuma Niviuk 29 W 5,70 O 3,9
> Rise 2 AD L W 5,65 O 4, 01
> Rook 777 L W 5, 57 O 3,7
> Rush Ozone XL W 5,55 O 3,7
> Iota Advance 30 W 5,50 O 3,8
> Optic Dudek 28 W 5, 45 O 4,1
> Hook Niviuk 29 W 5,40 O 3,9
> Golden Gradient 28 W 5,30 O 4,0
> Atlas Gin L W 5,21 O 3,9
> Atmus One Sol XL W 5,21 O 3,8
> Tequila 4 Skywalk L W 5,20 O 3,7
> Arcus Swing 30 W 5,20 O 3,5
> Discus Swing (EN A) XL W 5,20 O 3,4
> Buzz Z5 Ozone L W 5,16 O 4,0
> Epsilon Advance 30 W 5,15 O 3,8
> Ion 4 Nova L W 5,14 O 3,6
> Wasp BGD L W 4,87 O 3,8

Awatar użytkownika
arekgarbacz
Doświadczenie: Przelotowiec
Kontakt:

Postautor: arekgarbacz » 21 października 2016, 00:43

Z tego bloga można tez sporo wyczytać
http://ziadbassil.blogspot.com/2014/10/ ... quila.html
Pozdr!
ArekG

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: uriuk » 21 października 2016, 01:00

Gość pisze:
A co jeśli jakiś producent wyprodukuje skrzydło 5.2 które w certyfikacji otrzyma same D no chyba że to nie jest możliwe.

Oczywiscie ze jest mozliwe. Zalozmy ze pojawia sie konstrukcja, w ktorej nie da sie zrzucic polowki ani frontsztala. Nigdy. Po prostu skrzydlo nieskladalne.
Jak myslisz, jaka ocene dostanie w testach?
Ano D, poniewaz Niemce wymyslily, ze trzeba zmierzyc ile skrzydlo dokreca po klapie. A jak nie klapi? No to otrzymuje z automatu D.
To nie jest zart, tylko fakt.
Ale ja juz wiele razy pisalem, ze te testy sa glupie, tyle ze zastepuja niektorym myslenie. I wlasnie tym niektorym one sie podobaja.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 21 października 2016, 08:23

ciacholot pisze:http://www.dudek.eu/klasyfikacja/
Poza tym niema systemu oceny klasy pilota odpowiadającej klasie skrzydła ot cały problem.

Pod tym linkiem jest tabelka która określa w co powinien być wyposażony pilot aby osiągnąć określony poziom doświadczenia. Niestety nie mogę jej wkleić bo to pdf, ale warto zobaczyć co według Dudka powinnam się liczyć do doświadczenia. Ta klasyfikacja niczyjej się nie różni od każdej innej i brakuje jej jedynie błogosławieństwa jakiejś uznanej organizacji :)
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
calhal

Postautor: calhal » 21 października 2016, 13:45

Pozwolę sobie dodać coś od siebie.

Ten algorytm ciacholot'a nie jest zły - chociaż wychodzi mi z niego, że mógłbym latać na czymkolwiek, ale jakoś zdrowy rozsądek mi mówi, że jednak na jakieś wydłużone D umiejętności mi jeszcze troche brakuje (chociaż może to bardziej problem słabych mentali, niż umiejętności :lol: ).

Niemniej wracając do algorytmu, brakuje mi tam pewnej rzeczy. Otóż, moim zdaniem aż do "średniego" B (w okolicach 5.5 wydłużenia) jest ok, ale powyżej powinna być rubryka "odbyłem kurs SIV". Chociaż to też nie jest dobra opcja, powinno być raczej:
  • rozumiem i mam w pełni opanowane pilotowanie ruchów wahadłowych
  • potrafię wykonać (a właściwie to zatrzymać) spiralę
  • potrafię zatrzymać autorotację
  • symulowałem fronta i wiem kiedy mam mieć łapy w górze
Poza tym od C i/lub wydłużenia powyżej ~5.9 obowiązkowo: potrafię poprawnie wykonać full stalla.

Może będą tacy, co się ze mną nie zgodzą, bo jak to, jest tylu ludzi, którzy lataja na D a nigdy SIV'a nie robili, i nigdy pełnego przeciągnięcia, a żyją. No żyją, bo paralotnia to takie letadlo, co bardzo dużo wybacza. Ale na YT jest mnóstwo filmów, gdzie ktoś po jakimś tam froncie rzuca pakę, bo wyprodukował dynamicznego full stalla, skok do przodu, znowu stall, atak, twist, stall, atak i cholera wie co tam jeszcze.

Po co ten full stall?
Mam przynajmniej dwóch kumpli, którzy dostali czape i ogromnego krawata (Sigma 8 czy 9, a drugi na Artiku 3) w takim miejscu, że jakby jeden albo drugi rzucał pakę to by się rozpieprzył na skałach. Więc obaj ratowali się przeciągnięciem.

Ale też po to, żeby wiedzieć, kiedy się przeciągneło skrzydło np. po froncie i jak bezpiecznie z tego wyjść.

Srogie pozdro i bezpiecznych lotów
A.

Awatar użytkownika
Lucjan Piekutowski

Postautor: Lucjan Piekutowski » 21 października 2016, 14:58

Zbyszek Gotkiewicz pisze:
Pod tym linkiem jest tabelka która określa w co powinien być wyposażony pilot aby osiągnąć określony poziom doświadczenia. Niestety nie mogę jej wkleić bo to pdf,

Tak to się robi :)
Załączniki
tabela dudek.jpg
tabela dudek.jpg (249.6 KiB) Przejrzano 9404 razy

Awatar użytkownika
micro
Kontakt:

Postautor: micro » 21 października 2016, 15:36

Taaak... tylko, że to nie pdf ;) .
Może przyjmowane są pliki spakowane np. zip, a wtedy pdf-a do zip-a i będzie ok.
Roman Michalak

Awatar użytkownika
Lucjan Piekutowski

Postautor: Lucjan Piekutowski » 21 października 2016, 15:42

:geek: A po co Ci pdf ? Otworz sobie tabelkę w nowej karcie i masz. Niestety nie mogę znaleźć takiej tabelki dla PG ?

Awatar użytkownika
micro
Kontakt:

Postautor: micro » 21 października 2016, 21:54

W pdf-ie zapewne jest użyta "normalna" czcionka, a tutaj mamy jpg-a ze stratną kompresją, przez co tracimy na jakości, co zresztą widać.
No dobrze koniec offa :) .
Roman Michalak

Jędrek QŃ

Postautor: Jędrek QŃ » 24 października 2016, 22:56

ciacholot pisze:Pomocnik wyboru skrzydła do latania swobodnego.
Zanotuj i oblicz punkty wg. pytań:

Mariusz Kilian

Od zeszłego roku urosło mi z 4 do 12 punktów 8-) 8-)

ciacholot

Postautor: ciacholot » 24 października 2016, 23:03

:o
To nastukałeś parę godzin.
Gratuluję.
:D
Mariusz Kilian

Dziubdzius

Postautor: Dziubdzius » 25 października 2016, 10:01

uriuk pisze:
Gość pisze:
A co jeśli jakiś producent wyprodukuje skrzydło 5.2 które w certyfikacji otrzyma same D no chyba że to nie jest możliwe.

Oczywiscie ze jest mozliwe. Zalozmy ze pojawia sie konstrukcja, w ktorej nie da sie zrzucic polowki ani frontsztala. Nigdy. Po prostu skrzydlo nieskladalne.
Jak myslisz, jaka ocene dostanie w testach?
Ano D, poniewaz Niemce wymyslily, ze trzeba zmierzyc ile skrzydlo dokreca po klapie. A jak nie klapi? No to otrzymuje z automatu D.
To nie jest zart, tylko fakt.
Ale ja juz wiele razy pisalem, ze te testy sa glupie, tyle ze zastepuja niektorym myslenie. I wlasnie tym niektorym one sie podobaja.

Witam

Wydaje mi się ze Twoje założenie o nieskladalnosci profilu jest błędne.
Fizycznie nie możliwe jest wyprodukowanie miękkiego profilu z otwartymi komorami który się nie będzie składał lub deformowal.
Pozdrowienia
Pozdrawiam Pawel Cypel

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 25 października 2016, 10:56

No to rozwaz profil w ktorym cale obciazenie bedzie na rzedzie A. Nie moze sie on poskladac, tak jak nie mozna stojac w wiadrze, podniesc sie ciaganac za palak. Zreszta spadochrony okragle tez sie nie skladaja (moge sie nieprawidlowo otworzyc, ale to inna bajka) a sa miekkie.
Mamy tu do czynienia z taka sytuacja, ze w obecnym systemie testowania okragly spadochron zostalby uznany za niebezpieczny, poniewaz nie da sie sprawdzic jak zareaguje na polowke.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 25 października 2016, 18:54

uriuk pisze:No to rozwaz profil w ktorym cale obciazenie bedzie na rzedzie A.

Było takie skrzydło. Zdaje się Sol zrobił taki prototyp. To było w czasach gdy stworzono dwórzędówki i chciano sprawdzić czy da się zrobić jednorzędówkę. Jak widać konstrukcja została zapomniana.
Zbyszek Gotkiewicz

Wróć do „PG”