uriuk pisze:No to rozwaz profil w ktorym cale obciazenie bedzie na rzedzie A. Nie moze sie on poskladac, tak jak nie mozna stojac w wiadrze, podniesc sie ciaganac za palak. Zreszta spadochrony okragle tez sie nie skladaja (moge sie nieprawidlowo otworzyc, ale to inna bajka) a sa miekkie.
Mamy tu do czynienia z taka sytuacja, ze w obecnym systemie testowania okragly spadochron zostalby uznany za niebezpieczny, poniewaz nie da sie sprawdzic jak zareaguje na polowke.
Hey
Wydaje mi sie ze:
Wciaz sie zlozy. Nawet gdy obiazenie przeniesiesz na rzad A.
To kwestja podcisnienia.
Zamias powietrza wyobrazilem sobie ze lece w wodzie bo latwiej zobrazowac.
Wiec lece pod prad w rzece i jest ok. Komory nadmuchane tylko kat natarcia i opor decyduje o predkoci postepowej.
predkosc rzeki minus predkosc ze tak nazwe glajta imamy np:
20 rzeka-10 glajt = 10 lecisz pod prad rzeki
A teraz lece z pradem w rzece moja predkosc to predkosc przemieszczajacej sie wody plus predkosc ze tak powiem glajta
dajmy na to rzeka pogania 20 i glajt 10 razem 30.
A co jezeli bedzie fala w rzece ktora pogania 40 a ja lece 30 tylem do niej?
Teoretycznie poniesie mnie 40 plus predkosc glajta ale ta fala potrzebuje rozpedzic obiekt do tej predkosci i wlasnie podczas tego rozpedzania wyssie powietrze to znaczy wode z komor glajta.
pierwsze zdanie mowi jasno ze wydaje mi sie wiec to znaczy - nie prosze sie o wpierdol
No i uciekalem z lekcji fizyki w mojej szkole, jako usprawiedliwienie moge powiedziec ze obok byla szkola pielegniarek