Kominy termiczne
- uriuk
- Site Admin
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Kominy termiczne
Co prawda w normalnych warunkach widac tylko ta czesc komina, ktora jest powyzej punktu rosy, tzn kiedy wykroplila sie zawarta w nim wilgoc i powstala chmurka cumulus. Ale jesli komin porusza sie po terenie zapylonym (np po podorywkach lub po pustyni) to daje sie zauwazyc jego dolna czesc.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Re: Kominy termiczne
To ja też wrzucę parę zdjęć kominów, które zostały zabarwione kurzem. Każdy z nich był do wykręcenia.
- Załączniki
-
- P8104268.JPG (141.72 KiB) Przejrzano 15699 razy
-
- P8104258.JPG (191.99 KiB) Przejrzano 15699 razy
-
- P8104255.JPG (185.08 KiB) Przejrzano 15699 razy
-
- P8104241.JPG (165.84 KiB) Przejrzano 15699 razy
-
- P8104225.JPG (109.73 KiB) Przejrzano 15699 razy
-
- P8104224.JPG (114.01 KiB) Przejrzano 15699 razy
Zbyszek Gotkiewicz
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Dla miłośników rodzimej termiki mam inną wizualizację powietrza wznoszącego się do chmury
- Załączniki
-
- Widoczne kominy.jpg (44.21 KiB) Przejrzano 15698 razy
Zbyszek Gotkiewicz
- Marcin.
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Fajne foty Zbyszek A kręciłeś taki komin? Masz może to nagrane? Albo linka do takiego kręcenia?
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
Lecialem kiedys tandemem z Brzegu do Opola, we wrzesniu. jako ze bylo po podorywkach, to pylu nie brakowalo. Szedlem wysoko jak na wrzesien, cos 1000-1400 m. W pewnym momencie pasazerka zawlala "prosze pana, tam jest traba powietrzna". Faktycznie niedaleko widac bylo slup pylu siegajacy az do podstawy. Wjechalem w to. Zadnych sensacji, stabilne 4 m/s. Zwykly komin, choc zafarbowany. Gdyby nie nasz klimat cechujacy sie bujna roslinnoscia, to praktycznie kazdy komin bylby widoczny (tak jak na Saharze czy w Arizonie)
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Marcin. pisze:Fajne foty Zbyszek A kręciłeś taki komin? Masz może to nagrane? Albo linka do takiego kręcenia?
Chodzi o dust devila, czy o takie słabe niewiadomo co, co niechętnie zabiera mnie do góry? Kręciłem jedno i drugie. Trzeba trochę inaczej kręcić takie słabe i mocne. Te słabe są trudniejsze, ale dają więcej satysfakcji. Jak komin jest mocny to nie musi być szeroki. Te na zdjęciach mają jakieś 20 metrów średnicy. To w zupełności wystarcza do kręcenia. Nie kręce kominów "sekundowych" czyli takich, które są słabe i przelatuję je w ciągu sekundy, bo to znaczy, że komin miał poniżej 10 metrów średnicy. No, chyba że jestem nisko i nie mam szans na nic więcej
Zbyszek Gotkiewicz
- Marcin.
uriuk pisze:Lecialem kiedys tandemem z Brzegu do Opola, we wrzesniu. jako ze bylo po podorywkach, to pylu nie brakowalo. Szedlem wysoko jak na wrzesien, cos 1000-1400 m. W pewnym momencie pasazerka zawlala "prosze pana, tam jest traba powietrzna". Faktycznie niedaleko widac bylo slup pylu siegajacy az do podstawy. Wjechalem w to. Zadnych sensacji, stabilne 4 m/s. Zwykly komin, choc zafarbowany. Gdyby nie nasz klimat cechujacy sie bujna roslinnoscia, to praktycznie kazdy komin bylby widoczny (tak jak na Saharze czy w Arizonie)
A jaki szeroki był ten słup? I swoją drogą co na to pasażerka ,że wjeżdżasz w "trąbę powietrzną"?
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
Szeroki jak normalny komin . Pasazerka jak to pasazerka, nie miala duzego wyboru
Ale podobalo jej sie. Juz wczesniej chcialem ladowac, ale nie chciala. W koncu przerwalem zabawe bo przestala sie trzasc z zimna, a to niezdrowe i wyladowalem na wezle Prady (dokladnie tam, gdzie teraz sa bramki poboru oplat na autorstradzie)
Ale podobalo jej sie. Juz wczesniej chcialem ladowac, ale nie chciala. W koncu przerwalem zabawe bo przestala sie trzasc z zimna, a to niezdrowe i wyladowalem na wezle Prady (dokladnie tam, gdzie teraz sa bramki poboru oplat na autorstradzie)
- tooosh
Pył zwiało na zawietrzną komina czy glajciarz kręci się przed centrem?
Widać że kurz jest ciągnięty do komina. Przy tym kierunku wiatru to jest logiczne miejsce gdzie będzie się odrywał komin i tam często piloci znajdują noszenie.
- Marcin.
tooosh pisze:https://youtu.be/JH_QL3nMpKM
Takie małe ruchy sterówkami to jak można opisać pod kątem mechaniki lotu? "Wdrapywanie" się po nierównym kominie?
- tooosh
Marcin. pisze:Takie małe ruchy sterówkami to jak można opisać pod kątem mechaniki lotu? "Wdrapywanie" się po nierównym kominie?
Uprząż-hamak i czułe vario przekazują dużo informacji, teoretycznie powinno być szybciej do góry, praktycznie - nie wiem, robię to podświadomie.
-
- Kontakt:
Zbyszek Gotkiewicz pisze: Każdy z nich był do wykręcenia.
Całe szczęście, że zajrzałem. Co Wy tu wyprawiacie jeden z drugim ?!!!
Jakie do wykręcenia?
Niech nikt co ma odrobinę oleju we łbie nie waży się wlatywać w dust devila.
W maju ratowałem życie przez radio misiaczkowi, który na podejściu do lądowania w Bassano został obdarzony przez matkę naturę takim własnie cudem na wysokości ok. 20 m. nad glebą.
Świadkowie twierdzą, że nadawałem jak brazylijski komentator sportowy. Całe szczęście, że zuch zamknął oczy i się skupił na wykonywaniu poleceń.
Kręcił się z razem z sianem i workami foliowymi, raz na prawej połówce, raz na lewej, raz z pocałowanymi stabilami i jakoś wysokości nie zdobywał.
Na Mistrzostawach Świata w Australii, organizator zapowiedział nam, że poniżej 400 metrów nad ziemią, mamy w to gówno nie wlatywać, bo nam ono ukręci glajta znad głowy.
Co innego kominy barwione pyłkiem z lasów świerkowych, ale to zupełnie inna bajka...
Walter
Szkoła Paralotniowa Airaction
Najszybszy glajt PPG Apco F1
Idealny dla zaawansowanych PPG Apco F 3
Paralotnie BGD
Elektronika dla glajciarzy
http://www.airaction.pl
Najszybszy glajt PPG Apco F1
Idealny dla zaawansowanych PPG Apco F 3
Paralotnie BGD
Elektronika dla glajciarzy
http://www.airaction.pl
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
Mnie dust devil przeciaganal tandemem przez dwa kartofliska i buraki wiec wiem, ze nisko sie w to nie wlatuje, ale to dotyczy w zasadzie kazdego mocnego komina na malej wysokosci.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Dobrze Walter, że wspomniałeś o trudnościach związanych z takim kominem. Człowiek zapomina że nie dla wszystkich jest to takie oczywiste
Zbyszek Gotkiewicz
-
Kilka dni temu złapałem coś takiego . Zastanawiam się czy to komin(na wodzie?), antykomin czy może mała torba powietrzna. Zjawisko było ledwie widoczne gołym okiem. Zdjęcie jest mocno wykadrowane i przerobione tak, żeby było lepiej widać. Po lewej na horyzoncie też jakby coś się formowało. Dodam jeszcze, że parę godzin później była straszna ulewa.
- Załączniki
-
- kominek-5jpg.jpg (1.23 MiB) Przejrzano 14972 razy
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Zjawisko fajne. Dobrze, że dało się uwiecznić. Może to być równie dobrze downburst czyli zdaje się zimne powietrze wypadające z rozbudowanej chmury.
Zbyszek Gotkiewicz
-
Ładny diabełek, tylko daleko trzeba lecieć, żeby trafić takiego.
- Załączniki
-
- Opportunity_1.01.2017b.jpg (79.42 KiB) Przejrzano 14569 razy
-
- Doświadczenie: Przelotowiec
xcwalter pisze:Zbyszek Gotkiewicz pisze: Każdy z nich był do wykręcenia.
Całe szczęście, że zajrzałem. Co Wy tu wyprawiacie jeden z drugim ?!!!
Jakie do wykręcenia?
Niech nikt co ma odrobinę oleju we łbie nie waży się wlatywać w dust devila.
W maju ratowałem życie przez radio misiaczkowi, który na podejściu do lądowania w Bassano został obdarzony przez matkę naturę takim własnie cudem na wysokości ok. 20 m. nad glebą.
Świadkowie twierdzą, że nadawałem jak brazylijski komentator sportowy. Całe szczęście, że zuch zamknął oczy i się skupił na wykonywaniu poleceń.
Kręcił się z razem z sianem i workami foliowymi, raz na prawej połówce, raz na lewej, raz z pocałowanymi stabilami i jakoś wysokości nie zdobywał.
Na Mistrzostawach Świata w Australii, organizator zapowiedział nam, że poniżej 400 metrów nad ziemią, mamy w to gówno nie wlatywać, bo nam ono ukręci glajta znad głowy.
Co innego kominy barwione pyłkiem z lasów świerkowych, ale to zupełnie inna bajka...
Walter
Nic dodac nic ujac. Ja po wleceniu w dust devila na wysokosci ok 70 metrow mialem pieknego fronta.
Pozdrawiam.
Alan
-
- Doświadczenie: Przelotowiec
tooosh pisze:https://youtu.be/JH_QL3nMpKM
A co to za wario masz? Straszne te dzwieki sa
Alan
Wróć do „Szkolenie i technika latania”