Technika krążenia.

Latanie bezsilnikowe
Awatar użytkownika
calhal
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Re: Technika krążenia.

Postautor: calhal » 29 listopada 2016, 09:44

Robo pisze:
calhal pisze:Czemu nie? Znam takich co w noszeniach na przykład prawą sterówkę zaciągają w lewo a nie w dół. No ale to trochę upierdliwe jest.

Rozumiem, że mówisz tylko i wyłącznie o sytuacji, kiedy sterówka nie przechodzi przez bloczek? Bo raczej przy bloczku te 10 cm w lewo nic a nic nie zrobi i tylko zbędnym manewrem jest.
Robo

Czemu tak uważasz? Próbowałeś? Na wysokości bloczka ciągnij sterówkę w prawo i w lewo od taśm, nie w dół, i się przekonasz, że działa.

Awatar użytkownika
der
Latam: Swobodnie i z Napędem

Postautor: der » 29 listopada 2016, 10:07

No niestety, kiepsko działa. Choć przyznam, że mam wpojoną kontrę zewnętrzną z odchyleniem ręki na zewnątrz a nie w dół z latania PPG z 2D.
Działa to też jak zabezpieczenie przed przeciągnięciem. Nie ma bezwładnego opadania dłoni, co najwyżej zmęczona ręka cofa się w kierunku bloczka zmniejszając zakres kontry.
Ciągniesz za tę samą linkę przechodzącą przez ten sam bloczek. Różnica w takim ułożeniu w stosunku do ciągnięcia w dół wynika tylko z długości ramienia mocowania bloczka.
W 2D przy takim manewrze ściąganie stabila odpuszczasz całkowicie, bo linka idąca przez bloczek jest mocowana wyłącznie do centropłatu.
No i tam to działa wyśmienicie.

artax
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Sympatyk

Postautor: artax » 29 listopada 2016, 11:22

Calhal piszesz chyba o tej metodzie ?Jest stara jak świat i tak jak wspomniałeś bez problemu można ją stosować.Nie wiem w jaki sposob komuś może przeszkadzać bloczej sterowki ,ktory nie jest przytwierdzony na stałe(tasiemka ,linka) i ma różny zakres ruchu.

pzdr Darek

Art

Postautor: Art » 29 listopada 2016, 17:05

taki system po2nego sterowania nie wynika tylko z tego, że zaciągamy sterówkę do siebie.
Najpierw konstruktor musi tak zaprojektować skrzydło, by się dało :)
Na pewno działa to w UP, AD a nie zauważyłem u Novej czy Advance
Sprawdzając to w słabych noszeniach musze powiedzieć, że działało.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 29 listopada 2016, 17:30

Artur. Wynika to że zwykłej geometrii. Dopóki bloczki będą na końcu tasiemki to jest możliwości pewnej zmiany charakteru zaciągnięcia. W skrzydłach akro gdzie nie stosowane są wogóle bloczki te zmiany charakteru zaciągnięcia są wyraźniejsze. Ja tej techniki nie stosuje głównie dlatego że jak sądzę 80 % mojego sterowania robię za pomocą ciała. Sterówka to tylko dodatek.
Zbyszek Gotkiewicz

Art

Postautor: Art » 30 listopada 2016, 18:45

Zbyszku - nie zgodze się z Tobą. Z prostego względu. Tasiemki w UP, Novewj, Advance sa podobnej długości. Mało tego. sprawdzałem celowo, czy podciaganie do siebie sterówki na Novej cos zmieni w zakręcaniu. No i niestety nie zmieniło. Wnioskuję zatem, że to sprawa zaprojektowania olinowania.
W UP nazywa się to BTS:
http://www.up-paragliders.com/en/produc ... summit-xc4

Wróć do „PG”