Konwergencja bryzowa
-
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Konwergencja bryzowa
Pewnie z racji tego gdzie latam, z powodu posiadania książki Bruca Goldsmitha i subskrypcji Vario (nr 21 str. 45), przypomniał mi się pewien fajny lot gdzie spotkałem bohaterkę postu. W związku z tym popełniłem krótki film, który unaocznia te zjawisko. Może komuś się przyda.
- uriuk
- Site Admin
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Re: Konwergencja bryzowa
Ja kilka razy latalem na konwergencji od drugiej strony. Tzn przechodzilem na nia z zagla. Poznac ja mozna bylo po linii na wodzie za ktora byly spienione fale. Kiedy ta linia zblizyla sie do brzegu wystarczylo wcisnac speeda i wyjsc na "przedpole" czyli najdalej jak sie da nad wode. Pozniej wario zaczynalo pikac (bez jakiegos szalu, okolo 0,5 m/s). Wyskokosci osiagane to 500-1100 m z mizernego klifu 50-70 m. CO ciekawe normalne podstawy nad oceanem to 300-500 m
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
uriuk pisze:Znalazlem ciekawy model konwergencji
http://malecontent.pl/wp-content/upload ... 04e1a0.gif
Raz trafiłem w tą spienioną część powietrza kiedy nadszedł front chłodny w suchym powietrzu. Widząc jak w pobliżu rzucają zapasy założyłem uszy, ale i tak zobaczyłem skrzydło przed sobą.
Zbyszek Gotkiewicz
- uriuk
- Site Admin
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Kontakt:
Kilka dni temu wlecialem w cos takiego Ogarem. Powaznie sie zastanawialem czy mi nie odpadla jakas czesc usterzenia.