Uprząż dla psa
-
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Uprząż dla psa
Wiem, że ludziska latają z psami. Znalazłem nawet zagramaniczne sklepy które sprzedają uprzęże do latania i nie tylko. Wybór jednak jest na tyle duży, że gubię się w nim zupełnie.
Czy ktoś z Was ma takie doświadczenia i może coś poradzić? Chodzi mi o to, żeby móc zabrać małego (10kg) psa na rower (na chwilę, by ominąć niebezpieczny fragment drogi), na snowkite'a i... może też latanie. Do tej pory brałem go na jedną rękę, ale nie jest to ani dla mnie ani dla psa wygodne.
Czy ktoś z Was ma takie doświadczenia i może coś poradzić? Chodzi mi o to, żeby móc zabrać małego (10kg) psa na rower (na chwilę, by ominąć niebezpieczny fragment drogi), na snowkite'a i... może też latanie. Do tej pory brałem go na jedną rękę, ale nie jest to ani dla mnie ani dla psa wygodne.
-
Re: Uprząż dla psa
Pytanie po co męczyć zwierzaka w powietrzu.
Zanim dołączysz do tych którzy latają ze zwierzętami, porozmawiaj np. z wetem jak gigantyczny stres taki zwierzak musi przeżyć, żeby jego ludzki opiekun mógł mieć przyjemność. Potem zastanów się czy zabierając psa w powietrze będziesz to robił dla niego czy dla siebie. A potem zrezygnuj.
Skoro zastanawiasz się jak zabezpieczyć psa na drodze to znaczy, że o niego dbasz wiec zrozumiesz o czym piszę.
Marek
Zanim dołączysz do tych którzy latają ze zwierzętami, porozmawiaj np. z wetem jak gigantyczny stres taki zwierzak musi przeżyć, żeby jego ludzki opiekun mógł mieć przyjemność. Potem zastanów się czy zabierając psa w powietrze będziesz to robił dla niego czy dla siebie. A potem zrezygnuj.
Skoro zastanawiasz się jak zabezpieczyć psa na drodze to znaczy, że o niego dbasz wiec zrozumiesz o czym piszę.
Marek
-
Chyba nie zauważyłeś, że latanie umieściłem na ostatnim miejscu i tylko jako ewentualną ewentualność - biorąc pod uwagę m.in. to co piszesz. Przede wszystkim chcę użyć uprzęży do innych celów: ominąć niebezpieczny kawałek drogi, dać psu odpocząć przy większym wysiłku, zagrzać go gdy zmarznie.
Nie wiem jak mój pies zareaguje na ewentualny lot. Słyszałem o latających psach, widziałem filmy z takich lotów, nie widziałem i nie słyszałem o cierpieniach psów w locie (co oczywiście nie oznacza, że ich nie ma).
Alternatywą jest zostawianie psa na startowisku (dotąd praktykowane z powodzeniem, ale tylko na krótkie loty - pies wybiegany i pan wylatany) lub samego w domu (co mój pies źle znosi).
Nie wiem jak mój pies zareaguje na ewentualny lot. Słyszałem o latających psach, widziałem filmy z takich lotów, nie widziałem i nie słyszałem o cierpieniach psów w locie (co oczywiście nie oznacza, że ich nie ma).
Alternatywą jest zostawianie psa na startowisku (dotąd praktykowane z powodzeniem, ale tylko na krótkie loty - pies wybiegany i pan wylatany) lub samego w domu (co mój pies źle znosi).
- starry
- Kontakt:
JakubM pisze:Nie wiem jak mój pies zareaguje na ewentualny lot. Słyszałem o latających psach, widziałem filmy z takich lotów, nie widziałem i nie słyszałem o cierpieniach psów w locie (co oczywiście nie oznacza, że ich nie ma).
Na pierwszym czy na ostatnim ..
Jak lubisz swojego psa, to zaniechaj pomysłu. Na rowerze to można psa zapakować do koszyka, takiego na bagażniku lub kierownicy. Ja raczej nie brałbym psa aby biegł za rowerem na drodze gdzie jest ruch samochodowy.
Dobrze wiem, że trudno pogodzić opiekę nad zwierzakiem z własnymi pasjami( tym bardziej, że moje psisko nadal samodzielnie nie chodzi), ale życie to sztuka kompromisu.
- uriuk
- Site Admin
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
starry pisze:Jak lubisz swojego psa, to zaniechaj pomysłu.
W sumie racja. Kiedys nasz kolega wozil psa w glajcie. Pozniej byl dramat, pies na widok przypinajacego sie glajciarza dostawal pierdolca i koniecznie chcial zabrac sie z nim i trzeba bylo psisko trzymac z dala od startowiska.
Nie robcie psu krzywdy i nie uczcie ich latania, bo potem bedzie mu musieli kupic skrzydlo!!!
-
uriuk pisze:...pies na widok przypinajacego sie glajciarza dostawal pierdolca i koniecznie chcial zabrac sie z nim...
Widać stresował się lotem tak jak człowiek i się od stresu uzależnił się jak człowiek - potem bez tego stresu trudno mu było żyć
-
- Doświadczenie: Były Pilot
Widziałem gościa z psem, widziałem z ptakiem, ale przecież ludzie mają różne zwierzaki. Znacie jakieś inne przypadki?
Moja Pani lubi konie, ale ona nie lata...
Moja Pani lubi konie, ale ona nie lata...
Mariusz Kilian
-
A szoda. Może koń mógłby za hole robić ?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
- tom.beluzi
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
- Lucjan Piekutowski
- Latam: Nie latam
Czasem latają też osły
-
Lucjan Piekutowski pisze:Czasem latają też osły
Czasem??? Mam wrażenie, że dość często możne je spotkać
-
JakubM pisze:Lucjan Piekutowski pisze:Czasem latają też osły
Czasem??? Mam wrażenie, że dość często możne je spotkać
Potwierdzam!
Ja też mam na swoim koncie wyczyny kwalifikujące mnie do tej grupy. W ciemno zaryzykuję stwierdzenie, że nie jestem sam.
Mariusz Kilian
-
Lucjan Piekutowski pisze:
Czasem latają też osły
W takim razie kto ciągnie???
Mariusz Kilian
- micro
- Kontakt:
ciacholot pisze:Lucjan Piekutowski pisze:
Czasem latają też osły
W takim razie kto ciągnie???
Osioł? ...
Roman Michalak
-
Z mojego poważnego pytania zrobiliście sobie najpierw "ośrodek obrońców zwierząt przed lataniem", a potem dział humoru. Żadnej merytorycznej odpowiedzi na pytanie. Protestuję !
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Jedyny znany mi przykład:
- Załączniki
-
- PB110109.JPG (230.47 KiB) Przejrzano 8850 razy
-
- PB110108.JPG (283.63 KiB) Przejrzano 8850 razy
-
- PB110105.JPG (254.29 KiB) Przejrzano 8850 razy
-
- PB110104.JPG (281.06 KiB) Przejrzano 8850 razy
-
- PB110103.JPG (260.66 KiB) Przejrzano 8850 razy
-
- PB110102.JPG (248.65 KiB) Przejrzano 8850 razy
-
- PB110101.JPG (238.69 KiB) Przejrzano 8850 razy
-
- PB110097.JPG (291.13 KiB) Przejrzano 8850 razy
-
- PB110096.JPG (288.59 KiB) Przejrzano 8850 razy
Zbyszek Gotkiewicz
-
Dzięki Zbyszek! Uratowałeś ten wątek. Niestety to co na obrazkach nie wygląda ani na proste ani na wygodne.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Niestety podzielam zdanie kolegów. W tym przypadku właściciel psa twierdził, że jego jamnik lubi latać, ale nie potrafił wyjaśnić dlaczego przed zapięciem w uprząż tak długo trzeba go szukać po krzakach.
Zbyszek Gotkiewicz
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
PIotrek Sawka wozil swoja jamniczyce. Z tego co pamietam, to Witek Kaczynski i Adam Grzech rowniez.
Mozna ich podpytac
Mozna ich podpytac