Filmy szkoleniowe - paralotniarstwo
- Cezar100
- Latam: Tylko z Napędem
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Filmy szkoleniowe - paralotniarstwo
Cześć,
nie pamiętam w którym wątku i kiedy ale coś zaraz po powstaniu tego forum Zbyszek Gotkiewicz pisał o zamiarach takich produkcji . Oczywiście nie chodzi o to aby te materiały miały zastępować kursy i szkolenia ale coś na wzór filmów z YT publikowanych przez chociażby LAA.
Fajna sprawa by to była, przydatna dla wszystkich interesujących się tym tematem.
Może wspólnie z Jarkiem z ParaSofy cos wymyślicie ?
nie pamiętam w którym wątku i kiedy ale coś zaraz po powstaniu tego forum Zbyszek Gotkiewicz pisał o zamiarach takich produkcji . Oczywiście nie chodzi o to aby te materiały miały zastępować kursy i szkolenia ale coś na wzór filmów z YT publikowanych przez chociażby LAA.
Fajna sprawa by to była, przydatna dla wszystkich interesujących się tym tematem.
Może wspólnie z Jarkiem z ParaSofy cos wymyślicie ?
Pozdrawiam, Cezar100
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Re: Filmy szkoleniowe - paralotniarstwo
Mam gdzieś jakąś próbkę. Wrzucę na jutuba i opublikuje.
Zbyszek Gotkiewicz
- Cezar100
Extra, fajnie by było kontynuować temat. Wiadomo, że to pochłania czas i nie tylko czas . Tak sobie pomyślałem, że może PSP by w tym zechciało mieć swój udział jako organizacja.
Pozdrawiam, Cezar100
-
- Latam: Tylko Swobodnie
Tak sobie myślę, że mogłoby to mieć sens. Jeśli znalazłby się jakiś rozsądny projekt tego z kosztami to Zadząd by mógł to przemyśleć i spróbować zabudżetowac
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Takie próby robiliśmy rok temu:
https://goo.gl/photos/jvF2PoapXV9KXVuYA
https://goo.gl/photos/ac5Ps7z6E3fvSEUD7
Zbyszek Gotkiewicz
- Marcin.
Cezar100 pisze:Extra, fajnie by było kontynuować temat. Wiadomo, że to pochłania czas i nie tylko czas . Tak sobie pomyślałem, że może PSP by w tym zechciało mieć swój udział jako organizacja.
W związku z tym ,że to pochłania czas (a może go brakować) i kasę proponuję by forumowicze bardziej doświadczeni i ci mniej doświadczeni robili materiały tu publikowane. Z tym ,że najpierw przed publikacją przechodziły by konsultacje techniczne przeprowadzone przez instruktorów.
- uriuk
- Site Admin
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Kontakt:
Tego sie tak nie robi. Potrzebnie sa zawodowcy (chocby dlatego, zeby cos bylo widac i slychac). Zawodowcy nie pracuja za darmo. Rozwiazaniem jest zdobycie grantow np z Unii albo Urzedu Pracy i zrobienie takiego filmu w powazny sposob.
Takie finansowanie jest realne. Wiem, bo juz dostawalem kase na dziwne projekty i nie byla to suma "na waciki".
Takie finansowanie jest realne. Wiem, bo juz dostawalem kase na dziwne projekty i nie byla to suma "na waciki".
-
- Doświadczenie: Były Pilot
Popieram! Domorosłe realizacje do własnej filmoteki są ok, ale do publikacji i to jeszcze edukacyjnej to już nie. Trzeba to zrobić przy udziale ludzi znających temat.
Mariusz Kilian
- Marcin.
uriuk pisze:Tego sie tak nie robi. Potrzebnie sa zawodowcy (chocby dlatego, zeby cos bylo widac i slychac). Zawodowcy nie pracuja za darmo. Rozwiazaniem jest zdobycie grantow np z Unii albo Urzedu Pracy i zrobienie takiego filmu w powazny sposob.
Łoj tam mi chodzi o takie filmiki np. jak Zbyszek przed chwilą podlinkował. Ile to kosztowało Głównie chyba trochę czasu. A można się sporo dowiedzieć. A jeśli chodzi o filmowanie podczas lotu to zobacz przecie jak ppg w hałasie potrafią nagrać dźwięk mikrofonem różnicowym zrobionym z dwóch mikrofonów za parę złotych. Do tego kamerki są już takiej rozdzielczości że wystarczy.
Są zagraniczne stare filmiki np Speed to Fly. Ja np. nie znam na tyle angielskiego ,że przydał by się taki film po polsku.
- Cezar100
ciacholot pisze:Popieram! Domorosłe realizacje do własnej filmoteki są ok, ale do publikacji i to jeszcze edukacyjnej to już nie. Trzeba to zrobić przy udziale ludzi znających temat.
Dokładnie tak. Mam na myśli przede wszystkim filmy realizowane z udziałem osób posiadających wiedzę nadającą sie do przekazania innym i nie chodzi mi tu o uczniów takich jak ja tylko o instruktorów
Pozdrawiam, Cezar100
- Marcin.
ciacholot pisze:Popieram! Domorosłe realizacje do własnej filmoteki są ok, ale do publikacji i to jeszcze edukacyjnej to już nie. Trzeba to zrobić przy udziale ludzi znających temat.
Właśnie dlatego pisałem ,że warunkiem publikacji była by pozytywnie rozpatrzona przez instruktora konsultacja techniczna.
- Cezar100
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Takie próby robiliśmy rok temu:
Ooo, takie serie o różnej tematyce i PG i PPG
Pozdrawiam, Cezar100
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Marcin. pisze:uriuk pisze:Tego sie tak nie robi. Potrzebnie sa zawodowcy (chocby dlatego, zeby cos bylo widac i slychac). Zawodowcy nie pracuja za darmo. Rozwiazaniem jest zdobycie grantow np z Unii albo Urzedu Pracy i zrobienie takiego filmu w powazny sposob.
Łoj tam mi chodzi o takie filmiki np. jak Zbyszek przed chwilą podlinkował. Ile to kosztowało Głównie chyba trochę czasu. A można się sporo dowiedzieć. A jeśli chodzi o filmowanie podczas lotu to zobacz przecie jak ppg w hałasie potrafią nagrać dźwięk mikrofonem różnicowym zrobionym z dwóch mikrofonów za parę złotych. Do tego kamerki są już takiej rozdzielczości że wystarczy.
Są zagraniczne stare filmiki np Speed to Fly. Ja np. nie znam na tyle angielskiego ,że przydał by się taki film po polsku.
Nawet takie prymitywne próby, jak przedstawione przeze mnie wymagały ekipy, odpowiedniego miejsca i sprzętu do prezentacji, mikrofonów bezprzewodowych, czegoś w rodzaju scenariusza i montażu. A wyszło to co wyszło. Bez konkretnych pieniędzy nie ma co podchodzić do tematu, bo to trochę siara rzetelną wiedze oddawać w nieprofesjonalny sposób.
Zbyszek Gotkiewicz
- Marcin.
Może i w nieprofesjonalny sposób ,ale kluczowe jest to stwierdzenie "oddawać rzetelną wiedzę'' a to działa i wystarczy.
Ja nie jestem estetą i pedantem więc dla mnie jest OK Szkoda ,że przyjęte normy na to nie pozwalają Sami sobie stawiamy niepotrzebna bariery.
Ja nie jestem estetą i pedantem więc dla mnie jest OK Szkoda ,że przyjęte normy na to nie pozwalają Sami sobie stawiamy niepotrzebna bariery.
-
> Są zagraniczne stare filmiki np Speed to Fly. Ja np. nie znam na tyle angielskiego ,że przydał by się taki film po polsku.[/quote]
Przydałby się tez dobry samochód, dom itp. Tyle, że te dobra do kogoś należą.Te filmy też do kogoś należą.
Technicznie takie tłumaczenie mogę zrobić w 2 godziny. Załatw zgodę na podłożenie tekstu i publikację, od posiadacza praw autorskich, a po weekendzie będziesz miał "Speed to fly" z polskimi podpisami.
Pozdr.
B.
Technicznie takie tłumaczenie mogę zrobić w 2 godziny. Załatw zgodę na podłożenie tekstu i publikację, od posiadacza praw autorskich, a po weekendzie będziesz miał "Speed to fly" z polskimi podpisami.
Pozdr.
B.
- Latam: Nie latam
- Doświadczenie: Były Pilot
- Kontakt:
Cezar100 pisze:Extra, fajnie by było kontynuować temat. Wiadomo, że to pochłania czas i nie tylko czas . Tak sobie pomyślałem, że może PSP by w tym zechciało mieć swój udział jako organizacja.
Kiedyś pojawił się pomysł nagrania z Jarkiem krótkiego instruktarzy na temat stref i generalnie organizacji przestrzeni powietrznej, PAŻP, konsultacje społeczne itp. W sumie wyszło, że to ja mam u niego występować, do czego nie jestem do końca przekonany. Na razie jednak nie mam za bardzo czasu aby wygospodarować sobie jeden cały dzień na wycieczkę na Śląsk. Czekam też na odpowiedź z ULC w pewnym dość istotnym temacie
Mateusz Lubecki
tel: +48 660 43 44 46
tel: +48 660 43 44 46
- prokopcio
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
jak klikam linki Gotka to mi wyskakuje Invalid Parameters ????
Łukasz Prokop
- Cezar100
U mnie działa zarówno jeden jak i drugi link
Pozdrawiam, Cezar100
- Marcin.
Bumat pisze:> Są zagraniczne stare filmiki np Speed to Fly. Ja np. nie znam na tyle angielskiego ,że przydał by się taki film po polsku.
Załatw zgodę na podłożenie tekstu i publikację, od posiadacza praw autorskich, a po weekendzie będziesz miał "Speed to fly" z polskimi podpisami.
Pozdr.
B.
A nie można by tego samego materiału przedstawić w trochę inny sposób by nie był to plagiat? Przecież prawa rządzące lataniem są takie same dla wszystkich i nie są objęte prawami autorskimi. Można by zrobić film tego typu ,ale po polsku i np. w Polsce.
Taka jakby wariacja na temat Speed to Fly itp.
Pozdrawiam Marcin.
-
> A nie można by tego samego materiału przedstawić w trochę inny sposób by nie był to plagiat? Przecież prawa rządzące lataniem są takie same dla wszystkich i nie są objęte prawami autorskimi. Można by zrobić film tego typu ,ale po polsku i np. w Polsce.
Taka jakby wariacja na temat Speed to Fly itp.
Pozdrawiam Marcin.[/quote]
Teoretycznie można. Ale nie za darmo. Zmontowanie tego banalnego filmiku, lekko muskającego problemy latania w górach i na nizinach ( na poziomie weekendowego pilota ) :
Film typu "Speed to Fly", czy wersja dla bardziej zaawansowanych " Performace in Flight" ( polecam) zakłada, że to o czym jest mowa, jest w tym właśnie momencie pokazywane. W tych filmach nie ma żadnego przypadkowego zdania! A filmowanie wymaga test-pilotów , kilku kamer, sztabu ludzi ze sprzętem sporej liczby roboczogodzin i pogody do latania i kręcenia. A potem wiele godzin montażu.
Taniej nauczyć się angielskiego -:)
Pozdr.
B.
Teoretycznie można. Ale nie za darmo. Zmontowanie tego banalnego filmiku, lekko muskającego problemy latania w górach i na nizinach ( na poziomie weekendowego pilota ) :
zajęło mi ok 80 godzin pracy. Samego momtażu, gdyż materiał pochodzi z kilku lat filmowania.
Film typu "Speed to Fly", czy wersja dla bardziej zaawansowanych " Performace in Flight" ( polecam) zakłada, że to o czym jest mowa, jest w tym właśnie momencie pokazywane. W tych filmach nie ma żadnego przypadkowego zdania! A filmowanie wymaga test-pilotów , kilku kamer, sztabu ludzi ze sprzętem sporej liczby roboczogodzin i pogody do latania i kręcenia. A potem wiele godzin montażu.
Taniej nauczyć się angielskiego -:)
Pozdr.
B.