ParaGóra 1 - Żar

Latanie bezsilnikowe
Awatar użytkownika
JarekJx
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Kontakt:

ParaGóra 1 - Żar

Postautor: JarekJx » 01 lutego 2017, 11:21

Witamy w pierwszym odcinku nowej serii!
ParaGóra to cykl poświęcony najróżniejszym lokalizacjom do latania.

Razem z naszymi gośćmi będziemy się starać opowiedzieć Wam o startowiskach, które odwiedziliśmy i podzielić się praktyczną wiedzą. Mamy nadzieję, że przekazywane przez nas podstawowe informacje ułatwią Wam organizację pierwszych wypadów na latanie w dane miejsce.

Więc jeśli wybierasz się po raz pierwszy w znane nam okolice, na pewno znajdziesz w tej serii coś dla siebie

Nie wszystko związane z Żarem jest omówione, a podstawowe informacje dla osób które nie miały okazji jeszcze latać na omawianych przez nas miejscach.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
JarekJx #ParaSofa #TryFly

Xanax
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Re: ParaGóra 1 - Żar

Postautor: Xanax » 01 lutego 2017, 18:24

zapowiada sie kolejna świetna seria. Fajny filmik.

Tylko pewnie podpadliście miejscowym za to gadanie że Żar jest na śląsku ;)

Awatar użytkownika
JarekJx
Kontakt:

Postautor: JarekJx » 01 lutego 2017, 18:32

No co ja zrobię ze Żar i Sosnowiec jest na Śląsku ? :):):)

ciacholot
Doświadczenie: Były Pilot

Postautor: ciacholot » 01 lutego 2017, 20:01

Fajnie by było zobaczyć kilka ujęć ze startowisk, lądowisko itp. podczas Waszych opowieści.
Poza tym fajnie i pomocne.
Mariusz Kilian

Winger
Latam: Tylko Swobodnie

Postautor: Winger » 01 lutego 2017, 21:22

Cześć,

Przede wszystkim - bardzo fajny pomysł na kolejną serię, będzie to bardzo przydatna rzecz.
Natomiast jako Żarowy lokales pozwolę sobie na kilka uwag / komentarzy:

1. Dlaczego nie ma żadnych ujęć, ani nawet zdjęć, z samego Żaru? Sam widok satelitarny to zdecydowanie za mało. Wiadomo, że 'targetem' Paragóry będą osoby, które jeszcze w danym miejscu nie były. Powinniście wrzucić kilka wstawek, np. opisując start z danego startowiska pokazać film ze startu z tego miejsca. Tak samo z lądowiskami. Strasznie mi brakuje jakiegokolwiek materiału video z samej miejscówki. Przecież macie tego gigabajty.

2. Mogliście wspomnieć o stacji pogodowej i kamerkach, pozwalających sprawdzić warun w danej chwili.

3. Dodałbym parę ostrzeżeń:
- absolutnie niewskazane latanie przy wschodniej odchyłce - często się wydaje, że można wystartować i polecieć, a w powietrzu dzieją się cuda - Żar niejednego doświadczonego paralotniarza już połamał przy wschodniej odchyłce, ja nawet nie wjeżdżam na górę jeśli takowa występuje;
- rotory z boku zza drzew w przypadku startu na południe (szczególnie przy starcie z góry) jeśli mamy odchyłkę;
- rowy na Kozubniku (przy wysokiej trawie w środku lata niekoniecznie je widać z powietrza, początkujący może źle trafić).

4. Z pierdołek:
- kolejka kursuje co 20 minut a nie 30, a w przypadku sporego ruchu turystycznego (np. weekendy) to i w lato non stop;
- przy opisywaniu biletów za wjazd można było wspomnieć o opcji kupna karnetu na 10 wjazdów za 60 zł;
- komunikacją miejską można dojechać tylko z Żywca, ale z Bielska dociera też PKS;
- jest multum opcji noclegowych pod Żarem, co może interesować osoby które chcą przyjechać na kilka dni.

Raz jeszcze, ogólnie bardzo pozytywnie.
Pozdrawiam,
Arkadiusz 'Winger' Ślusarczyk

maticus

Postautor: maticus » 01 lutego 2017, 22:54

+1 dla inicjatywy.

Z uwag:
- myślę że fajnie by było ująć jakieś patenty przelotowe (kominy stacjonarne, standardowe warianty przelotów, etc)
- spis treści pod wideo :-)

Awatar użytkownika
JarekJx
Kontakt:

Postautor: JarekJx » 01 lutego 2017, 23:35

Dziękujemy za uwagi, ParaGora to nasze nowe dziecko i postaramy się o niego zadbać :) wszystkie sugestie oczywiście rozważymy. Dzięki

Awatar użytkownika
Piotr Jurek

Postautor: Piotr Jurek » 02 lutego 2017, 09:27

Myślę, że oszczędzicie sobie roboty, jak przed następną miejscówką rzucicie najpierw na grupę temat
Robimy film o np. Skrzycznym zapraszamy do podzielenia się swoimi uwagami/pomysłami.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 02 lutego 2017, 09:52

Nie było o drutach na dolocie do hotelu, o szkole szybowcowej i tradycjach lotniczych tego miejsca też nic nie było, o zagrożeniach przy wietrze wschodnim i południowym też nic nie było. Można wspomnieć o wieczornych noszeniach nad środkiem doliny za lotniskiem. Rzeczywiście brakuje ujęć z danego miejsca. Google Earth to za mało. Poza tym te drzewa pod startem północnym i zachodnim są trudną przeszkodą i trzeba na nie zwrócić większą uwagę bo często wyłapują pilotów.
Pomysł fajny. Mam nadzieję że będzie rozwijany.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
JarekJx
Kontakt:

Postautor: JarekJx » 02 lutego 2017, 10:45

Przypomnę tylko nasz wpis z tytułu " podstawowe informacje" :)

Awatar użytkownika
JarekJx
Kontakt:

Postautor: JarekJx » 02 lutego 2017, 10:45

A o drutach było Zbyszek ;)

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 02 lutego 2017, 12:56

Nie było o drutach pomiędzy półką a lotniskiem.
I rzeczywiście dobrze by było przed zrobieniem materiału zapytać użytkowników o wszystkie ważne informacje. A, jeszcze by się przydała informacja o lotniskowcu. Paru już próbowało się utopić.
Zbyszek Gotkiewicz

meteo blue
Doświadczenie: Zawodnik

Postautor: meteo blue » 02 lutego 2017, 15:18

Słabo rozwinęliście temat zakazu lądowania na lotnisku gdzie obowiązuje całkowity ZAKAZ LĄDOWANIA dla paralotni oraz całkowity ZAKAZ NISKIEGO PRZELATYWANIA NAD I WZDŁUŻ PASA STARTOWEGO. Dlaczegóż? Poniewóż prędkość szybowca podczas lądowania to średnio 100 km/h. Szybowce lądują pod stok i często wyjeżdżają poza obrys pasa do wysokości wspomnianego zakrętu - to też jest teren lotniska.
Szybowiec podchodzący do lądowania nisko nad ziemią nie możliwości uniknięcia zderzenia z paralotniarzem, który wtargnął w jego ścieżkę podejścia.
Przy południowo-zachodnich kierunkach wiatru lądowanie odbywa się z wiatrem w ogon, a wtedy prędkość szybowca względem ziemi to średnio 130 km/h. Resztę dopowiedzcie sobie w wyobraźni.

Obrazek

Bardziej szczegółowy opis Żaru jest na stronie Mańka:
http://paralotniarz.com.pl/pl/gora-zar

Tu regulamin startowiska:
http://www.e-bsp.org/zar/

W/w informacje są szczególnie ważne dla turystów paralotniowych co na Żarze nie bywają. A czasami widzę takie akcje, że należałoby strzelać.

Pozdrawia
VITO

Panniikt
Doświadczenie: Uczeń

Postautor: Panniikt » 02 lutego 2017, 18:39

Stawiam dopiero pierwsze kroki i dla mnie taka seria to super pomysł. W filmiku jest dużo informacji ale ciągle czuje niedosyt. Dlatego pomyślałem że może dobrym pomysłem było by jak byście pod filmikiem zrobili mała analizę a'la Gmoch. Chodzi mi o screen górki opisywanej i np. w paincie rozrysowane kierunki, lądowiska, na co trzeba bardzo uważać, na co warto uważać, gdzie szukać jakiś noszeń ew. gdzie mogą wystąpić rotory, wiatry idt, idt.

Z mojego punktu widzenia pomogło by mi to bardzo, ale może niech się inni wypowiedzą co sądzą o takim pomyśle.

Mimo wszystko wielki plus za serię.

Awatar użytkownika
JarekJx
Kontakt:

Postautor: JarekJx » 02 lutego 2017, 18:47

Panniikt pisze:Stawiam dopiero pierwsze kroki i dla mnie taka seria to super pomysł. W filmiku jest dużo informacji ale ciągle czuje niedosyt. Dlatego pomyślałem że może dobrym pomysłem było by jak byście pod filmikiem zrobili mała analizę a'la Gmoch. Chodzi mi o screen górki opisywanej i np. w paincie rozrysowane kierunki, lądowiska, na co trzeba bardzo uważać, na co warto uważać, gdzie szukać jakiś noszeń ew. gdzie mogą wystąpić rotory, wiatry idt, idt.

Z mojego punktu widzenia pomogło by mi to bardzo, ale może niech się inni wypowiedzą co sądzą o takim pomyśle.

Mimo wszystko wielki plus za serię.

W opisie filmu są linki do szczegółowego opisu Żaru oraz kamerek internetowych

Panniikt
Doświadczenie: Uczeń

Postautor: Panniikt » 02 lutego 2017, 19:00

Ten opis już widziałem o mniej więcej o to samo mi chodziło tylko jak dla mnie początkującego mimo wszystko za mało informacji.

Wróć do „PG”