FILMIK__o zjawisku dopadającym i początkujących i zawodowców: gradient wiatru.

Latanie bezsilnikowe
Bumat
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

FILMIK__o zjawisku dopadającym i początkujących i zawodowców: gradient wiatru.

Postautor: Bumat » 19 lutego 2017, 10:44

Pozdr.
B.
ps
Ktoś , kto mnie lubi, albo kogoś z filmu nie lubi, oflagował niektóre filmiki. Aby wyświetliło się wszystko na kanale - wyłącz "tryb bezpieczny"

Awatar użytkownika
micro
Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Kontakt:

Re: FILMIK__o zjawisku dopadającym i początkujących i zawodowców: gradient wiatru.

Postautor: micro » 19 lutego 2017, 13:29

Ale twórcza wena Cię naszła, widać wiosna tuz, tuż :D .
Super, teraz to już będę wiedział jak wygląda gradient :).
Roman Michalak

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Re: FILMIK__o zjawisku dopadającym i początkujących i zawodowców: gradient wiatru.

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 19 lutego 2017, 13:39

Nie wiem czy gradient jest odpowiednim określeniem na to zjawisko. Bardziej może by pasował tu uskok wiatru.
Zbyszek Gotkiewicz

Bumat

Postautor: Bumat » 19 lutego 2017, 15:16

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Nie wiem czy gradient jest odpowiednim określeniem na to zjawisko. Bardziej może by pasował tu uskok wiatru.

Zastanawiałem się nad taką nazwa, ale z definicji "uskoku" wynika, że jest to zmiana kierunku wiatru. Kierunek zasadniczo się nie zmienił tylko prędkość, więc wybrałem podejście gradientowe.
Nie miałem też swoich przykładów na typowy gradient wynikający z tarcia powietrza o podłoże.( Miałem fajny przykład, ale nie mój własny). Na youtube jest sporo przykładów "wpadek" nawet zawodowych pilotów nagle przeciągających glajta tuż przed lądowaniem,

Bumat

Postautor: Bumat » 19 lutego 2017, 15:19

micro pisze:Ale twórcza wena Cię naszła, widać wiosna tuz, tuż :D .
Super, teraz to już będę wiedział jak wygląda gradient :).

Może to być bardzo elektryzujące przeżycie -:)
Wywalam z dysku stare materiały wideo i przy okazji patrzę coby można zapodać pro publico bono.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 19 lutego 2017, 19:13

Bumat pisze:
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Nie wiem czy gradient jest odpowiednim określeniem na to zjawisko. Bardziej może by pasował tu uskok wiatru.

Zastanawiałem się nad taką nazwa, ale z definicji "uskoku" wynika, że jest to zmiana kierunku wiatru. Kierunek zasadniczo się nie zmienił tylko prędkość, więc wybrałem podejście gradientowe.
Nie miałem też swoich przykładów na typowy gradient wynikający z tarcia powietrza o podłoże.( Miałem fajny przykład, ale nie mój własny). Na youtube jest sporo przykładów "wpadek" nawet zawodowych pilotów nagle przeciągających glajta tuż przed lądowaniem,

Rzuciłem okiem na definicję uskoku wiatru (bez głębokiej analizy) i jest tam napisane że jest to nagła zmiana prędkości lub kierunku wiatru. Dla paralotni ta nagła zmiana prędkości o 10 km/h to już dużo. A jeśli chodzi o zmianę gradientową spowodowaną tarciem o podłoże to chyba każdy odczuł to zjawisko. Jest dość podobne do tego co pokazałeś na filmie, choć z łagodniejszym przebiegiem.
Zbyszek Gotkiewicz

Wróć do „PG”