Wydzielone: Żydzi - Antysemityzm - Hitlerowcy - Ukraińcy - Wołyń - UPA
-
- Latam: Nie latam
- Doświadczenie: Były Pilot
- Kontakt:
Re: facebook własnie zablokował moje konto i
Przepraszam ale w którym miejscu słowo Pejsbuk jest obraźliwe? Czy wypowiadanie się o żydach inaczej niż w samych superlatywach z definicji jest antysemityzmem?
Mateusz Lubecki
tel: +48 660 43 44 46
- Lucjan Piekutowski
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
marek mastalerz pisze:Lucjan Piekutowski pisze:Poszperałem w sieci i faktycznie Pejsbuk szaleje....
Lucjan, ostrzeżenie masz!
Nie tolerujemy antysemityzmu na tym forum! Tak samo jak innych podobnych zachowań.
Przesada, antysemityzmu we mnie tyle co w bułkach z piekarni . Nie róbcie z forum Fejsbuka. Tam to się dopiero blokuje. "Trzy gracje" Rubensa to nagość i są banowane.
BTW, Czy tzw. Humor Żydowski to też antysenityzm ? (kawały o Jankielu i Salci np.)
Ostatnio zmieniony 29 marca 2017, 11:18 przez Lucjan Piekutowski, łącznie zmieniany 1 raz.
- Lucjan Piekutowski
SP8EBC pisze:Przepraszam ale w którym miejscu słowo Pejsbuk jest obraźliwe? Czy wypowiadanie się o żydach inaczej niż w samych superlatywach z definicji jest antysemityzmem?
Mateusz zostaw tych Żydów, określenie "pejsbuk" funkcjonuje w internetach podobnie jak "twarzoksiążka" , "ryjbuk" i inne tego typu głupoty, wstawcie co tam Wam pasuje. Inna kwestia, że Fejsbuk może mnie obrażać i banować a ja jego opresyjnej polityki nie ?
Ostatnio zmieniony 29 marca 2017, 12:35 przez Lucjan Piekutowski, łącznie zmieniany 1 raz.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Żydzi budzą we mnie uczucia mieszane. Od podziwu i zachwytu do pogardy. Według mnie to fenomen a zdryfowanie tej dyskusji w kierunku jednego plemienia arabskiego jest najlepszym tego dowodem
Zbyszek Gotkiewicz
-
- Kontakt:
Chciałem tylko zwrócić uwagę na brak równowagi. Uriuk jest zadeklarowanym ateistą i wojującym antyklerykałem. Ja też nie stronie od krytyki kościoła instytucjonalnego. Więc jeżeli my możemy krytykować kler, czyli de facto chrześcijan to inni mogą krytykować żydów. Prosta i oczywista relacja.
@ZbyszekGotkiewicz
I najśmieszniejsze jest w tym wszystkim to, że Żydom do znienawidzonych przez nich arabów baaardzo blisko. Nawet język z tej samej grupy z pewnym stopniem naturalnego podobieństwa do Arabskiego
@ZbyszekGotkiewicz
I najśmieszniejsze jest w tym wszystkim to, że Żydom do znienawidzonych przez nich arabów baaardzo blisko. Nawet język z tej samej grupy z pewnym stopniem naturalnego podobieństwa do Arabskiego
Mateusz Lubecki
- Lucjan Piekutowski
Tak tak Khazarowie i Aszkenazyjczycy. Plemiona arabskie "nawrocone" na Judaizm a w Europie nazywane Żydami. Cóż mało ma to wspólnego z Izraelitami ale cóż. Co to ma wspólnego z portalem spolecznosciowym ? Nic. Natomiast inna kwestia jest czy rzeczywiście grupy mające korzenie semickie rządzą mediami i biznesem. Nie wiem ale zdumiewająca jest ilość osób o korzeniach semickich w Ameryce jak tez np żołnierzy w "Izraelskiej" armii nazwisku Smith, czy Johnson. W temacie ,możecie mi nie wierzyć ale dopiero dzis sorawdzilem, że M. Zuckerberg również ma korzenie semickie.SP8EBC pisze:Chciałem tylko zwrócić uwagę na brak równowagi. Uriuk jest zadeklarowanym ateistą i wojującym antyklerykałem. Ja też nie stronie od krytyki kościoła instytucjonalnego. Więc jeżeli my możemy krytykować kler, czyli de facto chrześcijan to inni mogą krytykować żydów. Prosta i oczywista relacja.
@ZbyszekGotkiewicz
-
- Kontakt:
M. Zuckerber jest Żydem, choć o ile czytałem jednocześnie ateistą. Jest więc Żydem w znaczeniu narodowości a nie wyznania. Język hebrajski jest ponoć na tyle podobny do Arabskiego, że w pewnym ograniczonym zakresie Arab mógłby się dogadać z Żydem i vice versa.
Mateusz Lubecki
- Lucjan Piekutowski
SP8EBC pisze:M. Zuckerber jest Żydem, choć o ile czytałem jednocześnie ateistą. Jest więc Żydem w znaczeniu narodowości a nie wyznania. Język hebrajski jest ponoć na tyle podobny do Arabskiego, że w pewnym ograniczonym zakresie Arab mógłby się dogadać z Żydem i vice versa.
Olać to. Nie użyłem słowa "pejsbuk" w żadnym z tych kontekstów, no może z wyjątkiem kontekstu czepiania się wszystkiego i wszystkich niepoprawnych ideologicznie. Słusznie zauważyłeś, że każdy nawet najmniejszy przejaw czegokolwiek co nie zgadza się z przyjętym standardem sprawia, że jest natychmiast albo blokowane albo kasowane. Napisałem tu o Fejsbuku, ale chodzi też o sferę poza internetową i przyklejanie komuś łatki antysemity.
- der
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Lucjan Piekutowski pisze:W temacie ,możecie mi nie wierzyć ale dopiero dzis sprawdzilem, że M. Zuckerberg również ma korzenie semickie.
Pejsbukiem nazwałeś bo inni tak nazywają, a nazwisko Zuckenberg nawet jeszcze dziś idealnie pasowało do syna nielegalnego portorykańskiego emigranta z czasów zimnej wojny. O !
Twarzoksiążka to dosłowne tłumaczenie tego zlepu słów i do pejsbuka pasuje jak ta twoja bułka do sklepu z armaturą grzewczą
p.s. Jestem szczęśliwym człowiekiem. Nie korzystam i nie mają mi co zablokować. Ni to śmieszne ni straszne, jak internet stwarza podwaliny pozornej piątej władzy.
Coś z niczego. Narzędzia do postawienia kogoś ponad kimś.
Dochodzi to tego, że aby móc wystawić komentarz na temat czyiś usług koniecznym jest posiadanie konta na fejsbuku. I to nie byle jakiego. Ale takie "z historią". Ktoś tam po drugiej stronie kabla siedzi i weryfikuje, czy taki delikwent chcący napisać dobrze, lub źle o kimś innym trzyma poziom i ma prawo do takiej opinii.
To jest chore. Wiem wiem, trolling i takie tam. A skąd ten się wziął ? Z potrzeby tego samego. Z chęci bycia ponad kimś.
Człowiek człowiekowi wilkiem. Ale... czego oko nie widzi tego sercu nie żal
-
- Kontakt:
Nie stwarza pozory piątej władzy, tylko już nią jest Facebook i inne tego typu portale społecznościowe mają potężną rolę w kształtowaniu światopoglądów właśnie przez to o czym pisał Lucek. Na FB panuje określona doktryna narzucona przez właścicieli i albo się do niej dostosujesz albo won. Możesz naśmiewać się z katolików ale nie możesz naśmiewać się z Żydów i Muzułmanów. To pierwsze jest jasne, bo żydzi oprócz FB mają obecnie w dyspozycji większość pieniędzy na tym świecie. A Muzułmanie to już kwestia konsekwentnego dążenia do autodestrukcji.
Zwróć też uwagę, że niechęć do Żydów poniekąd wynika z ich własnej "polityki narodowościowej" dzięki której odnieśli sukces. Podczas gdy w Europie każdy napierdziela się z każdym, oni stanowią osobną grupę. Ich religia zabrania bratać się im z gojami (nie-żydami) dlatego przed wojno w Polsce nie określali się bynajmniej jako Polacy. Zresztą część z nich nie mówiła nawet po Polsku a w języku Jidysz. Polski oczywiście znali ale w domu mówili po swojemu. Tworzyli własne, hermetyczne środowisko. Nie integrowali się z resztą społeczeństwa. Przez swoje zwyczaje, wygląd i tradycję odstawali mocno od reszty dlatego zawsze byli postrzegani źle. No i do tego fakt pieniędzy, które zarabiali wlaśnie na takim trzymaniu się w silnej i wspomagającej się grupie. To rodziło ogromną zawiść, która została wykorzystana w latach 20tych przez wszelakie ekstremizmy. Ogromny kryzys gospodarczy i ogólne upodlenie Niemiec po przegranej I WŚ było dobrym podłożem dla Nazistów. Hitler po prostu wykorzystał to, co w ludziach siedziało od dłuższego czasu.
Miejsce pozor, że wygodnie mówi się o tym antysemityzmie gdy siedzi się w wygodnym biurze warszawskiej korporacji. Moja niedawno zmarła babka też niezbyt szanowała żydów, choć nie tak bardzo jak Ukraińców. Ale ona miała podstawy ku takim osądom. Dziedziństwo spędziła w biedzie na Wołyńskiej wsi. Potem II WŚ, ucieczka przed UPA i inne takie przykre sprawy. Ja mogło bardzo kłuć w oczy, że ona i jej rodzina tyrała w polu, podczas gdy Żyd porzyczał na lichwę i dzieki temu w zasadzie nic innego nie musiał robić.
Zwróć też uwagę, że niechęć do Żydów poniekąd wynika z ich własnej "polityki narodowościowej" dzięki której odnieśli sukces. Podczas gdy w Europie każdy napierdziela się z każdym, oni stanowią osobną grupę. Ich religia zabrania bratać się im z gojami (nie-żydami) dlatego przed wojno w Polsce nie określali się bynajmniej jako Polacy. Zresztą część z nich nie mówiła nawet po Polsku a w języku Jidysz. Polski oczywiście znali ale w domu mówili po swojemu. Tworzyli własne, hermetyczne środowisko. Nie integrowali się z resztą społeczeństwa. Przez swoje zwyczaje, wygląd i tradycję odstawali mocno od reszty dlatego zawsze byli postrzegani źle. No i do tego fakt pieniędzy, które zarabiali wlaśnie na takim trzymaniu się w silnej i wspomagającej się grupie. To rodziło ogromną zawiść, która została wykorzystana w latach 20tych przez wszelakie ekstremizmy. Ogromny kryzys gospodarczy i ogólne upodlenie Niemiec po przegranej I WŚ było dobrym podłożem dla Nazistów. Hitler po prostu wykorzystał to, co w ludziach siedziało od dłuższego czasu.
Miejsce pozor, że wygodnie mówi się o tym antysemityzmie gdy siedzi się w wygodnym biurze warszawskiej korporacji. Moja niedawno zmarła babka też niezbyt szanowała żydów, choć nie tak bardzo jak Ukraińców. Ale ona miała podstawy ku takim osądom. Dziedziństwo spędziła w biedzie na Wołyńskiej wsi. Potem II WŚ, ucieczka przed UPA i inne takie przykre sprawy. Ja mogło bardzo kłuć w oczy, że ona i jej rodzina tyrała w polu, podczas gdy Żyd porzyczał na lichwę i dzieki temu w zasadzie nic innego nie musiał robić.
Mateusz Lubecki
- Lucjan Piekutowski
der pisze:p.s. Jestem szczęśliwym człowiekiem.
Jesteś.
A co do tego czym jest Fejsbuk, to część już napisał Mateusz. Co do antysemityzmu to na pewno jest nim określanie kogoś narodowości żydowskiej bądź o cechach wyglądu tej narodowości kimś gorszym.
Faktem jest natomiast to że istnieje jakaś diaspora wspierająca swoich członków i w tym kontekście jest ona powodem różnych komentarzy, żartów i docinek, które moim zdaniem jeśli są oparte na prawdzie nie są antysemityzmem ale rodzajem krytyki.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
A jak określacie czy ktoś jest żydem lub Ukraińcem albo Niemcem żeby móc go nienawidzić? Samo posługiwanie się językiem przez danego osobnika powinno chyba wystarczyć?
Zbyszek Gotkiewicz
- Lucjan Piekutowski
Zbyszek Gotkiewicz pisze:A jak określacie czy ktoś jest żydem lub Ukraińcem albo Niemcem żeby móc go nienawidzić? Samo posługiwanie się językiem przez danego osobnika powinno chyba wystarczyć?
Ja np jestem Tatarem Widać ?
-
- Kontakt:
Żydem jest osoba, która ma matkę żydówkę, to jest proste. Innej metody na zostanie przedstawicielem tej nacji nie ma. Ukrainiec to ten urodził się na Ukrainie i ma się za Ukraińca. Zresztą anyway. We wsi w której urodziła się moja babka żyli i Polacy i Ukraińcy i Żydzi. Była to Polska ale każdy uważał się za odrębną nację. Ukraińcy mówili po ukraiński, Polacy mówili po polsku choć obydwie strony znały i jeden i drugi język. Nienawiść mojej babki nie wzięła się też bez powodu ale na rozpisywanie się na temat zbrodni UPA nie ma tu za bardzo miejsca.
Nawiązując jeszcze do antysemityzmu. Być może część z was kojarzy Bartosza Walaszka, zwanego obecnie z duetu Figo Fagot. Kiedyś w ramach Git Produkcji tworzył różne serie kreskówek jak Kapian Bomba, Laserowy Gniew Dzidy (tam to nawet na lotniach latali), czy Generał Italia. Cała ta twórczość nie nadaje się do oglądania przez normalnych ludzi (dlatego mi się podobała) przez to, że jest często wulgarna, mocno polityczna, bez pardonu wyśmiewa różne cechy narodowe i sięga do różnych tabu. Oprócz Kapitana Bomby, który jest przerysowaną interpretacja Polski i Polaków był tam jeden ciekawy odcinek Generała Italii: https://www.youtube.com/watch?v=I46f5v14v0A. Mamy nazistowskie przyśpiewki, hitlera, swastyki, gaz i mydło (gdyby ktoś spał na chemii: mydło otrzymuje się jako efekt reakcji tłuszczu z zasadą [1]). Aż się dziwiłem, że gościa nie próbowali w więzieniu za to posadzić.
Oglądaliśmy te fimiki na moim pierwszym wyjeździe do Bassano ale oczywiście fonią na słuchawkach. Nie chcieliśmy wywołać na campingu zamieszek na tle narodowościowym, choć paru współuczestników pewnie by się chętnie ponaparzało
[1] Oczywiście chodzi tutaj o związki chemiczne zwane wodorotlenkami o pH większym niż 7, a nie Sobiesława Zasadę od samochodów
Nawiązując jeszcze do antysemityzmu. Być może część z was kojarzy Bartosza Walaszka, zwanego obecnie z duetu Figo Fagot. Kiedyś w ramach Git Produkcji tworzył różne serie kreskówek jak Kapian Bomba, Laserowy Gniew Dzidy (tam to nawet na lotniach latali), czy Generał Italia. Cała ta twórczość nie nadaje się do oglądania przez normalnych ludzi (dlatego mi się podobała) przez to, że jest często wulgarna, mocno polityczna, bez pardonu wyśmiewa różne cechy narodowe i sięga do różnych tabu. Oprócz Kapitana Bomby, który jest przerysowaną interpretacja Polski i Polaków był tam jeden ciekawy odcinek Generała Italii: https://www.youtube.com/watch?v=I46f5v14v0A. Mamy nazistowskie przyśpiewki, hitlera, swastyki, gaz i mydło (gdyby ktoś spał na chemii: mydło otrzymuje się jako efekt reakcji tłuszczu z zasadą [1]). Aż się dziwiłem, że gościa nie próbowali w więzieniu za to posadzić.
Oglądaliśmy te fimiki na moim pierwszym wyjeździe do Bassano ale oczywiście fonią na słuchawkach. Nie chcieliśmy wywołać na campingu zamieszek na tle narodowościowym, choć paru współuczestników pewnie by się chętnie ponaparzało
[1] Oczywiście chodzi tutaj o związki chemiczne zwane wodorotlenkami o pH większym niż 7, a nie Sobiesława Zasadę od samochodów
Mateusz Lubecki
- marek mastalerz
- Latam: Tylko Swobodnie
- Kontakt:
SP8EBC pisze:Przepraszam ale w którym miejscu słowo Pejsbuk jest obraźliwe? Czy wypowiadanie się o żydach inaczej niż w samych superlatywach z definicji jest antysemityzmem?
Mateusz, pogadamy jak dorośniesz....
Kumasz?
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Co do żydów to jest fenomen którego tu nie podejmuje się analizować. Natomiast występująca wśród Polaków nienawiść do Ukraińców (według mnie zjawisko marginalne) to pokłosie rozbudzonych nacjonalizmów z przełomu 19 i 20 wieku w tej części Europy. Ówczesna przebudowa tej części świata doprowadziła do tego, że każdy watażka żądny władzy chciał tą władzę zdobyć, a najłatwiej było zrobić to za pomocą haseł nacjonalistycznych. Taka wtedy była moda i my też skorzystaliśmy z tej fali. Ukraińcom to wyszło trochę gorzej i dlatego odbija się do tej pory. A te państwa narodowe i ten nacjonalizm to jedna wielka ściema która potrzebna jest tylko politykom. Ukraińcy niczym się nie różnią od Polaków i gdyby nie nasze wejście do UE to byśmy tu mieli taki sam bardach jak oni u siebie. Paralotniarze którzy mówią o nienawiści do Ukraińców powinni pojechać tam i zmierzyć się że swoimi przekonaniami. Naprawdę warto to zrobić ze względu na fajne warunki jakie mają do latania. I nie ma żadnego ryzyka. Natomiast Żydzi to zupełnie inny fenomen. Trudno mi powiedzieć nawet czy znam jakiegoś Żyda który jest naprawdę żydem Sam bym chciał zostać żydem, ale nie przyjmują :p
Zbyszek Gotkiewicz
-
Trzeba by zacząć od tego, że takie miejsca jak to powinny być neutralne politycznie i wyznaniowo bo w przeciwnym wypadku zawsze ktoś będzie urażony. Brak tolerancji dotyczy niestety wszystkich nacji, grup wyznaniowych i partii politycznych, a w człowieku tkwi zamiłowanie do walki choćby tylko w sporcie. Czy to jest komukolwiek potrzebne do latania?
Mariusz Kilian
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
W sporcie chęć walki to fundament na którym buduje się karierę. A to, że w naszej naturze jest taka cecha że będziemy bronić bliskich a atakować obcych powoduje, że dajemy łatwo sobą manipulować. Żołnierze giną gdzieś w Afganistanie bo powiedziano im, że bronią w ten sposób swój naród i swoich bliskich a w tramwaju można pobić kogoś za to że rozmawia po niemiecku. Wystarczy najmniejszy wyróżnik wskazujący "obcość", taki jak choćby kolor szalika aby zabić obcego. Nie jesteśmy mądrym gatunkiem.
Zbyszek Gotkiewicz
-
Z drugiej strony,zastanówmy się czy jak się opowiada kawał o blondynce lub inny np. z cyklu "przychodzi baba do lekarza" to się wtedy nie obraża lekarza? Bo babę przecież chyba nie. Jak tak dalej pójdzie to znajdzie się jakaś feministka i opowiadacza do sądu pozwie bo poczuje się urażona. Chyba, że we wszechobecnej poprawności uznamy, iż jest ona "mężczyzną inaczej" ale przekonany nie jestem.
Mariusz Kilian
- micro
- Latam: Tylko Swobodnie
- Kontakt:
Lucjan Piekutowski pisze:Zbyszek Gotkiewicz pisze:A jak określacie czy ktoś jest żydem lub Ukraińcem albo Niemcem żeby móc go nienawidzić? Samo posługiwanie się językiem przez danego osobnika powinno chyba wystarczyć?
Ja np jestem Tatarem Widać ?
Widać, widać .
Roman Michalak