Ppg podwieszenie, wypory, etc.. z czym to się je

Jaki sprzęt wybrać na początek przygody z lataniem.
elyaneck
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Re: Ppg podwieszenie, wypory, etc.. z czym to się je

Postautor: elyaneck » 05 maja 2017, 15:48

... to było jeszcze w trakcie regulacji więc kąty nie są tak jak powinny być, ale jeśli chodzi o ideę... to chyba jasne. Dodatkowo na tym filmiku jest jeden moment gdzie widać podwieszenie... i moja satysfakcję :D

Pozdrawiam
Załączniki
IMG_20170305_153057.jpg
IMG_20170305_153057.jpg (1.82 MiB) Przejrzano 8772 razy
IMG_20170305_153613.jpg
IMG_20170305_153613.jpg (1.94 MiB) Przejrzano 8772 razy
Janusz Kruszelnicki

Awatar użytkownika
prokopcio
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: prokopcio » 06 maja 2017, 17:11

Dziekuje za fotki,
Latałem w termice z zapalonym niestety bo nie odpalę w powietrzu ale bez gazu, śmigło się kręci bo je powietrze napędza. Niestety słyszałem, że nie można długo trzymać na jałowych obrotach.
Łukasz Prokop

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: uriuk » 07 maja 2017, 14:41

Z takim krecacym sie smiglem masz opadanie rzedu 2 m/s

Awatar użytkownika
prokopcio
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: prokopcio » 08 maja 2017, 11:00

niestety tak :(, nawet lekko ponad, ale to dla mnie oczywiste, że to nie latanie swobodne ale napotykając dobry komin fajnie mieć możliwość jego wykorzystania :)
Łukasz Prokop

fxrider

Postautor: fxrider » 09 maja 2017, 14:04

elyaneck pisze:... to było jeszcze w trakcie regulacji więc kąty nie są tak jak powinny być, ale jeśli chodzi o ideę... to chyba jasne. Dodatkowo na tym filmiku jest jeden moment gdzie widać podwieszenie... i moja satysfakcję :D

Hej,
jesteś pewien, że dobrze podpiąłeś tą uprząż (od przodu wypory) ? Miałem kiedyś taką (a przynajmniej podobną, bo to temat niskoseryjny z wszystkimi tego urokami), i z tego co pamiętam to ten element, za który podwiesiłeś przód to tylko zabezpieczenie awaryjne (do podpięcia bezpośrednio pod karabinek, na wypadek urwania mocowania wypory), a sama wypora z przodu powinna powinna być przyczepiona do tej grubej taśmy.

Ja taką uprząż zmieniłem na inną, bo u mnie nie szło tego sensownie wyregulować pod średnie podwieszenie.

pzdr, Adam

elyaneck

Postautor: elyaneck » 10 maja 2017, 15:04

Tak, wiem że jest to u mnie troszkę przekombinowane, ale tylko w ten sposób jest ten układ fajnie wyważony. Żeby podpiąć się do właściwego miejsca (który również jest podpięty poprzez trapez) musiałbym skracać wypory. Ten układ jest dla mnie idealny. Dodatkowo mam taśmę zabezpieczającą Dudka pomiędzy trapezem a karabinkiem na wypadek złamania wypory.
Janusz Kruszelnicki

Gość

Postautor: Gość » 10 maja 2017, 23:58

elyaneck pisze:Tak, wiem że jest to u mnie troszkę przekombinowane, ale tylko w ten sposób jest ten układ fajnie wyważony. Żeby podpiąć się do właściwego miejsca (który również jest podpięty poprzez trapez) musiałbym skracać wypory. Ten układ jest dla mnie idealny. Dodatkowo mam taśmę zabezpieczającą Dudka pomiędzy trapezem a karabinkiem na wypadek złamania wypory.

Ja wiedząc jak to wygląda w praktyce (tzn. n.p. od sił gną mi się regularnie mocowania wypór w ramie i śruby M8 je mocujące; zaliczyłem też już pęknięcie deski (w innej uprzęży)) nie odważyłbym się na takim rozwiązaniu latać - dość wąska taśma doszywana do głównej taśmy nośnej uprzęży, i to jeszcze, o ile dobrze wizualizuję sobie rozkład sił i kąty, pracująca w miejscu szycia na rozrywane. Sugerowałbym często sprawdzać te przeszycia i raczej unikać spiral. Były już przecież przypadki gdy eksperymenty z podwieszeniem nie sprawdzały się i kończyły smutno.

Jak pisałem - mi się tego nie udało sensownie wyregulować i zmieniłem. Też chciałem mieć uprząż tanią i dobrą - ta była tania, a następna była(jest) dobra.

pzdr, Adam

elyaneck

Postautor: elyaneck » 12 maja 2017, 12:38

Oczywiście zdaję sobie sprawę z zagrożenia dlatego poprzez trapez jest to podłączone do właściwego miejsca (jak się urwie to obciążenia idą na to miejsce), a jako trzecie zabezpieczenie mam taśmę Dudka do karabinka... safety first ;-). Szwy też obserwuje regularnie.
Janusz Kruszelnicki

AlanDeee

Postautor: AlanDeee » 08 lutego 2020, 13:33

Cześć,

Mam pytanie, mógłby ktoś wrzucić zdjęcie jak wyglądają wypory CB?
Bo nie potrafię wyguglować nic konkretnego.

Dzięki z góry!

Wróć do „Sprzęt”