...jest niezbędny. Jego brak podczas wodowania kosztuje życie.
Huzar wyszukała coś w dobrej cenie.
http://allegro.pl/noz-ratowniczy-ratunk ... 66331.html
(nie mam nic wspólnego ze sprzedawcą, ale mam coś wspólnego z wami dlatego wrzucam)
Nóż w wodzie
- huzar
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Re: Nóż w wodzie
jego rozmiary są nieprzeszkadzające - sprawdzone
Kolega testował na taśmach i linkach od starego glajta. Na linkach szedł jak przez masło, na taśmach trochę się po czasie przytępił. Ale na pewno przy wodowaniu albo potrzebie cięcia gdy się jest w złej pozycji na drzewie - pomoże taki nożyk
Kolega testował na taśmach i linkach od starego glajta. Na linkach szedł jak przez masło, na taśmach trochę się po czasie przytępił. Ale na pewno przy wodowaniu albo potrzebie cięcia gdy się jest w złej pozycji na drzewie - pomoże taki nożyk

Jak ci się zdarzy zgłupieć w czasie lotu - leć do nieba. O niebo się jeszcze nikt nie rozbił.
-
Pozostaje pytanie, gdzie go trzymać. Z jednej strony musi być łatwo dostępny, z drugiej linka nie może przypadkiem się o niego zaplątać.
Nigdy nie lądowałem na drzewie, ale na tę okoliczność zaopatrzyłem się w kluczyk do deltek - zawsze to mniej strat
Przy wodowaniu będzie pewnie bardziej użyteczny.
Pozdrawiam
Jarek
Nigdy nie lądowałem na drzewie, ale na tę okoliczność zaopatrzyłem się w kluczyk do deltek - zawsze to mniej strat

Pozdrawiam
Jarek
- uriuk
- Site Admin
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Przydalaby sie mala pochewka przypinana do tasmy barkowej. Daloby sie to skonstruowac i gdzies zlecic, ale podaz nozy muzialaby byc wieksza niz te 5 szt. Pozostaje samodzielne dzierganie.
-
- Doświadczenie: Były Pilot
W niektórych uprzężach plastykowe zapięcie taśmy piersiowej jest gwizdkiem.
Producenci uprzęży mogli by doszyć gdzieś taki nożyk w pochewce standardowo skoro środowisko i znawcy tematu rekomendują taką potrzebę.
Producenci uprzęży mogli by doszyć gdzieś taki nożyk w pochewce standardowo skoro środowisko i znawcy tematu rekomendują taką potrzebę.
Mariusz Kilian
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Dudek ma podstawkę na frontkontener z takim nożem. Tam wynika to z konieczności, bo w niektórych uprzężach nie można odpiąć frontkontera od karabinków po wpadnięciu do wody lub jeszcze w powietrzu i trzeba ciąć. Sama podstawka pomaga ustawić ekran przyrządu pod optymalnym kątem.
Zbyszek Gotkiewicz
- mucha
Od zawsze mam mały scyzoryk -brelok w kieszonce uprzęży przywiązany co by nie musieć przegryzać linek w razie WU
o tyle lepszy że złożony niczego nie przetnie.
A gwizdek powinien być wyposażeniem taśmy piersiowej każdej uprzęży wstydźcie się producenci - ciuś-ciuś

o tyle lepszy że złożony niczego nie przetnie.
A gwizdek powinien być wyposażeniem taśmy piersiowej każdej uprzęży wstydźcie się producenci - ciuś-ciuś

Pozdrawiam Tomek Muszyński
-
Polecam potfzebującym nóż do wycinania się nurka z sieci rybackich. Wraz z parcianą pochwą na rzep do mocowania w dowolnym miejscu dostępny w sklepach nurkowych... No i nie do stępienia 

- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
Podobny do tego wyszukanego przez Kasie, ale kilkukrotnie drozszy. A taka pochewke wystruga za kilka plnow byle kaletnik
- mucha
Pozdrawiam Tomek Muszyński
Wróć do „Bezpieczeństwo i Wypadki”