Konwergencja za górą

Latanie bezsilnikowe
Awatar użytkownika
Chrzaszczu
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Kontakt:

Re: Konwergencja za górą

Postautor: Chrzaszczu » 24 lipca 2017, 18:08

Tak jak Jarek napisał są miejsca gdzie najlepsze warunki panują gdy lata się na zawietrznych. Ja dodam tutaj popularne Mont Lambert we Francji gdzie lata się przy północno/ północno-zachodnich wiatrach. Do czasu jak zimna masa nie przelewa się przez przełęcze zapomina się, że lata się na zawietrznych ;)

Bardzo zbliżonym do Zbyszka obrazku jest Teneryfa i wulkan Teide. Startowisko Taucho na tej wyspie jest ewidentną zawietrzną dające super warunki do latania. Nie możemy zapomnieć, że są to również południowe zbocza.
Paweł Chrząszcz

Awatar użytkownika
calhal
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: calhal » 25 lipca 2017, 08:43

Zbyszek Gotkiewicz pisze:(...)wyczytałem kiedyś, że konwergencję wynikającą ze zderzenia dwóch mas powietrza na płaskim można rozpoznać po specyficznych chmurach(...)

Należy dodać, że nie zawsze są chmury.

A i jeszcze jedno, konwergencja może być turbulentna. Nawet bardzo. Dwa tygodnie temu się przekonałem, że lepiej nie cisnąć pełnej beli w turbulentnej konwergencji :lol:

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 25 lipca 2017, 09:20

calhal pisze:
Zbyszek Gotkiewicz pisze:(...)wyczytałem kiedyś, że konwergencję wynikającą ze zderzenia dwóch mas powietrza na płaskim można rozpoznać po specyficznych chmurach(...)

Należy dodać, że nie zawsze są chmury.

A i jeszcze jedno, konwergencja może być turbulentna. Nawet bardzo. Dwa tygodnie temu się przekonałem, że lepiej nie cisnąć pełnej beli w turbulentnej konwergencji :lol:

Z tą belą to jest tak, że ogólnie nie powinno się jej używać w turbulencjach. A mocno wiało? Bo to może zależy z jaką prędkością i pod jakim kątem masy powietrza się zderzają.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
calhal
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: calhal » 25 lipca 2017, 14:07

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Z tą belą to jest tak, że ogólnie nie powinno się jej używać w turbulencjach.

Oj tam, zawody były ;) i jakieś 2800m nad gruntem, więc sobie pozwoliłem eksperymentować. Ale przyznam, że zaskoczyło mnie to. Zdążyłem odpuścić speeda, ale chyba też zdążyłem przeciągnąć bo chwilę później zobaczyłem skrzydło pod nogami :oops:

Zbyszek Gotkiewicz pisze:A mocno wiało? Bo to może zależy z jaką prędkością i pod jakim kątem masy powietrza się zderzają.

Trochę wiało, ja wiem, z 18-20kmh południa powyżej 2500m, a dołem wiatry dolinowe. Lokalsi mi powiedzieli, że tam normalnie jest strefa konwergencji. Może faktycznie z tym wiatrem z południa jest bardziej turbulentnie. Miejsce kawałek przed La Clusaz w masywie Les Aravis.

Niemniej pamiętam, że jak latałem parę lat temu na konwergencji nad Ugine (niedaleko Albertville) to też lekko turbulentnie było.

BTW ktoś się orientuje jak wysoko może sięgać konwergencja wiatrów dolinowych?

Awatar użytkownika
Chrzaszczu
Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Kontakt:

Postautor: Chrzaszczu » 25 lipca 2017, 16:03

To tak samo, jak z kominami. Raz 1 m/s chce zabić, a innym razem 8m/s jest maślany.
Przy konwergencji (górska) oprócz orografii istotne jest, jakie masy się ścierają. Nagranie Zbyszka ma potencjalnie jednakowe właściwości fizyczne, ale masy z różnych dolin mają zazwyczaj inną wilgotność i temperaturę. Powstaje słynny "Cloud base multi level". Dochodzi do kondensacji jednej z mas już często nawet bezpośrednio nad graniami. W tego typu kłaczkach możemy zrobić jeszcze setki, a nawet tysiące metrów do poziomu kondensacji kolejnych mas lub ich zatrzymania się. Jest to częste zjawisko podczas górskiego latania. Zazwyczaj przy kondensacji trzeba już gada trzymać za mordę. Konwergencja wiatrów dolinowych nad grzbietami zazwyczaj jest laminarna (jeśli nie dochodzi do kondensacji) i to jest ten moment, gdy bloczki speeda się przekręcają ;)

Konwergencja od 0:40

Jeśli chodzi o konwergencję ścierających się wiatrów dolinowych w głębi doliny jest to zdecydowanie inna skala zjawiska. Powstają stosunkowo rzadko, gdyż zazwyczaj wiatry podążają w przeciwnych kierunkach. Udało mi się kilkukrotnie latać na konwergencji nad dnem doliny, ale są to nietypowe lub wymagające wiedzy i doświadczenia zjawiska. W dużych systemach dolinowych jeśli dochodzi do rozpadu rozbudowanych chmur w szczególności z mocnymi opadami deszczu tworzą się fronty szkwałowe "gust front". Często chmury mogą rozpadać się naście, nawet kilkadziesiąt km od nas będąc nawet trudno zauważalne!!! Jeśli spływając, napotka wiatr dolinowy z innej doliny, tworzy się zazwyczaj laminarny obszerny wyjazd. To jest ta chwila, w której jeśli nie budują się nad nami Cb, robimy wszystko by nie znaleźć się w zasięgu łamiącego drzewa wiatru dolinowego. Podobnie, lecz zdecydowanie bezpieczniejsze są loty przy wysokich często północnych dolinach, gdzie zalega śnieg lub w pobliżu dużych lodowców. Tam zazwyczaj występuje wiatr górski spływając w głąb dolin. Zasada wykorzystania podobna.

Dla Artura o wysokościach. Tutaj pokażę Wam film z najtrudniejszego lotu w moim życiu, podczas którego tak się bałem, że wolałem doczekać wieczoru, by wylądować... Ucieczka od Mt Blanca i zjawiska na zawietrznych silnych wiatrów. Trochę konwergencji i zafalowań;)

Konwergencja lub linie zbieżności potrafią być też zdecydowanie większe i sięgać połowy Hiszpani, Norwegii czy Nowej Zelandii. Nie oznacza to, że można lecieć bez kręcenia, ale zdecydowanie poprawia to warunki termiczne- temat do rozwinięcia dla szybowników! ;)
Paweł Chrząszcz

Wróć do „PG”