Budowa glajta dla początkujących.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Budowa glajta dla początkujących.
To jest przymiarka do wykładów dla pilotów na kursie robionych metodą video.
Zbyszek Gotkiewicz
- Maciej Adamczyk
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Re: Budowa glajta dla początkujących.
Kiedy mówiłeś o wyliczaniu wydłużenia skrzydła to sam zacząłem się nad tym zastanawiać i rozrysowałem sobie to na szybko.
W rzeczywistości to zawsze jest stosunek kwadratu rozpiętości do powierzchni płata, a w szczególnym przypadku skrzydła prostokątnego upraszcza się to do prostego stosunku rozpiętości do cięciwy.
W sumie na wzorach fajnie to widać jak geometryczny kształt skrzydła wpływa na jego wydłużenie. Oczywiście zmniejszać w nieskończoność powierzchni nośnej też nie można. Inaczej najlepiej latałoby się na długim kawałku drutu
W rzeczywistości to zawsze jest stosunek kwadratu rozpiętości do powierzchni płata, a w szczególnym przypadku skrzydła prostokątnego upraszcza się to do prostego stosunku rozpiętości do cięciwy.
W sumie na wzorach fajnie to widać jak geometryczny kształt skrzydła wpływa na jego wydłużenie. Oczywiście zmniejszać w nieskończoność powierzchni nośnej też nie można. Inaczej najlepiej latałoby się na długim kawałku drutu
- Załączniki
-
- wydluzenie1.JPG (41.83 KiB) Przejrzano 8018 razy
-
- wydluzenie2.JPG (42.81 KiB) Przejrzano 8018 razy
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Wydłużenia nie można zwiększać w nieskończoność. Paralotnie zatrzymały się obecnie na wydłużeniu około 7.5, a najbardziej wydłużone skrzydła eksperymentalne miały wydłużenie do 11 (Psychohamer)
Im większe wydłużenie tym mniejszy opór indukowany (wir brzegowy). I tu kończą się korzyści, szczególnie w paralotniach. Bo za zwiększaniem wydłużenia idzie wydłużanie linek które dają duże opory, zmniejszanie cięciwy co powoduje spadek liczby Reynoldsa i wzrost oporu tym spowodowanym i zmniejszenie sztywności całej konstrukcji już z założenia mało sztywnej.
Im większe wydłużenie tym mniejszy opór indukowany (wir brzegowy). I tu kończą się korzyści, szczególnie w paralotniach. Bo za zwiększaniem wydłużenia idzie wydłużanie linek które dają duże opory, zmniejszanie cięciwy co powoduje spadek liczby Reynoldsa i wzrost oporu tym spowodowanym i zmniejszenie sztywności całej konstrukcji już z założenia mało sztywnej.
Zbyszek Gotkiewicz
- Maciej Adamczyk
Zbyszek,
Wszystko się zgadza to co piszesz. Miałem na myśli, że matematycznie można zwiększać ten parametr w nieskończoność, ale rzeczywistość jak zawsze ma swoje granice
Zdjęcia powyżej wrzuciłem poglądowo. Pytania o wydłużenie są chyba na wszystkich egzaminach lotniczych, a mnie w ten sposób lepiej jest zrozumieć zależności. Może komuś się przyda.
Wszystko się zgadza to co piszesz. Miałem na myśli, że matematycznie można zwiększać ten parametr w nieskończoność, ale rzeczywistość jak zawsze ma swoje granice
Zdjęcia powyżej wrzuciłem poglądowo. Pytania o wydłużenie są chyba na wszystkich egzaminach lotniczych, a mnie w ten sposób lepiej jest zrozumieć zależności. Może komuś się przyda.
- micro
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
- Kontakt:
Jakoś nie wychwyciłem, o którą rozpiętość i powierzchnię chodzi - w rozłożeniu czy w rzucie ? .
Roman Michalak
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Ja posługuje się zawsze parametrami w rozłożeniu. Tych w rzucie wogóle nie biorę pod uwagę.
Zbyszek Gotkiewicz
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
micro pisze:A niech to, to na czym ja trenuję....
Nie wiem na czym trenujesz. Powierzchnia i wydłużenie od początku lotnictwa były podawane w rozłożeniu a nie w rzucie. Ta tradycja została nawet wykorzystana do aerodynamicznego zwiększenia wydłużenia w szybowcach bez zwiększania ich rozpiętości poprzez dodanie pionowych końcówek.
Zbyszek Gotkiewicz
-
Widzę że filmiki #JaroXS zaczęły ładnie owocować (w sumie to chyba nawet zaczęło się od zwięzłych, treściwych publikacji #bumata) i mamy ich coraz więcej, coraz lepszych Robi się z tego ładna skarbnica wiedzy co mnie, i zapewne nie tylko, bardzo cieszy
Co do samego filmu - separacja linek - zawsze robię to ( i tak mi zostało pokazane) zaczynając od rzędu "A"
Co do samego filmu - separacja linek - zawsze robię to ( i tak mi zostało pokazane) zaczynając od rzędu "A"
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
To jeszcze dodam że producentem tego filmu jest Marek Rożalski. Drugi film który razem zrobiliśmy jest za długi dla jutuba i nie mogę go pokazać.
Zbyszek Gotkiewicz