Konsultacje społeczne
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Konsultacje społeczne
Kiedy będziemy mogli zapytać się na grupie dyskusyjnej o to kto zgłasza się na moderatora i administratora? I trzeba by zaproponować jakiś regulamin.
Zbyszek Gotkiewicz
Zbyszek Gotkiewicz
Zbyszek Gotkiewicz
- uriuk
- Site Admin
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Kontakt:
Re: Konsultacje społeczne
Moderatorami zrobimy sie sami. Ewentualnie dokooptujemy kogos z precla jesli zajdzie taka potrzeba. Adminstrator to gosc od czarnej roboty i trzeba go znalezc gdziekolwiek. Byle sie znal
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
Usunalem na razie maila atywacyjnego. DO tematu wroce po swietach, bo wymaga wspolpracy administratora serwera, czyli Kota
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
Ustawilem w ten sposob, ze zarejestrowany uzytkownik ma pelny dostep, a post goscia musi byc klepniety przez moderatora. Mysle ze w ten sposob mozna tepic troli w sposob najmniej inwazyjny.
Wydaje mi sie, ze usunalem wiekszosc bledow, ale jakbyscie cos wygrzebali to napierajcie.
Wydaje mi sie, ze usunalem wiekszosc bledow, ale jakbyscie cos wygrzebali to napierajcie.
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
Ok, na oko dziala. Teraz potrzebny jest jakis regulamin. Ktos sie podejmuje przerobic ten zaproponowany przez Kamila?
-
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Cześć,
Przejrzałem dyskusję dot. regulaminu. Dużo zostało napisane na temat obowiązku przedstawiania się. Oczywiście dostosuje się do wymogu, ale nie podoba mi się to. Po pierwsze, czy nie będzie to skutkowało zakwalifikowaniem forum jako zbioru danych osobowych w myśl ustawy o ochronie danych osobowych?
Po drugie, przecież ksera dowodu nie będzie się przy rejestracji dołączać, więc i tak nie wiadomo czy "ja też Aniu mam 12 lat ... ". Jeśli nie jest to z jakiś powodów niezbędne, na tego typu forach publicznych staram się nie podawać swoich danych lub podaje fikcyjne. Ewentualne publikowanie treści nieregulaminowych zabezpieczyłbym aktywną moderacją (ostrzeżenia, czasowe zakazy publikacji, itp). Dobrze byłoby wprowadzić łatwą możliwość analizy IP userów, aby wyłapywać klonów.
W regulaminie dopisałbym obowiązek nadawania postom rzeczowych tytułów. Zakaz tytułowania: pytanko, sranko, pozdrowionka itp.
Pozdr.
Robert Rózak
Przejrzałem dyskusję dot. regulaminu. Dużo zostało napisane na temat obowiązku przedstawiania się. Oczywiście dostosuje się do wymogu, ale nie podoba mi się to. Po pierwsze, czy nie będzie to skutkowało zakwalifikowaniem forum jako zbioru danych osobowych w myśl ustawy o ochronie danych osobowych?
Po drugie, przecież ksera dowodu nie będzie się przy rejestracji dołączać, więc i tak nie wiadomo czy "ja też Aniu mam 12 lat ... ". Jeśli nie jest to z jakiś powodów niezbędne, na tego typu forach publicznych staram się nie podawać swoich danych lub podaje fikcyjne. Ewentualne publikowanie treści nieregulaminowych zabezpieczyłbym aktywną moderacją (ostrzeżenia, czasowe zakazy publikacji, itp). Dobrze byłoby wprowadzić łatwą możliwość analizy IP userów, aby wyłapywać klonów.
W regulaminie dopisałbym obowiązek nadawania postom rzeczowych tytułów. Zakaz tytułowania: pytanko, sranko, pozdrowionka itp.
Pozdr.
Robert Rózak
Pozdrawiam,
Robert
Robert
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
Propozycja podawania pelnych danych upadla juz w dyskusji na forum googla, z powodu braku mozliwosci weryfikacji danych. Chyba nie ma takiej potrzeby, bo jesli ktos bedzie sie zachowywal paskudnie, to zostanie wykopany tak czy owak (nawet jesli podal najprawdziwsze dane).
Pozostaje otwarta kwestia zapisow w regulaminie regulujacych zasady wykowpywania. Osobiscie jestem za liberalnym podejsciem, tzn zeby usuwac posty obrazliwe, nie na temat (polityka, religia itp), oraz zawierajace argumenty ad personam. Po to stworzylem dzial MMA, zeby przenosic tam wszelkie dyskusje noszace znamiona pyskowek.
Niestety byl juz jeden atak spam-botow i chyba bede musial usunac mozliwosc publikowania dla niezarejestrowanych gosci, ale jeszcze powalcze z zalataniem dziury.
Pozostaje otwarta kwestia zapisow w regulaminie regulujacych zasady wykowpywania. Osobiscie jestem za liberalnym podejsciem, tzn zeby usuwac posty obrazliwe, nie na temat (polityka, religia itp), oraz zawierajace argumenty ad personam. Po to stworzylem dzial MMA, zeby przenosic tam wszelkie dyskusje noszace znamiona pyskowek.
Niestety byl juz jeden atak spam-botow i chyba bede musial usunac mozliwosc publikowania dla niezarejestrowanych gosci, ale jeszcze powalcze z zalataniem dziury.
-
Jestem przekonany, że sama świadomość konsekwencji destruktywnych zachowań wyeliminuje 90% bolączek występujących na preclu. Do tego wydzielone miejsce na spam i wiele więcej nie trzeba
Pozdrawiam,
Robert
Robert
Ja też byłbym ostrożny, jak dla mnie nawet pomysł z "klepaniem" postów gości wydaje mi się za duży. Jeśli chcemy przyciągać ludzi, powinniśmy być otwarci a dla wielu wymóg rejestracji od razu na dzień dobry może być zniechęcający. Moderować można na bieżąco i wcale nie musi to być prewencyjne, bardziej wierzyłbym w znany z pgforum system plusów i minusów - w ten sposób wyrabia się rzeczywisty autorytet.
No ale ja też mogę nie mieć racji i skoro dla wielu ludzi wymóg identyfikacji autora jest jednym z powodów tworzenia forów, może nie będzie ich rejestracja zniechęcać.
Ale plusiki i tak by się przydały
No ale ja też mogę nie mieć racji i skoro dla wielu ludzi wymóg identyfikacji autora jest jednym z powodów tworzenia forów, może nie będzie ich rejestracja zniechęcać.
Ale plusiki i tak by się przydały
-
Na 99% forum aby móc pisać trzeba się zarejestrować i zalogować. Trwa to minutę. Na wielu, jak się nie zalogujesz to nawet nie poczytasz.
Jak każdy będzie mógł włazić jak do starej obory to będzie taki sam burdel jak na newsach. Co z tego że będą użytkownicy docenieni plusikami, skoro w lawinie smięcia nie będzie ich widać
p.s.
Coś z ciasteczkami nie halo. Zaznaczyłem, żeby mnie tu pamiętał, a za każdym razem muszę się logować.
Jak każdy będzie mógł włazić jak do starej obory to będzie taki sam burdel jak na newsach. Co z tego że będą użytkownicy docenieni plusikami, skoro w lawinie smięcia nie będzie ich widać
p.s.
Coś z ciasteczkami nie halo. Zaznaczyłem, żeby mnie tu pamiętał, a za każdym razem muszę się logować.
Pozdrawiam,
Robert
Robert
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
Nie chodzi o troli, tylko spam-boty. Jest tego naprawde sporo. Juz byl jeden atak na to forum, a stoi dopiero kilka dni.
u
u
Ja mam taką sprawę techniczną, czy wyrażenie: "Wykaz forów" nie można by zastąpić "Strona główna" ? To chyba lepiej brzmi
- marek mastalerz
- Kontakt:
Poproszę jeszcze żeby po wciśnięciu linka w postach na forum, otwierały się one w nowej karcie, czy oknie, a nie w miejscu otwartego forum. Da się to zrobić?
pozdro
pozdro
-
- Latam: Nie latam
Przewiduje się działy regionalne?
marek mastalerz pisze:żeby po wciśnięciu linka w postach na forum, otwierały się one w nowej karcie, czy oknie, a nie w miejscu otwartego forum.
Niech sobie każdy decyduje jak woli otworzyć linka. Jak chcesz w nowym oknie to klikaj środkowym (scrollem). Wymuszanie nowgo okna to zła praktyka.
- marek mastalerz
- Kontakt:
sto pisze:marek mastalerz pisze:żeby po wciśnięciu linka w postach na forum, otwierały się one w nowej karcie, czy oknie, a nie w miejscu otwartego forum.
Niech sobie każdy decyduje jak woli otworzyć linka. Jak chcesz w nowym oknie to klikaj środkowym (scrollem). Wymuszanie nowgo okna to zła praktyka.
Może i masz racje. Ja po prostu leniwy jestem, żeby klikać prawym klawiszem i wybierać opcję otwarcia. Ale jeśli to rzeczywiscie jest be, to się nie będę upierał
pozdrawiam
-
- Latam: Tylko z Napędem
- Doświadczenie: Sympatyk
- Kontakt:
Może i masz racje. Ja po prostu leniwy jestem, żeby klikać prawym klawiszem i wybierać opcję otwarcia. Ale jeśli to rzeczywiscie jest be, to się nie będę upierał
_______
pozdr,TS
pozdr,TS
Jak nie masz w myszce środkowego klawisza (najczęściej jako kółka skrola), to możesz klikać z controlem, a jak masz maka to chyba z jabłkiem, nie pamiętam już.