Nowy Soul - uprząż od Dudka.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
-
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Re: Nowy Soul - uprząż pod Dudka.
No to garsc pytan
1. Kiedy bedzie dostepna?
2. Jaki protektor?
3. Jaka cena (orientacyjnie)?
4. Czy spod uprzezy najbardziej narazony na przetarcie bedzie wzmocniony cordura?
5. Deska jest czy hamak?
P.S. Wyglada fajnie
2. Jaki protektor?
4. Czy spod uprzezy najbardziej narazony na przetarcie bedzie wzmocniony cordura?
5. Deska jest czy hamak?
P.S. Wyglada fajnie
pzdr,
/Szymon
/Szymon
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
szymon.strus pisze:No to garsc pytan
2. Jaki protektor?
5. Deska jest czy hamak?
P.S. Wyglada fajnie
Powinna już wchodzić do produkcji. Sławek miał tylko jeszcze zmienić coś w kieszeniach na kokonie, czyli to zajmie mu nie dłużej jak miesiąc
Protektor jest ten sam co w poprzednim modelu. Tamten ma atest, więc nie ma ryzyka.
Cena podobno będzie zbliżona
Spód jest z tortury, waga jest podobna jak wcześniejszego modelu.
Deski węglowe są domyślnie w wyposażeniu seryjnym. Sławek mówił, że można będzie zamówić z deskami z poliwęglanu komórkowego takimi jak obecnie są sprzedawane domyślnie, ale nie będzie wtedy gwarancji na te deski. Nie ma dużej różnicy w wadze uprzęży przy deskach poliwęglanowych. Hamak robi się po wyjęciu deski siedzeniowej, ale nie wiem czy uprząż była projektowana z takim zamysłem. Zmieniona została nieco rozmiarówka. Ja w poprzednim modelu korzystałem jeszcze z rozmiaru S przy wzroście 176. Teraz muszę wziąć M. Poza tym Sławek podniósł nieco podwieszenie aby zwiększyć komfort dla pilota. Uprząż będzie mniej nerwowa, co akurat mnie nie cieszy. Za to rewelacyjnie trzyma biodra z boków i od tyłu dzięki czemu zapierając się w podnóżek możemy z drugiej strony zabierać się biodrami a nie plecami co bardzo ułatwia aktywne latanie.
Zbyszek Gotkiewicz
- calhal
Szkoda, że nie ma chociaż jednej kieszeni na górze kokonu, tuż za kokpitem, nie na środku tylko lekko z boku, takiej bez suwaka tylko z gumką, żeby tam wsunąć jakieś batony czy coś. Te kieszenie boczne osobiście wolałbym zamykane.
A inna sprawa, latałem długo w Pogo2 i bardzo mi się podobało...z wyjątkiem tych taśm między nogami. Z resztą to samo odczucie miałem jak testowałem Soula. Jak na moje wymiary czterech liter to te paski wychodzą z deski zbyt blisko oparcia. Może to śmieszne, ale po kilku godzinach lotu po prostu mnie kule bolały . Dodatkowo niekomfortowe to jest w użyciu z rurą cewnika...raz mi nawet odczepiło rurę, dobrze, że nie lałem No i to jest jedyny powód (te taśmy), że sprzedałem i mam obecnie Skyppera ze zwykłymi taśmami udowymi.
Nie mniej cała seria tych uprzęży jest fajna i sporej liczbie znajomych odpowiada.
A inna sprawa, latałem długo w Pogo2 i bardzo mi się podobało...z wyjątkiem tych taśm między nogami. Z resztą to samo odczucie miałem jak testowałem Soula. Jak na moje wymiary czterech liter to te paski wychodzą z deski zbyt blisko oparcia. Może to śmieszne, ale po kilku godzinach lotu po prostu mnie kule bolały . Dodatkowo niekomfortowe to jest w użyciu z rurą cewnika...raz mi nawet odczepiło rurę, dobrze, że nie lałem No i to jest jedyny powód (te taśmy), że sprzedałem i mam obecnie Skyppera ze zwykłymi taśmami udowymi.
Nie mniej cała seria tych uprzęży jest fajna i sporej liczbie znajomych odpowiada.
-
Hehe... Jak to uprząż z której można zrobić hamak nie była projektowana jako hamak? Gdyby pan Sławek tak nie projektował to by z tej uprzęży hamaka zrobić się nie dało. Czy się mylę, bo nie wiem
Soul stary w wersji hamakowej jest super.
Soul stary w wersji hamakowej jest super.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Z każdej uprzęży zrobisz hamak po wyjęciu deski, ale temat mnie nie interesuje bo nie lubię hamaków. Niech sprawdzają ci którym to się podoba.
Zbyszek Gotkiewicz
-
- Doświadczenie: Akrobata
Sławek był zawsze solidnym konstruktorem i nadal trzyma poziom. Wygląda nieźle ta uprząż i mało waży.
Pozdrawiam,
Jarek Borowiec
Pozdrawiam,
Jarek Borowiec
Jarek Borowiec | www.flyordie.info
-
- Doświadczenie: Sympatyk
Zbyszek,
prośba, mógłbyś rozwinąć zagadnienie wysokości podwieszenia, napisałeś, iż
Poza tym Sławek podniósł nieco podwieszenie aby zwiększyć komfort dla pilota,
obecny Soul (roz.M. ma 40cm podwieszenie według instrukcji, info na stronie 42cm),
czyli nowy Soul2 będzie miał powyżej 42cm, czy poniżej
prośba, mógłbyś rozwinąć zagadnienie wysokości podwieszenia, napisałeś, iż
Poza tym Sławek podniósł nieco podwieszenie aby zwiększyć komfort dla pilota,
obecny Soul (roz.M. ma 40cm podwieszenie według instrukcji, info na stronie 42cm),
czyli nowy Soul2 będzie miał powyżej 42cm, czy poniżej
Kris
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Zwiększył odległość, czyli będzie więcej niż 42, ale nie pytałem ile bo to też mnie nie interesowało. Podobno jest taki trend żeby piloci czyli się bardziej komfortowo i były sygnały od użytkowników że soul za bardzo buja na boki Sławek obiecał że dla mnie obniży te punkty. Dla mnie optimum to 38 cm, ale nie ma na rynku takich uprzęży. Nawet piloci akro chcą mieć wysokie podwieszenie.
Zbyszek Gotkiewicz
- calhal
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Nawet piloci akro chcą mieć wysokie podwieszenie.
Nie nawet, a szczególnie. Stabilna uprząż akro to podstawa. No dobra jest jedna szkoła, która woli mniej stabilną Ava Sport, ale to jest generalnie mniejszość. Zdecydowana większość woli Acro3 lub Base od SupAir, które są ultra stabilne.
-
- Doświadczenie: Sympatyk
Dzięki za info,
akurat lubię jak "buja", trzeba się przyzwyczaić i wtedy jest "git"
akurat lubię jak "buja", trzeba się przyzwyczaić i wtedy jest "git"
Kris
- Domin
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Kontakt:
Zbyszku,
W przypadku Soul'a, zakładanie gumki jest niepotrzebne. Twierdzenie opieram na własnym doświadczeniu.
Pozdr.Domin
W przypadku Soul'a, zakładanie gumki jest niepotrzebne. Twierdzenie opieram na własnym doświadczeniu.
Pozdr.Domin
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
To fajnie, bo gdy widzę pilotów zajmujących się zaraz po starcie wsiadaniem w uprząż to mnie się to nie podoba. Wsiadanie powinno być automatyczne i nie może absorbować pilota w tak newralgicznym momencie.
Zbyszek Gotkiewicz
-
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Były Pilot
Jedną stabilną i nie absorbującą pilota przy wsiadaniu uprząż reklamował swoim filmem całkiem nie dawno Jarek XS.
Mnie się podobała.
Wydaje mi się, że tam można było podwieszenie, i nie tylko, regulować do upodobań indywidualnych pilota.
Mnie się podobała.
Wydaje mi się, że tam można było podwieszenie, i nie tylko, regulować do upodobań indywidualnych pilota.
Mariusz Kilian
-
Hej,
czy może ktoś mi posłać kontakt bezpośredni do Sławka Kubiaka? Potrzebuję się go zapytać czy przerobi mi uprząż Dudka do napędu tak aby pomieściła dwa zapasy pod deską.
Dzięki,
Jarek Borowiec
czy może ktoś mi posłać kontakt bezpośredni do Sławka Kubiaka? Potrzebuję się go zapytać czy przerobi mi uprząż Dudka do napędu tak aby pomieściła dwa zapasy pod deską.
Dzięki,
Jarek Borowiec
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
To prościej dołączyć drugi zapas w doczepianym kontenerze. Sławek robi uprząż akro z dwoma zapasami pod deską, ale trzeba by do niej zrobić specjalny napęd z zupełnie innymi wyporami.
Zbyszek Gotkiewicz
-
Zbyszek Gotkiewicz pisze:To prościej dołączyć drugi zapas w doczepianym kontenerze. Sławek robi uprząż akro z dwoma zapasami pod deską, ale trzeba by do niej zrobić specjalny napęd z zupełnie innymi wyporami.
Będę budował w zimie tego roku napęd do akro ze specjalnymi wyporami i zabezpieczeniami według swoich upodobań. Oczywiście przy współpracy z ludźmi z branży PPG którzy się znają bardzo dobrze na tym wszystkim. Cała konstrukcja będzie przebadana pod kątem wytrzymałości. Moja rola ogranicza się do ustalenia co jest potrzebne, testów itd. Wymogiem dla mnie jest siedzisko z dwoma zapasami pod deską uprzęży, aby siły podczas akrobacji były rozłożone równomiernie. Projekt jest dla mnie ciekawy i finansuję go z własnej kieszeni for fun. Będzie to pierwszy taki napęd pewnie w Polsce, który będzie wytrzymały i optymalizowany pod figury. Chciałbym na początek spróbować seryjnej uprzęży POWER SEAT COMFORT DP która posiada LOAD TEST ale musi mieć dwa zapasy pod deską uprzęży. Główne założenia produkcji to czułość i jak najniższa waga która zapewni odpowiedni poziom wytrzymałości.
Chciałem po prostu Sławka zapytać czy może jakoś prosto zmodyfikować tą uprząż aby pomieściła dwa zapasy pod siedziskiem, ale nie mam bezpośredniego namiaru na niego.
Pozdrawiam,
Jarek
-
Zbyszek Gotkiewicz pisze:https://youtu.be/QbuOfuZmKOM
Szkoda, za Dudkowe wchodzenie na rynek jest tak bardzo metaforyczne. Szycie uprzęży dopiero po jej zamówieniu przez klienta i czekanie na uprząż ( nie piszę tu o tej nowej ) 9 tygodni trudno nazwać fizyczną obecnością na rynku. Chyba jakiś skromny zapas magazynowy nie zrujnował by firmy?
Pozdr
B.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Te kolejki to nie wynikają z polityki firmy a tylko z tego że się nie wyrabiają. Czasem zdarza się coś uszytego na magazyn i wtedy taki rodzynek natychmiast znika. Produkcja stałe rośnie, ale wciąż jest za mała. To się nazywa klęska i rodzaju.
Zbyszek Gotkiewicz
-
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Te kolejki to nie wynikają z polityki firmy a tylko z tego że się nie wyrabiają. Czasem zdarza się coś uszytego na magazyn i wtedy taki rodzynek natychmiast znika. Produkcja stałe rośnie, ale wciąż jest za mała. To się nazywa klęska i rodzaju.
Nie wiem jak jest z uprzężami ale skrzydeł Dudka które sam szyje nie można u niego przetestować...
Także to chyba takie różowe nie jest jednak jak piszesz albo dziwna ta polityka.
Pozdrawiam,
Jarek Borowiec