Jak trzymać sterówki - Tips & Tricks

Latanie bezsilnikowe
JaroXS
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Akrobata

Jak trzymać sterówki - Tips & Tricks

Postautor: JaroXS » 22 września 2017, 19:54

Hej,

opis filmu na youtube.

Pozdrawiam,

Jarek Borowiec
Jarek Borowiec | www.flyordie.info

JakubM
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Re: Jak trzymać sterówki - Tips & Tricks

Postautor: JakubM » 22 września 2017, 21:32

Kopiuję swój komentarz z youtube, bo tutaj jednak łatwiej dyskutować niż tam ;)

Dziękuję Jarku za kolejny film. Znów chyba jesteś tym pierwszym który całościowo omawia ten temat!

Ja dostałem swoje Dudkowe skrzydło z miękkimi uchwytami nad którymi znajdują się duże plastikowe kulki. Ponieważ mam problemy z wyjęciem dłoni w rękawiczce z uchwytu to trzymam bezpośrednio (bez przekładania) za kulki. Niestety dość szybko cierpną mi palce (nie miałem tego efektu gdy trzymałem za kulki przekładając dłoń przez uchwyt). Spróbuję innych twoich metod oraz zwiększyć rozmar uchwytu.

Pozdrawiam!

Kuba

JaroXS

Postautor: JaroXS » 22 września 2017, 21:58

JakubM pisze:Kopiuję swój komentarz z youtube, bo tutaj jednak łatwiej dyskutować niż tam ;)

Dziękuję Jarku za kolejny film. Znów chyba jesteś tym pierwszym który całościowo omawia ten temat!

Ja dostałem swoje Dudkowe skrzydło z miękkimi uchwytami nad którymi znajdują się duże plastikowe kulki. Ponieważ mam problemy z wyjęciem dłoni w rękawiczce z uchwytu to trzymam bezpośrednio (bez przekładania) za kulki. Niestety dość szybko cierpną mi palce (nie miałem tego efektu gdy trzymałem za kulki przekładając dłoń przez uchwyt). Spróbuję innych twoich metod oraz zwiększyć rozmar uchwytu.

Pozdrawiam!

Kuba

Hej,

nie ma sprawy. Filmy są od ludzi dla ludzi. Może każdy coś zaobserwuje z nich dla siebie.
Polecam naprawdę sprawdzenie kołka poprzecznego. Dzięki temu nie musisz w ogóle przekładać rąk przez sterówki a siła rozkłada się inaczej. Jak zmęczy ci się ręka to możesz po prostu złapać niżej za oczko i trochę odpocząć. Zawijanie w stosunku do kołka poprzecznego ma minus bo linka wrzyna Ci się w dłonie szczególnie kiedy jest wysoko, długo i zimno. Także według mnie metoda 4 i 5 gwarantuje inne doznania w termice. Metoda 5 jest oczywiście dla doświadczonych którzy nie mają problemów ze startem. W filmie chciałem powiedzieć również o tym że znaczenie ma nawet to czy linka idzie przez otwór wywiercony w kołku po środku czy lekko z boku, ale na koniec zrezygnowałem bo ktoś mógłby pomyśleć że jestem totalnym maniakiem ;). Także musicie spróbować po prostu samodzielnie być może Wasze doznania będą inne niż moje i opracujecie inną lepszą dla siebie metodę.

Pozdrawiam,

Jarek Borowiec

Awatar użytkownika
starry
Kontakt:

Postautor: starry » 23 września 2017, 19:01

Niby prosty temat a jak się patrzy na latających to widać, że potrzebny.
Pytanie o kołki, jakie będą Twoim zdaniem najlepsze, tzn. jakie grube (fi) i jakie długie ?
Jeśli możesz to rozwiń swoją myśl, że nie muszą być symetryczne ?

Pozdrawiam Starry
Darecki -starry
------------------------------
http://glajtem.pl

JaroXS

Postautor: JaroXS » 23 września 2017, 19:50

starry pisze:Niby prosty temat a jak się patrzy na latających to widać, że potrzebny.
Pytanie o kołki, jakie będą Twoim zdaniem najlepsze, tzn. jakie grube (fi) i jakie długie ?
Jeśli możesz to rozwiń swoją myśl, że nie muszą być symetryczne ?

Pozdrawiam Starry

Hej,

Rzuć okiem na zdjęcie z opisem które zrobiłem. Głównie chodzi o punkt przepuszczenia linki przez kołek poprzeczny. Wszystkie sterówki które możesz kupić na rynku zawsze mają mocowanie linki sterowniczej na środku kołka poprzecznego, jednak odkryłem w 2009 roku że przepuszczenie tego bardziej po jednej ze stron kołka daje inne odczucia w locie. Odkryłem to dzięki temu że kupiłem używane skrzydło do akrobacji od jednego z najlepszych akro pilotów na świecie, od Xandiego z Austrii. Dla mnie to wyglądało dziwnie i zastanawiałem się czemu on tak lata. Dopiero później zrozumiałem że linka która przechodzi pomiędzy palcem wskazującym i środkowym daje inne odczucia podczas sterowania niż linka która przechodzi pomiędzy palcem serdecznym i fakaczem ;). Później z tym eksperymentowałem i zrobiłem swoje własne kołki z kija od szczoty z TESCO oraz napisałem nawet artykuł, który można przeczytać tutaj:

http://flyordie.info/index.php/artykuly ... ki-do-akro

Jeżeli chodzi o gotowce to dobre duża oczka mają sterówki Ozona, FlugSau oraz te nowe od FlyBubble do Cross Country:

https://flybubble.com/ozone-acro-brake-handles-pair
http://www.flugsau.ch/accessories-brake ... 24_43.html
https://flybubble.com/high-adventure-xc-griff-popper

Raul Rodriguez według mnie kiedyś jednak chyba robił najlepsze bo były wykonane z trochę innego materiału co jakby powodowało że oczko było dość sztywne i w każdej chwili łatwo można było wyciągnąć ręce.

Na koniec wklejam zdjęcie o co mi chodzi z tym przesunięciem linki.

Pozdrawiam,

Jarek Borowiec
Załączniki
Screenshot_5.png
Screenshot_5.png (1.29 MiB) Przejrzano 4673 razy

Awatar użytkownika
prokopcio
Latam: Swobodnie i z Napędem

Postautor: prokopcio » 23 września 2017, 22:00

Chciałbym żeby takich ludzi jak Ty na świecie było więcej, choć w innych stronach świata dzielenie się wiedzą przychodzi ludziom łatwiej niż w Polsce.
Łukasz Prokop

Wróć do „PG”