Meteoblue - nowa zabawka - thermal forecast
- arekgarbacz
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Przelotowiec
- Kontakt:
Meteoblue - nowa zabawka - thermal forecast
Zauważyłem niedawno, że meteoblue dodało stronkę dostępną w wersji płatnej, dedykowaną do prognozowania warunków termicznych pod latanie. Na pewno może to zainteresować wszystkich fanatyków meteorologi, więc wrzucam screena razem z legendą. Gdyby ktoś chciał, żeby przetłumaczyć legendę, to dajcie znać.
- Załączniki
-
- Thermal forecast.png (927.53 KiB) Przejrzano 13260 razy
Pozdr!
ArekG
ArekG
-
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Re: Meteoblue - nowa zabawka - thermal forecast
Przyznam się, że mając tę zabawkę przez cały sezon nie umiałem rozszyfrować co meteoblue chce mi tymi grafikami przekazać... Dla mnie zbyt zagmatwane. Za to super czytelna była opcja/zakładka New maps. Ale jak by Ci się chciało opisać co czytasz z zamieszcznego przykładu to będę wdzięczny.
- uriuk
- Site Admin
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Ile kosztuje ta wersja platna i czy tos moze zrobic konspekt jak z tego korzystac?
-
fakt meteoblue sie rozwija i potrafią zrobic przyjemną dla oka szatę graficzną.
[OT]
korzystam z wersji Multimodel , przykład
https://www.meteoblue.com/en/weather/fo ... length=168
[OT]
korzystam z wersji Multimodel , przykład
https://www.meteoblue.com/en/weather/fo ... length=168
- tooosh
uriuk pisze:Ile kosztuje ta wersja platna i czy tos moze zrobic konspekt jak z tego korzystac?
https://www.meteoblue.com/en/pointplus?currency=EUR&country=PL#pricing
-
arekgarbacz pisze:Zauważyłem niedawno, że meteoblue dodało stronkę dostępną w wersji płatnej.
O, masz dostęp do wersji płatnej. Mógłbyś sprawdzić dla jakich modeli są liczone Soundingi [1] ? Jest NEMS / ECMWF ?
Bo xcmeteo.net ze swoim GFSem nie jest idealne
[1] - https://www.meteoblue.com/en/weather/forecast/sounding
- arekgarbacz
- Kontakt:
Jasne, wieczorem sprawdzę. A konspekt raczej bliżej weekendu
Pozdr!
ArekG
ArekG
- arekgarbacz
- Kontakt:
randolph, nie podniecaj się tak bardzo, nie napisałem przecież, którego wieczoru sprawdzę
A wracając do tematu, to przy Sounding nie mam żadnego wyboru modelu. W "pomocy" do Sounding nie ma też żadnej informacji, na jakim modelu oparte są wyliczenia. Znalazłem tylko ogólną informację dla meteoblue, że źródłem danych jest model "NMM (Nonhydrostatic Mesoscale Modelling)"
https://content.meteoblue.com/en/resear ... -modelling
Chyba, że Ty dojrzysz jeszcze jakąś informację na załączonych screenach
A wracając do tematu, to przy Sounding nie mam żadnego wyboru modelu. W "pomocy" do Sounding nie ma też żadnej informacji, na jakim modelu oparte są wyliczenia. Znalazłem tylko ogólną informację dla meteoblue, że źródłem danych jest model "NMM (Nonhydrostatic Mesoscale Modelling)"
Chyba, że Ty dojrzysz jeszcze jakąś informację na załączonych screenach
- Załączniki
-
- Sounding_help.jpg (434.87 KiB) Przejrzano 12948 razy
-
- Sounding2_Saleve.jpg (246.74 KiB) Przejrzano 12948 razy
-
- Souding_saleve.jpg (313.72 KiB) Przejrzano 12948 razy
Pozdr!
ArekG
ArekG
- calhal
Tak informacyjnie, to nie jest nowa zabawka, to już istnieje jakiś dłuższy moment. Mamy wykupiony abonament klubowy, 50 użytkowników max, i kosztuje to jakieś śmieszne pieniądze, z pamięci 100 euro na rok chyba (czyli 2euro na głowę).
Ten thermal forecast to po prostu sounding w bardziej przystępnej formie i w funkcji czasu (normalnie sounding jest dla konkretnego czasu)
Ten thermal forecast to po prostu sounding w bardziej przystępnej formie i w funkcji czasu (normalnie sounding jest dla konkretnego czasu)
- arekgarbacz
- Kontakt:
Ja przedłużałem abonament kilka dni temu i dopiero mi wskoczyło, wiec może opłaconym użytkownikom tego nie dorzucali....
Z tym Soudingiem w czasie to trochę uprościłeś. Podrzucę jeszcze info dokładne co gdzie jest i co oznacza, ale tak w skrócie to mamy 4 wykresy:
1. Temperatura na ziemi, punkt rosy, opady, wiatr na 10 i 80 m nad gruntem.
2. Współczynniki stabilności (nie wiem czy jest sens tłumaczyć je na Polski? Mam wrażenie, że nie):
- CAPE
- ThrHGT - podsumowanie warunków do szybowania
- Siła noszeń
- Soaring-Index - współczynnik szybowania
- Lifted-Index (LI) - współczynnik noszeń
3. Spadek temperatury, wilgotność i chmury
4. Wiatr na rożnych wysokościach, temperatura, pionowe zmiany prędkości wiatru
Tak jak wspomniałem wcześniej, podrzucę jeszcze dokładny opis co gdzie i co oznacza na tych wykresach, ale przygotowanie tego chwile zajmie.
Ja jak na razie widząc to przed lotnym dniem spojrzałem sobie na:
1. wykres pierwszy - kierunki wiatru i siła
2. Wykresy siły noszeń kolorem czarnym i ogólna "niestabilność" dnia na podstawie Termal indeks na rożnych wysokościach TI-900, TI-800 .... im bardziej ujemna liczba tym mocniejsza spodziewana termika.
3. Chmury zaznaczone kreskowanymi obszarami. Jeśli pojawiają się "*" to sa to chmury konwekcyjne.
4. Obszary fioletowe i granatowe, gdzie są oznaczone słabsze wiatry (mniejsza pionowa zmiana wiatrów) sprzyjajace budowaniu sie termiki. Z tego co piszą, jeśli zmiana prędkości wiatru jest większa niż 2km/h co 100m to rozpi... to termikę.
Ogólnie narzędzie wydaje mi się naprawdę konkretne, ale trzeba by się to nauczyć czytać
Jeśli masz jakieś doświadczenia z tymi wykresami, to podziel się proszę, na co Ty (albo klubowi koledzy) najczęściej patrzycie na tych wykresach. Dzięki!
Z tym Soudingiem w czasie to trochę uprościłeś. Podrzucę jeszcze info dokładne co gdzie jest i co oznacza, ale tak w skrócie to mamy 4 wykresy:
1. Temperatura na ziemi, punkt rosy, opady, wiatr na 10 i 80 m nad gruntem.
2. Współczynniki stabilności (nie wiem czy jest sens tłumaczyć je na Polski? Mam wrażenie, że nie):
- CAPE
- ThrHGT - podsumowanie warunków do szybowania
- Siła noszeń
- Soaring-Index - współczynnik szybowania
- Lifted-Index (LI) - współczynnik noszeń
3. Spadek temperatury, wilgotność i chmury
4. Wiatr na rożnych wysokościach, temperatura, pionowe zmiany prędkości wiatru
Tak jak wspomniałem wcześniej, podrzucę jeszcze dokładny opis co gdzie i co oznacza na tych wykresach, ale przygotowanie tego chwile zajmie.
Ja jak na razie widząc to przed lotnym dniem spojrzałem sobie na:
1. wykres pierwszy - kierunki wiatru i siła
2. Wykresy siły noszeń kolorem czarnym i ogólna "niestabilność" dnia na podstawie Termal indeks na rożnych wysokościach TI-900, TI-800 .... im bardziej ujemna liczba tym mocniejsza spodziewana termika.
3. Chmury zaznaczone kreskowanymi obszarami. Jeśli pojawiają się "*" to sa to chmury konwekcyjne.
4. Obszary fioletowe i granatowe, gdzie są oznaczone słabsze wiatry (mniejsza pionowa zmiana wiatrów) sprzyjajace budowaniu sie termiki. Z tego co piszą, jeśli zmiana prędkości wiatru jest większa niż 2km/h co 100m to rozpi... to termikę.
Ogólnie narzędzie wydaje mi się naprawdę konkretne, ale trzeba by się to nauczyć czytać
Jeśli masz jakieś doświadczenia z tymi wykresami, to podziel się proszę, na co Ty (albo klubowi koledzy) najczęściej patrzycie na tych wykresach. Dzięki!
Pozdr!
ArekG
ArekG
-
arekgarbacz pisze:A wracając do tematu, to przy Sounding nie mam żadnego wyboru modelu. W "pomocy" do Sounding nie ma też żadnej informacji, na jakim modelu oparte są wyliczenia. Znalazłem tylko ogólną informację dla meteoblue, że źródłem danych jest model "NMM (Nonhydrostatic Mesoscale Modelling)"
Dzięki, poszperam jeszcze, ale z tego co wiem to NMM-em nazywają oni zbiór jakiś-tam modeli, m.in. NEMS dla Europy. Muszę się temu przyjrzeć i ewentualnie porównać z GFSem.
calhal pisze:Tak informacyjnie, to nie jest nowa zabawka, to już istnieje jakiś dłuższy moment. Mamy wykupiony abonament klubowy, 50 użytkowników max, i kosztuje to jakieś śmieszne pieniądze, z pamięci 100 euro na rok chyba (czyli 2euro na głowę).
Wow, brzmi sensownie, w przeciwieństwie do 10eur/miesiąc (czy ile to tam wychodzi po promocjach za rok z góry...). Może puszczenie tego przez PSP byłoby sensowną opcją...
- calhal
maticus pisze:Wow, brzmi sensownie, w przeciwieństwie do 10eur/miesiąc (czy ile to tam wychodzi po promocjach za rok z góry...). Może puszczenie tego przez PSP byłoby sensowną opcją...
Nie wahajcie się do nich napisać maila z zapytaniem o ofertę. Należy zaznaczyć, że to dla klubu paralotniowego, non-profit, i że ileś tam osób będzie korzystać (50, 100,...).
Pozdro
-
- Doświadczenie: Uczeń
...a może by tak zamiast kalendarza od PSP taka apka była.W końcu kalendarz też kosztuje
-
Aż się zapiszę do PSP jak się o to postara.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Michał. To się dzieje odwrotnie. Możesz (choć nie musisz) się zapisać do PSP ale to Ty możesz wykorzystać PSP jako platformę i załatwić co chcesz dla dobra wszystkich pilotów.
Zbyszek Gotkiewicz